Dodaj do ulubionych

mama 2 latki

11.12.10, 14:46
Wymiękam juz z moją córcia. jako niemowlak była cudna, ale juz od około 7 mcy charakterek jej się wyrobił i stała się uparta, przekorna, złości ją byle co. Przykład - nie pozwalamy jej wchodzić na meble - ona wchodz. Nie pomaga tłumaczenie (już tysiące) , a nawet klapsy. Wchodzi z nowy i triumfalnie , z usmiechem na nas patrzy . Normalnie ręce mi opadają. Nie wspomnę już o niszczeniu wszystkiego (porysowanie kanapy, scian) i ogólnym bałaganieniu. JAK WYCHOWAC DWULATKA??? Chodzi mi żeby cho trochę się słuchała.
Obserwuj wątek
    • jotka_k Re: mama 2 latki 11.12.10, 15:53
      cierpliwie i konsekwentnie
      moja też wyłazi na meble i za każdym razem mówię, żeby zeszła, wyłazi patrząc na mnie tongue_out
      kiedyś się nauczy i tyle
      klapsy nie są metodą wychowawczą a jedynie oznaką bezradności rodzica uncertain
    • elan-o100 Re: mama 2 latki 11.12.10, 15:54
      wszystkie zachowania jak najbardziej normalne w tym wieku, i uwierz nie ma w tym zlosliwosci, a jedynie ciekawosc.
      jesli wchodzenie na meble jest twoim zdaniem niebezpieczne - tlumacz az do znudzenia, kiedys przestanie ja to bawic.
      jesli dajesz do zabawy kredki czy flamasrty to pilnuj gdzie maluje, a najlepiej rysujcie razem, wtedy bedziesz kontrolowac sytuacje. Innym sposobem jest poswiecenie jednej sciany (moze byc w jej pokoju) dla dziecka, niech sobie rysuje do woli, wiem, ze w wielu domach to sie sprawdza.
      a jesli chodzi o balagan to radze sie przywyczaic, a wieczorem razem sprzatac wszystkie zabawki.
      zycze wiecej cierpliwosci, moze wtedy klapsy nie beda potrzebne, bo sama piszesz ze nic nie daja.
    • ga-ti Re: mama 2 latki 12.12.10, 09:58
      Młoda moja ma 3 lata, wczoraj malowaliśmy mieszkanie, bo do tej pory nie było sensu tego robić smile
      Pisałam kiedyś na forum Rówieśnicy, jak to moja córcia nie lubi podłogi wink krzesła i krzesełka, kanapy, fotele, stoły, szafki, wszystko, byle by nie podłoga. Zmieniło się i teraz wchodzi na coś w określonym celu, chce skakać albo dosięgnąć czegoś, co jest wyżej.
      Tłumaczyć, że krzesełko jest do siedzenia, łóżko do leżenia itp. Stanowczym głosem. Zdejmować i dostawiać na podłogę. Proponować inne zajęcia. Jeśli masz możliwość to wychodzić gdzieś, gdzie młoda będzie mogła się nawspinać do woli. Zabezpieczyć, co się da. My stawialiśmy taborety na stole, by mała nie mogła po nich wejść na stół, czy szafkę, gdy nas niebyło w kuchni. Znam tatusia, który ustawiał stół do góry nogami wink
      Cierpliwie czekać. Minie.
    • leneczkaz Re: mama 2 latki 12.12.10, 11:58
      Mój rysuje/lepi itd. tylko pod moją kontrolą więc jak ma niby pomalować ściany? Ty jej pilnujesz w ogóle, czy dajesz jej kredki i nura przed TV?
      A jak broi to idzie na karę (siedzi minutę na sofie).
      • mucha-live Re: mama 2 latki 12.12.10, 12:19
        Wyrośnie z tego...
        Starszy też nigdy nie słuchał, wszędzie było go pełno. Zaczął słuchać jakoś tak w wakacjach (ponad 2 latka). Choć nie powiem - nadal zdarzają się sytuacje, że na nic tłumaczenie, ale im będzie starszy i dobitniej tłumaczone, tym lepiej zrozumie smile Cierpliwości smile
        Teraz przerabiam to z młodszym wink Mogę mówić: nie rysuj po ścianie, nie wchodź na stół, nie pij wody z klozetu, ale to na nic wink

PS. leneczkaz - u nas ściany pomalowane, bo nie jestem w stanie upilnować obu, mimo tego, że TV nie oglądam wink Dziecko zawsze znajdzie moment nie uwagi rodzica i wykorzysta go wink

Co do kary, to u nas nie ma o tym mowy - nie rozumieją jeszcze zależności przyczynowo- skutkowych...
    • maruk1a Re: mama 2 latki 12.12.10, 12:21
      U nas bardzo sprawdzala sie metoda pokazywania tzn. jesli mala robi cos czego ja nie chce, mowie krotko to jest niebezpieczne, albo tak mozna zniszczyc, ale jak zrobisz tak to juz bedzie dobrze. Zamiast wchodzic na meble to moze moglaby na fotel. Jesli chodzi o niszczenie, to koniecznie pokaz jak ma nalezycie obchodzic sie z ta rzecza. Dzieci chca przeciez sie nam podobac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka