Dodaj do ulubionych

duuuży chłopak

29.09.10, 13:18
Witajcie,
wiem, że ten temat jest poruszany co jakiś czas, ale dawno nie zaglądałam i nie mogę nic znaleźć. Tak więc mój synek w grudniu skończy 5 lat i jest duży, tzn. 123 cm i waga, która mnie troche przeraża czyli 28 kg. Nie jest gruby, ma mały brzuszek, ale nawet dzieci szczuplutkie go mają, jest ubity - taki kawał chłopaka. Ale, mimo wszytko, jego waga spędza mi sen z powiek. Z przedszkola wraca strasznie głodny i u babci wciąga obiad. I wiadomo jak to babcia, ciągle coś mu podtyka. Nie wiem jak mam z nia rozmawiać, aby jej nie urazić. Dodam, że oboje z mężem mamy nadwagę czyli nasz synek jest narażony na otyłość. Pomóżcie mi, bo powoli zaczynam się martwić. ALbo pocieszcie mnie, że nie odbiega tak strasznie od normy. Dodam jeszcze, że jest dzieckiem 8-miesięcznym, 50 cm i 2750g przy urodzeniu.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: duuuży chłopak 29.09.10, 13:21
      nie pocieszę.
    • truscaveczka Re: duuuży chłopak 29.09.10, 13:37
      On nie jest narażony na otyłość, bo Wy jesteście grubi. On jest narażony, bo macie złe nawyki żywieniowe.
      Ja też jestem otyła - od zawsze. Ale udało mi się doprowadzić do tego, ze np. 10 minut temu moje dziecko poszło do kuchni, obwąchało czekoladę, pomamrotało, ze będzie na deser i wyjęło sobie marchewkę z lodówki. To się da zrobić, ale uczenie się trzeba prowadzić przez dobry przykład i edukację żywieniową. Bo to on będzie wybierał co je przez całe życie.
      • leneczkaz Re: duuuży chłopak 29.09.10, 14:26
        Truscaveczko w sumie to różnie to bywa z nawykami. U mnie w rodzinie nie ma grubasów, więc ja nie 'boję się' że moje dziecko będzie grube i codziennie pozwalam mu jeść słodycze. Mój młody jest szczupły i to też taki -, bo 'jemu wolno'. Staram się go dobrze odżywiać, żeby jadł warzywa i owoce. On taki niejadkowaty, ale nie mam tego lęku przed otyłością i różnie to bywa..
    • jkl13 Re: duuuży chłopak 29.09.10, 14:26
      Chyba cię nie pocieszę. Mój syn w styczniu skończy 6 lat, ma 122cm i waży 20 kg. I nie jest wychudzony, wygląda normalnie.
      A co do otyłości - rację ma truscava. My też oboje jesteśmy otyli, ja "od zawsze", ale w dzieciach (no, w starszym jak na razie) udało mi się wyrobić prawidłowe nawyki żywieniowe i zaszczepić miłość do sportu - czyli zrobić coś, co moim rodzicom w ogóle nie przyszło do głowy.
      • stycz72 Re: duuuży chłopak 29.09.10, 15:52
        Mój syn nie objada się słodyczami i fast foodami. Je dużo owoców i warzyw i jesy bardzo ruchliwy. Poprosty jest dzieckiem, które zjada wszystko i nie marudzi przy jedzeniu.
        • an_ni Re: duuuży chłopak 29.09.10, 17:07
          zn ze za duzo je, nawet jesli zdrowo
          nie oszukujmy sie - jest gruby
      • lenka273 Re: duuuży chłopak 30.09.10, 10:00
        to jest duzy chlopak ,wysoki.moj 4 latek wazy 20 kg i bedzie mial z 112cm wyglada na bardzo chudziutkiego.Mysle,ze jak by wazyl te 2- kg wiecej to wygladal by w sam raz.
    • black.joanna Re: duuuży chłopak 29.09.10, 15:58
      To ile w końcu ma lat???
      Raz piszesz, że prawie 5, a za chwilę :"Dodam jeszcze, że jest dzieckiem 8-miesięcznym, 50 cm i 2750g przy urodzeniu"
    • epreis Re: duuuży chłopak 29.09.10, 16:27
      mój też wcześńiak,ur. 48cm,2750g.
      teraz 5 lat,wzrost ok112cm,waga 15,5kg

myślę,że to nie kwestia apetytu,kwestia tego co je....
      • grzalka Re: duuuży chłopak 29.09.10, 16:46
        ja też nie pocieszę- moja córka 131 cm, waga 27 kg, 9 lat, jest zupełnie normalna, wcale nie żaden chudziak- Twój syn jest duuuży, faktycznie- z drugiej strony bez obejrzenia na żywo nie można powiedzieć, czy faktycznie trzeba go odchudzać, rożnie bywa
      • kasia123m Re: duuuży chłopak 29.09.10, 23:52
        az sobie wyjelam ksiazeczke...5 lat 112 cm to ok...ale waga 15,5 kg....wzrost cebtyl 50 a waga niecale 3....moim zdaniem powinnas zrobic badania tarczycy..usg brzucha i pasozyty....kolezanki syn w pazdzierniku konczy 4lata ma 100cm i wazy 14,5 i wlasnie dostal skierowania na te badania ze wzgeldu na zaniska wage...waga i wzrost pownny byc mniej wiecej na tym samym centylu....
        • epreis Re: duuuży chłopak 30.09.10, 20:01
          dziękuję bardzo za wywiad,3 centyl to nieźle...
          bywało (u niego i u córki),że 3 centyl był poza zasięgiem.

dla porównania 2letnia córka miała 80cm i ważyła 10,5kg, 8,5kg to ważyła na roczek....
          teraz 2,5 ze wzrost ok 90 a waga ok 11kg (10800-11,w zależności od dnia)

po córce tego nie widać,bo okrąglutka jest,ale syn mógłby za żywy eksponat w akademii medycznej robić.
          badania wszystkie miał/mieli...- taki ich urok
    • camel_3d Re: duuuży chłopak 29.09.10, 20:05
      >Dodam, że oboje
      > z mężem mamy nadwagę czyli nasz synek jest narażony na otyłość.

moze nie tyle narazony jest na otylosc, o ile na wasze zle nawyki. Nie wiem co jecie i w jakich ilosciach...ile czasu spedzacie na spacerach, a ile w aucie i przed tv.
      Sami powinniscie zastanowic sie nad tym co jecie i co podajecie dziecku. On jednak je z wami. Jezeli chodzicie na hamburgery, pizze, spaghetti to ciezko sie dziwic.. jezeli jecie chleb z nutella, chipsy itd..no to wiadomo...
      Zastanow sie kiedy na kolacje jedliscie np salatke warzywna?
      poza tym..brzuszek moze tez swiadczyc o tym, ze przesadziliscie z iloscia jedzenia i "rozciagnal" sobie zoladek. Wtedy zeby poczuc sytosc musi go jakos wypelnic... jezei wypelni go warzywami..ok, jezeli pizza, chlebem z kielbasa czy nutella..czy bog tam wiec o..no to tez nie bedzie glodny, ale jego organim nie spali nadmairu tluszczow i cukrow i odlozy...
      tak wiec zacznijcie od siebie....
      • phantomka Re: duuuży chłopak 29.09.10, 21:08
        Sama waga w wieku 5 lat szokuje, ale juz w polaczeniu ze wzrostem nie tak bardzo chyba, bo mysle, ze on mocno wyrosl ponad grupe rowiesniczasmile Przejdz sie do dietetyka, niech zbilansuje diete tak, zeby dziecko bylo najedzone, ale zeby to jedzenie go nie tuczylo. No i sami przed soba przyznajcie na ile on faktycznie odzywia sie normalnie, zdrowo, itd.
        • camel_3d Re: duuuży chłopak 29.09.10, 21:14
          wiezs problem z dietetykami td polega na tym...ze dziecko bedzie na diecie, a rodzice wciaz beda moze jedli to co jedza..i co dziecku by cmoze smakuje....
          wiec na diete musialaby przejsc cala rodzina.
    • kangoashja Re: duuuży chłopak 29.09.10, 21:48
      A mój synek ma 2,5 roku i waży 20 kg. I wcale nie jest gruby, ma dobry apetyt nie pałaszuje słodyczy pije dużo wody i jest taki mięciutkibig_grin Będzie z niego duży chłopak ( ale chyba nie gruby) u mnie raczej jest to za sprawą wyyyysokich rodziców.
      • deela Re: duuuży chłopak 29.09.10, 22:16
        > A mój synek ma 2,5 roku i waży 20 kg. I wcale nie jest gruby,
        smilesmilesmile
        jakoś wątpię big_grinbig_grinbig_grin
      • zebra12 Re: duuuży chłopak 30.09.10, 05:41
        kangoashja napisała:

> A mój synek ma 2,5 roku i waży 20 kg. I wcale nie jest gruby>

Może Tobie się tak wydaje. Załącz fotkę, bez twarzy, a my Ci powiemy, czy nie jest gruby. Moja córka jest moim zdaniem korpulentna, ma 4 lata i waży 13,5 kg.
        • grzalka Re: duuuży chłopak 30.09.10, 06:46
          zebra12 napisała:

> kangoashja napisała:
          >
          > > A mój synek ma 2,5 roku i waży 20 kg. I wcale nie jest gruby>
          >
          > Może Tobie się tak wydaje. Załącz fotkę, bez twarzy, a my Ci powiemy, czy nie j
          > est gruby. Moja córka jest moim zdaniem korpulentna, ma 4 lata i waży 13,5 kg.

musi być w takim razie bardzo niska, skoro przy takiej wadze jest "korpulentna"
      • plusimisi Re: duuuży chłopak 30.09.10, 10:24
        ...a ile ma wzrostu???
        bo mój 2,5 latek waży 12 kg, ale ma 92
      • agni71 Re: duuuży chłopak 30.09.10, 11:31
        kangoashja napisała:

> A mój synek ma 2,5 roku i waży 20 kg. I wcale nie jest gruby,

Podaj wzrost, bo sama waga w tym wieku szokuje. Ja mam 6-latke o wadze ok 20 kg i 8-latke o wadze 22 kg. Moja 4-latka może z 15 kg waży, ale i wzrost ma proporcjonalny do wagi.
    • makurokurosek Re: duuuży chłopak 29.09.10, 23:34
      To ja cię pociesze, moja córka jest w podobnym wieku ( 5 lat i 3 miesiące)co twój syn ma około 120-2 i waży 25 kg, zarówno waga jak i wzrost mieszczą się w 97 centylu. Ot po prostu jest wysoka, nie jest ani patykiem ani grubasem, tylko całkowicie proporcjonalną dziewczynką.
      Sprawdź sobie w siatkach centylowych, twój syn jest po prostu wyskoki jak na swój wiek, a co za tym idzie musi ważyć proporcjonalnie do wzrostu. Dziwne byłoby gdyby przy takim wzroście ważył 20 kg.
      To nie ważne czy dziecko jest niskie czy wysokie ważne aby zostały zachowane proporcje
      siatkicentylowe.edziecko.pl/
    • makurokurosek Re: duuuży chłopak 29.09.10, 23:38
      Jeszcze jedno nie przejmuj się, rzuconymi tu przez dziewczyny wagami twoje dziecko jest powyżej 97 centyla podczas gdy ich nie przekracza 30 to tak jakby spodziewać się że osoba wysoka będzie ważyła tyle samo co osoba niska
      • truscaveczka Re: duuuży chłopak 30.09.10, 07:48
        Gdyby dziecko było poniżej 3 centyla, wszyscy po kolei mieliby sraczkę z obawy, ze niedożywiony. Czemu bycie ponad 97 centylem nie martwi?
        Od 31 lat jestem otyła - póki byłam w 3 centylu wszyscy szaleli z pchaniem mi żarcia, potem, gdy wystrzeliłam ponad 97 centyl, uspokoili się. Szkoda, ze przy okazji mam zafundowane problemy na całe życie uncertain To jest coś, czym trzeba się przejmować. A całej rodzinie przyda się zmiana życia.
        • makurokurosek Re: duuuży chłopak 30.09.10, 09:07
          Bycie w 97 centylu nie oznacza problemów z wagą ,jeżeli i wzrost i waga są na tym samym centylu oznacza to zachowanie proporcji, problem pojawia się gdy wzrost i waga są w innych centylach wówczas albo dziecko jest otyłe albo zbyt chude.
          Problem z dziecim ze szczytu siatki centylowej to raczej problem z doborem odpowiedniej diety która zapewni im dostateczną ilość wapnia oraz pozostałych minera niezbytnych przy tak szybkim wzroście.

"> Od 31 lat jestem otyła - póki byłam w 3 centylu wszyscy szaleli z pchaniem mi ż
          > arcia, potem, gdy wystrzeliłam ponad 97 centyl, uspokoili się. Szkoda, ze przy
          > okazji mam zafundowane problemy na całe życie uncertain '

Problem nie polegał na 97 centylu, ale nabyciu złych nawyków żywieniowych i przeżeraniu się. Prawdopodobnie 97 centyl tylko osiągnęła twoja waga
    • aurita Re: duuuży chłopak 30.09.10, 08:22
      Niestety ja cie nie pociesze, ja tez sie urodzilam mala i chuda (2700) a teraz jestem wielka gruba baba. Twoje dziecko niewatpliwie bedzie mialo po was tendencje do tycia, tak wiec trzeba bylo go nauczyc jesc "zdrowo", unikac slodyczy i zainteresowac sportem. Nadal jest to mozliwe ale obawiam sie ze musisz ostro porozmawiac z babcia (jak sie urazi to trudno, zdrowie dziecka jest wazniejsze).
      Czy bylas z synem u lekarza? endokrynologa? poradni dietetycznej?

Ps. do truscaveczki: gdyby Twoje dziecko jadlo slodycze to zapewne wdaloby sie w mamusie
    • fajnykotek Re: duuuży chłopak 30.09.10, 09:21
      Widzisz problem jest nie tylko w tym co je Twój syn, ale ILE je tongue_out. Jeśli jesteście otyli, to pewnie lubicie jeść big_grin. I to co Ty nazwiesz małym posiłkiem, dla mnie byłoby nie do zjedzenia na raz. I tu tkwi problem.
      • grzalka Re: duuuży chłopak 30.09.10, 17:23
        kalkulator BMI dla dzieci mówi, że syn autorki jest otyły

www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcsite.nsf/pages/bmi4child
        • alicja_ala Re: duuuży chłopak 30.09.10, 18:40
          taaak, wg niego moj syn tez jest otyly...
          • grzalka Re: duuuży chłopak 01.10.10, 00:14
            alicja_ala napisała:

> taaak, wg niego moj syn tez jest otyly...

no to może jest- u moich się zgadza, 2 razy norma i raz niedowaga
            • deela Re: duuuży chłopak 01.10.10, 09:15
              właśnie, może jest otyły?
              mój starszy jest w dolnej normie co też się zgadza, młodszego nie mogę sprawdzić bo za mały jest (kalkulator od dwóch lat jak widzę) ale ze swoimi 80 cm i 11 kg też raczej otyły nie jest
    • tsaria Re: duuuży chłopak 30.09.10, 17:48
      Ja też byłam takim dużym dzieckiem jak Twój syn.W przedszkolu nikt nie zwracał uwagi, ze moja waga jest inna od reszty dziecki i wszystko było w porządku do puki nie poszłąm do 1 klasy. Dzieciaki są okrutne i choć nie byłam otyła, miałam lekką nadwagę nie obyło się od wyśmiewania, pogardzania. Pamiętam jak dziewczynka nie chciała ze mna siedzieć w ławce bo ja taka gruba jestem, byłam bardzo skrytym,zakąpleksionym dzieckiem i choć się dużo uśmiechałam to jednka czułam się gorsza, brzydsza. U mnie w domu wszyscy byli "przy kości". Jak miałam 8 lat w wyniku problemów rodzinnych zamieszkałam u ciotki na 8 miesięcy. Ciotka to szczupła osóbka, niezwykle dbająco o to co je. U niej schudłam bardzo dużo, oczywiście nie żeby mnie glodziła, poprostu nie gotowała pierogów, nic na słodko, dużo warzyw, chude mięso, u niej też słodyczy nie uświadczył, czasami tylko zabierała mnie na lody. Od tej pory już trzymałam "linię", tzn ciotka trochę mamie nagadała, że żadne predyspozycje do tycia, tylko nie zdrowa dieta. Nigdy już nie bylam grubaskiem, teraz przy wzroście 165 ważę 54 kg, czyli w sam raz.
      Mam teraz synka i choć ma 16 m-cy również dbam o jego dietę, dziecko nie musi jeść dwóch obiadów, jak twoje. Obiad w przedszkolu wystarczy. Jeśli jest jeszcze głodne, zrób mu np warzywa na patelnie, mało kalorii a się naje.Nie dawaj ciastek, cukierków, słodkich bułeczek. Grubę dziecko to prawdopodobnie gruby dorosly, nie unieszczęśliwiaj go już w tak młodym wieku.
      • leluchow1 Re: duuuży chłopak 01.10.10, 07:58
        Mój ma 5.5 . Wzrost 122cm, waga 22,5. Chudzielcem nie jest. Brat wygląda na drobniejszego - ma 3 lata i 2 mce - wzrost 100 waga 16.

Powiem tak - ja od zawsze byłam przy kości i wiem jak to miło! Nie dopuść do zatuczenia dziecka. Nie widziałam twojego synka ale skoro waży 6 kg więcej niż mój, wcale nie szczuplak........
      • aurita Re: duuuży chłopak 01.10.10, 08:39
        > gadała, że żadne predyspozycje do tycia,
        gdyby ciotka i ty nie mialyscie predyspozycji do tycia to nie musialybyscie uwazac na to co jecie, ale wasz przyklad pokazuje ze mozna na predyspozycjami zapanowac.
    • ponponka1 Re: duuuży chłopak 01.10.10, 09:56
      stycz72 napisała:

jest ubity - taki kawał chłop

Jak lubie te powiedzenie - ubity - zamiast gruby....bo jest gruby. Dlaczego? Tu jest odpowiedz:
      Z przedszkola wraca s
      > trasznie głodny i u babci wciąga obiad. I wiadomo jak to babcia, ciągle coś mu
      > podtyka. Nie wiem jak mam z nia rozmawiać, aby jej nie urazić.

Uraz ja, bo zdrowie towjego dziecka i jej wnuka jest wazniejsze od jej uczuc

ALbo pocieszcie mnie, że nie odbiega tak straszni
      > e od normy.

Nie pociesze Cie, twoj maly jest gruby bo za duzo je....sama zdajesz sobie z tego sparwe....

Dodam jeszcze, że jest dzieckiem 8-miesięcznym, 50 cm i 2750g przy
      > urodzeniu.

Nie ma to zadnego znaczenia....Znaczenie ma to co dzieko je po wyjsciu z brzuszka. Czy byl butelkowy? Jesli tak to n jakim centylu? Bo moze nie tylko babcia ale i same poczatki spwodowaly takie "ubicie" bednego dziecka....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka