pepcio 08.04.04, 23:07 To nieżart, na nasze ogłoszenie zgłosiło się sporo osób i o dziwo jeden pan. A co ciekawsze okazał się całkiem rozsądą osobą. Naprawdę robił o wiele lepsze wrazenie od wielu niań-pań. Mamy naprawdę dylemat. Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_martusi Re: PAN NIANIA 09.04.04, 06:56 jeśli naprawdę przypadł Wam i dziecku do gustu i jeśli ma dobre referencje to czemu nie Odpowiedz Link Zgłoś
ewa216 Re: PAN NIANIA 09.04.04, 09:30 Ja zatrudniłabym mężczyznę,jakoś mam wrażenie,że kobiety prędzej zrobią dziecku krzywdę niż mężczyzna. Chyba są poprostu bardziej wyrachowane.Oczywiście nie wszystkie kobiety ale ja jakoś bab nie lubię więc tak czy siak wybrałabym faceta. Pozdrawiam. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
motyl_nocny Re: PAN NIANIA 09.04.04, 10:45 Musiałabym spróbowac, nie mówie od razu nie, ale jednak bylabym bardziej podejrzliwa niz w stosunku do kobiety. Nianczenie dzieci nie jest meską domeną, pytanie co tak naprawde nim kieruje (oprócz chwytania sie jakiejkolwiek pracy), poza tym co tu duzo mówic, balabym sie czy to nie pedofil.Moja córka opiekowała sie kiedys niania, mieszkal z nia syn, mala czasem z nim zostawala sama, uwaznie obserwowałam, czy nic sie nie dzieje z dzieckiem.Nic niepokojącego nie zauwazyłam, wiec mysle, ze bylo ok. Odpowiedz Link Zgłoś
luxonna Re: PAN NIANIA 09.04.04, 11:19 Płeć nie ma znaczenia moim zdaniem. Mam kolegę który naprawde świetnie zajmuje się moją Mała i nie mialabym zadnych obaw zeby zostawic z nim dziecko, natomiast jest kilka koleżanek którym boję się je posadzić na kolanach. (No, zresztą może bez przesady. Wszystko zależy jaki to człowiek i co sobą reprezentuje. Dla mnie ważne byłoby też czy pali. powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
agn Re: PAN NIANIA 09.04.04, 14:44 To raczej stereotyp, że niańczenie dzieci nie jest męską domeną. Może być! Mój mąż niedawno stwierdził, że mógłby być przedszkolanką, a raczej jej męskim odpowiednikiem. I mówił to całkiem poważnie. W tym sensie, że praca ta sprawiałaby mu dużo satysfakcji. Tylko zastanawia się, czy nie byłby dyskryminowany ze względu na płeć... Odpowiedz Link Zgłoś
zgagusia Re: PAN NIANIA 09.04.04, 15:51 odpowiem szczerze - balabym sie. Balabym sie ze to moze byc pedofil. Niedawno czytalam artykul o pedofilach - bodajze w 'wysokich obcasach'. I bylo tam wyraznie napisane ze nie da sie rozpoznac pedofila - w codziennych kontaktach to jest zupelnie zwykly czlowiek. I ze prawdziwy pedofil czerpie zaspokojenie seksualne tylko w fizycznych kontaktach z dziecmi, nie wystarcza mu ogladanie zdjec czy rysunkow. I ze w zwiazku z tym bedzie dazyl np. do znalezienia takiej pracy w ktorej bedzie mial kontakt z dziecmi bez rodzicow - chocby jako wozny w szkole. I jeszcze ze pedofilia wsrod kobiet praktycznie sie nie zdarza. I na koniec ze slady w psychice wykorzystanego przez pedofila pozostaja do konca zycia (to zreszta chyba oczywiste ). Ja nigdy nie zostawilabym malego dziecka pod opieka obcego mezczyzny. Bo nawet jesli jest tylko promil niebezpieczenstwa ze to pedofil to dla mnie za duzo. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
dominikams Re: PAN NIANIA 09.04.04, 17:17 Jeśli wydaje Ci się, że ma dobre podejście do dzieci, to czemu nie - dla mnie ważne byłoby jak z jego wiedzą na tematy m.in. niepokojących objawów, sytuacji awaryjnych, jaka jest jego wiedza z zakresu reanimacji itp., (zadaj kilka podchwytliwych pytań). No i oczywiście czy jego pogląd na wychowanie dzieci zgadza się z moim. Jeśli masz obawy co do tego, że mógłby być pedofilem, powiedz mu, że się tego obawiasz i że będziesz uważnie obserwować dziecko i że zrobisz dokładny wywiad u specjalisty co do zachowań, które mogą na to wskazywać - jakbym była pedofilem, to bym zrezygnowała, bo prawdopodobieństwo wpadki jest ogromne w takim przypadku... ( i oczywiście zrób tak, jak powiesz). Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: PAN NIANIA 09.04.04, 21:22 To tak jakby powiedziec na wstepie opiekunce, ze bedziesz ja obserwowac, czy nie bedzie kradła.Przeciez po czyms takim trudno o pozytywne relacje miedzy rodzicami a nianią. Odpowiedz Link Zgłoś
madziurex Re: PAN NIANIA 09.04.04, 21:26 1.dyskryminacja! tyle mówimy o nierównouprawnieniu kobiet, a tu proszę... 2.w Europie (zwł. w Wlk Brytanii) pan niania to nic nadzwyczajnego 3.czasem facet lepiej się sprawdza, zwłaszcza przy starszych dzieciach, bo umie fajniej się bawić, a paniom często się nie chce turlać po podłodze itp. 4.u nas w mieście jest chłopak - student zaoczny, który prowadzi tzw.domowe przedszkole, dzieciaki go uwielbiają,świetnie daje sobie radę 5.to nieprawda, że pedofilia nie zdarza się u kobiet (b. rzadko, ale jednak; niestety wiem z autopsji...) 6.jednak radziłabym obserwować, no bo u nas takie coś jest raczej rzadkie i kto wie, jakie facet ma zamiary 7.mimo wszystko się zgodzić; dziecko będzie miało fajnego "niańka", a przy okazji przyczynicie się do walki ze stereotypami. Pozdrawiam! Magda - niania Odpowiedz Link Zgłoś
tabelka32 Re: PAN NIANIA 22.04.04, 12:29 Dzisiaj z naszym 21-miesięcznym synkiem został mój 37-letni brat (opiekunka potrzebowała dzień wolnego). Wychował dwie córki (dzisiaj 11 i 8-letnie). Praktycznie to on się nimi zajmował, bo bratowa raczej nie lubiła tego zajęcia. Całe życie mieliśmy ze sobą mały kontakt, więc mam obawy. Ale kiedy widzę, jak mały do Niego ciągnie, jak chwyta za rękę i mówi: "odź" (czyt. chodź), jak wujek wymyśla dla niego potrawy, zabawy, opowiada, myślę, że będzie dobrze. To ich pierwszy wspólny dzień (jakieś 10 godzin). Do tej pory widzieli się tylko, gdy odwiedzaliśmy dziadków, zawsze wtedy byłam przy Nim. Już dzwoniłam, właśnie wybierali się na spacer. Brat mówi, że kobiety fajnie oglądają się za takim opiekunem . A to racja. Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
26magda3 Re: PAN NIANIA 22.04.04, 21:10 a ja miałam męską opiekunkę do dziecka ponad rok i byłam bardzo zadowolona! tylko ze to był dobry znajomy!!! obcej osobie bez względu na płeć bałabym się powierzyć opiekę nad własnym dzieckiem!!!! dodam, ze czasem tez dzieciakiem opiekował sie mój kuzyn!!!! Faceci sa naprawde dobrymi niańkami!!! napisałabym więcej, ale syn siedzi na kolanach i przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś