misiabela_1 22.11.10, 20:32 Mam takie pytanie. Kiedy trzeba iść pierwszy raz do dentysty z maluchem? No wiecie, kontorla etc... Mój ma 18 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: Dentysta 22.11.10, 20:39 to już, chodzi głównie o przyzwyczajenie dziecka do dentysty. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Dentysta 22.11.10, 20:42 Chyba nie ma jakiejs konkretnej daty kiedy trzeba. Nie wiem czy w ogóle trzeba, przymusu chyba nie ma. My z córką byliśmy pierwszy raz u dentysty jak córka miała 3 lata i 10 miesięcy. BYła super zadowolona, siedziała spokojnie i chce znów iść. Kontrola za pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
misiabela_1 Re: Dentysta 22.11.10, 20:46 Na razie nic się nie dzieje <odpukać> Pytam się, bo mój syn nie usiedzi pół minuty na fotelu i nie wiem czy to przypadkiem nie będa wyrzucone pieniądze w bloto. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: Dentysta 22.11.10, 20:47 okolo roku? juz kumaja chodzi o to, zeby sie przyzwyczaily i za kazdym razem, jak rodzice ida w miare mozliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
misiabela_1 Re: Dentysta 22.11.10, 20:51 A to koniecznie musi być dentysta dziecięcy?Czy taki zwykłe do którego my chodzimy?Jak to jest?Oni też maja jakies kwalifikacje do zaglądania w buzie takim maluchom? Odpowiedz Link Zgłoś
zaz-u Re: Dentysta 22.11.10, 20:57 Jw. Moja córka ma 2 lata i 3 miesiące i byłyśmy pierwszy raz dopiero 2 miesiące temu, z synem pójdę jak skończy rok , wcześnie zaczął ząbkować . Głównie chodzi mi o przyzwyczajenie, ale z tym mam nadzieję nie będzie problemów bo prowadzę NZOZ i zatrudniamy kilku stomatologów. Moja mama jest technikiem dentystycznym ( robi ruchome aparaty ortodontyczne) i już zauważyłyśmy u małego ( 9 mies) cofniętą dolną dwójkę prawdopodobnie na wskutek ssania kciuka, niestety! Nie ozanacza to oczywiście ,że już planujemy leczenie ortodontyczne, ale mamy go "na oku" Odpowiedz Link Zgłoś
misiabela_1 Re: Dentysta 22.11.10, 21:01 No to jesteś w luksusowej sytuacji - jeśli chodzi o mamę ;-p Oko eksperta jest zawsze przydatne. Kurcze, może jednak wybierzemy się z maluchem do dentysty Zobaczymy jak zareaguje Odpowiedz Link Zgłoś
zaz-u Re: Dentysta 22.11.10, 21:24 Kiedyś był podział na stomatologów dziecięcych i tych zajmujących się leczeniem dorosłych, obecnie jest to raczej w gestii samych lekarzy. Zapytaj waszego stomatologa czy przyjmuje dzieci i po pierwszej wizycie sama ocenisz czy ma podejście Odpowiedz Link Zgłoś
stypkaa Re: Dentysta 24.11.10, 14:22 Nie musi być koniecznie dziecięcy, ale na pewno musi mieć podejście do dzieci. Jak bym wybrała się z moimi dziećmi do takiego do jakiego ja teraz chodzę to pewnie długo by tam nie chcieli zajrzeć Nasz pani doktor do której chodzimy z synkami jest rewelacyjna. Jest tak cierpliwa i doświadczona w przeglądach i nie tylko dzieci, że od razu otworzyli buzię za pierwszym razem. Fakt, że byliśmy trochę później. Starszy miał wtedy ok. 2,5 roku. Z młodszym bylismy może trochę wcześniej. Na zasadzie obeznania się. Spytaj jak to jest tam gdzie chcesz iść, ale u nas za taką zapoznawczą wizytę, gdzie nic nie było robione, tylko zajrzenie w buzię - nic nie płacilismy. A na fotel przecież nie musi siadać sam. Na kolanach u mamy jest dużo przyjemniej i bezpieczniej Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: Dentysta 22.11.10, 21:57 Pierwszy raz ok. 1 roku zycia. Na poczatku byla nieufnosc do lekarzy i czasami placz, ale im starszy tym duzo lepiej. Tlumaczymy, ze lekarz krzywdy nie robi, lekarz pomaga naprawic, gdy cos boli i jest chore Teraz sam opowiada, ze jest doktor od oczu, od zebow, od brzucha itd. i mozna isc sprawdzic, czy nic zlego sie nie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
mgd3 Re: Dentysta 24.11.10, 15:33 Moja ma prawie 15 miesięcy i jeszcze nie byłam. Nawet chciałabym się wybrać, ale uważam że jest jeszcze za mała. Pytanie czysto techniczne - co robicie żeby dziecko otworzyło buzię w celu obejrzenia ząbków? Przemocą? Bo właśnie ze względu na to się nie wybieram. Jedyny sposób, na obejrzenie uzębienia, to jak na leżąco "świetnie się bawi" w łaskotanie. Rechocze na całe gardło a ja w tym czasie oglądam jak ząbki wyglądają. Tak na spokojnie - nie ma szans. Tzn. buzię owszem - otworzy jak się poprosi - górne zęby zakryte wargą, dolne pod językiem - i musiałabym je oglądać na siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: Dentysta 24.11.10, 19:32 Na poczatku niechetnie otwieral buzie. Pierwszym razem w ogole nie musial, bo mial tylko kilka zebow na przedzie, wiec odsunelam mu warge palcem Na kolejnych wizytach dentysta probowal kilka razy, za ktoryms tam zawsze sie udawalo Ja przy okazji tez sprawdzam zeby, potem dziecko, wiec nauczylo sie nasladowac. Od ok. 3 roku zycia problemu nie ma zadnego. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelcia1979 Re: Dentysta 24.11.10, 12:59 sądzę,że już-dziecko zacznie się przyzwyczajać i przy okazji skontrolujesz jego ząbki Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Dentysta 24.11.10, 14:46 ja byłam dopiero z 3-latkiem. ale zaglądałam mu cały czas, czy coś się nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Dentysta 24.11.10, 15:11 no jak ma juz kilka zebow to mozesz isc. ja bylem jak mialy mial 14 i potem kolo 20 miesiecy. tzn chodze teraz co pol roku. Odpowiedz Link Zgłoś
zaz-u Re: Dentysta 24.11.10, 17:13 Na siłę to najgorszy sposób. Poprosiłam córkę,żeby otworzyła buzię, a ja policze jej ząbki, a potem ona dla mnie i tak samo będzie u dentysty. Właśnie dlatego na pierwszą wizyte lepiej iść jak nic się nie dzieję, żeby dziecko nie kojarzyło tego faktu z bólem. Odpowiedz Link Zgłoś
madalena1976 Re: Dentysta 25.11.10, 09:06 Witam, my byliśmy po raz pierwszy u dentysty, jak dziecku pojawiły się pierwsze zęby, czyli ok. 7-8 miesiąca. Teraz chodzimy regularnie co 3-miesiące na przegląd i lakowanie. Chcę, aby synek przyzwyczaił się do dentysty i nie robił paniki. Jeżeli chodzi o otwieranie buzi, to u wszystkich lekarzy synek robi się podejrzanie spokojny i wykonuje polecenia. Nie wiem czy jest to wynik zainteresowania czy strachu, ale dzięki temu, lekarz może w spokoju wykonać swoją pracę. Ogólnie jestem typem, który widzi potrzebę regularnego chodzenia do stomatologa i który nie rozumie ludzi, którzy z obawy przed bólem nie leczą zębów. Chcę, żeby takie samo podejście miało moje dziecko. Jak chodzimy do dentysty, to najpierw są przeglądane moje zęby, a potem zęby dziecka. Nasz stomatolog to lekarz dla dorosłych, ale z podejściem do dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś