Dodaj do ulubionych

Trening nocnikowy

21.04.04, 04:46
Prosze napiszcie mi kiedy rozpoczac trening nocnikowy i jak postepowac. Moj
synek wlasnie skonczyl rok i zastanawiam sie kiedy zaczac. Czytalam artykuly
ze niby do 1.5 roku bo wczesniej dziecko jest nie dojrzale fizycznie i
psychicznie. Kiedy wy zaczynalyscie ? Czasami mysle ze te porady z magazynow
chca reklamowac pieluchy, zebysmy kupowali jak najdluzej. Mojej znajomej
dziecko ma juz 4 lata i jeszcze spi z pielucha.
Obserwuj wątek
    • mama1974 Re: Trening nocnikowy 21.04.04, 11:58
      Witam. Moja starsza córka (2,9)zaczęła poznawać się na rzęczy dokładnie rok
      temu. Poradzila sobie bardzo szybko, (bystra jest po mamusi) ok. 7 miesięcy
      temu zaczęła sypiać bez pieluchy. Wpadka nocna zdarztyła się raz!!!! Moim
      zdaniem wczesniej niż ok. 18 m-ca życia nie ma sensu, a słyszałam że i w
      przyszłości psychice niesłuzy. Gorąco pozdrawiam.
      Mama i córki
    • makapi Re: Trening nocnikowy 09.05.04, 20:24
      Podnoszę wątek, bo też jestem zainteresowana tym tematem.
    • granna Re: Trening nocnikowy 10.05.04, 09:12
      Poszukajcie na forum wychowanie, poza tym w kwietniowym numerze Dziecka była
      tez wypowiedz psychologa na ten tamat. Generalnie nalezy podążac za sygnałami
      od dziecka jak widac ze mozna próbowac to próbowac, ale nie na siłe i chyba
      jednak nie wczesniej niz ok.18-24 mcy. smile Ja własnie jestem po nauce
      nocnikowania, zajeło nam to 2 tyg. bez szarpaniny nerwów i stresów, ale dziecko
      ma 2,4 lata. Po prostu zdjełam pieluche i najpierw sikał gdzie stał po troszku
      i mokre spodnie mu nie prrzeszkadzały, z czasem widac przerwy w sikaniu
      dłuzsze. Załatwiał sie na prośbe lub pytanie np. na dworze pod krzaczkiem a w
      domu na nocnik lub do ubikacji (w zaleznoscie od humoru). Powtarzaliśmy do tego
      ze siusiu trzeba wołac i robic do nocniczka alb do ubilacji.Zrezygnowąłm jednak
      z pieluchy podczas dziennej drzemki, bo dziecko nie chciało jej potem zdjąc,
      ale na noc jeszcze trzeba założyc. Co do reklam i producentów i naszych matek
      (bo takie argumenty sa przytaczane) to gdyby one miały możliwosc używania
      jednorazowych pieluch tez by sie pewnie nie męczyły szybciej bo jak z opowiadań
      czasem wynika to dla niektórych nauka nocnika to było wiekie wyzwanie smile) A co
      do kosztów, ja sobie przed urodzeniem skalkulowałam szybko liczbe kompletów
      (pieluch i obsikanych ubranek), wode, proszek, prąd i czas i wcale mi taniej
      nie wyszło niz bawełniane pieluchy niereklamowanych w telewizji producentówsmile)
      Pozdrawiam
      granna
    • kasia.tycz Re: Trening nocnikowy 10.05.04, 15:35
      Generalnie dzieci staja sie gotowe do treningu w wieku dwoch lat. To zalezy
      jeszcze, czy to dziewczynka, czy tez chlopczyk. Dziewczynki szybciej ucza sie
      kontrolowac przecherz, jest to uwarunkowane budowa ciala, narzadow. Do dwoch
      lat, dzieci nie maja kontroli na zwieraczem, w zwiazku z czym mozna je sadzac
      na nocnik, ale wszystko co zrobia to bedzie czysty przypadek a nie kontrolowane
      wyproznianie sie. Sadzanie dziecka na nocnik zaraz jak nauczy sie siedziec czy
      chodzic, to nie potrzebne stresowanie dziecka, oraz marnotrawstwo czasu.
      Oczewiscie zawsze sa wyjatki, i szczesliwe sa te mamy ktorych dzieci w wieku
      dwoch lat juz calkowicie sa wytrenowane, i nie mocza sie nawet w nocy. Ale to
      naprawde wyjatki, wiekszosc dzieci w tym wieku dopiero uczy sie, jedne
      szybciej, drugie potrzebuja wiecej czasu.
      Takze nie ma sie czym martwic, nawet jezeli chlopczyk w wieku 3 lat nie wola do
      ubikacji za kazym razem i zdarzaja mu sie 'wypadki', bo on poprostu moze
      nalezec do tej grupy ktora osiaga ta zdolnosc w pozniejszym wieku. Nie wolno
      dziecka zmuszac ani terroryzowac. Nie powinno sie tez bezustannie porownywac z
      innymi dziecmi, bo bedzie sie czul gorszy, nabawi sie komleksow przez co caly
      proces jeszcze bardziej sie opozni.
      W wieku dwoch lat, mozna dziecku po domu zakladac juz tylko normalne majteczki,
      i jak bedzie czul ze po nogach mu leci, to raz drugi sie zdarzy i powinien sam
      zaczac wolac.
      Ja kupilam swojemu starszemu nocnik jeszcze przed ukonczeniem roku czasu. Tak
      mi 'stare baby' zrzedzily nad glowa, ze w wieku roku czasu to juz powinien
      wyjsc z pieluch, bo one tak wychowaly swoje dzieci itp. itd. Sadzalam, zrobil
      sieku, raz kupe, ale wiekszosc czasu nic. Teraz wiem, ze jak dziecko siedzi
      dostatecznie dlugo, to moze i zrobi, ale to bedzie poprostu nie kontrolowane,
      czysty przypadek. Jakikolwiek artykul na ten temat bym nie czytala, porady,
      nauki, to wszedzie jest napisane ze dopiero okolo 18-24 miesiecy mozna zaczac
      uczyc trenowac dzieci, nie wczesniej. I to tez nauczy sie jak bedzie gotowe,
      nie jak my bedziemy chcialy. Jak bedziemy dziecko zmuszac, to osiagniemy efekt
      odwrotny. Dziecko tak bedzie nie lubialo nocnika, ze za kazdym razem bedzie
      placz, bedzie uciekac itp. Niektore dzieci odrazu wola na ubikacji sie zalatwic
      jak dorosli, ale to musza dorosnac odpowiednio (2 lata) i nocnik okazuje sie
      wtedy zupelnie zbyteczny.
      Moj synek za nic w swiecie nie chcial zalatwiac sie na nocniku do trzech lat.
      Albo w pieluche, albo na ubikacje. Zwykle majteczki i nocnik kupilam mu juz
      przed ukonczeniem roku zycia, namowy, wszystkie starania nic nie daly. Czytanie
      ksiazek, poradnikow, nagradzanie dziecka, chwalenie, nie dzialalo. Jak dorosl
      do tego, to w przeciagu 24 h odwrocilo mu sie o 180 stopni. Ani raz od tego
      czasu nie dal sobie zalozyc pieluchy i nie zrobil nic w majtki. I tez myslalam,
      ze ten czas nigdy nie nadejdzie, ze sie nigdy nie nauczy, a jednak.
      Te wszystkie firmy ktore sprzedaja pieluchy dla dzieci, nie klamia, nie moga,
      musza przestrzegac miedzynarodowych umow i roznych przepisow. Nie moga podawac
      zlej informacji i wprowadzac ludzi w blad. Graza im za to rozne sankcje.
      Przeciez, gdyby namawiali ludzi do zakladania dzieciom pieluch jak najdluzej,
      to propagowali by zle nawyki, nie zdrowy tryb zycia itp. a to juz jest nie
      pozwolone.
      Jeszcze jedna istotna sprawa. Dzieci swoja kupe postrzegaja jako czesc siebie.
      Musza obejrzec co zrobily, jak to wyglada, pochwalic sie, i to jest zupelnie
      normalne zjawisko. Nie powinno sie ich wysmiewac ani z tego zartowac. Niektore
      dzieci placza jak sie wyrzuca z nocnika kupe, niektore musza sie porzegnac z
      kupa, zebyscie nie byly zaskoczone z takiego zachowania przed spuszczeniem
      wody.
      Jak postepowac, nalezy zachecac dziecko, ale nie zmuszac. Pozwolic mu chodzic
      do ubikacji z mama (coreczka) lub tata (chlopczyk) zeby sie opatrzylo, widzialo
      co i jak, ze to normalne, i zeby sie uczylo. Na poczatek pozwolic mu siadac na
      nocniku gdzie kolwiek chce, w kuchni, pokoju, potem przenisc do ubikacji. Moze
      siedziec na nocniku rownoczesnie jak ktores z rodzicow sie zaltwia w WC. To
      zacheca. Nie sadzac na nocniku jako kara, bo to tylko przynosi odwrotne
      rezultaty.
      To tyle narazie, z tego co sobie przypominam.
      Acha, na poczatek, nawet jak dziecko chodzi juz ladnie do ubikacji czy siada na
      nocnik, to dobrze i tak na wszelki wypadek miec ze soba podczas spacerow czy
      jakiegos wypadu rezerwowa pieluche albo czyste majteczki w razie 'wpaki'.
      Niektoe dzieci podczas zabawy tak sa nia pochlonietem ze zapominaja sie albo za
      pozno wolaja i juz nie zdarza.
      Pozdrawiam serdecznie,
      • kasia.tycz z poradnika 10.05.04, 16:34
        JAK PRZEJŚĆ OD PIELUCHY DO NOCNICZKA ?

Dobre rady !
        Kształt nocnik powinien mieć łagodne krawędzie dostosowane do ciała, nie
        odciskające się na ciele dziecka.
        Więcej picia powoduje częstsze parcie na mocz wpływając na szybszą naukę
        korzystanie z nocnika
        Regularne załatwianie się pozwala na próby wysadzania dziecka w określonych
        porach, łatwiej jest określić Kiedy dziecko robi kupkę ponieważ wówczas
        najczęściej przykuca.
        Luźne ubranka, spodenki na gumkę, ułatwiają sprawne zdejmowanie odzieży
        dziecięcej
        Nauka na przykładzie nocnika dla lalek czy też innej ulubione zabawki
        Lato sprzyja nauce, zaniechanie stosowania pieluch i bieganie z gołą pupą
        pozwalają zauważyć dziecku jak mało przyjemne jest spływanie moczu po nóżkach.
        Przymusowe sadzanie w nocniku może tylko sprowokować złe skojarzenie dziecka,
        nie pomagając w żaden sposób w nauce. Podobnie nie należy pozostawiać dziecka
        samego na nocniku.
        Karanie lub niezadowolenie gdy dziecko zrobiło w majteczki jest niewłaściwe i
        powodować może głębokie urazu emocjonalne. A nagroda za udaną próbę może być
        pomocna i można to wypróbować zwłaszcza u starszych dzieci
        Dobrze jest wykorzystać chęć dzieci do naśladowania, dlatego warto pokazać
        dziecku jak korzystamy z ubikacji, jak się siedzi na desce bądź jak się
        spuszcza wodę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka