Dodaj do ulubionych

płaczek-maruda

07.02.11, 19:23
Moja córeczka ma skończone 4 latka, od jakiegoś tygodnia zrobił się z niej straszny płaczek, przeważnie popołudniami i tak do wieczora, płacze w sumie bez powodu, jak jej się pytam dlaczego płacze to odpowiada że np babcia tak daleko mieszka (jeździmy do babci w każdy weekend) albo że nie umie zbudować takiej samej wieży z klocków jak ja. Nie ma różnicy czy jest zmęczona czy nie po prostu się rozpłakuje, jak ją zacznę przytulać żeby sobie odpoczęła i leżymy na łóżku to jak tylko wstanę (czy po 10 minutach czy po godzinie) zaraz jest płacz żeby dalej ją przytulać uncertain, mam jeszcze jedną córeczkę która akurat jest podczas nauki korzystania z nocniczka i ona też potrzebuje mojego czasu uncertain a ja mam już czasami serdecznie dość tego marudzenia i płaczu uncertain wasze dzieci też tak robią/robiły? Jak sobie z tym poradzić? Doradźcie coś
Obserwuj wątek
    • ancymon123 Re: płaczek-maruda 08.02.11, 09:12
      Trzeba małą tulić i dużo uwagi jej poświęcić, nie przeskoczysz tego. To na pewno przejściowe, może z zazdrości o siostre.
      Mój tez miał taki okres, i nadal czasem mu sie zdarza, że ryczy bez powodu, i nawet mówi "mama, zaśpiewaj smutną piosenkę" i ja śpiewam, a on ryczy- bo, jak mówi, lubi smile
      • monika7895 Re: płaczek-maruda 08.02.11, 12:06
        Mysle,ze to przejciowe,moze ma akurat gorszy okres i potrzebuje wiecej Twojej uwagi?Zreszta koniec zimy sprzyja takim zachowaniom,moja dwulatka ostatnio tez taka placzliwasadaz czasem szlag mnie trafia i mam dosyc sluchania tego jej buczenia,ale biore sie w garsc i odwracam jej uwage jakos zabawa.Powodzenia byle do wiosnysmile
        • agnieszka_sn6 Re: płaczek-maruda 08.02.11, 12:16
          mam taka nadzieje że to tylko przez pogodę, dzisiaj narazie jest nie najgorzej, chociaż już płakała że nie może znaleźć jakiejś tam zabawki a wcale jej nie szukała uncertain
          i się rozbeczała jak zapytałam czemu rusza komputer jak wie że nie może sama (już zdążyła coś nagrzebać)
          dzięki za wsparcie kiss
    • bentley31 Re: płaczek-maruda 08.02.11, 12:41
      Dzieci ok 3,5 - 4 mogą mieć takie etapy płaczliwości. Dziecko w tym wieku ma problemy z poczuciem bezpieczeństwa. Nie pamiętam teraz dokładnie szczegółów, ale wiem, że u nas ten etap też był i na szczęście!!! minął. Bo czasami miałam wrażenie, że wystarczy, że kiwnę palcem, a Pola się rozpłacze...sad
      Polecam książkę (nie jest to poradniksmile), gdzie świetnie są opisane etapy rozwoju dzieci i problemy z nimi związane:
      www.gwp.pl/335,rozwoj-psychiczny-dziecka-od-0-do-10-lat-poradnik-dla-rodzicow-psychologow-i-lekarzy.html
      G.
      • monika7895 Re: płaczek-maruda 08.02.11, 15:16
        A Twoja mala chodzi do przedszkola?Corka mojej przyjaciolki tez 4 lata,przychodzila z przedszkola taka troszke rozchwiana,w przedszkolu jak najbardziej normalnie sie zachowywala,panie mowily,ze wzorowe dziecko,gdzies musiala odreagowac to ,ze jest taki aniolek...Daj jej troche czasu,napewno samo przejdzie,duzo rozmawiaj i poswieja jej uwagismile
        • motylek-28 Re: płaczek-maruda 08.02.11, 15:22
          oo..widze ze nie jestem samasmile a juz watek chcialam zalozyc...moj ma 2lata i 4m-ce i od jakiegos czasu (2tyg.)cokolwiek mu nie wyjdzie albo sie nie uda albo nie moze czegos sam znalezc lub zrobic to zaczyna plakac...myslalam tez ze moze to przez to ze ja chodze troche nerwowa (pewnie tez) ale moze faktycznie to taki okres pogodowy.. jedyne co mnie martwi to ze czasem czyms rzuca jak mu sie nie spodoba...ale to chyba raczej juz nie pogoda...sad...
        • agnieszka_sn6 Re: płaczek-maruda 08.02.11, 16:01
          nie chodzi do przedszkola, może jakby częściej bawiła się z innymi dziećmi też byłoby inaczej.
          Dzisiaj dzięki waszym radom każdą wolną chwilę spędzam z nią i widzę małą poprawę i przy okazji zauważyłam że z większości zabawek które ma wyrosła uncertain więc trzeba wybrać się na zabawkowe zakupy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka