Dodaj do ulubionych

Nocny kaszel...

23.01.11, 13:16
Moja 4 latka od kilku dni kaszle w nocy.Trwa to kilka minut i wygląda jak nagły, silny napad. Czasem są dwie, trzy serie. Byliśmy u pediatry-osłuchowo czysta,gardło ok. Pediatra kazała dawać syropek Rubital, profilaktycznie psikać gardło tantum verde. No ale kaszel nadal jest, tak jakby coś jej przeszkadzało i musiała to porządnie odkrztusić, bo ten kaszel jest raczej mokry i jak już porządnie odkrztusi to śpi ładnie do rana. Dodam,że mała ma od kilku dni katar, czy to może być od zalegającego kataru?W dzień kaszle rzadko,sporadycznie. Myślałam,że to z powodu suchego powietrza, ale jak wprowadziliśmy nawilżacz,to jest jeszcze gorzej. Czy ktoś miał może problem z nocnym kaszlem u dziecka?
Obserwuj wątek
    • szajma Re: Nocny kaszel... 23.01.11, 13:47
      mój syn też ma napady kaszlu nocnego, ale najprawdopodobniej ma astmę, jesteśmy w trakcie diagnozowania ale wszystko wskazuje, że jednak tak. jeśli to nie jest częsty kaszel a i nie ma przy tym częstych zapaleń oskrzeli czy płuc to chyba nie masz się czym martwić. słuchaj lekarza. tu lekarzy raczej nie znajdziesz.
    • marta-zs Re: Nocny kaszel... 23.01.11, 16:00
      nie wiem co to ostatnio dzieciaki łapią. Moja ma to samo(zaraziła się od innej małej dziewczynki), najpierw katar, poźniej doszedł kaszel. W dzień prawie wcale nie kaszle, a w nocy to jest hardcore. Wczoraj to aż zwymiotowała całą kolację.
      Byłyśmy u lekarza, gardło czyste, osłuchowo czysto. Leczenie jak przy zwykłym przeziębieniu.
      Sama już nie wiem co mam o tym myśleć. Moze ktoś jeszcze tak ma teraz? Co na to wasi lekarze?
      • marta-zs Re: Nocny kaszel... 24.01.11, 07:42
        Wczoraj(niedziela) nie dawałam w ogole syropu na kaszel i miałyśmy spokojną noc, zero kaszlu. Już nic nie rozumiem. Wybieram się dzisiaj znów do pediatry, ciekawe co powie.
    • dama_2010 Re: Nocny kaszel... 23.01.11, 16:20
      Moja pediatra bardzo czesto laczy wystepowanie kaszlu przy infekcji kataralnej a takze laryngolog twierdzi, ze wbrew pozorom katar to powazna sprawa (od niego zaczyna sie b.wiele powazniejszych chorob).
      Sama czytalam, ze nos i buzia to najlepszy sposob na wnikanie wirusow i bakterii - tedy maja najlatwiej - osadzaja sie na blonie sluzowej a stamtad to juz wszedzie blisko.

Zatem zmiana pozycji z wertykalnej na horyzontalna moze skutkowac kaszlem i zaleganiem wydzieliny.

Jednak nie doradze w sprawie zadnych lekow - nam za kazdym razem lekarz przepisuje co innego - zaleznie od objawow a wiec warto udac sie do lekarza wlasnie. Jesli bylas i kuracja nie pomogla idz jeszcze raz lub zmien lekarza.
      Jedyne co moge polecic na 100% przy katarze to:
      - pic duzo
      - plukac nos sola fizjologiczna
      - czesto smarkac
      - jesli ktos ma sprzet - mozna robic nebulizacje z soli fizjologicznej
      - przy katarze pomaga tez wit C

• slonko1335 Re: Nocny kaszel... 24.01.11, 08:31
      Nocny kaszel jak najbardziej może być od spływającego kataru. Musisz pilnować coby z tego kataru coś się nie zrobiło. Niech młoda czyści nos, nawilżaj śluzówkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka