Dodaj do ulubionych

Rota czy co??? - pilne

11.02.11, 13:33
Właśnie dzwonili ze żłobka, żeby zabrać dziecko, bo ma biegunkę i się boją, że to rota i zarazi inne dzieci.
Wczoraj były 4 kupy, wszystkie ok, jednak z kawałkami fasoli (na obiad jadł fasolówkę domowej roboty, sama mu gotuję). Dziś rano jedna wielka brzydka, śmierdząca, rzadka, ze śluzem. W żłobku 4 takie same. Poza tym syn czuje się ok, nie ma gorączki, ma apetyt, ma chęć i wielką energię do zabawy.
Syn alergik, ale nic nowego nie jadł, wczoraj na kolację wsunął jajecznicę i jogurt. Rano chlapnął parę łyków nutramigenu, poza tym piła dużo wody.

Do lekarza chyba nie będę od razu lecieć, tym bardziej, że Młody jest w bardzo dobrej formie (raz pokazał, że niby go brzuszek boli, ale czy na pewno o to chodziło - panie ze żłoba nie są pewne). Na rota był szczepiony, miał raz rok temu, przeszedł leciutko, jeden dzień wymiotów i biegunki i po wszystkim.

Macie pomysł co mu teraz jest? Co robić poza podawaniem ryżu, dawaniem wody do picia (smecty ani orsalitu nie ruszy!)?
Obserwuj wątek
    • elan-o100 Re: Rota czy co??? - pilne 11.02.11, 13:37
      poza dieta i piciem nic nie robic
      obserwowac
      jesli dodatkowo pojawia sie wymioty i goraczka poszlabym do lekarza
      • elan-o100 probiotyk 11.02.11, 13:38
        acha, zapomnialam - dac probiotyk
        • ma_niusia Re: probiotyk 11.02.11, 13:50
          No na razie obserwuję, Młody skacze, biega, wygłupia się, apetyt w (jego) normie, pije jak na swoje zazwyczaj skromne możliwości sporo (właśnie wypił 100ml wody, tyle zazwyczaj wypija przez cały dzień).
          Probiotyków niestety nie może - w związku z alergią używaliśmy różnych przez długi czas, po ich odstawieniu była poprawa w trawieniu i kupach więc alergolog odradziła podawanie probiotyków. Nie wiem, Enterol jeszcze jakoś toleruje - można mu dać enterol?
    • ancymon123 Re: Rota czy co??? - pilne 11.02.11, 13:39
      Jogurt i Nutramigen- to na co dziecko jest uczulone?
      Jeśli na białko mleka krowiego, a przy tym uczuleniu podaje się Nutramigen, to masz odpowiedz apropos śluzu w kupie.
      Nawet jeśli podajesz jogurt dość czesto to mnogość białka w jajkach (jajecznica) + jogurt = mogły spowodować śluzowate kupy.
      • ma_niusia Re: Rota czy co??? - pilne 11.02.11, 13:48
        ancymon123 napisała:

> Jogurt i Nutramigen- to na co dziecko jest uczulone?

Miał skazę białkową z której wyrósł, jogurty i jajka je od kilku miesięcy (jogurty codziennie), nutramigen dostaje "osłonowo" jak zaleciła alergolog, jeszcze przez kilka miesięcy.
        Jogurtu na pewno nie podejrzewam, jeśli już to te jajka, cholera, może nie dosmażyłam? Zawsze bardzo ściętą robię jajecznicę bo taką lubię sama, a może tym razem coś za mało wysmażyłam?
        • ancymon123 Re: Rota czy co??? - pilne 11.02.11, 14:15
          Jak dla mnie to nie wyrósł z tej skazy. Wogóle nie wiem jak można po skazie białkowej (jeśli rzeczywiscie nawet wyrósł) podawac nabiał, i to w takich ilościach, codziennie. Może jak skończy 6-7 lat?
          A o podawaniu osłonowo jakiegokolwiek MM nie słyszałam. Pijąc Nutramigen czy Pepti dziecko nadal jest uczuleniowcem i moze dostawać (jeśli widać, że ze skazy wychodzi) ew. po kilka łyżeczek w tygodniu nabiału jak szczepionke.
          Organizm sie zbuntował i tyle.
          Moze napisz na forum alergie, tam Ci poradzą.
          • paliwodaj Re: Rota czy co??? - pilne 11.02.11, 15:59
            wlasnie kupa przy rota ma czesto specyficzny ciagnocy sie wyglad i smierdzi inaczej niz kupa zdrowego dziecka, ( przepraszam ) dzieci roznie przechodza rota, czasmi bardzo lekko, czasami jak slysze przypadki w Polsce laduja w szpitalu.
            • ma_niusia Re: Rota czy co??? - pilne 11.02.11, 20:19
              No właśnie Młody miał rota niecały rok temu, jeden dzień wymiotów i biegunki i tyle. Ja dwa dni spędziłam w łazience uncertain a córeczka sąsiadki mała się zaraziła i wylądowała odwodniona w szpitalu sad
              Młody dziś łącznie 6 rzadkich śluzowatych kup, potwornie śmierdzących sad Poza tym ŻADNYCH objawów! Biega, skacze, apetyt mu dopisuje (daję mu tylko ryż z marchewką i nutramigen, dosłownie jakby przelatywało przez niego wszystko od razu), pije ładnie, teraz jeszcze się doprasza o ryż na kolację... Byliśmy na spacerze, biegał prawie 2 godziny po parku.
              Nadal nie wiem co to, będę dalej obserwować.
              • lenawawa Re: Rota czy co??? - pilne 11.02.11, 20:27
                Mój też alergik miał w poniedziałek "sensacje". Wymioty,wymioty i jedna kupa.
                Tylko mój nie je za dużo.
                Do wieczora przeszło,we wtorek kontrolnie u lekarza zalecił obserwacje i podawanie Orsalitu - u nas też nie przeszło...ale pije Nutramigen i troszkę wody.

Maniusia czy można do Ciebie ma maila napisać? Ale nie gazetowego? mogłabyś podać?
                Chciałabym "pogadać" o alergiiwink
                • ma_niusia Re: Rota czy co??? - pilne 11.02.11, 22:26
                  No zobaczymy co u nas wyniknie....
                  Ja w zasadzie tylko z gazetowego korzystam, ale możesz jeszcze napisać na mamaniusia@gmail.com tylko z tego kompa nie wiem czy mi się odpali, więc możliwe, że odczytam dopiero w poniedziałek w pracy. Ale pisz, ja sama alergiczka więc o alergii zawsze chętnie pogadam smile
    • judytka01 Re: Rota czy co??? - pilne 11.02.11, 22:01
      Jak bedzie to rota to bedziesz o tym wiedziała - wodnita biegunka (woda), wymioty, gorączka. Rota niczym się nie leczy, daje się tylko lacido na odbudowę flory bakteryjnej i pojenie dziecka. Jeżeli by wymiotowal po picu to dawaj tylko po łyku ale systematycznie co 3 min. Obserwuj dziecko, jeżeli bedzie pił i systematycznie sikał to jest ok. W innym wypadku (jeżeli odmówi przyjmowania płynów) to radze jechać do lekarza aby sprawdził czy mały się nie odwodnił. Małe dziecko jest w stanie się odwodnić bardzo szybko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka