Dodaj do ulubionych

Pierwsze litery.

27.09.10, 14:14
Takie pytanie z ciekawosci - kiedy Wasze dzieci zaczely rozpoznawac i nazywac litery? Nie pytam o pisanie, tylko samo rozpoznawanie. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • camel_3d jezu-.- 27.09.10, 14:17
      twoje dziecko ma dopiero dwa latka......
      • milanaa Re: jezu-.- 27.09.10, 14:18
        Ale rozpoznaje i nazywa prawie wszystkie literki...
        • camel_3d Re: jezu-.- 27.09.10, 14:21
          no to plus dla niego.

> Ale rozpoznaje i nazywa prawie wszystkie literki...
          • miszek23 Re: jezu-.- 27.09.10, 14:28
            Moja ma 26 miesięcy i zna 5 liter. Sama jakoś się nauczyła. Wydaje mi się że jeszcze ma czas na naukę litersmile
            • milanaa Re: jezu-.- 27.09.10, 14:31
              miszek23 napisała:

> Moja ma 26 miesięcy i zna 5 liter. Sama jakoś się nauczyła. Wydaje mi się że je
              > szcze ma czas na naukę litersmile

Ja mojej tez specjalnie nie uczylam, spiewalysmy alfabet tak sobie jak piosenke a potem na kartce pokazywalam jej jak te literki wygladaja i strasznie jej sie to podobalo, w zyciu bym jej do tego nie zmuszala. Potem mi paluchem na klawiaturze pokazuje litery i jak sie je wymawia i mi szczeka opadla jak latwo to przyswoila.
              • camel_3d Re: jezu-.- 27.09.10, 14:38

> Ja mojej tez specjalnie nie uczylam, spiewalysmy alfabet tak sobie jak piosenke
                > a potem na kartce pokazywalam jej jak te literki wygladaja i strasznie jej sie
                > to podobalo,

nie, nie..to oczywiscei nie jest naukasmile))))) hehehe

oj dobre...
                • milanaa Re: jezu-.- 27.09.10, 14:45
                  camel_3d napisał:

> nie, nie..to oczywiscei nie jest naukasmile))))) hehehe
                  >
                  > oj dobre...

Jasne, ze wyszlo jak nauka, dla nas to byla zabawa.
                  • camel_3d Re: jezu-.- 27.09.10, 14:55

> Jasne, ze wyszlo jak nauka, dla nas to byla zabawa.

no nie..ja nie mowie, ze nei zabawa..tylko ze spiewanie alfabetu i pokazywanie liter..zeby nie wiem jaka metoda bedzie,,.nauka liter smile))
                    to jakby ktos napisal..niee..ja nie uczylem dziecka jezdzic na rowerze...samo tak z siebie..ja mu tylko rower kupilem, choczilem z nim do parku i pokazywalem jak si epedalujesmile)
                    • leneczkaz Re: jezu-.- 28.09.10, 12:36
                      hahahah dokładnie! JA znam ciekawsze piosenki niż alfabet więc mój 'sam się nie nauczył' big_grin
      • klubgogo Re: jezu-.- 27.09.10, 14:31
        He he, moja ma 22 m-ce i bezbłędnie rozpoznaje, które winda jest wolna. Najpierw patrzy na wyświetlacz i dobija się tam, gdzie 0. Ale generalnie litery to litery i już.
      • banaszka82 Re: jezu-.- 28.09.10, 11:46
        i co ztego?Moja córka ma dwa i już od paru miesięcy rozpoznaje większość liter..dziecko ma tak ogromny potencjał,że aż szkoda nie wykorzystać..nie siedzimy godzinami i nie uczymy sią kaligrafii ale jeśli widzę,że ona się cieszy jak potrafi rozpoznać a na dodatek podaje wyraz ,który zaczyna się na dana literę to dlaczego nie uczyć?
    • marika012 Re: Pierwsze litery. 27.09.10, 14:38
      Moja jak miała rok i 4 m-ce umiała przeczytać 6 liter.
      • camel_3d Re: Pierwsze litery. 27.09.10, 14:57
        a moj jak mial 5 dni to swietnie mowil

glownie AAAAAAAAAAA!!!!! EEEEEEEEEEEEEE! IIIIIIII!!!!! UAUAUAUAU!
        smile

teraz bedzie przechwalanie sie,ktore dziecko nauczylo sie wczesniej kilkuliterek..i co z tego..
        nie czarujmy sie...to niestety o niczym nie swiadczy..
        • milanaa Re: Pierwsze litery. 27.09.10, 15:03
          camel_3d napisał:

> a moj jak mial 5 dni to swietnie mowil
          >
          >
          > glownie AAAAAAAAAAA!!!!! EEEEEEEEEEEEEE! IIIIIIII!!!!! UAUAUAUAU!
          > smile
          >
          > teraz bedzie przechwalanie sie,ktore dziecko nauczylo sie wczesniej kilkulitere
          > k..i co z tego..
          > nie czarujmy sie...to niestety o niczym nie swiadczy..

Ugryzlo Cie dzis cos w zadek? Co sie czepiasz? Chyba oceniasz tu moj post tak jak baba w autobusie ocenila Cie, ze nawijasz do dziecka po niemiecku jak pokrecony.
          Bez odbioru, mam goraczke wiec nie bede sobie dodatkowo cisnienia podnosic.
          • camel_3d Re: Pierwsze litery. 27.09.10, 15:06
            milanaa napisała:

> camel_3d napisał:
            >
            > > a moj jak mial 5 dni to swietnie mowil
            > >
            > >
            > > glownie AAAAAAAAAAA!!!!! EEEEEEEEEEEEEE! IIIIIIII!!!!! UAUAUAUAU!
            > > smile
            > >
            > > teraz bedzie przechwalanie sie,ktore dziecko nauczylo sie wczesniej kilku
            > litere
            > > k..i co z tego..
            > > nie czarujmy sie...to niestety o niczym nie swiadczy..
            >
            > Ugryzlo Cie dzis cos w zadek? Co sie czepiasz? Chyba oceniasz tu moj post tak j

to nie bylo do ciebie...
        • marika012 Re: Pierwsze litery. 27.09.10, 18:55
          camel_3d napisał:

> a moj jak mial 5 dni to swietnie mowil
          >
          >
          > glownie AAAAAAAAAAA!!!!! EEEEEEEEEEEEEE! IIIIIIII!!!!! UAUAUAUAU!
          > smile
          >
          > teraz bedzie przechwalanie sie,ktore dziecko nauczylo sie wczesniej kilkulitere
          > k..i co z tego..
          > nie czarujmy sie...to niestety o niczym nie swiadczy

Świadczy o tym że znała 6 liter. O niczym więcej nie piałam tylko odpowiedziałam na pytanie autorki wątku. Jak dziecko ma rodzeństwo szkolne to wcześniej uczy się różnych rzeczy będąc nieświadome tego, że się uczy smile
      • aleks2539 Re: Pierwsze litery. 27.09.10, 14:57
        a mi jak się nie chce czytać to biorę mojego dwulatka daję mu gazetę a później on mi streszcza artykuły big_grin
        • daniella31 Re: Pierwsze litery. 27.09.10, 20:27
          nie ma nic złego w tym,że ktoś pokazuje dziecku literki,przecież wiadomo,że to taka nauka przez zabawę,i dziecku się zadna krzywda nie dzieje.Wręcz przeciwnie.Ja też z moją starszą ,gdy miała ponad rok chodziłam na spacerki i rysowałam jej różne obrazki na piasku,w tym też literkismileEfekt był taki że gdy miała 1,5 roku poznawała kilka liter,z czego bylam bardzo dumnasmile
          Pewnego razu mnie zadziwiła,kiedy przy obiadku pokazała na fasolkę ,która ułożyła się w kształcie literki,"mama...u u "wołała szczęśliwa pokazując paluszkiem fasolkęsmileMając 5 lat juz super czytała,co niekoniecznie jest wynikiem tych zabawsmileZobaczymy jak jej braciszkowi spodobają się literkiwink
    • meganpoe Re: Pierwsze litery. 27.09.10, 20:55
      20 m- cy syn i chwilę później jego siostra bliźniaczka. Mieliśmy po prostu takie małe literkowe puzzle piankowe i dzieci ciągle pytały a co to? Nie sądzę by miało to przełożenie na wczesne czytanie.
      • atena12345 Re: Pierwsze litery. 28.09.10, 11:54
        meganpoe napisała:

> 20 m- cy syn i chwilę później jego siostra bliźniaczka. Mieliśmy po prostu taki
        > e małe literkowe puzzle piankowe i dzieci ciągle pytały a co to? Nie sądzę by
        > miało to przełożenie na wczesne czytanie.

Otóż to. Ale co złego w tym, że dziecko rozpoznaje litery. Równie dobrze można nie mówić dziecku, że to jest kot, a to pies.
    • ola33333 Re: Pierwsze litery. 27.09.10, 21:00
      jak miala niecale 2 lata to zaskoczyla mnie, bo rozpoznala szyld aldi. I jeszcze pare innych szyldow sklepowych umiala rozpoznawac i marki samochodow (kilka). Literki to dopiero teraz jakos w ostatnich miesiacach zaczely ja interesowac. Zna kilka. Umie sie podpisac, ale ma krotkie imie EVA smile
      Ma 3 lata i 7 miesiecy.
      • leneczkaz Re: Pierwsze litery. 28.09.10, 12:38

> jak miala niecale 2 lata to zaskoczyla mnie, bo rozpoznala szyld aldi.

hahah. To ma świadczyć o tym, że to PRZECZYTAŁA? To mój syn czyta od pół roku big_grin
        • anettchen2306 Re: Pierwsze litery. 28.09.10, 22:40
          Jakby dziecko "czytalo" po szyldach, to moje umialby "czytac" w wieku 1,5 roku. Wtedy bezblednie wymawialy "Aldi", "Lidl", "Ikea" i jeszcze kilkanascie inszych przybytkow ...
          Syn pierwsze litery poznal majac nieco ponad 4 lata (w przedszkolu), bo wczesniej nie wykazywal najmniejszego zainteresowania alfabetem. Corka (niedlugo skonczy 3 lata) nie zna ani jednej (chyba nie zna - nie wiem), nie pyta o litery - interesuja ja bardziej "przyziemne" sprawy, chodzi od 2 mcy do przedszkola. Tam tez nie zachecaja do "nauki" liter, nie spiewaja piosenek o alfabecie. Spiewaja o osiolku, co to wedruje przez swiat i ryczy "i---a, i----a" .
          Mam nadzieje, ze oslem przez to nie zostanie ...
    • mgd3 Re: Pierwsze litery. 28.09.10, 08:16
      Dzieci generalnie dużo łatwiej się uczą niż nam się wydaje. smile Taki roczniak ma myślenie abstrakcyjnie na tyle rozwinięte, że bez problemu pozna, że pies to i taka mała kuleczka wielkości dłoni i 100kg bydle - i jakoś nikogo to nie dziwi. Na tej samej zasadzie 'A' można rozpoznać po kształcie.
      I nie uważam, że uczenie wcześnie czytać to jakieś hodowanie geniuszy i przerost ambicji rodziców - wręcz przeciwnie - taki 6-7 latek sporo pracy musi włożyć w to, żeby nauczyć się literek, a skoro roczniakowi przychodzi to bez trudu i jeszcze traktuje to jak świetną zabawę, to dlaczego nie ułatwić dziecku życia?
      Sama pamiętam jakie miałam problemy z nauką tabliczki mnożenia w szkole - była to pierwsza rzecz, której się musiałam nauczyć, bo dodawanie, odejmowanie i mnożenie x2 miałam opanowane we wczesnym przedszkolu, a chyba rodzice uznali, że przedszkolakowi tyle do szczęścia wystarczy. I w szkole tabliczka mnożenia x3 była taaaaka trudna smile Pierwsza pamięciówka. Do dziś pamiętam jakie to było trudne big_grin
      • pitu_finka Re: Pierwsze litery. 28.09.10, 11:29
        Dziecko rozpoznaje literki na takiej samej zasadzie jak rozpoznaje piłkę na obrazku, misia itd. Ot, jakiś abstrakcyjny bohomaz. Także jak ktos pokazuje dziecki literki to dziecko zna literki, jak ktos pokazuje atlas zwierzat to dziecko rozpoznaje rodzaje małp (przy czym małpy trudniejsze). I to cała filozofia. Moja córka zna literki odkad skonczyla 2,5 roku (z ukladanki), odkad ma 3,5 potrafi sie podpisdac, a takze napisac pare prostych slow jak sie je literuje. Ale od tego do czytania jeszcze dluuuuga droga, wiec w ogole mnie to nie podnieca ani nie traktuje tego jako przejaw geniuszu. Potrafi przeliterowac podpis pod obrazkiem O W C A. A zapytana co to jest patrzy na obrazek i mowi baranwink
        • pelapa Re: Pierwsze litery. 28.09.10, 11:37
          pitu_finka napisała:
          Potrafi przeliterowac podpis pod obraz
          > kiem O W C A. A zapytana co to jest patrzy na obrazek i mowi baranwink

Poprawiłas mi humor, uśmiałam sie do łez smile Masz super córeczkę, jakby co to za 25 lat będę szukała synowej wink
    • lejdi111 Re: Pierwsze litery. 28.09.10, 11:36
      gdy skończył 2,5 roku znał cały alfabet.
    • atena12345 Re: Pierwsze litery. 28.09.10, 11:52
      córka miała niecałe 2 lata jak nazywała wszystkie drukowane literki. Miała alfabet z magnesami na lodówce. Lubiała rozpoznawać różne pojedyncze litery w różnych szyldach.
      Czytać nauczyła się w wieku 5 lat.
    • leneczkaz Re: Pierwsze litery. 28.09.10, 12:41
      Mój syn nie zna żadnej i jakoś 'sam się nie nauczył' jako, że w domu nie mamy: piankowych literek, piosenek o alfabecie ani innych 'przypadkowych liter. Do kompa nie ma dostępu, więc też 'przypadkiem' się nie nauczy big_grin
      • lejdi111 Re: Pierwsze litery. 28.09.10, 13:03
        w naszym przypadku laptop edukacyjny nauczył młodego literek. Ja np zmywałam a on sie bawił laptopem. Uruchamiałam mu program nauki literek. Głos mówił pokaż A i na wyświetlaczu pokazywała sie litera A. On takiej samej na klawiaturze szukał. A gdy wcisnął paluszkiem A to pojawiały sie famfary i głosik mówiący bravo, bravo. A on to uwielbiał. I w ten sposób bez zadnego mojego nacisku nauczył sie wszystkich literek.
    • a_mola Re: Pierwsze litery. 28.09.10, 20:19
      Mial ok. 12 miesiecy (moze troche wczesniej), gdy rozpoznawal pierwsze litery. Teraz (2 lata) niektore nazywa, ale jeszcze slabo mowi, wiec nie spodziewam sie, ze walnie mi caly alfabet.
    • katriel Re: Pierwsze litery. 28.09.10, 22:16
      Syn ma 16 miesięcy. Rozpoznaje litery D i B oraz cyfry 3 i 6.
      D dlatego, że jest na większości tablic rejestracyjnych (mieszkamy we Wrocławiu).
      Przez jakiś czas mówił "dy!" widząc dowolną tabliczkę z napisem; potwierdzaliśmy
      (jeśli faktycznie było tam D) albo prostowaliśmy ("nie, to nie jest D, to jest P, D jest
      tutaj") i się nauczył odróżniać.
      3 dlatego, że mieszkamy na trzecim piętrze. Jak jedziemy windą, to mu pokazuję
      cyferki na wyświetlaczu - skojarzył, że przy 3 się wysiada do domu, więc cieszy się
      i mówi "szy!"
      Skąd wytrzasnął B i 6 - nie wiem.
      • carinica011 Re: Pierwsze litery. 28.09.10, 22:45
        o maskara! nie zna żadnej, albo jeszcze się nie wychyliła. za to wie ile to jest jeden, dwa, trzy, cztery itd do 10 bo ją brat nauczył dając jej jakieś klocki czy lalki. i tak na przykład idziemy i widzimy kotka - woła o! kotek! idzie kolejny a ona woła o! drugi kotek! smile moja cyferkowa jest, ale jakoś geniusza w niej nie odgaduję. jeszcze może mnie zaskoczyć smile
    • maeve_binchy Re: Pierwsze litery. 29.09.10, 10:37
      ma 27 miesiecy i rozpoznaje ze 4 litery (nie uczylismy, sam zalapal)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka