Dodaj do ulubionych

pasta Elmex parabeny

04.02.11, 14:06
Jak już przeszłam do porządku dziennego nad stosowanym w paście Elmex aminofluorkiem i zaletami przeważającymi nad jego szkodliwością to teraz zobaczyłam, że Elmex dla dzieci ma znacznie bardziej szkodliwe parabeny. A ten dla dorosłych nie.
Ogólnie wywaliłam wszytskie kosmetyki dziecięce zawierające parabeny, zastąpiłam takimi bez parabenów, ale jakoś zapomniałam o paście do zębów.

Jak podchodzicie do takich informacji? Czy sprawdzacie zawartość parabenów w kosmetykach kupowanych dla dzieci?
Obserwuj wątek
    • kinmalek Re: pasta Elmex parabeny 04.02.11, 15:11
      Tak zwracam,na około jest tyle chemii że jak tylko mam możliwość użyć czegoś,gdzie jest jej mniejsza zawartość to tak własnie robię.Pastę używam organiczną,z naturalnych składników,bez fluoru.Kosmetyki również bez parabenów,jak najbardziej naturalnie,to samo z płynami do prania.Takie same rzeczy staram się kupować również dla nas,jak najbardziej naturalne,nie znoszę mocno zapachowych żeli,które mam wrażenie że są żrące dla mojej skóry.Był tu kiedyś wątek o tym jak to mamy zaczęły wcześnie myć dzieci zwykłymi żelami,tylko nie rozumiem czym się tu przechwalać,skoro mogę kupić środek delikatniejszy,mniej chemiczny.
      • asiaiwona_1 Re: pasta Elmex parabeny 04.02.11, 15:35
        ja nawet nie wiem co to te parabeny. Nie mam schizy. Czy na codzień chodzicie w maskach tlenowych? Bo przecież w powietrzu też tyle świństwa...
        • 18_lipcowa1 Re: pasta Elmex parabeny 04.02.11, 17:53
          asiaiwona_1 napisała:

> ja nawet nie wiem co to te parabeny. Nie mam schizy. Czy na codzień chodzicie w
          > maskach tlenowych? Bo przecież w powietrzu też tyle świństwa...

tez mam takie mysli jak widze takie wątki
          hehehe
          myje johnsonem, aquafresh itp i nie szukam parabenow
          • ancymon123 Re: pasta Elmex parabeny 07.02.11, 11:13
            Nie interesuje się składem kosmetyków, kupuje takie których zapach i konsystencja mi odpowiada, a dla syna apteczne. Uważam, że skoro są z apteki to zawierają przetestowane składniki odpowiednie dla wrażliwej skóry.
        • princesswhitewolf Re: pasta Elmex parabeny 11.08.16, 08:54
          >ja nawet nie wiem co to te parabeny. Nie mam schizy. Czy na codzień chodzicie w maskach >tlenowych? Bo przecież w powietrzu też tyle świństwa...

tez nie sprawdzalam do czasu az nie zaczely sie problemy z alergia i drapanie co 3 min skory bo tak swedzila. Od momentu jak decyzje o kosmetykach zaczelam podejmowac rozsadniej problemy sie zmniejszyly
          • marellakarola Re: pasta Elmex parabeny 13.08.16, 22:54
            moja córeczka używa polskiej pasty tołpa, skład ok, polecam:
            tolpa.pl/te-kids-pasta-do-zebow-0-6-50-ml,p1114#!opis-produktu
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: pasta Elmex parabeny 14.08.16, 13:20
            No dobra, u twojego dziecko wyszło, że akurat na jakiś składnik jest uczulony. Ale ktoś może być uczulony na marchewkę - czy to znaczy, że jest niezdrowa i nie wolno jej jeść?
    • ciociacesia po przejsciach u dentysty 04.02.11, 15:55
      uzywam elmexu i raczej nie zamienie na cos bez fluoru...
      unikam we wszystkim innym wiec moze ta pasta jej nie zabije - a odpukac od pol roku nie ma nowych ubytków
      • baz12 Re: po przejsciach u dentysty 04.02.11, 16:15
        ludzie, co to są te parabeny, pierwsze słyszę. Chyba popadamy w jakąś paranoję chemiczną, mam czytać skład wszystkiego co kupuję, nawet pasty do zębów czy mydła ? to chyba lekka przesada.
        • kinmalek Re: po przejsciach u dentysty 04.02.11, 17:06
          <mam czytać skład wszystkiego co kupuję, nawet pasty do zębów czy mydła ? to chyba lekka przesada>
          a takie to dziwne,dla mnie przesadą jest branie z półki wszystkiego co popadnie,pomyśl o skórze swoich dzieci/dziecka na przyszłość.
    • b.bujak Re: pasta Elmex parabeny 04.02.11, 16:25
      dragonia napisała:

> Ogólnie wywaliłam wszytskie kosmetyki dziecięce zawierające parabeny, zastąpiła
      > m takimi bez parabenów,

a czym te paskudne parabeny zostały zastąpione ???
      • kinmalek Re: pasta Elmex parabeny 04.02.11, 17:01
        <ja nawet nie wiem co to te parabeny. Nie mam schizy. Czy na codzień chodzicie w maskach tlenowych? Bo przecież w powietrzu też tyle świństwa... >
        Nie nie mam schizy,za to wiem co to są parabeny,w przeciwieństwie do ciebie.I w ogóle co mają parabeny w kosmetykach do maski tlenowej i świństwa w powietrzu,bo tego to ja nie rozumiem.Ogarnijcie trochę temat zanim się wypowiecie.Zresztą wiedziałam że będę komentarze tego typu. piszesz że tyle świństwa jest w powietrzu,no właśnie to po co mam na jeszcze większą ilością narażać siebie oraz moją rodzinę skoro mogę sięgnąć po produkty bardziej eko.Może w ogóle kąp w wybielaczu skoro nie masz schizy.W ogóle fajne zdanie,nie wiem co to jest ale nie mam schizy hehe dobre,dobrze że tylko o kosmetykach tu mowa.
    • pacynka27 Re: pasta Elmex parabeny 04.02.11, 17:06
      Moje dzieciaki mają minimum kosmetyków. Mydło, szampon, ewentualnie do natłuszczenia suchej skóry olej lniany, na lato krem z filtrem i tyle wink OOooo o paście zapomniałam. Elmex oczywiście. Mój syn ma lat 8,5 i wszystkie zęby zdrowe, zarówno te mleczne co to już powypadały jak i nowe stałe. Jestem przekonana że to dzięki tej paście.
      Mnie przeraża pampersowa chemia. Tam to dopiero jest pełen przekrój szkodliwych związków w tym rakotwórczych. Dlatego jednorazówki i to te Eko zakładam córce okazjonalnie. Na co dzień (i noc) nosi pieluszki wielorazowe.
      • kolous Re: pasta Elmex parabeny 10.08.16, 14:11
        No i nie budzi się jak się zsika??
    • aniela_petronela Re: pasta Elmex parabeny 10.08.16, 23:12
      Nie jestem eko-sreko, ale wychodzę z założenia, że naokoło jest tyle syfu, że staram się go minimalizować na ile mogę. Czyli ograniczam ilość kosmetyków dziecięcych (zresztą swoich też), patrzę na składy i wybieram te bez parabenów, "złych" konserwantów i innych (bardzo przydatna strona: srokao).
      Co do samej pasty Elmex, to niestety używamy ją, bo zdaniem mojego i dentysty dzieci to jedna z lepszych na rynku, a dzieci są tak przyzwyczajone do niej, że innymi plują.
    • blondzidelko Re: pasta Elmex parabeny 15.08.16, 18:55
      Ja staram sie kupowac produkty jak najmniej napakowane "chemia". Jak tylko moge unikam perfumow/zapachow w kazdych kosmetykach. U nas jest taka fajna app, stworzona przez panstwowa rade konsumecka, ktora scanuje produkty i pokazyje co zawieraja groznego dla czlowieka i dla srodowiska.
      Ja sie najbardziej obawiam tego tzw efektu koktajlu chemicznego, czyli troche swinstwa w kremie, balsamie, pascie do zebow, odzywce do wlosow itp i na koniec dnia sie okazuje ze tyle sobie dobrowolnie wsmarowalam w cialo swinstwa, ze az szkoda gadac. Bo generalnie ilosc dozwolona na konkretny produkt, ale jak sie stosuje wiecej kosmetykow, to sie to przeciez wszystko kumuluje. Duzo teraz badan pokazuje jak niektore skladniki kosmetykow (i tych aptecznych rowniez) zaburza gospodarke hormonlana organizmu. Wiec w mojego syna, staram sie pakowac jak najmniej "chemi".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka