Dodaj do ulubionych

Co zaoferowac 5 latkom na urodzinach syna w domu?

19.01.11, 15:49
"Malpi gaj" nie wchodzi w rachube, za chwile pojawi sie w domu niemowlak... bedziemy na zmiane z mezem skakac od niego do dzieci itp.
Macie moze jakies pomysly? Nie mamy ogrodka ale bardzo blisko park, moze by wybrac sie na "szukanie skarbow"? A w domu konkretnie? Jakie zabawy?
Jeszcze 4 tygodnie (przesunelismy termin ze wzgledu na porod) a ja nie mam pojecia co dzieciom zaproponowac, nie chce by jedynie bezmyslnie biegaly z pokoju do pokoju.
Z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • anettchen2306 Re: Co zaoferowac 5 latkom na urodzinach syna w d 19.01.11, 17:00
      W domu proponuje zabawe w "jakie to zwierze": rysujesz albo wycinasz/drukujesz obrazki roznych zwierzat. Jedno dziecko nasladuje swoim cialem ruchy tego zwierzecia. Reszta zgaduje. Fajna spokojniejsza zabawa jest tzw. Fühl-Kino smile Bierzesz ogromny karton, wycinasz w nim z jednej strony dwie dziury tak, by wchodzily tam rece dziecka. Karton wypelnia sie roznymi rzeczami, drobnymi zabawkami, lakociami. Karton sie u gory zakleja, z przodu, gdzie sa dziury mocuje sie zaslonke, zeby dzieciaki przez dziure nie widzialy, co jest w srodku. Kazdy po kolei wklada rece do pudla, bierze w nie jedna rzecz i opisuje glosno, co czuje. Reszta probuje zgadnac. Latwiejsza wersja: dziecko samo zgaduje, co ma akurat w dloniach.
      Mozna zorzagnizowac zawody, kto ubuduje z klockow najwieksza wieze w okreslonym czasie smile
      • luna_de Dzieki Anettchen 19.01.11, 17:32
        nie znalam tych zabaw. Mam nadzieje, ze za rok wybierzemy sie z dzieciakami juz gdzies do Indoor-Spielplatz.
        A co bys proponowala do jedzenia?Poza moim beda sami Niemcy...
        • anettchen2306 Re: Dzieki Anettchen 19.01.11, 18:35
          ... Würstchen, Pommes, Pizza ... wszystko to, co niezdrowe ale co praktycznie kazde dziecko tubylcze lubi i jada ... u nas ciasto dopiero w tym roku znalazlo amatorow (syn mial 12 urodziny). A pomiedzy to wielka micha popcornu, Gummibärchen ...
          Wszystkie inne, bardziej wyszukane Menüs, nie cieszyly sie uznaniem sad
          W tym roku ustawilam chlopakom na stole grila elektrycznego z raclette i sobie grilowali ... ale oni juz sluszny wiek maja.
          • luna_de Re: Dzieki Anettchen 19.01.11, 18:43
            A powiedz, dajesz na koniec imprezy prezenty dzieciom do domu? Bo spotkalam sie z czyms takim ostatnio (Mama Ukrainka porobila dzieciom torebki ze slodyczami, i owocami,do tego dostaly banki mydlane do domu itp.). My zawsze robilismy imprezy dla dzieci znajomych i znajomych-zarcie bylo wlasnie wyszukane, w tym roku debiutujemy zapraszajac tylko przedszkolakowsmileNo i 0 doswiadczenia w tej materii+niemowle.
            A raclette to najlepszy wynalazek na imprezy domowe, to faktsmile
            • anettchen2306 Re: Dzieki Anettchen 19.01.11, 19:10
              No ja tez robilam, takie malenkie "toboleczki" z jakims upominkiem (olowek, drobne slodycze, breloczek ...). Raz robilam nawet jakies "dyplomy" za udzial w zabawach itd.
              U nas bylo odwrotnie: im jedzenie udzwinione, tym gorzej bylo wchlaniane ... Jeden nie lubi makaronu, drugi salatek, inny jeszcze nie je mielonego w zadnej postaci ... Raz zrobilam wymyslna wieze z kanapeczek. I co? 34/ maluchow nie lubila ... masla i nie jadala masla na pieczywie sad
              Na slodko mozesz szaszlyki owocowe zrobic, polac to czekoladowa polewa do ciast. Ale nawet jak to zrobilam, to okazalo sie, ze jeden ma uczulenie na cytrusy, inny na laktoze, trzeci nie lubi bananow a czwarty nie je nic czerwonego ...

Po tych doswiadczeniach stawiam wiec na tradycyjne "niemieckie" (niewyszukane) przekaski.
              • luna_de Re: Dzieki Anettchen 19.01.11, 21:57
                Spadlas mi z nieba z tymi wskazowkami. Nasze dziecie tez jada jak typowy tubylec wiec wiem co masz na mysli. Fajny pomysl z tymi olowkami itp. Musze poszukac jakichs bajerow, to beda dzieci zerowkowe, tylko moj "gnojek" 5 letni, ktory przewyzsza je juz wzrostem smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka