Dodaj do ulubionych

Problemy ze spaniem

21.09.10, 07:06
Od trzech tygodni jestem podwójną mamą i już się zaczyna. Mładsza córka niemalże od poczatku cierpi na bóle brzuszka więc śpi ze mną w łóżku, bo inaczej oni ja ani ona prawie w ogóle byśmy nie spały. Starsza ma 2,5 roku, wcześniej spała sama w swoim pokoju, ale od kilku dni budzi sie w nocy z płaczem i chce do mamy- mąż wstaje do niej, ale córka nie zawsze się przy nim uspakaja- w rezultacie ląduje w moim łóżku. Ja w środku, one obie po bokach- starsza się rozpycha, na młodszą ja muszę uważać- w rezultacie , dla mnie noce są nieprzespane. Jak przekonać starszą, żeby spała sama?
Obserwuj wątek
    • zaklinka_k Re: Problemy ze spaniem 21.09.10, 09:56
      ona chce spać z Tobą, bo czuje się zazdrosna... wg mnie dopóki młodsza córka będzie spała z Tobą, to starszej nie przekonasz...
    • mama-ola Re: Problemy ze spaniem 21.09.10, 10:06
      To taki czas... Minie i nigdy nie wróci. Przetrzymaj, nie złość się, bądź czuła. Przytul córkę w nocy, ucałuj, powiedz, że jest mile widziana (choć nie jest). Wszystko się kiedyś kończy, za rok nie będziesz już pamiętać. Też przez to przeszłam, więc wiem, co mówię. Zaciskałam zęby i mówiłam "kocham cię, syneczku" choć marzyłam, by sobie poszedł do swojego łóżka. A on reagował na to z takim wytęsknieniem i... kurczę... z wdzięcznością, że to mówię, że aż było mi głupio. Przecież dzieciom się należy czułość od mamy! Bardziej niż mamie przespane noce! Moim zdaniem, rzecz jasna... Ale pomyśl: to minie. Nie żałuj starszej spania przy Tobie, poświęć się nieco, to jeszcze małe dziecko. Moje było starsze (4 lata różnicy), a bardzo tego potrzebowało. Trzymaj się smile
      PS Wszystkie ssaki ponoć śpią we wspólnym legowisku, tylko ludzie wyganiają swoje młode. Większe łóżka trzeba mieć. My mamy takie 1,6 m - i dało się spać w czwórkę.
      • mama_nikodemka Re: Problemy ze spaniem 21.09.10, 16:16
        moze masz mozliowsc wstawienia lozka starszego malucha do Waszej sypialni? dosun do swojego lozka i bedzie spal w swoim ale obok Ciebie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka