Dodaj do ulubionych

będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka rasa?

23.04.04, 09:38
Słyszałam (i czytałam tu kiedys na tym forum), że dzieci wychowujące się z
psami są później mniej podatne na alergie. To sie dobrze składa, bo
chciałabym, żeby w domu był pies. Ponieważ jestem teraz w trzecim miesiącu
ciązy, chciałabym, żeby psiak troche podrósł, zanim pojawi się Dzidziuś i juz
teraz zaczynam poszukiwania. Zastanawiam sie jaka psia rasa najlepiej
sprawdza się z małymi dziećmi (oczywiście łagodne wychowanie psa tez zapewne
zrobi swoje - wiem z doświadczeniasmile
Do tej pory miałam do czynienia ze spanielami i dalmatyńczykiem (same suczki)
ale chetnie dowiedziałabym się tego, jak psy innych ras reaguja na dzieci.
Pozdrawiam
Weronka2w1
Obserwuj wątek
    • rendziak Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 23.04.04, 09:57
      ja osobiście mam boksera, jestem w drugim mc, ale miałam już okazje sprawdzić
      jak mój pies zachowuje sie w stosunku do dzieci. jest niezwykle opiekuńczy, z
      nami naprawde potrafi sie witać w sposób czasami mało przyjemny (skacze z
      radości etc) tak do dzieci podchodzi i tylko macha tyłeczkiem na przywitanie.
      Za siostrzeńcem męża ( ma roczek) chodzi krok w krok - tak go pilnuje. Mały aż
      kwiczy z radośći jak może mu rzucać piłeczki a boksiu posłusznie je przynosi. W
      przypadku boksera należy pamiętać o jednym - to są bardzo żywiołowe psiaki i do
      końca swojego życia pozostają zwariowane - wieczne dzieci - może właśnie
      dlatego dzieciaki je uwielbiają (ze wzajemnością).... naprawde polecam
      • polly6 Polecam Golden Retriever 23.04.04, 10:17
        To są naprawdę przyjacielskie i bardzo mądre psy. Goldeny są szkolone do
        dogoterapii dla dzieci z różnymi chorobami i czytałam, że się sprawdzają i
        dzieci wprost za nimi szaleją! Od znajomych wiem, ze są to łagodne i delikatne
        psy i bardzo dobrze współpracują z dziećmi nie czyniąc im krzywdy. Oczywiscie
        najlepiej psa poddać szkoleniu na posłuszeństwo ale to dotyczy każdego psa bez
        względu na rasę. Poczytaj na stronach o Goldenach a pokochasz te psy! Nie sa
        tanie - z rodowodem nawet do 2.500,00 zł ale skoro psina ma mieszkać u Was
        przez kilkanaście lat razem z dziećmi to chyba warto zainwestować?
        • hanya00 Re: Polecam Golden Retriever 26.06.04, 23:31
          najpierw urodz,przekonaj sie czy dziecko nie bedzie uczulone np.idz z dzieckiem
          do znajomych,ktorzy maja psa i obserwoj czy po wizycie nic sie nie bedzie
          dzialo.wtedy dopiero mysl o psie.co zrobisz jezeli male bedzie uczulone?
    • praxi Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 23.04.04, 10:17
      Polecam jamnika długowłosego.
      Są małe - do każdego mieszkanie się zmieszczą, można je brać na wycieczki i na
      wakacje. Dziecko od początku będzie większe od psa i nie będzie się go
      prawdopodobnie bało.
      Są posłuszne - bardzo łatwo jest je wychować.
      Mają charakter "przytulanek" i rozbójników. Mój ciągle się bawi piłeczką i umie
      się sobą zająć.

Tylko jedna baaardzo ważna rzecz: pod żadnym pozorem nie przekarmiaj jamnika.
      Bo wychowasz parówę, której nie będzie się chciało ruszać.
      • neta-b Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 23.04.04, 11:17
        Z jamnikami róznie bywa. Myślę, ze masz wyjatkowy okaz. Normalnie jamniki (ja
        mam doświadczenie z suczkami) bywają złosliwe i agresywne. Ja mam w domu
        owczarka niemieckiego, który jest ostoją spokoju i nie da się wyprowadzić z
        równowagi nawet w trakcie niezyt delikatnego traktowania przez malutkie
        dziecko. Natomiast jamniczka mojej mamy nie lubi dzieci i gdy tylko może
        odgryza się ząbkami. Taką samą sytuację miała moja koleżanka, która po
        urodzeniu dziecka musiała pozbyć się swojej suni.
        Do owczarka niemieckigo (i innych kudłatych dużuch pów) namawiam tylko gdy są
        ku temu warunki mieszkalne. Ow. niemieckie są jednymi z nielicznych psów duzych
        które dobrze czuja się nawet w małych mieszkaniach. Ale nie polecam osobom z
        umiłowaniem do porządku. Ja odkurzam codziennie po przyjsciu z pracy i co drugi
        dzień musze szczotkować swojego pupila (długowłosy)
    • bezik77 Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 23.04.04, 10:18
      Witam
      Nie mam psa ale gdybym miała wybierać (i miałabym finanse) nie wahałabym się -
      Labrador lub Golden Retriver. Psy stworzone dla dzieci - ufne, kochane,
      baaaardzo łagodne. Na prawdę polecam - to nie tylko moja opinia.

Pozdrawiam
      • sunrise3 Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 23.04.04, 11:49
        Polecam Labradora. Nie mam sama psa tej rasy ale ma moja przyjaciolka, ktora
        urodzila dwojke dzieci. Jest to pies bardzo przyjacielski, oddany i
        cierpliwy :0) Nie zrobi dzieciom krzywdy.
        O tej rasie i czytalam i ogladalam program w tv, w ktorym polecany byl do
        wychowywania z dziecmi.

• bluebaby Siberian Husky 23.04.04, 11:54
        Mam wilka!!!!
        Uważam, że siberian husky jest również bardzo łagodnym, kochającym dzieci psem!
        Jest to rasa psów szczególnie przywiązanych do człowieka, potrzebujących
        towarzystwa ludzi i są to również psy, które są polecane dla dzieci bo są mądre
        i nie są agresywne (mój nie znosi tylko kotów)!
        Każdemu psu trzeba jednak poświęcić sporo uwagi, wychować i nauczyć pewnych
        rzeczy, nie pozwolić by pies zdominował domowników (każdy pies próbuje).

Propozycje jamnika i boksera nie są chyba najlepsze. Nie chcę obrażać nikogo,
        ale owczarek niemiecki, husky, golden retriver i labrador to rasy
        wyjatkowo "mądre".
        Jamniki i bokserki są nadpobudliwe, nie zbyt mądre, nie rozwijają dziecka "w
        dobrym kierunku" (czasem zdarzają się wyjątki).

Labrador jest super psem bo jest wyjątkowo zrównoważony i tolerancyjny.
        Golden Retriver też. Obie rasy to świetni opiekunowie!
        Owczarek niemiecki z reguły wymaga szkolenia, choć również jest inteligentny bo
        ma własnie takie genetyczne predyspozycje.
        Husky jest wrażliwy i kocha dzieci, ale potrzebuje dużo ruchu.

Żadnej z tych ras nie jest dobrze na łańcuchu.
        Jeśli będziesz wybierać pieska zastanów się czy masz warunki (mieszkanie w
        bloku to udręka dla każdego z branych pod uwagę)
        Labrador i Golden Retriver kosztują ok. 2500 - 3500 zł.
        Owczarek niemiecki 1500-2000 zł.
        Siberian Husky 1200-1800 zł.
        Jak już będziesz wybierać pamiętaj, że suczki są z reguły delikatniejsze i
        wierniejsze od psów.

Pozdrawiam
        Marta & Junior (w 34 tyg.)
        • rendziak Re: Siberian Husky 23.04.04, 12:19
          nie powiedziałabym , iż bokser jest niezbyt mądrym psem............
          one wcale nie są nadpobudliwe tylko poprostu bardzo wesołe, tylko ktoś kto ma
          boksera wie że te psy są najwspanialszymi towarzyszami dzieci. W każdej książce
          o psach przeczytasz, że boksery mają instynkt opiekuńczy są radosne i
          uwielbiają zabawy z dziećmi.....
          a syberian husky?? cóż moim zdaniem tylko do domu z ogródkiem......
        • praxi Re: Siberian Husky 23.04.04, 15:05
          Jeśli chodzi o "mądrość" psów, to przez wielu kynologów, hodowców i weterynarzy
          traktowana jest jako zbiór cech, które świadczą o sprycie zwierzęcia,
          możliwości rozwiązywania różnych zadań i szybkości, z jaką zwierze radzi sobie
          w nowej sytuacji. Ta wymaga od niego reakcji niestandardowych, do których
          dochodzą własnym "szóstym" zmysłem.
          Rasy, które były tworzone z myślą o polowaniach na dzikie zwierzęta były
          szczególnie dokładnie selekcjonowane pod tym względem. Samodzielność w
          działaniu, rozumiana, jako "dawanie sobie rady" podczas polowania to właśnie
          owa mądrość.

Psy ras pasterskich były natomiast selekcjonowane pod względem łagodności i
          poddaństwa. Wykazują niewiele inicjatywy, ale są za to bardzo posłuszne i
          opiekuńcze. Opiekują się swoim stadem, czyli rodzinką.

Miałam w dzieciństwie 3 psy pasterskie. Kochane fajtłapy, trochę głupawe, jak
          teraz sądze, ale przemilutkie.
          Teraz mam jamnika i tamte psy pod względem inteligencji nawet mu do pięt nie
          dorastały.

Tak więc, wybór jest zawsze rezygnacją z czegoś.
        • zimowa Re: Siberian Husky 24.04.04, 11:28
          > Propozycje jamnika i boksera nie są chyba najlepsze.

> Jamniki i bokserki są nadpobudliwe, nie zbyt mądre, nie rozwijają dziecka "w
          > dobrym kierunku" (czasem zdarzają się wyjątki).

Jeśli chodzi o boksera - zupełnie się z tym nie zgadzam! Mam ponad 20 lat
          doświadczenia z tą rasą. Absolutnie nie jest to pies nadpobudliwy - to bzdura,
          widać nie masz zupełnie pojęcia o charakterze tego psa. To pies bardzo mądry,
          bardzo towarzyski, przyjazny i oddany. Odpowiednio wychowany nie będzie
          stanowił dla nikogo zagrożenia. Ja wychowałam się z bokserem; teraz moje dzieci
          wychowują się z tymi psami genialnie! Mogłabym polecić jednak tę rasę jedynie
          osobie, która znajdzie czas i uczucia i dla dzieci, i dla tego psa. Inaczej to
          nie ma sensu: bokser to masa energii, którą musi w odpowiedni dla siebie sposób
          spożytkować, to mnóstwo cudownych uczuć, które ten pies okazuje i których
          odwzajemnienia oczekuje i przede wszystkim: to nadal silny pies, który wymaga
          dużo zainteresowania i wychowania. Jeśli ktoś będzie potrafił temu sprostać, to
          niech się nie zastanawia - będzie miał naprawdę niezwykłego psa, a dziecko
          oddanego przyjaciela. A jeśli nie - niech weżmie sobie Huskiego. Tylko nie
          spuszcza ze smyczy...

--
          zimowa
          • marcysia51 Re: Siberian Husky 29.06.04, 19:03
            syberian huski jest dla dzieci najwspanialszym psem pod słońcem.To prawda jest
            trudny w ułożeniu ale to przecież nie o to chodzi.Mam synka który ma osiem
            miesięcy,a pies ma 1,5roku są najlepszymi kumplami.Bartuś płacze pies reaguje
            bardzo szybko,odchodzi gdy zobaczy,że wszystko w porządku.
            Gdy synek śpi na dworzu pies leży obok.Kochają się jak dwa wariaty.Syberiany są
            najlepszymi psami dla dzieci zdrowych i niepełnosprawnych.Bokserki i jamniki
            nie nadają się do tego.jedyny minus posiadania huskiego to,że nie przepuści
            żadnej kurze.
    • maadzik3 Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 23.04.04, 12:13
      Przede wszystkim zastanow sie czy to dobry moment. Mam psa i dzidzie, tak jak
      planowalam (pies byl rok wczesniej), i oboje bardzo kocham, ale czasem to tyle
      klopotow... nie, nie zaluje, ale rozwaz wszystkie za i przeciw.
      Co do rasy, trudno cos powiedziec (ja mam owczarka szetlandzkiego i nie jest
      ani bardzo dobrym, ani zlym towarzyszem dziecka), ale jedna rzecz wydaje mi sie
      wazna (z wlasnego doswiadczenia). Jak pojedziesz wybierac szczeniaczka nie
      bierz absoolutnie dominanta (uwaga, suczki tez czesto sa dominnantkami).
      Najlepiej dokladnie obserwowac szczeniaki i przeprowadzic kilka prob, m. in. z
      braniem na rece, kladzeniem na plecy, rzucaniem kluczy itp. opis znajdziesz np.
      u Johna Fishera. Dominant z dzieckiem raczej sie nie zgodzi.
      Magda
      • weronka73 hm... a seter szkocki? 23.04.04, 12:59
        Dziękuję, to bardzo pomocne uwagi, a przyznam, że oczywiście kazdy wyciąga ręce
        po psiaka żywotnego, który raczej dominuje w kojcu smile Nie wpadłabym na to...
        Natomist jeśli chodzi o kupno psa, to może bym jeszcze poczekała ale poźniej
        moze okazać się, że Małe nie toleruje psiej sierści, wtedy bedzie problem nawet
        z wizytą u (jeszcze przyszłych) dziadków. Ja wiem, że z małym psem, to prawie
        jak z dzieckiem - tez są kaszki i odpowiednia dieta, szczepienia, trzeba bardzo
        uważać, ale jeśli nie teraz, to kiedy? jak Dzidziuś będzie miał 6 lat? I tak
        planujemy więcej dzieci (mam nadzieję) i w takim razie i tak nie unikniemy
        spotkania: niemowlak i pies, więc juz chyba teraz...
        Mieszkamy w bloku ale na 1 piętrze w dużym mieszkaniu z węwnętrznym ogrodem i
        dodatkowo w okolicy parkowej. Myślę, że pies powinien byc zadowolonysmile
        Nawiasem mówiąc bardzo podobają mi się setery szkockie. Widuję je dość często w
        centrum i mam wrażenie, że nie są zbytnio kłopotliwe (czyt. nadpobudliwe,
        agresywne, niezbyt rozumiejące, co mówi do nich właściciel), ale przyznam - nic
        o tych psach nie wiem. Moze ktoś? smile
        Pozdrawiam i bardzo dziękuję za rady.
        Weronka 2w1
      • mewus Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 06.05.04, 10:08
        Moja suczka również pojawiła się przed dzieckiem (2 lata). Była dla nas ogromną
        radością. Muszę jednak przyznać, że po urodzeniu dziecka zeszła zdecydowanie na
        plan drugi...
        Okazało się już w pierwszym miesiącu życia dziecka, że jest uczulone, choć
        dotychczas w rodzinie nie było alergii.
        Walka z alergią okazała się trudna, długa i nieskuteczna (teraz mam już siódmy
        rok tej walki). Na każdym spotkaniu z alergologami słyszałam, że dopóki jest
        pies, nie ma szans na poprawę. I za każdym razem czułam, że narażam dziecko -
        czułam się podle.
        W końcu oddałam psa rodzicom...
        Strasznie to wszyscy przeżyliśmy i do dziś mam wyrzuty sumienia (wobec psa).
        Jednak nie mogłam inaczej.
        Z alergią lepiej, ale tak do końca, to nie wiem czy rzeczywiście oddanie psa
        pomogło, czy też był wreszcie na to czas.
        Rozważ jeszcze raz czy to dobry moment. Powodzenia.
    • bellafe Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 23.04.04, 12:24
      Ja i cała moja rodzina włączając teściową mamy bzika na punkcie owczarków
      niemieckich. Choć uważa się je za groźne-jest to bzdurą jeśli umiesz je
      wychować-owaczarki będą pilnować twoje dziecko przed obcymi i co ważne nie
      dadzą sobie dziecku wejść na głowę(jak im coś nie będzie odpowiadać to ostrzegą-
      dziecko też musi się nauczyć, że pies to nie zabawka, też czuje i nie można mu
      robić krzywdy. Tak naprawdę to rasa nie jest tu ważna, ale ile poświęcisz czasu
      na wychowanie także psa. I jeszcze jedno bardzo ważne pytanie-czy nie warto
      zaczekać aż dziecko się urodzi i sprawdzić czy nie jest uczulone na sierść psa-
      co jeśli będzie?-oddasz psa który już przyzwycził się do ciebie?-przemyśl to.

Pozdrawiam i życzę powodzenia
      Bella i 23tc Krzyś
      • marteczka77 Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 23.04.04, 13:15
        Ja mam psa rasy west highlan withe terrier jest maly i caly bialy a dzieci
        wprost kocga nie tylko moje a wszystkie .Jak przyszla do mnie kolezanka z
        niemowlaczkiem to nie mogla sie od niego opedzic.Pies ten nie potrzebuje
        dlugich spacerow eystarczy mu 15 minut 3 razy dziennie a zdługich wypraw wraca
        bardzo zmeczony ze zaraz idzie spac .Woli raczej lezenie niz ciagle latanie
        pobawi sie pare minut powyglada przez okienko i idzie spac.Polecam
        • mamut11 Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 23.04.04, 13:43
          Hej! Odradzam Ci szczerze setera szkockiego. Moi rodzice sobie kupili, setery
          to wieczne dzieciaki, ciezko je poskromic. Szkockie sa najspokojniejsze, ale to
          tylko pozory. To wulkany energii, potrzebuja mnostwo ruchu i zajecia. Nie
          wybiegane potrafia niszczyc sprzety i broic (to akurat dotyczy wszystkich psow,
          ale mysliwskich w szczegolnosci).

Ktos tu pisal o bokserach - fakt, molosy kochaja dzieci. Ja osobiscie
          radzilabym Ci jednak szukac malego lub ew. sredniego psa, i absolutnie nie
          mysliwskiego. Za pare lat zechcecie jechac na wczasy i okaze sie ze z bokserem
          czy innym duzym psem jest klopot. Z reszta juz sama masa takiego psa stwarza
          zagrozenie, potencjalnie przynajmniej. Polecalabym wiec buldożka francuskiego -
          tez molos, tez temperamentny, ale mały i łatwy do okiełznania. W razie czego
          dziecko pod pachę, pies pod pachę i do domu wink

Zobacz sobie ogloszenia na www.psy.wroclaw.pl, pogadaj z hodowcami, zobacz
          stronki roznych hodowli.

Do dzieci nadaja sie bardzo (teraz mi to rpzyszlo do głowy) polskie owczarki
          nizinne...

Pozdrawiam i zycze przemyslanego wyboru!
          • mamamona Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 23.04.04, 14:58
            my mamy dwa mopsiki. rasa wyjątkowo cierpliwa i kochająca ludzi, zupełnie bez
            agresji.
            czy to dla Was rzeczywiście dobry moment na wzięcie szczeniaczka??? trochę moim
            zdaniem za późno, piesek do roku, nawet dwóch ma dziecięcy charakter i tez
            wymaga atencji. a Wy za chwilę skoncentrujecie się tylko na sobie i dziecku.
            mocne pozdrowienia
            Mona
            • weronka73 no nie tak zaraz :)) 23.04.04, 15:16
              ...bo Dzidzius pojawi sie dopiero 30 listopadasmile)
              ja wiem, że małe psiaki, to jak ludzie, ale myslę, że więcej niz pol roku ze
              szczeniakiem powinno zrobic swoje. W razie czego pomoc mojej Mamy zapewniona -
              na czas ponarodzeniowy bedzie mieszkać bardzo blisko nas. smile)
              W.
              • mamut11 Re: no nie tak zaraz :)) 23.04.04, 21:20
                Jesli do narodzin jest jeszcze poł roku to tym wiekszy argument na psa małej
                rasy - one szybciej dorosleją, dojrzewają. Moj w wieku 6 miesiecy byl po
                skonczonym szkoleniu, nie biegał za psami i ładnie wspolpracowal z człowiekiem.
                Jesli teraz masz czas i chcesz go poswiecic na wychowanie szczeniaka, a na
                dodatek czujesz sie na silach to ja mysle ze to dobry moment.

Kots wspomniał o mopsach - bardzo, bardzo popieram! smile Mopsy sa super.
          • monikaj1 Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 26.04.04, 12:31
            > Hej! Odradzam Ci szczerze setera szkockiego. Moi rodzice sobie kupili, setery
            > to wieczne dzieciaki, ciezko je poskromic. Szkockie sa najspokojniejsze, ale
            to
            >
            > tylko pozory. To wulkany energii, potrzebuja mnostwo ruchu i zajecia. Nie
            > wybiegane potrafia niszczyc sprzety i broic (to akurat dotyczy wszystkich
            psow,
            >
            > ale mysliwskich w szczegolnosci).

Nie zgadzam się absolutnie!!! Nie mam co prawda setera szkockiego, ale
            irlandzkiego i uważam, że jest to pies idealny do wychowania z dzieckiem.
            Faktem jest na pewno, że każdy seter potrzebuje duzo ruchu i przestrzeni.
            Zapewnianie mu tego to jednak sama przyjemność. To rzeczywiście wulkan energii,
            ale nieprawdą jest, że niewybiegany niszczy sprzęty i broi - to akurat jest
            kwestia wychowania: moja sunia od zawsze zostawała sama w domu na ok. 9 godzin -
            bilans strat: kilka "przeczytanych" gazet i wygryziony kabel z ładowarki do
            komórki - to chyba nie jest dużo, prawda?
            Setery to wspaniałe, przyjacielskie, kochane psy. Moja uwielbia wszystkie
            dzieci z okolicy - nie pójdzie dalej, dopóki do niej nie podejdą i się nie
            przywitają. I tak jak zdarza się jej czasami skoczyć z radości na dorosłego, do
            dzieci podchodzi bardzo delikatnie i uważnie, próbując zmniejszyć się do ich
            wzrostu. Dzieci znajomych często się z nią bawią - pozwala im dosłownie na
            wszystko.
            Jeśli zdecydujesz się na setera, musisz liczyć się z tym, że mniej więcej do
            ukończenia 2 lat jest to zywioł absolutnysmile Później staja się troszkę
            spokojniejsze, ale energia i chęć do zabawy pozostają. Na pewno trzeba mu
            poświęcić dużo uwagi i bardzo konsekwentnie z nim postępować. Setery uczą się
            bardzo szybko, ale często "głuchną" na spacerze, zwłaszcza kiedy znajdą jakiś
            interesujący trop.
            Nie jest też prawda argument z wczasami - nasza psina jeździ z nami wszędzie -
            na szczęście nie spotkałam się jeszcze z różnicowaniem możliwości przyjęcia psa
            ze względu na jego rozmiar.
            Pozdrawiam i zyczę trafnego wyboru,
            Monika
            • pablool Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 06.06.04, 14:30
              NIE BIERZ NIGDY SETERA......
              PRZEZ MOJEGO CHAPPIEGO STRACIŁEM ZNAJOMYCH i RODZINE.....
              NIKT NIE PRZYDZIE BO SIĘ BOI ZE GO UGRYZIE ALBO COS UKRADNIE....
              STANOWCZOO SETEROM MOWIMY NIE!!!!!
        • kokosia Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 06.05.04, 13:26
          prosze cie Marteczko - podaj mi namiar na jakąś hodowlę. Szukam tego psa. I nie
          moge natrafic na hodowle, stąd moje zainteresowanie.
    • bozen78 Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 23.04.04, 16:25
      Podpisuję się pod rasami: labrador, golden retriver, siberian husky, owczarek
      niemiecki; chciałam jeszcze dodać kilka innych ras wykorzystywanych do
      dogoterapii: samojed, alaskan malamut, ogar słowacki. Wszystkie te pieski sa
      idealne dla dzieci! oczywiście pies psu nierówny i może sie znaleźć w miocie
      szczeniak niepokorny, można tez psa sobie bardzo źle wyszkolić. Każda z tych
      ras to psy o innych wymaganiach więc warto trochę poczytać wcześniej i kupić
      pieska takiego, który będzie pasował do naszego trybu życia no i do naszego
      mieszkania!!!
      pozdrawiam
      ps. labradory i goldeny z rodowodami można kupić już taniej (od 1200 PLN)
      • hansiorek Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 24.04.04, 09:31
        Gorąco polecam Labladorka!
        Mam takiego juz 2 lata, Dzidzia ma się dopiero urodzić 10 maja. Ale psa
        kupowałam pod kątem przyszłej rodziny, poleciła mi tą rasę koleżanka weterynarz.
        Na razie sprawdził się z innymi dzieciakami w rodzinie i na prawdę nie wierzę,
        żeby mógł zrobić krzywdę komukolwiek, a co dopiero dziecku. Córki mojego brata
        wyczyniają z nim cuda (ja bym tego nie wytrzymała) a on tylko spokojnie leży,
        jedyna obrona to przeniesienie się w inne miejsce, jak już ma dosyć.
        Są to duże psy, ale spokojnie nadają się do bloku. W mieszkaniu cały czas leży
        albo śpi, byle koło właściciela, tyle mu do szczęścia wystarcza. Jest też
        okropnym pieszczochem, ale ma takie miękkie futerko... Naprawdę potrafi
        odstresować. Kolejna zaleta - rzadko szczeka.
        Myślałam z początku o Goldenie, ale Labladory maja krótszą sierść, która i tak
        daje się we znaki w mieszkaniu i na ubraniach. Z Goldenem musi być jeszcze
        gorzej. To dla mnie największy minus psa w domu.
        Co do ceny - przywiozłam mojego Amisa z Czech, jest bez rodowodu, kosztował nas
        ok. 400zł. W Polsce są średnio 2x droższe, a z rodowodem ok. 1500-2000zł.

Ja już nigdy nie zdecyduję się na inną rasę.
        Gorąco polecam.
        Pozdrawiam,
        Hansiorek
    • bogdan4444 Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 24.04.04, 15:10
      witam..polecam goraco golden-retriverasmile))
      • katkun labrador 24.04.04, 17:20
        polecam gorąco labradora i podpisuję się całym sercem pod wcześniejszymi
        wypowiedziami na temat tej rasy. Psina pojawiła się w naszej rodzinie, jak mały
        mniał 3 tygodnie.
    • agatunka Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 24.04.04, 22:14
      Polecam labradory. My mamy takiego ma 1,3 roku. Nasz synek mas 4 mce. Uważam że
      są to super psy dla dzieci. tak samo jka Golden retrivery.
    • cymki Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 26.04.04, 10:20
      My mamy wilczurzycę,ale już starą i ona kiedy urodził się mój synek tak
      starsznie się obtraziła, że wcale nie wchodzi do naszego pokoju. Minęło cztery
      lata a jej nie przeszło. Mamy też Alaskana Malamuta też suczkę i zdaza się jej
      warczeć na dziecko. Czytałam, że wspaniały jest Leonberger ( złoty pies o
      złotym sercu) ponoć najjwspanialszy przyjaciel dzieci, tyle, że to ogromny
      pies, więc ytrzeba mieć duuużo miejsca no i ogród...
      Pozdrawiam!
      P.s. Nasz synek był wychowywany przy trzech psach, kocie, żółwiu i kanarkach i
      naprawdę nie wiemy co to jest alergia.
      Ludmiła
      • peanut2004 Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 26.04.04, 11:27
        Hej emamcie!!

Czytam Wasze posty i jako psiarz pomyslalam,ze dorzuce swoje trzy grosze.
        Zaczne moze od pudli(poniewaz ta rase posiadamy-2 sunie). I musze stwierdzic,ze
        obydwie ( matka i corka ) skrajnie sie od siebie roznia. Op poczatku mojej
        ciazy starsza 9 -letnia sunia jest zlosliwa i dzisiaj np. zapewnila mi bezsenna
        noc, ogolnie nie lubi(NIE toleruje) dzieci, natomiast druga mloda(3 letnia)
        jest najwspanialszym psem dla kazdego malucha ( jej cierpliwosc i wytrwalosc
        jest dla mnie zaskanujaca - a z natury jest wariatka!!). Absolutnie nie mam
        zamiaru namawiac nikogo na pudle, chce tylko pokazac pewne niezalezne cechy.
        Nie ma reguly, poniewaz mamy kontakt z ludzmi ktorzy brali szczeniaki z
        naszych miotow ( parka poszla do 5 letnich blizniakow) moge stwierdzic,ze kazde
        ze szczeniat ma inny charakter i podejscie do dzieci. Jest to kwestia np.
        wychowania, ale i charakteru psa!! Jezeli chodzi o alergie ( pudle w tym
        wypadku sa psami, ktore posiadaja wlos-wiec alergia tej rasy nie dotyczy!) ale
        np. moja szwagierka zakupila jamnika bedac w ciazy z pierwszym dzieckiem! Oboje
        wychowywali sie wspaniale ( chociaz mala nie szanuje psow - jamnik jej na
        wszystko pozwalal), natomiast po narodzinach drugiego dziecka, jamniczka
        musiala przeprowadzic sie do tesciowej ze wzglegu na.......alergie malego
        ( dzis maly ma 3 lata, kocha psy i ma niemilosierna alergie na nie!!).
        Moge rowniez wyrazic bardzo pozytywne opinie co do goldenow,.........ale sa to
        psy bardzo wymagajace ( i niestety czesto same cierpia na alergie badz choroby
        uszne!!)niestety urok krzyzowki. Godnym polecenie jest buwier (calkiem swieza
        rasa) stworzona do opieki nad dziecmi niepelnosprawny! Chociaz sa to olbrzymy,
        mysle ze kazdy zdaje sobie sprawe z czasu jaki wymaga ten rozmiar czworonoga,
        tresura, wybiegi, oraz koszty utrzymania!! Mysle,ze bedac w ciazy dodtakowo
        mieszkajac w bloku -powinnas rozwazyc raczej rase do sredniej!! Pamietaj ze
        bedziesz miec dwojke na wychowaniu!!!
        • jani28 Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 26.04.04, 11:56
          Posiadałam pudla przez 17 lat i niestety uczuliłam się na sierść psów. Prawdą
          jest, że na własnego psa miałam najmniejsze uczulenie. Nie polecam pudla dla
          dzieci. To są bardzo inteligentne psy, ale bywają chimeryczne, nieustępliwe i
          wbrew pozorom bardzo charakterne.
    • magdalenax Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 04.05.04, 17:06
      Ja polecam rowniez labradora lub golden retrivera. To sa bardzo przyjazne i
      madre zwierzeta. Bardzo lubia dzieci. Moi rodzice maja golden retrivera. Dolly
      jest cudownym, spokojnym psem bardzo lubi zabawe. Rodzice twierdza Dolly jest
      tak madra ze kiedy jej nie ma w poblizu to ona pilnuje mojej mlodszej
      siostrzyczki.

Jezeli masz labradora lub golden retrivera musisz sie jednak liczyc z tym ze to
      spory pies ktory lubi sobie pobiegac (a jesli sie uda to poplywac) i lubi zeby
      sie nim zajmowac. Te psy zle znosza samotnosc i puste mieszkanie.

Golden retriver ma dosc dluga siersc i bedzie ja gubil po mieszkaniu jezeli nie
      bedziecie go wyczesywac regularnie. "Standardowy" labrador ma krotka siersc.
      • poziom_ka Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 05.05.04, 07:40
        A ja mam dobermana...
        Pies zbyt inteligentny, zdecydowanie nie dla każdego, jeżeli ktoś nie wie jak
        nad nim zapanować, to ma poważny problem. Tak jest z każdą tzw. trudną rasą.

Suczka ma 3 lata, przez pierwszy rok była super wychowywana, dyscyplinka i w
        ogóle, a później, jakoś tak całkiem nie zauważyłam kiedy przestała być
        grzeczna. Fakt, zmieniłam wtedy pracę, nie miałam dla niej już tyle czasu co
        zwykle i chyba ten "samopas" wpłynął na nią degradująco. Muszę teraz ciężko
        pracować, by "wyprostować" jej nawyki brzydkie.. mam nadzieję, że się uda.
        Poza tym, umówiłam się z wetem na jej sterylizację (również ze względów
        zdrowotnych np. żeby nie miała ropomacicza, bo nigdy się nie szczeniła)bedzie
        wtedy spokojna (bo teraz to wulkan!!tongue_out). Facet z hodowli (bardzo dobrej), z
        której mam suczkę ostatnio mi powiedział, że dobermany są bardzo dobrymi
        opiekunami i obrońcami dzieci, pod warunkiem, że hierarchia w tzw. stadzie od
        momentu przyjścia na świat dzidziusia będzie jednoznaczna.

Jeżeli chodzi o moment zakupu psa, to odradzam zdecydowanie czas ciąży, bo
        szczeniaki mają w sobie mnóstwo zarazków (włącznie z toxoplazmozą), trzeba je
        regularnie odrobaczać, zdarza się, że nabrudzą w domu i trzeba niestety
        sprzątać. Radzę poczekać aż maleństwo skończy 1 rok. Wtedy zdecyduj się na
        zakup psa wcześniej przemyślanej rasy i płci. Sprawa będzie łatwa, bo pies jako
        nowy członek stada będzie od razu na ostatniej pozycji, więc nie będą mu w
        głowie bitwy o dominację, a i Ty będziesz miała więcej czasu i siły aby się nim
        zająć.

Ależ się rozpisałam!!!
        Pozdrawiamsmile
        Poziomka 12 tc
    • amorzech Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 06.05.04, 10:40
      POLECAM Labradora. Ja z mężem przed kupnem psa też się zastanawiliśmy nad rasą
      i wybraliśmy Labradorka suczkę. Kupiliśmy ją w zeszłe lato tak więc będzie miła
      teraz rok. Chcieliśmy żeby troszkę podrosła przed przyściem na świat
      dzidziusia. Ona w czerwcu kończy rok a my wciąż się staramy o maleństwo.
      Labradory to są psy które od małego kochają dzieci i wszystkich ludzi. Są
      bardzo pogodne, przyjazne po prostu urocze i na pewno dobrze opiekują się
      dziećmi.
      W razie jakiś pytań proszę napisz.
      Labrador to naprawdę dobry wybór.
      Pozdrawiam cześć
    • xaga Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 06.05.04, 11:22
      Ja polecam bokserki albo goldeny. Są to psy stworzone dla dzieci. Absolutnie
      nie zgadzam się z opinią, że bokserki to głupie psy i nadpobudliwe. Co za
      bzdura!!! W każdej książce i w każdym programie o zwięrzętach mówi się, że
      boksery to psy, które bardzo kochają dzieci, można z nimi robić wszystko i
      nawet nie warkną a przy tym są bardzo mądre, przede wszystkim szybko się uczą i
      nie szczekają z byle powodu, prawie wogóle nie szczekają, więc nie robią
      zbędnego hałasu i nie będę tym budzić dziecka. Ja mam 7 miesięcznego bokserka,
      jest strasznie kochany i w domu jest aniołkiem, natomiast na dworze lubi się
      wyganiać, ale też bez przesady. Zanim go kupiłam zrobiłam duże rozeznanie w
      rasach psów, bo też zamierzam zajść w ciąże. I wszędzie polecali, że idealnymi
      rasami są goldeny i bokserki. Zdecyzdowałam się na bokserka, bo jest troszkę
      mniejszy i ma mniejszą sierść. Moja koleżanka ma goldena, jest również
      niezmiernie kochany, ale niestety jak się leni to jestb mała tragedia.
      pozdrawiam
      • rendziak do xaga 06.05.04, 11:30
        mam jedn0o pytanko - masz suczkę czy pieska??
        ja mam też bokserka pieska 3 letniego i jestem obecnie w ciąży wiem już jak mój
        piesio reaguje na dzieciaczki bo szwagierka ma małego bobaska
        znam też bokserke suczkę, która była nawet nadopiekuńcza w stosunku do córeczki
        sąsiadów:smile) nie pozwoliła sie zbliżać innym psom do niej a czasmi nawet
        warczała na obcych dorosłych którzy się zbliżali do Zuzi:smile kiepsko też było z
        wymierzeniem kary córeczce - nawet jak rodzice podnosili głos na córkę to
        Centka zaczynała szczekać i pokazywać ostentacyjnie że to jej sie wcale nie
        podoba:smile)
        a i jeszcze jedno - jak Zuzia sie bawi z innymi dziećmi , Centka jest zazdrosna
        i wpycha się między Zuzie i inne dzieci:smile) ale nigdy sie nie zdarzyło aby na
        któreś z dzieci chośby warknęła:smile)
        • xaga Re: do rendziak 06.05.04, 12:21
          Ja mam pieska. Z suczką jest trochę więcej kłopotu (cieczka, psy goniące za nią
          itd.). Poza tym mam kontakt z psami i suczkami i uwierz mi suczki bywają
          bardziej agresywne niż psy, poza tym suczka jeszcze bardziej będzie się czuła
          mamą dziecismile)) A w związku z tym będzie ich pilnowała i dbała o nie. Mój Lenox
          jest kochany. Miał kontakt z dziećmi, strasznie fajnie się z nimi bawił, a one
          nadały mu drugie imię Pieszczoch (te dzieci też mają psa suczkę, owczarka). Też
          słyszałam, że bokserki bardzo bronią dzieci, pilnują wózka pod sklepem itd. Ale
          kwestia warczenia na Pana jak chce dać klapsa dziecku to chyba raczej problem
          ustalenia hierarchi w stadzie. Mój piesiu miał też kontakt z dziećmi małymi,
          między innymi półrocznym chłopoczykiem. Ponieważ pierwszy raz trzymałam tak
          małe dziecko na rękach przy nim, więc nie wiedział co to jest i o co chodzi.
          Raz czy dwa skoczył na mnie żeby polizać w rączkę i powąchać maluszka.
          Przyglądał mu się strasznie i bardzo się cieszył. Wydaje mi się, że będzie
          idealnym psem dla dzieci, zresztą to nie tylko moja opinia o bokserach. A i
          bawi się z wszystkimi psami bez wyjątku. Ale oczywiście wszystko okaże się "w
          praniu" smile pozdrawiam i polecam
          • rendziak Re: do rendziak 06.05.04, 12:36
            mój boksiu jest strasznym dominantem, chodzi tutaj o psy nie o nas.. nie lubi
            przeważnie samców, zwłaszcza jeśli chcą nad nim dominować..... ale krzywdy nie
            robi tylko powarkuje.. ogólnie boksie to najwspanialsze i nakochańsze psiaki na
            świecie, radość jaką okazują swoim Pamnom jest fenomenalna, cieszą się całym
            sobą......
            • xaga Re: do rendziak 06.05.04, 12:46
              Mój boksiu na razie nie dominuje i staramy się go tak właśnie wychować. Ale nie
              ukrywam, że go troszeczkę rozpieszczam. On jest strasznym pieszczochem i przez
              to go tak uwielbiam. To są takie kochane a przede wszystkim rodzinne psy, że
              jakby można było ich nie kochać smile))
    • agn29 Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 26.06.04, 23:59
      Niemowlak i sześciomiesięczny szczeniak w domu... Współczuję...
      • verdana Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 27.06.04, 00:18
        Mopsa! a/ nie gryzie, b/ mało szczeka c/ odporny na ciągnięcie za ogon d/ nie
        ma typowego "psiego zapachu", e/ nienawidzi długich spacerów. Ja swojego
        woziłam wózkiem (na oburzone pytania odpowiadałam z miłym usmiechem "to
        bliźniaki", a później zdarzało się nawet, ze dziecko wyrzucałam z wózka, zeby
        pochodziło, bo pies się zmęczył i chce się przejechać. A więc nie ma mowy o
        kilometrowych spacerach.
    • nata76 Re: do verdany!!! 27.06.04, 14:19
      Ale się aż pisiusiałam ze smiechu czytając Twój post!!!!!!!!!!!!!!!!!!Oczami
      wyobraxni Was zobaczyłam z tym mopsem,ja chce takie zdjęcie!!!!!!
      A poważnie,pocieszyłas mnie,ż tym "nie psim" zapachem.Pozdrawiam,nata
      • anuska25 Re: do verdany!!! 27.06.04, 14:27
        Najlepszy jest pudel-miniaturka. To prawdziwy opiekun.Moja Mała ma 7 miesięcy a
        Lupi 1,5 roku. oD samego początku kocha Zosię, całuje ją, razem się bawią i
        nigdy jej nawet nie drapnął mimo jej pociągnięc za ucho (dosć bolesnych)
        Polecam i nie zgadzam się z tym "współczuciem", że to niby pies i małe dziecko
        nie jest dobrym pomysłem...BZDURA I NIE SŁUCHAJ TAKICH RAD! dziecko najlepiej
        rozwija się z psem
    • kasiaj51 Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 28.06.04, 00:15
      Hej, a ja posiadam dwójkę dzieci i psa grzywacza chińskiego bezwłosego
      - nie alergizuje (prawie nie ma sierści)
      - uwielbia dzieci
      - bez psiego zapachu
      - wytrzymały na dziecięce zabawy
      - lubi koty
      - przemiła przytulanka
      - nie pogryzie bo prawie nie ma czym
    • taissa1 Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 28.06.04, 11:01
      Hej.Ja mam 2 psy a właściwie suczki.Jednego znalazłam w parku-to
      wielorasowiec,ale bardzo mądry i kochany.Drugiego kupiłam -to amstaf.Jest
      wielkim pieszczochem.Miałam je już przed zajściem w ciążę i strasznie je
      rozpieszczałam.Bałam się później ich reakcji po powrocie z dzieckiem ze
      szpitala,bo oczywiście "poszły w odstawkę".Psy jednak zachowały się
      wspaniale.Gdy tylko mała zapłakała w łóżeczku odrazu do niej przybiegały i
      stawały na dwóch łapkach,żeby sprawdzić czy małej nie dzieje się krzywda.Nigdy
      nawet nie zawarczały na dziecko.Mojej córeczce pozwalają dosłownie na
      wszystko.Polecam,dzieci ze zwięrzetami super się wychowują.Pozdrawiam.taissa
    • akkrakusy Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 28.06.04, 12:02
      Cześć, osobiście uważam, że teraz u Ciebie juz za pózno na psa. Pies powinien
      miec co najmniej dwa lata jak dziecko bedzie małe (raczkujące). Teraz powinnas
      poczekac z tym do czasu az dziecko bedzie troche starsze. Sama mam 10-letnia
      sunię-wilczyce i 13- miesieczna corcie i wiem z czym jest problem. Kiedy
      dziecko zaczyna przemieszczac sie po podłodze, trzeba juz mieć możliwosć
      wyegzekwowania posłuszeństa u psa. Dziecku jeszcze nie wytłumaczysz
      wszystkiego, choć moja Wiki juz rozumie, ze do pieska trzeba delikatnie. Z
      kolei szczeniakowi też nie wytłumaczysz , ze trzeba być delikatnym i dziecko
      może sie szybko zrazic do psa i co najgorsze zacząć bać. Reasumując - musisz
      miec w domu chociaż jedno z dwóch, ktoremu możesz coś wytłumaczyć. A po za tym
      szczeniek chce sie non stop bawic, a nie sądze, zebys miała na to siłe przy
      malutkim dziecku.
      Pozdr.
    • katarzynka25 będę miała dziecko, chcę kupić psa --- przmyśl to! 28.06.04, 13:30
      Wiem że, spadną na mnie gromy i i wszystko co najgorsze, ale musze to mapisać.
      Droga Weronko szczeże Ci radze, nie kupuj psa. Nie dlatego że, jestem przeciwna
      czy nie lubie zwierząd, wręcz przeciwnie sama mam suczke juz od 7 lat. I
      właśnie jestem doświadczona w tej kwesti, moja córeczka w tej chwili ma 9 m, a
      odkad pamiętam źle spała i jak tylko udałao mi sie ja uśpic pies albo zaszczkał
      albo zpiszczał itp, i cała robota na marne. Teraz mła raczkuje i niesposób jest
      wyczyścić mieszkanie tak idelanie, więc po przejściu się jest w kłakach. Poztym
      będziesz miła małego psa więc licz się z tym że tak naprawdę moze on nauczyc
      sie higieny całakowicie dopiero koło roku. Ja w domu jestem sama, mąż często
      wyjeżdza na kilka dni i wtedy dwoję się niemalże żeby wyjść na spacer. Chyba
      tutaj skończę a resztę pozostawiam Tobie do przemyślenia. Acha problem znika
      jeżeli masz dom lub chociażby dobrą pomoc. Pozdrawiam Kasia
    • franticho Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 28.06.04, 14:05
      witam wszystkie mamy!
      pewnie się narażę wielbicielkom psow rasowych i dokladnego planowania w życiu,
      ale droga weronko masz tak mało czasu do urodzenia dziecka, że absolutnie nie
      polecam Ci szczeniaka! Weż spokojnego, mądrego, dorosłego psa ze schroniska.
      Najpewniej to będzie mieszaniec, ale kundle są niezwykle mądre, mnie chorują
      niż rasowce, u kórych jeśli są ze złej hodowli możesz mieć kłopoty zdrowotne -
      zwłaszcza polecane tu rasy czyli golden i labrador - często mają klopoty z
      dysplazją stawu biodrowego. Z resztą każda rasa ma swoje osobnicze
      predyspozycje do określonych chorób. Kundel oczywiście tez może chorowac, ale
      nie można tu mowic o tzw. wadach wrodzonych.
      Minusem wziecia psa ze schroniska jest to, ze nie znasz najczesciej jego
      pochodzenia i musisz starannie wybrać, tzn., kierujac sie nie tylko wyglądem,
      ale przede wszystkim osobowoscią i charakterem. Przed podjeciem decyzji warto
      jest psa odwiedzic pare razy, zeby obserwowac jego zachowanie.Doświadczony
      wteterynarz lub pracownik schroniska doradza Ci z resztą na pewno
      odpowiednie "egzemplarze". Taki dorosły pies pokocha Was wszystkich
      bezwarunkowo i będziesz adorowana przez niego do konca psiego zycia. Sama mam
      7,5 letnia kundelkę, ktora jest aniolem strozem mojego 3 letniego synka.
      Wielokrotnie pomagalismy z męzem bezdomnym psom, lokujac je w nowych domach i
      nigdy jeszcze sie nie zdarzyla wpadka. Istotą sprawy jest, by umiec dobrze
      wybrac psa; spokojnie, bez emocji. Szczeniak nie da Ci komfortu zajmowania sie
      maluchem. Uwierz mi, starej psiarze...Bedziesz miala po prostu dwoje dzieci i
      podwojny obowiazek. Co do alergii, to przytaczając opinie naszej pediatry im
      wczesniej jest zwierzak, tym mniejsze szanse na alergie...Brzusio przeciez tez
      chlonie alergeny. Ja mam w domu 2 koty, suczke i synek od poczatku jego dni byl
      z futrzakami w bliskim kontakcie i nigdy nie mial nawet sladu uczulenia. Mam
      natomiast ogromną satysfakcje, kiedy patrze, jak silna jest miedzy nimi wieź,
      jak wiele sszacunku i milosci maja wobec siebie, i wreszcie jak moje male
      przeciez jeszcze dziecko stalo sie odpowiedzialne za los slabszych naszych
      braci...
      Życzę Ci udanego wyboru i pozdrawiam serdecznie.
      marta
      • malgosia87 Re: do marteczka77 :) 28.06.04, 15:23

Witaj

Przeczytałam powyżej, że masz psa rasy west highland withe terrier; zastanawiam się właśnie nad zakupem psa tej rasy dla naszej rodziny i w związku z tym mam do Ciebie pytanie, jak radzisz sobie z pielegnacją sierści westika, czy poddajesz go zabiegowi trymowania? Hodowcy-wystawcy twierdzą, że taki zabieg (dla niewtajemniczonych; bezbolesne wyrywanie włosa ) trzeba wykonywac minimum co 3 m-ce w zakładzie fryzjerskim, ale spotkałam się też z opiniami, ze wystarczy 2 razy w roku i można wykonywać je samodzielnie za pomoca przyrządu do trymowania.

Pozdrawiam,
        Małgosia
    • foxterier Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 28.06.04, 22:00
      witam,
      pisalo to juz kilka osob ale jeszcze powtorze - za pozno na psa.
      w momencie, w ktorym na swiat przychodzi dziecko pies powinien byc w zasadzie
      juz dorosly, ulozony i powinien znac swoje miejsce w domu. po doswiadczeniach
      wiem ze nie ma idealnej rasy dla dziecka - zasada jest jedna - jesli chcecie
      wychowywac dziecko z psem koniecznie wybierzcie osobnika podporzadkowanego.
      osobnik ze sklonnosciami do dominacji (jakiejkolwiek rasy) w momencie gdy do
      stada przybedzie nowy osobnik sprobuje go zdominowac. reakcje przywodcy stada
      (pana lub pani domu) nie poprawia sytuacji dopoki dziecko samo nie udowodni psu
      swojej wyzszosci. niestety bardzo czesto takie sytuacje koncza sie zle dla
      dziecka.
      zastanowcie sie raz jeszcze. jesli koniecznie chcecie wziac psa to tylko malego
      (najszybciej dojrzeje i w momencie narodzin bedzie w zasadzie mial za soba
      podstawy ulozenia). w innym przypadku narazacie sie na moment gdy dziecko
      wymaga waszej ogromnej uwagi i takiej samej albo wiekszej wymaga pies
      przechodzacy najintensywniejsza faze socjalizacji. zle ustalona hierarchia,
      niewielki brak konsekwencji, niedostateczna ilosc uwagi poswiacana psu skoncza
      sie tym, ze bedziecie mieli osobnika zlosliwego, rozzalonego i sklonnego do
      demostracyjnych i nieoczekiwanych zachowan
      pozdrawiam
    • mama_buby Polecam doga de bordeux 29.06.04, 17:58
      Mam psa tej rasy już od 8 lat. Jest cudownym opiekunem mojego synka - cierpliwy, delikatny. Broni dziecka do upadłego. Doskonały stróż domu, bardzo wierny. Ma krótka sierść, co uważam za zaletę - nie ma problemu z kłaczkami w całym domu.
      A mój syn - pomimo tego, że jest alergikiem - alergii na sierść nie ma.
      Szczerze polecam - ponoć wszystkie dogi są takie opiekuńcze.

Teściowie maja mastifa neapolitańskiego i tego akurat psa nie polecam - śmierdzi i dość dziwnie traktuje dziecko, zdarzyło się, że rzucił się w kierunku maluch. Ale być może to efekt tego, że tesć nie umiał go wychować - pies nie słucha się absolutnie nikogo.

Pozdrawiam,
      Monika.
    • izams Re: będę miała dziecko, chcę kupić psa - jaka ras 30.06.04, 22:30
      Absolutnie odradzam - juz za późno na szczeniaka.
      Pamiętaj , że przynajmniej 2 lata musisz mu " poświęcić " na naukę i zabawę. To
      jest cudowny czas , pod warunkiem , że nie masz tak dużego obowiązku jak
      maleństwo. A wtedy to juz masz dwa duze obowiązki.
      Poszukaj na wyszukiwarce takich wątków - jest ich sporo , z bardzo dobrymi
      radami,
      poz,
      Iza

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka