Dodaj do ulubionych

Urodziny - kiedy, jak ..?

17.09.10, 11:45
Córka chodzi do czterolatków ale pochodzi z początku roku - więc jest jedną ze starszych dzieci.
W trzylatkach była zaproszona na urodziny do koleżanki z przedszkola (notabene chyba cała grupa była zaproszona). Moja miała teoretycznie urodzinki miesiąc później, ale zrobiłam tylko dla rodziny. Jakoś uważałam że jeszcze za mała na taką imprezę zewnętrzną. Do nikogo więcej nie była zaproszona i w sumie nie wiem czy inne dzieci robiły imprezy czy nie. (Trochę jestem nieśmiała i jakoś tak nie poplotkowałam o tym z rodzicami innych dzieci)
W tym roku będzie w lutym kończyć 5 lat - to myślę aby jednak jej zorganizować już urodziny dla koleżanek i kolegów z przedszkola (Córka cały rok wspomina urodziny koleżanki i mówi, że też by takie chciała).
Tylko jak takie coś zorganizować, żeby nie zbankrutować, żeby nikogo nie urazić i żeby w ogóle wszystko było ok??
Zaprosić całą grupę to dużo pieniążków wyjdzie - biorę pod uwagę tylko wynajem gdzieś imprezy - bo u mnie lokalowo - to mogłabym może dla 4 max zrobić a i tak byłoby ciężko - bo mam jeszcze dwójkę młodszego potomstwa a mieszkanie tylko 2 pokojowe.. zresztą nie nadaję się za bardzo na jakąkolwiek animatorkę sad
Zaprosić całą grupę - to dużo.. Zaprosić wybranych - tylko jak ich wybrać??? Powiecie, że córka powinna sama wybrać - ale ona się bawi z różnymi dzieciakami - z opowiadań jej i Sama chyba jeszcze nie potrafi zdecydować kto jest najlepszym przyjacielem, a kto mniej...
Kurcze, tylko mnie nie wyśmiejcie proszę... Jak wy do takiego tematu podchodzicie??
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Urodziny - kiedy, jak ..? 17.09.10, 11:56
      Ja sie nie cackam. Niezaleznie od tego, czy urodziny robimy w domu, czy nie, mlody zaprasza tyle dzieci, ile ma lat, zreszta wiekszosc dzieci z jego klasy robi podobnie. przy liscie gosci zawsze jest problem, bo chcialby zaprosic wszystkich, ktorych zna, ale to nie jest realne, wiec stawiam szlaban i nie czuje sie z tego powidu winna. W wybor gosci ingeruje tylko wowczas, gdy chce zaprosic kolege, ktory ciagle mu dokucza, a ze moj naiwniak straszny, to daje soba latwo manipolowac przez inne dzieci, ale nie mam zamiaru sie uzerac i nie chce ryzykowac, ze ktos z zaproszonych kofsci i tak nie przyjdzie. w zasadzie rozmawiam z dzieckiem i potrafie ocenic z ktorymi dziecmi faktycznie sie lubi i bawi, z ktormi nie, a nagle przypomina sobie przed urodzinami. Na najblizsze, 7 urodziny najprawdopodobniej pozwole mu zaprosic tylko 5 dzieci, impreze bedzie miec w teatrze i zbankrutowalabym na biletach, a i dowiezc jakos dzieci trzeba, 6 akurat nam sie ladnie i bezpiecznie w samochodzach zmiescismile
    • joanna_poz Re: Urodziny - kiedy, jak ..? 17.09.10, 12:15
      my zapraszaliśmy wybrane dzieci - nie całą grupę.
      wybierał syn - ja najwyżej delikatnie stopowałam, gdy lista zaczynała się nadmiernie rozrastać.

my akurat wyprawialiśmy u siebie - ale mamy dom z ogrodem, syn ma urodziny w lipcu, więc najszcześciej imreza była na świeżym powietrzu.

większość dzieci wyprawiała w klubach, na salach zabaw.
      tam masz zazwyczaj opłatę ryczałtową za 10 dzieci (nawet jeśli przyjdzie mniej płacisz jak za 10) + za każde dodatkowe dzicko extra.
      • blagajo Re: Urodziny - kiedy, jak ..? 17.09.10, 13:26
        zrobiłabym w domu zakładając że dwójke maluchów możesz sprzedać na 3 godz pod dobra opiekę i zaproszenie dla 5 koleżanek max. owoce ciasteczka paluszki tort wystarczą dla rozpusty dodałabym może pianki żelki wiadomo że picie.

u mnie sprawdziły sie lampki choinkowe i coś w stylu dyskoteki , oczywiście lalki i dla odpoczynku miałam nadrukowane kolorowanki leżały na brzuchach na podłodze wytańczone było 30 minut spokoju. Jak napisłam impreza max 3 godz czyli gdzieś tak od 15 -16 do 18-19 po pierwsze towarzystwo przyjdzie po obiedzie po drugie wyjdzie przed kolacją, a ty zdążysz posprzatać smile
    • blue_romka Re: Urodziny - kiedy, jak ..? 17.09.10, 13:25
      Na urodzinach maluchów powinno być tyle osób ile dziecko ma lat, wliczając je samo, czyli w Twoim przypadku chodzi o zaproszenie 4-ech osób. Na pewno rozmawiając z dzieckiem uda Ci się wybrać taką grupkę.
      • joanna_poz Re: Urodziny - kiedy, jak ..? 17.09.10, 13:40
        > Na urodzinach maluchów powinno być tyle osób ile dziecko ma lat

powinno?
        jest jakiś przepis to regulującysmile?

to skąd tradycje wyprawiania roczku dla całej rodziny czyli 16 osobsmile?
      • agni71 Re: Urodziny - kiedy, jak ..? 17.09.10, 14:40
        blue_romka napisała:

> Na urodzinach maluchów powinno być tyle osób ile dziecko ma lat, wliczając je s
        > amo, czyli w Twoim przypadku chodzi o zaproszenie 4-ech osób. Na pewno rozmawia
        > jąc z dzieckiem uda Ci się wybrać taką grupkę.

Ciekawa teoria - czyli, jak moja 4-latka ma dwie siostry, to piwinnam zaprosić raptem jedno dziecko? Czy zamknąc starsze na czas imprezy w komórce? LOL.
        • joanna_poz Re: Urodziny - kiedy, jak ..? 17.09.10, 15:01
          agni71, nie zapomnij również samej siebie (i męża) zamknąć w tej komórcesmile
          • agni71 Re: Urodziny - kiedy, jak ..? 17.09.10, 20:05
            Równie bezsensowna propozycja jak poprzednia.
      • malgoska182 Re: Urodziny - kiedy, jak ..? 19.09.10, 09:40
        Nigdy nie slyszalam o tym,ze powinnobyc tyle dzieci ,ile dziecko ma lat.O swieczkach na torcie to i owszem.Ale chyba co kraj,to obyczaj.Moja jest jeszcze za mala na imprezy z kolezankami.Rodzinnie wiec robimy dla calej rodziny.Siostry maja dzieci w wieku szkolnym i zazwyczaj tak jest ,ze dzieci zapraszaja swoich przyjaciol i impreza jest na sali zabaw,starsza siostrzenica nie chce slyszec juz o zabawach w Bajlandiach i tp.Zaprosila kolezanki do kina( bilety , i zestawy -picie i popcorn) placili rodzica jubilatki.Pierwszoklasistka byla w ubieglym roku na kilku przyjeciach organizowanych w Klubach dla dzieci.Z tego co wiem u dziewczynki byly najblizsze kolezanki i koledzy . U chlopaka z klasy mojej siostrzeniy byla cala klasa.Mysle ,ze koszt dla calej klasy ,akurat w miejscu ,gdzie odbyla sie impreza dla calej klasy(24 osoby) to koszt 1000 zl.
    • hm1976 Re: Urodziny - kiedy, jak ..? 17.09.10, 13:26
      Zapraszałam całą grupę a liczy ona 31 dzieci. W "KULKACH" za 20 dzieci płaci się ok 250 zł za każde dodatkowe 10 zł ( tak jest akurat tam gdzie ja robiłam). Musisz wziąć pod uwagę,ze luty to miesiąc gdzie dzieci najczęściej chorują. Mój syn jest z końca stycznia, na urodziny przyszło 19 dzieci, a zaprosiłam chyba z 36 z rodziną włącznie. Czyli i tak zapłaciłam jakby za 20 os. Rodzice do mnie dzwonili,ze jest im przykro bo np ktoś jest chory. koszty wyniosły mnie 250 zł za zabawę+ tort zamówiłam już u tych pań 70 zł, przyniosłam dodatkowe ciasto dla rodziców, którzy zostali z pociechami, jak został tort to również częstowałam rodziców i te panie które zajmowały się dziećmi, aaaa i jeszcze opłacałam kawę. Było bardzo sympatycznie. Mój syn często w zeszłym roku chodził na takie urodziny, i np w maju czy czerwcu sale zabaw były zawalone a urodziny robione zimą to przychodziło po 12-20 os (dzieci). Musisz to wziąć pod uwagę, powiedzmy zaprosić 10 dzieci z czego 5 bedzie chore.
      • zoska7777 Re: Urodziny - kiedy, jak ..? 17.09.10, 15:14
        Ja jestem z Wrocławia..
        A jak jest z opieką nad dziećmi w takich kulkach???
        Też jest animator?
        Dzieciaki gdzieś nie pouciekają?
        Rodzice są też przy tych kulkach - czy gdzieś sobie idą?
        We Wrocławiu jest Parę KinderPlanet - które Będą Najlepsze dla Tak Małych dzieci?
        Bo Moje to się wydaje że są jeszcze Małe...
        Czy kulki są pozamykane dla dzieci z zewnątrz?? Lub czy można znaleźć taki KInderPlanet - gdzie zamkną?
    • koza_w_rajtuzach Re: Urodziny - kiedy, jak ..? 17.09.10, 14:46
      Moja córka w styczniu będzie miała 5 lat. Myślałam już o tym, żeby zorganizować jej urodziny na kuleczkach. Kosztuje to chyba 200 zł i w cenę wliczone są też jakieś tam konkursy, a poczęstunek, malowanie twarzy itd. to są już osobne koszta z tego co wiem. Ta cena jest za dwie godziny rezerwacji sali, ale nie pamiętam ilu dzieci to dotyczy.
      • ewusia13 Re: Urodziny - kiedy, jak ..? 17.09.10, 18:13
        moja córka do 4 urodzin miała rodzinna imprezkę z w domu z babciami, dziadkami, chrzestnymi i kuzynami (tak wiec zawsze jakieś dzieci były do zabawy)
        5 i 6 urodziny miała w figloraju, zapraszałam dzieci naszych znajomych z którymi spędzamy dużo czasu (nasze dzieciaki sa w podobnym wieku i lubia się) i dodatkowo kilka ulubionych koleżanek z przedszkola (w sumie 12-16 dzieciaków)
        7 urodziny są przed nami, pewnie tez poza domem ale z nowymi koleżankami (właśnie poszła do szkoły i ma nowe znajomości)

a co do zapraszania kilkorga dzieci z całej grupy no to niestety takie jest życie, nikt nie będzie wydawał pół pensji, żeby zaprosić całą grupę. W przedszkolu w którym pracuje często dzieciaki przynoszą kilka zaproszeń i rozdają tylko wybranym dzieciakom, wiem że innym jest przykro ale na to już nie mamy wpływu...

no i jeszcze jedno.... proponuje listę wybranych osób ustalić dużo wcześniej bo dzieci są zmienne i zawartość listy zmienia się co kilka dni smile
    • yagnik Robiłam 3 lata w sali zabaw 17.09.10, 19:26
      tj. w kulkach, nie trzeba sprzątać po imprezie i to przeważyło smile

Za 1 dziecko (rezerwacja na 2h) płaci się ok. 14-20 zł to zależy co tam w to wchodzi smile
      Ja zrobiłam zaproszenia dla wszystkich dzieci, syn je rozdał, przyszła połowa bo
      nie każdemu pasuje termin a to ktoś tam nie może a to ktoś inny jest chory.
      Do tego zamówiłam tort i kupiłam soki.

Wszystko razem zamknęło się w 250 zł a radość z urodzin... bezcenna wink

Nigdy nie zaproszę gromadki dzieci na urodziny do domu, nie ma mowy,
      za dużo sprzątania.
      • zoska7777 Re: Robiłam 3 lata w sali zabaw 17.09.10, 22:22
        A jak wygląda Animacja na tych kuleczkach?
        I ile wcześniej trzeba podać liczbę dzieci?
        Bo jeżeli zaprosi się całą grupę a część rodziców da znać, ze dziecko się nie zjawi, to czy trzeba uwzględniać ją w kosztach?
        • yagnik Re: Robiłam 3 lata w sali zabaw 17.09.10, 22:59
          Ja nie wiem jak wygląda animacja bo ja rezerwowałam tylko samą salę zabaw a dzieci bawiły się same w swoim towarzystwie.
          Co do samej rezerwacji ilości dzieci, ja podałam przybliżoną liczę dzieci obsłudze sali zabaw natomiast na zaproszeniach zaznaczyłam że proszę do dnia tego a tego potwierdzić swoją obecność i tak też się stało.
    • hm1976 Re: Urodziny - kiedy, jak ..? 18.09.10, 09:45
      ja mówiłam,że będzie powyżej 20 dzieci, za każde dodatkowo miałam dopłacić 10 zł. Przyszło 19 dzieci, więc płaciłam za 20. Wliczony był poczęstunek, za tort płaciłam ok 70 zł, mogłam przynieść swój. Panie zajmują się dziećmi, np w kulki wrzucają nienadmuchane balony a dzieci szukają dostają nagrodę, jakieś pociągi, malowanie twarzy, konkursy, (np dmuchanie plastikowego kubeczka). Ale tak naprawdę dzieci wolały biegać samopas i ganiać się po całej sali. Cała impreza trwa 2 godziny. Po godzinie jest odśpiewanie 100 lat i dmuchanie świeczek. U nas zabawa zaczęła się o godzinie 17-19. Radzę zabawę zrobić w tygodniu. Rodzice mają wolne weekendy i zazwyczaj coś organizują swoim pociechom. Wiem,ze na imprezy w soboty bądź w niedzielę więcej rodziców odmawiało.
      Rodzice siedzieli na sali, uczestniczyli w zabawach, rozmawiali,pilnowali. Powiem szczerze,że nie przeszkadzało mi,że są rodzice, na takich zabawach rodzice się poznają i mają ze sobą lepszy kontakt.
    • mamakuby77 Re: Urodziny - kiedy, jak ..? 18.09.10, 20:33
      Robiłam synowi 2 razy. Na 4 -te urodziny w sali zabaw- razem z innym solenizantem, więc koszty nam się rozłożyły po połowie, nasz poczęstunek i torty. Na 5-te urodziny, dość niedawno, również w sali zabaw, tym razem był jedynym solenizantem i wzięłam cały pakiet z tortem, poczęstunkiem, animacją.
      Syn sam wybierał gości.
    • ga-ti Re: Urodziny - kiedy, jak ..? 19.09.10, 22:11
      Na 5 urodziny zaprosiliśmy 2 kolegów do domu. Syn "jesienny" i jakoś tak się złożyło, że co roku zmieniał grupę, klasę i jakoś ciężko było zapoznać tak szybko nowych przyjaciół. Teraz planujemy więcej dzieciaczków i w sali zabaw. Właśnie zaczęliśmy układać listę gości, a nie jest to łatwe, pewnie ograniczymy do około 8. Co do kosztów to najlepiej dowiedzieć się "u źródła" bo sa różna opcje.
      Chodziliśmy na 2 takie urodziny. Była pani, która zajmowała się dzieciaczkami, wołała na tort, poczęstunek, pomagała przy jedzeniu, organizowała ze 3 konkursy dla gości. Ale dzieciaczki raczej wolały się wyszaleć wink U nas dzieci bawią się razem z innymi, nieurodzinowymi, tylko poczęstunek maja w osobnej sali (i inne karteczki z imieniem przyklejone wink ). Z sali zabaw nie wyjdą niezauważone, pilnować można oczywiście, ale raczej jakoś tam bardzo nie trzeba. Co do rodziców, Ci którzy sie znali zwykle zostawali na kawkę i ciasteczko (zafundowane przez rodziców solenizanta), mniej zaprzyjaźnieni przywozili dziecko i przyjeżdżali po nie o określonej porze, ewentualnie umawiali się, że zadzwonią kontrolnie do rodziców solenizanta.
      • kidfun Re: Urodziny - kiedy, jak ..? 21.09.10, 18:52
        Witam;

Jestem współwłaścicielką Sali Zabaw KidFun w Warszawie. Tak jak poprzedniczki pisały zależnie od lokalu i tego, co by Państwo chcieli aby na takich urodzinach się działo, ceny mogą się dość mocno różnić. W naszej Sali można zorganizować urodziny już od 25 zł / dziecko, przy czym minimalna ilość gości to 8 osób (łącznie z jubilatem). W cenę jest wliczona rezerwacja "kącika urodzinowego" a za dodatkową opłatą możliwość wynajęcia całego lokalu na wyłączność. W cenie urodzin jest już zawarta zabawa z animatorem, która zależnie od wieku dzieci oraz ich chęci uczestnictwa w zabawach i konkursach może trwać kilkanaście minut albo nawet całe 2 godziny. Jest też możliwość skorzystania z gotowych pakietów urodzinowych, których cena kształtuje się od 30 do 58 złotych za 1 dziecko - w zależności od tego jaką opcję wybiorą rodzice. Jeżeli są Państwo zainteresowani szczegółami takiej oferty to zapraszam na naszą stronę (i do lokalu oczywiście też) smile
        www.kidfun.pl
        Zawsze można oczywiście zadzwonić, chętnie odpowiemy na wszelkie pytania:
        Marta: 604-79-13-79
        Dorota: 503-89-86-75

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka