Dodaj do ulubionych

Niskorosłość - ktoś się zmaga z problemem ?

05.10.10, 11:26
Witam,
czy jest tu jakas mama (tata?), ktorej dziecko jest za male, ponizej siatki.
Moja coreczka urodzila sie w 34 tc, z hipotrofia. Mierzyla 43 cm, Teraz ma prawie 3 latka i mierzy 86 cm. Wczoraj bylam ja konsultowac w poradni endokrynologicznej. Dowiedzialam sie, ze testow hormonalnych nie wykonuje sie ponizej 4 roku zycia.
Mam zapisywac jej wzrost (i wage) co 3 meisiace - tak robie od urodzenia, by sprawdzac czy ma przyrosty. Dawac jej duzo nabialu, tran. I nic wiecej.

Czy ktos z Was ma ten sam problem - a lekarze mowia co innego niz mnie ?
A moze sa jakies strony w necie (znalazlam tylko fundacje Chce Urosnac) ?
Obserwuj wątek
    • kanna Re: Niskorosłość - ktoś się zmaga z problemem ? 05.10.10, 11:29
      Jaki wzrost masz Ty i tata dziecka?
    • 8a8ka Re: Niskorosłość - ktoś się zmaga z problemem ? 05.10.10, 11:45
      Witam,
      mój synek też jest hipotrofikiem
      urodzi się 2,6 kg i 50 cm
      teraz ma 84 cm wzrostu i za dwa miesiące kończy 2 latka, waży 10,5 kg
      jest porównywalny z innymi dziećmi jeśli chodzi o wzrost, jeśli chodzi o wagę to dzieci w jego wieku raz są dużo cięższe ale zdarzają się też w podobnej wadze mimo, że nie są hipotrofikami
      zawsze byl 30 centyl lub ponizej

powinnam się marwtić - nie wiem ?
      • epreis Re: Niskorosłość - ktoś się zmaga z problemem ? 05.10.10, 20:14
        moja urodzona dokładnie w dniu terminu 3650g,wzrostu chyba 56cm.a na 2 latka miała 80cm i 10,5.
        teraz ma 2,5 roku urosła do ok 90cm,waży 11kg.

ale ja jestem w sumie "niewielka" więc i z niej wysoka pięknośc nie urośnie smile
        do endokrynologa,gastrologa z nią nie szłam.
        byłam na usg serca i tam pani profesor która ją badała stwierdziła,że rzeczywiście jest niewielka jesli idzie o swój wiek,ale proporcjonalnie zbudowana.sprawdziła tez na usg inne narządy wewnętrzne i stwierdziłą,że jest ok
    • macca4 Re: Niskorosłość - ktoś się zmaga z problemem ? 05.10.10, 11:48
      Jak czytam jakie bzdury niektórzy lekarze wmawiają rodzicom to mnie trzęsie ...
      Testów hormonalnych (ale tylko niektórych!) nie wykonuje się przed 2 rokiem życia a nie 4.
      Fakt, że Twoja córka urodziła się mała ale powinna odrabiać.
      Strona Chcę Urosnąć jest bardzo ok - tylko dobrze poczytaj forum - tam się dowiesz wszystkiego.
      Są też inne:
      Tacy Jak Ja
      Rosnę Zdrowo
      Ale wszędzie piszą, że wzrost poniżej 3 centyla jest wskazaniem do diagnostyki. Pytanie jeszcze jak jest ze wzrostem rodziców oraz jak rosła w ciągu tych 3 lat tzn czy regularnie się wspina czy raczej spada i kilka innych spraw. Napisz coś więcej na Chcę Urosnąć - tam Ci na pewno doradzą. Tutaj raczej się dowiesz, że nie każdy musi być wysoki sad
    • macca4 Re: Niskorosłość - ktoś się zmaga z problemem ? 05.10.10, 11:49
      Poczytaj też ten wątek
      • iwcia777 Re: Niskorosłość - ktoś się zmaga z problemem ? 05.10.10, 12:09
        moj syn urodzony z hypotrofia w 39 tyg.ciaz. wazył 2280 a mierzył 43 cm.
        na bilansie dwulatka tez mial 84 cm i wazyl ok 11 kg
        teraz ma trzy i pol roku, wazy ok 14,5 kg a mierzy 97 cm, wiec malutki nadal jest. ale ja tez ok 154 cm, a maz 176, wiec nie wielkoludzi. Dla porownania mamy corcie ktora ma 22 miesiace i wazy tez 14,5 kg a mierzy ok 87 cm. Wiec goni szybko brata, choc jest miedzy nimi 21 miesiecy roznicy. Maly jest strasznym niejadkiem do dzis (byl nim od 10-tego m-ca zycia).
        Jedna z lekarek powiedziala mi, ze dzieci z hypotrofia bardzo czesto nigdy nie doganiaja rowiesnikow, a np. wczesniaki, mimo ze czasem rodza sie duzo mniejsze, to nadrabiaja szybko wszystko w ciagu ok 2 lat.
    • deela Re: Niskorosłość - ktoś się zmaga z problemem ? 05.10.10, 20:31
      mam ten sam problem, chodziłam i się gryzłam
      mój na 3 lata miał 91 cm, ale to chłopak, ledwie 4 centyl, na 2 lata był poza siatką 84 cm, teraz ma 4 lata i dobił do 100 cm, więc nie jest źle bo to już 16 centyl, więc chłopak przyspiesza, byłam u endokrynologa jakoś w styczniu jak miał 3 lata i 2 m-ce, poszłam przygotowana jak na wojnę w tym z badaniami tarczycy (które wyszły dobrze), pani endokrynolog kazała kontrolować wzrost i jak nie urośnie 4 cm w ciągu następnego pół roku to mam się zgłosić, urósł więc na razie dałam spokój
      w mojej rodzinie wszyscy są dość niscy, w męża średni, jedynie mój mąż jest wysoki, ale cóż z tego, skoro tylko on jeden?
      badania tarczycy możesz zrobić na własną rękę (jakieś 80 zł to kosztowało), przede wszystkim TSH, FT3 i FT4
    • mamarozi Re: Niskorosłość - ktoś się zmaga z problemem ? 05.10.10, 21:19
      Moja 17-miesięczna córka jest też poniżej siatki. Wszyscy lekarze u których byłam nie chcieli robić żadnych badań przed bilansem 2-latka, ja się jednak uparłam i porobiłam kilka prywatnie. Oprócz podstawowych badań krwi i moczu, trzy razy oznaczałam hormony tarczycy i raz przeciwciała w kierunku celiakii. Każdy kolejny wynik hormonów tarczycy był coraz gorszy (choć jeszcze w górnej granicy normy), więc poszłam do endokrynologa dziecięcego i po długiej dyskusji córka dostała hormon tarczycy. Pozostałe badania ok, choć na celiakię trzeba będzie jeszcze powtórzyć. Dodam jeszcze, że ja jestem niska a mąż wysoki. Aha! Z tym dziedziczeniem to różnie może być - skąd wiadomo, że dziecko odziedziczyło niski wzrost a nie problem zdrowotny przez który się nie rośnie? Dlatego ja nie dam się zbyć takim gadaniem. Porobię dziecku wszystkie możliwe badania i wtedy dam spokój lekarzom.
      • zebra12 Re: Niskorosłość - ktoś się zmaga z problemem ? 06.10.10, 05:23
        Ale ja nie rozumiem: dziecko miałaś w górnej granicy normy i wymusiłaś na lekarzu podawanie hormonu tarczycy?! Przecież to głupie! Masakra sad
        • mamarozi Re: Niskorosłość - ktoś się zmaga z problemem ? 06.10.10, 08:34
          Nie wymusiłam. Żaden lekarz nie przepisałby leków dziecku jeśli nie byłoby potrzeby. Rozmowa była o tym czy czekać i powtarzać badania, czy działać już. Toczą się dyskusje na temat norm hormonów tarczycy a wyniki w górnej granicy wielu lekarzy uznaje się za złe. Ci co znają problem niedoczynności tarczycy na pewno wiedzą o czym piszę.
        • macca4 Re: Niskorosłość - ktoś się zmaga z problemem ? 06.10.10, 09:06
          Jeżeli TSH wychodzi wysokie a FT3 i 4 niskie to może to być objaw niedoczynności tarczycy i trzeba suplementować FT4. Bo TSH nie jest wydzielane przez tarczycę tylko przez przysadkę, żeby stymulować tarczycę do wydzielania FT4. Więc jeśli TSH jest wysokie a FT4 dalej niskie to zwykle oznacza, że mimo stymulacji tarczyca nie wyrabia i trzeba suplementować. To tak w uproszczeniu. TSH u dzieci powinno być raczej w dolnej granicy normy.
          • mamarozi Re: Niskorosłość - ktoś się zmaga z problemem ? 06.10.10, 09:27
            U nas właśnie TSH było w górnej granicy normy a Ft4 w dolnej (chociaż obydwa w normie laboratoryjnej dla tej grupy wiekowej). Dodam jeszcze, że decyzję o podaniu leków córce konsultowałam później z innym endokrynologiem i usłyszałam, że trzeba było wcześniej podać leki bo u tak małego dziecka niedobór hormonów tarczycy powoduje gorszy rozwój układu nerwowego a co za tym idzie niższy iloraz inteligencji w przyszłości.
      • epreis Re: Niskorosłość - ktoś się zmaga z problemem ? 06.10.10, 10:40
        znajomej córka w dawnych czasach,też mała i drobna dostawała hormony tarczycy bo to nienormalne że dzieć taki malutki. dziś dopiero ma problemy.walczy z otyłością z którą nigdy nie wygra- a to tylko jeden z wielu problemów,które przez podawany hormon wynikły.
    • analist73 Re: Niskorosłość - ktoś się zmaga z problemem ? 06.10.10, 10:18
      Moja córka urodzona z wagą 3,26kg, mierzyła 54cm. Jak miała prawie 3 lata ważyła 11kg i miała wysokość 87cm. Nasza lekarka kazała zrobić podstawowe badania (morfologia, mocz) i dała skierowanie do gastrologa i endokrynologa (przed wizytą do specjalistów miałam zrobione jeszcze badanie na pasożyty, próby wątrobowe, cukier, USG jamy brzusznej, TSH). Endokrynolog ograniczył się do mierzenia na kolejnych wizytach, gastrolog zrobił dodatkowe badanie różne badania na różne choroby. Wszystkie wyniki miała dobre. Oboje stwierdzili, że małą trzeba regularnie mierzyć i ważyć ale idzie do przodu. Obecnie ma 4 lata i 4 miesiące i ma 99cm oraz 13kg. Tylko u mnie w rodzinie są niskie osoby i drobne.
      • alex_200 Re: Niskorosłość - ktoś się zmaga z problemem ? 06.10.10, 11:32
        dziewczyny ja tez mam pytanie. mój syn w styczniu konczy 6 lat i ma tylko 108,5 cm wzrostu, jest na 3 centylu,czy juz powinnam zaczác dzialac i zglosic sie do specjalisty na konsultacje czy i tak mnie jeszcze odeslá z kwitkiem bo jest za wczesnie i trzeba poprostu obserwowac i nic wiecej ? a moze jakies badania porobic juz zanim spadnie z siatki? jak wygláda badanie hormonu tarczycy? dodam ze nie zawsze byl na 3 c. wczesniej byl troszke wyzej ale z m-ca na m-c jest mniejszy przyrost wiec spada.
        • deela Re: Niskorosłość - ktoś się zmaga z problemem ? 06.10.10, 12:14
          pójść do specjalisty naprawdę w niczym nie zaszkodzi
        • analist73 Re: Niskorosłość - ktoś się zmaga z problemem ? 06.10.10, 12:20
          Według lekarzy 6-latek o wzroście 112cm jest na 10centylu i nie ma potrzeby panikować (nawet jak był wcześniej wyżej na siatkach centylowych). Ale jak się upieram, to mogę zrobić morfologię, badanie moczu, badania tarczycy(chyba TSH), cukier, pasożyty. Ale ponieważ dziecko ma wyniki wszystkie dobre, do tego malutką siostrę i dziadków, to nie ma potrzeby nic robić tylko obserwować, czy przyrost jest stały i czy utrzymuje się na jednym centylu. I tyle u mnie było z dzieckiem które nie wypadło z siatek.
        • aljoszka alex_200 06.10.10, 15:02
          alex_200 napisała:

> dziewczyny ja tez mam pytanie. mój syn w styczniu konczy 6 lat i ma tylko 108,5
          > cm wzrostu, jest na 3 centylu,czy juz powinnam zaczác dzialac i zglosic sie do
          > specjalisty na konsultacje czy i tak mnie jeszcze odeslá z kwitkiem bo jest za
          > wczesnie i trzeba poprostu obserwowac i nic wiecej ? a moze jakies badania po
          > robic juz zanim spadnie z siatki? jak wygláda badanie hormonu tarczycy? dodam z
          > e nie zawsze byl na 3 c. wczesniej byl troszke wyzej ale z m-ca na m-c jest mni
          > ejszy przyrost wiec spada.

Ja mam 8 latka, który dosyć długo "wisiał" na 3 centylu..Właśnie jak miał 6 lat wymusiłam w końcu skierowanie do endokrynologa. Chodziliśmy do IMID, po oznaczali mu hormony i tyle..wszystko wyszło ok i endokrynolog powiedziała,ze skoro się mieści w siatce, jest proporcjonalny i hormony wychodzą ok to nie ma się do czego przypiąć. Mój syn przyrastał równo 6 cm na rok, w tym roku sukces bo urósł 8,5 cm i skoczył na 10 centyl. Podobno o jego wzroście ma przesądzić dopiero wiek dojrzewania.
          Natomiast jeśli u was, widać wyraźne spadki na siatce to ja bym się jednak uparła przy badaniach. W Instytucie np takie dzieci ponizej 3 centyla biorą już na odział i tam badają szczegółowo.
    • agaja5b Re: Niskorosłość - ktoś się zmaga z problemem ? 06.10.10, 11:35
      Hej. Moja córka ma ten problem. Urodziła się z wagą 3200 i 54 cm. Teraz ma 20 mies i ma 76 cm i waży 9 kg. Na szczęście wiadomo o co chodzi i dlaczego ma problemy ze wzrostem( dzięki badaniom prenatalnym zdiagnozowano zespół Turnera). Dodatkowo ma wrodzoną niedoczynność tarczycy więc jest pod stałą kontrolą endokrynologa. Jak dla mnie wzrost i waga poniżej 3 centyla powinna każdego lekarza skłonić do wnikliwszego przyjrzenia sie dziecku, a z tymi testami hormonalnymi przed 4 rokiem życia to jakaś bujda kompletna, ale zawsze możesz zrobić na własną rękę a najlepiej poszukać innego lekarza i nie dać się tak łatwo zbywać. Staraj się w ramach NFZ, w końcu należy sie nam jak psu buda( sory za porównanie), bo leczenie prywatnie generuje spore koszty. Twoje dziecko nie musi mieć tego problemu ale warto trzymać rękę na pulsie zwłaszcza jak coś niepokoi. Ze stron internet była jeszcze www. nieduzi.org. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka