Dodaj do ulubionych

piers w nocy

28.01.11, 12:26
Hej dziewczynkismile Jestem nowa, wlasnie sie zapisalamsmile
Chce sie czasem poradzic odnosnie mojego poltora rocznego urwisa i nie mam za bardzo komu...
Ma na imie Piotrus i jest bardzo uparty. Obecnie probuje go odzwyczaic od piersi w nocy bo juz nie daje rady... budzi sie i chce cyca a wtedy biore go do siebie. Bywa tak ze non stop sie budzi i niestety sie nie wysypiam. Nie wiem za bardzo jak to zrobic bo tylko piers go uspokaja. Probowalam go jakos uspokajac, spiewac, glaskac i przytulac ale nic z tego... Probowalam tez dawac mu dosyc obfita kolacje, ale mysle ze to bardziej przyzwyczajenie niz glod. Butelki nawet nie wziac do ust... Prosze poradźcie mi cos...
Obserwuj wątek
    • ancymon123 Re: piers w nocy 28.01.11, 13:09
      Ważne czy nadal chcesz karmić piersią czy juz byś chciała przestać.
      Jak chcesz karmić i uważasz, że to najlepsze dla twojego dziecka to mleko w nocy jest najbardziej pożywne, więc musisz chyba się meczyć dla jego dobra. Jeśli chcesz odstawić to zrób to, żadnej piersi w dzień czy w nocy, koniec, mleko sie skończyło. To duży chłopiec, po 3 dniach histerii będziesz mieć spokój. Zasypianie tylko w jego łozeczku, bajka, całus i spać. pomorduje Cie jakis czas i bedzie tak jak Ty chcesz. Albo zostaw tak jak on chce. Wybór Twój smile
    • mama-ola Re: piers w nocy 28.01.11, 13:13
      Na pewno nie musi już ssać w nocy, czyli nie zrobisz mu krzywdy, jak mu nie dasz ani piersi, ani innego jedzenia czy picia (ew. wodę). Ja na Twoim miejscu tak właśnie bym zrobiła - stop od zaraz. Nie prześpisz paru nocy z rzędu i tyle, niewielka cena za późniejszy spokój.
      W nocy okazuj dużo cierpliwości i miłości, nie złość się. Odkładaj do łóżeczka, po prostu łagodnie odkładaj. Dziecko wstaje, ty bierzesz delikatnie na ręce, przytulasz, odkładasz. I tak w kółko, automatycznie. Możesz z ciekawości liczyć, ile razy to było, zanim zasnął.
    • green_nuska Re: piers w nocy 28.01.11, 13:28
      Ja zaczynałam właśnie od zaprzestania karmienia nocnego, w dzień dostawał jeszczedo 14-go miesiąca, ale o zaprzestaniu w nocy zdecydowałam jak miał 9 mcy. Chciał mleko, a dostawał wodę. Po dwóch nockach zrozumiał, że nie ma co liczyć na nic innego oprócz wody i skończyło się.
      • aneczka33784 Re: piers w nocy 28.01.11, 20:08
        Dziękuję kochane za wasze radysmile Nie chce go odstawiać całkowicie bo na razie nie ide do pracy wiec co mi zalezy? Nie przeszkadza mi to w dzien ale wlasnie w nocy juz mam nawet czasem dosyc i dlatego skorzystam z waszych radsmile dzieki
        • mruwa9 Re: piers w nocy 28.01.11, 20:57
          jesli masz dosyc, obudz swojego faceta i niech nianczy dziecko, a Ty spij. Chyba , ze jestes samotna matka, to trudniej.
    • mika_p Re: piers w nocy 28.01.11, 21:24
      Bardzo dobrze, ze nie chce wziąć butelki do buzi, chcesz jeden nawyk zamienić na drugi? I kilka razy w nocy wstawać i rozrabiać mleko, a potem jeszcze oduczać od nocnej butelki?

Aby oduczyć Piotrusia domagania się piersi, musisz przerwac skojarzenie pobudka -> pierś. Rób to co dotąd: pogłaszcza, zaśpiewaj, ale daj pierś. Konsekwentnie tłumacząc, że noc jest od spania, ciemno za oknem, mleko śpi. Na początku będą awantury, ale jak sie chłopak przyzwyczai, że podanie piersi poprzedzone jest nowym rytuałem, to będzie na piers czekał spokojnie. A jak będzie czekał spokojnie, to z nudów może zasnąć.

Najważniejsze, żeby nie robić tego metodą walki, bo to nie fair wobec dziecka, które zawsze miało piers w nocy na życzenie, i nie ma co sie dziwić, że walczy o utrzymanie status quo.
      • anku1982 Re: piers w nocy 28.01.11, 22:51
        kurczę już kilka razy słyszałam o tej metodzie na "głupkowatą" matkę która udaje że nie wie o co chodzi dziecku i chyba jest to najlepsza metoda, z jaką dotychczas się spotkałam wink
        • aneczka33784 Re: piers w nocy 29.01.11, 12:40
          Dzieki dziewczynysmile Popróbuję waszych metodsmile a maz raczej lepiej ode mnie go nie uspokoi, z reszta daje mu pospac bo pracujesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka