Dodaj do ulubionych

ciastolina- od kiedy

22.12.10, 13:15
Hej widze wiele wpisow polecajacych zabawe ciastolina - powiedzcie od kiedy dziecko zainteresuje sie taka zabawa - moja cora ma 15 miesiecy i nie wiem czy w tym wieku nie za wczesnie na takie zabawy??
Obserwuj wątek
    • lupa_87 Re: ciastolina- od kiedy 22.12.10, 13:19
      Ja kupiłam synkowi dopiero jak skończył 3 lata, bo wcześniej za dużo bałaganu by było - tylko by tym rzucał albo przyklejał gdzieś po meblach smile Ale to w moim przypadku, bo wiele matek kupuje wcześniej. Trzeba też mieć na względzie rekomendowany wiek od jakiego można się bezpiecznie bawić zabawką. Większość ciastoliny jest 3+.
      • senait Re: ciastolina- od kiedy 22.12.10, 13:21
        Mój dostał ciastolinę, gdy skończył 16 m-cy, od początku lubi się nią bawić. Najbardziej podoba mu się krojenie jej plastikowym nożykiemsmile
      • ancymon123 Re: ciastolina- od kiedy 22.12.10, 13:23
        Ja czekam, az syn skończy 3 lata i będzie wogóle potrafił się skupić na takim zajęciu jak lepienie. Na razie nie widzę możliwości podarowania mu ciastoliny. Jesteśmy na etapie bazgrania kredką i rozwalania klocków lego.
        W szpitalu widziałam dziewczynke 2letnią, która układała puzzle, więc jestem pewna , że i ciastoliną umiałaby się bawić. Myślę, że wszystko zalezy od malucha.
        • mikams75 Re: ciastolina- od kiedy 22.12.10, 14:57
          nie ma co czekac - dla dzieciaka taka masa jest strasznie fascynujaca i mozesz sie zdziwic ile bedzie mogl usiedziec jesli mu sie spodoba. A nie znam dziecka, ktoremu sie ciastolina nie podoba. Nie ma co porownywac z innymi zabawami typu klocki czy puzzle.
          • ancymon123 Re: ciastolina- od kiedy 22.12.10, 15:14
            Dostanie na urodziny smile
        • leneczkaz Re: ciastolina- od kiedy 22.12.10, 20:14
          W szpitalu widziałam dziewczynke 2letnią, która układała puzzle, więc jestem pe
          > wna , że i ciastoliną umiałaby się bawić. Myślę, że wszystko zalezy od malucha.

Mój jest 'żywy', ale puzzle uwielbia. Układa już z 24 elementów.
    • pagaa Re: ciastolina- od kiedy 22.12.10, 14:08
      mój ma 17 miesięcy, wczoraj kupiłam jeden słoiczek, próbowałam na wszelkie sposoby, wymyślałam kombinacje zabawowe i nic, podotykał i skrzywił się i powiedział "be" ech;P
      • senait Re: ciastolina- od kiedy 22.12.10, 14:21
        Mojego malucha sama ciastolina też by nie zainteresowała. Najważniejsze są akcesoria do niej- rolka, foremki, bezpieczny widelec, nożyk itp. Bez tego taki maluch nie wie, co z taką ciastoliną zrobić, bo na prawdziwe lepienie jest jeszcze za wcześnie.
        • mikams75 Re: ciastolina- od kiedy 22.12.10, 14:59
          zgadzam sie, trzeba pokazac, ale samo rwanie i ukladanie wg dzieciecego wlasnego systemu tez zajmuje na dlugo.
    • bela_sk Re: ciastolina- od kiedy 22.12.10, 20:03
      Moja córcia dostała ciastolinę po raz pierwszy jak miała 1 rok i 5 miesięcy. Wciągnęła ja ta zabawa całkowicie. Lepimy węże, jedzonko dla róznych zabawek, lepimy misie, pieski, kaczki. Ona sama dokleja zwierzakom oczy, buzie, ogonki. Polecam!! Oczywiście każde dziecko jest inne, ale ryzykujesz tylko tyle że dziecku się nie spodoba i zrobisz drugie podejścei w przyszłości.
      • ania_kr Re: ciastolina- od kiedy 22.12.10, 20:22
        Mój syn pierwszy raz ciastoliną bawił się jak miał 19mcy. Zajęło go na 2 godziny. Wcześniej to tylko biegał na placu zabaw, a jak zrobiło się zimno potrzebowałam zajęcia na zimowe wieczoru. No i okazało się że mojego ruchliwca zajmują na długo puzzle, kredki, farbki, ciastolina. Polecam.
    • marika012 Re: ciastolina- od kiedy 22.12.10, 21:12
      Moja zaczęła się bawić ciastoliną zanim skończyła 1,5 roku. Specjalnie jej nie kupowaliśmy ale odkryła w szafce brata mnóstwo ciastoliny i akcesoriów. Początkowo wyciskała paluszkami zwierzątka z pokrywek od ciastoliny, robiła kulki i je "gotowała".
      Ale ona z tych co to kilkuelementowe puzzle w wieku 2 lat układają i potrafią pod rząd ułożyć z 10 układanek i jeszcze im mało.
      • kamelia78 Re: ciastolina- od kiedy 22.12.10, 22:43
        Wydaje mi sie,że 15miesięcy to jednak za wcześnie. Sama ciastolina jest od 2 lat,tylko te akcesoria do niej od 3. Mojej małej podsunęłam ciastoline niedawno,ma 21 mies. I moja energiczna wiercipięta siedziała przez godzine na pupie i lepiła,kroiła ,rwała,robiła dziurki,itp. Dokupiłam jakieś zwyczajne foremki,wałek,żeby zabawę urozmaicić i lepimy prawie codziennie. Czesto sama sie domaga, by wyciagnąć ciastoline. Ale szkopuł w tym,że tak małego dziecka samego z ciastolina jeszcze zostawić nie mozna. Moja próbowała juz do buzi wkładac i do ucha! Więc jestem czujna i lepimy razem. smile
        • ania_kr Re: ciastolina- od kiedy 22.12.10, 22:50
          No pewnie, że razem. Dlatego ciastolina jest taka fajnasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka