Dodaj do ulubionych

jak oderwac dziecia od Mamusi

26.10.10, 15:32
Dziewczyny

nabroilam a teraz szukam pomocy suspicious mam coreczke 13 miesiecy i do tej pory nie zostawialam Jej z nikim poza Tatusiem.... tak sie jakos skladalo.... teraz sie nam zamarzylo wyjsc gdzies razem itd ale dziec nie nauczony zostawac z babcia.... wczoraj zostawilam na 15 min i dziec ryczal jak dziki... co zrobic zeby bezstresowo dla dziecia i babci zalatwic sobie chwile we dwoje ;>
Obserwuj wątek
    • ania_kr Re: jak oderwac dziecia od Mamusi 26.10.10, 15:50
      Najpierw przez kilka dni siedzisz z dzieckiem i babcią, bawicie się, robicie to co dziecko lubi robić, żeby przyjemnie się kojarzyło. Po kilku dniach wychodzisz, najpierw na krótko, później coraz dłużej. Ja zaczynałam od wyjścia ze śmieciami. Za każdym razem pokazuj dziecku że wychodzisz, stwórz jakiś rytuał pożegnań. U nas jest tuli-tuli, pa-pa.
      Ja tak zostawiałam dziecko z nianią po powrocie do pracy. Syn był strasznym maminsynkiem, ale dzięki stopniowemu przyzwyczajaniu, bardzo dobrze to przyjął.
      • ola33333 Re: jak oderwac dziecia od Mamusi 27.10.10, 00:07

to taki wiek, moja tez bardzo ciezko znosila rozstania ze mna. Pociesze, ze po drugich urodzinach mija lek separacyjny, moja w wieku 2 i pol roku poszla do przedszkola bez zadnych oporow i przestala sie bac zostawac z osobami znajomymi.
    • minerwamcg Re: jak oderwac dziecia od Mamusi 26.10.10, 23:09
      Guzik z pętelką smile Dziecko do złudzenia przypomina eliotowskiego kota Ramtamtamka, który "to będzie robić, co sam chce robić, i nie ma co robić z takim kotem".
      Moja od urodzenia przyzwyczajona do a) zostawania z tatą, który pracuje w domu, więc cztery razy w tygodniu do popołudnia są razem, b) zostawania z babcią, kiedy mama i tata wychodzą, c) zostawania z ciocią (ostatnio była taka potrzeba). I co? I nic. Jak wychodzę, obowiązkowo musi sobie ryknąć, chociaż tatę uwielbia z wzajemnością, babcia świata za nią nie widzi, a przy cioci niech się schowają wszystkie supernianie. Ale maaama to maaama i nie ma, że wróci.
      Więc tak, przyzwyczajać trzeba. Ale bez nadziei, że się osiągnie jakiś radykalny sukces.
      Sukcesem będzie, jeśli dziecko Wasze czy tylko Twoje wyjście skwituje rykiem, ale potem się uspokoi i będzie spokojnie bawiło z opiekunem aż do Waszego czy Twojego powrotu. Bo jeśli buczy cały czas, jak Cię nie ma - to gorzej...
    • joshima Re: jak oderwac dziecia od Mamusi 26.10.10, 23:19
      a.zagrodzka napisała:

> co zrobic zeby bezstresowo dla dziecia i babci zalatwic sobie chwile we dwoje ;>

Moim zdaniem najlepiej przeczekać. Wybrałas najgorszy moment na tę naukę. Mniej więcej właśnie w okolicach roku dzieciaki mają nasilenie lęku separacyjnego.
    • ciociacesia jak ma byc bezstresowo to poczekac 26.10.10, 23:22
      od pol roku do póltora
      • joshima Re: jak ma byc bezstresowo to poczekac 26.10.10, 23:34
        ciociacesia napisała:

> od pol roku do póltora
        Nie koniecznie aż tyle. Moja córtka w wieku 13-14 miesięcy nie odstępowała mnie na krok. O wyjściu bez niej nie było mowy. W wielu 17 miesięcy zostawała już z babcią nawet na pół dnia i obyło się bez płaczu i problemów z zasypianiem w dzień.
        • ala.81 Re: jak ma byc bezstresowo to poczekac 26.10.10, 23:37
          jestem tego samego zdania co joshima, moja córcia też jest w tym wieku i zrobiła się bardzo przylepna wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka