Dodaj do ulubionych

3 latek i komputer

19.02.11, 09:54
czy wasze dzieci graja na komputerze, na jakich stronach internetowych
moj lubi buliba.pl ciufcia.pl ale znudzilo nam sie juz
podajcie ulubione strony waszych 3 latkow
dziekujemy
Obserwuj wątek
    • onoma-topeja Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 10:13
      moja 3,5 latka nie gra i mam nadzieje ze nie bedzie grala jak najdluzej.
      a nie,gra ale w plyte z gra od jezyka angielskiego i to chyba z 15min tygodniowo-jak jej sie przypomni.
      starszak mial psp kupione w wieku 3 lat-zabawka kupiona bardziej dla taty niz dla malego ale syn gral w gry i wiecej bylo z tym klopotu niz porzytku.dlatego mala bede wystrzegala jak najdluzej moge od grania w gry komputerowe.niech sie bawi i rozwija wyobraznie niz ma miec wszystko podane na tacy.
    • cibora Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 10:32
      tylkoty0 napisała:
      > czy wasze dzieci graja na komputerze, na jakich stronach internetowych

Nie gra. Uważam, że jeszcze ma czas na marnowanie czasu, oczu i kręgosłupa przy komputerze.
      Agnieszka
      --
      Staś (03.05.2008)
      • kiki345 Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 11:09
        moja co prawda 5,5-cio latka lubi:
        www.domowyprzedszkolak.pl/
        i na stronie mini mini
        i oczywiscie ciufcie

uwazam, ze warto grac z dzieckiem ,oczywiscie rozsadna chwilke ale warto,jest tam bardzo duzo edukacyjnych,madrych gier, poza tym dziecko oswaja sie z komputerem itd

a to, czy 3 latek ma grac na komputerze czy nie zalezy od tego, jakie jest dziecko w tym wieku.
        na niektorych stronach jest zegar,ktory mozna ustawic dziecku a po czasie wylacza sie gra i pojawia sie pytanie czy jest zgoda na dalsza gre.wiec uwazam,ze gry sa jak najbardziej dostosowane do dziecka smile
        • bweiher Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 11:44
          Nasze 3 latki nie tykają komputera.Są stanowczo za małe.
          • lodie Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 12:09
            www.lubisie.pl
            też można ustawić ogranicznik czasowy

nasza jak miała 3 latka to chyba zaczynała przygodę z komputerem od painta smile bardzo fajny jest progrmik tuxpaint... polecam. ma te funkcje co paint i do tego kolorowanki, stempelki i przeróżne efekty jak np.tęcza, cegły...
            • ma2ma Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 13:46
              moi chłopcy nie graja na komputerze czy stronach www dla dzieci a maja juz ponad 3 lata-czy nie sadzisz, ze to troche za wczesnie-owszem teraz dzieci ida szybciej do przodu z nowinkami i technika jednak ja uwazam, ze maja jeszcze czas i zamiast komputera podaje im klocki czy kartki i kredki do rysowania...zeby potem nie mieli problemow np. z pisaniem-bo na kompie nie cwicza rak..tak jak przy zabawiewink..tym bardziej, ze beda szly wczesniej do szkoly a w przedszkolach teraz juz nie beda uczone literek i pisania...
              • kiki345 Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 14:05
                ale nikt tu nie mowi,ze to jest zamiast kredek czy klockow

np. gra w 'memorki' trwajaca 5 min wzbogacona dodatkowo w sympatyczne dzwieki chyba nikomu nie zaszkodzi a jest milym urozmaiceniem zabaw tradycyjnych.to chyba nie jest zadna przesada,nie popadajmy w skrajnosc
    • tusia-mama-jasia Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 14:06
      > czy wasze dzieci graja na komputerze, na jakich stronach internetowych

nie. mój 4-latek nie tyka komputera.
      przyjdzie jeszcze czas na to, na razie jest mnóstwo lepszych, zdrowszych i mądrzejszych form spędzania czasu.
    • kunnegunnda Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 14:23
      ale poprawnośc, fiu fiu big_grin nikt nie gra. zastanówcie się co piszecie, poszerzcie swoja wiedzeuncertain
      wole osobiście, zeby młoda grała na kompie nie KRETYNSKIE teletubisie stacyjkowo czy inne badziewia ogladała. Komp rozsadnie stosowany jest duzo fajniejszy niz bajki w tv- interaktywny dziecko naprawde sie czegos uczy.
      w tym wieku młoda grała w jakies gierki na plytach (kubus puchatek, bystrzak) i wlasnie w domowego przedszkolaka i gierki na bbc czy tez starfall.com.
      uprzedzam pytania: grala srednio ok 10 minut dziennie, najczesicej w ogole. oprocz tego rysowala, bawila sie na podworku chodzila na basen bawila sie z kolezankami i psem bla bla bla.... nie mialo to negatywnego wplywu na jej psychike, nie uzaleznila sie, nie ucierpiala na tym jej wyobraznia. nauczyla sie wielu rzeczy (na przyklad psycholog kazal mojemu dziecku grac w tetris- w ramach walki z niewielkim deficytem)
      teraz ma 5,5 i nie gra. nie chce sie jej. ale zaraz jej zaproponuje, a cobig_grin
      • kiki345 Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 14:48
        no jak nikt??? a my???
      • slonko1335 Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 15:41
        kunnegunnda napisała:

> ale poprawnośc, fiu fiu big_grin nikt nie gra. zastanówcie się co piszecie, poszerzci
        > e swoja wiedzeuncertain

znaczy, że jak trzylatek nie będzie grał mniej inteligentny będzie? a ty grałaś jako trzylatka?
        • kiki345 Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 16:19
          slonko1335 napisała:

> kunnegunnda napisała:
          >
          > > ale poprawnośc, fiu fiu big_grin nikt nie gra. zastanówcie się co piszecie, pos
          > zerzci
          > > e swoja wiedze:/

oczywiscie,ze tak,wlasnie poszerzyc wiedze,mozna na wiele sposobow,np. taka gra gdzie trzeba odgadna z czego sa zrobione rozne rzeczy albo posegregowac,warzywa,owoce,albo kształty itd itp

a Ty wogole wchodziłas na ktoras z polecanych tu stron,ze smiesz kpic? smile
          • slonko1335 Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 18:09
            oczywiscie,ze tak,wlasnie poszerzyc wiedze,mozna na wiele sposobow,

całkowicie się z tobą zgadzam, na WIELE sposobów
          • tusia-mama-jasia Re: 3 latek i komputer 20.02.11, 00:23
            > oczywiscie,ze tak,wlasnie poszerzyc wiedze,mozna na wiele sposobow,np. taka gr
            > a gdzie trzeba odgadna z czego sa zrobione rozne rzeczy albo posegregowac,warzy
            > wa,owoce,albo kształty itd itp

a której z tych rzeczy nie da się nauczyć bez kompa? bo ja uważam, że każdej z nich można na wiele ciekawych sposobów.

> a Ty wogole wchodziłas na ktoras z polecanych tu stron,ze smiesz kpic? smile

a ja kiedyś weszłam na tę ciufcię słynna z ciekawości i nie znalazłam tam niczego, czego dziecko nie mogłoby nauczyć się inaczej. nie widzę sensu, nie widzę potrzeby. dla kilkulatka potrzeba "obsługi sprzętu" nie istnieje - to nie jest dla niego narzędzie pracy, tu chyba jesteśmy zgodne. to tylko źródło rozrywki. a ja wcale nie mam ochoty pokazywać synkowi kompa jako rozrywki, bo rozrywek to on ma moc innych na tym etapie. zreszta sama też jestem, jak to ktoś ujął, "anty-growa" i nie mam poczucia straty. kiedyś spróbowałam namówiona przez kogoś jednej czy drugiej gry, nudne to było dla mnie okropnie i nie mam ochoty na więcej, stąd tez synek nie widzi mnie czerpiącej rozrywkę z kompa. owszem, wie, że to narzędzie pracy i wie, że to "komunikator" - jak telefon. na pewno kiedyś jakiegoś grania spróbuje za sprawą rówieśników, ale im później tym lepiej. a dlaczego? ano z tego samego powodu, z którego nie próbował jeszcze coli, hamburgerów, dla którego chodzi się pieszo, a nie jeździ, dla którego czas wolny spędza się w górach, a nie w galerii handlowej, dla którego uczymy dzieci od malenkości mycia rąk po sikaniu i mówienia "dzien dobry" starszym i miliona innych spraw - o NAWYK. wbrew pozorom wszystkie wymienione sprawy mają ze sobą coś wspólnego - właśnie nawyk, wzorzec na tak wczesnym etapie, że staje się naturalny i nawet jeśli w późniejszym wieku ulegnie modyfikacjom, eksprementom, to pozostanie pewną ważną podstawą, czymś oczywistym. no i daje określone rezultaty np. zdrowotne.

a to że coś jest elementem rzeczywistości to słaby argument - granie na kompie nie jest elementem rzeczywistości. obsługa kompa tak, ale tego kilkulatek i tak nie robi. poza tym nie każdy element rzeczywistosci trzeba od razu przyjmować i wpajać dziecku, rzeczywistości róznych srodowisk się różnią.

swoją drogą, to ciekawe, że ten temat tak często wraca. i ciekawe, dlaczego są osoby, które wydają się nie wierzyć w istnienie "bezgrowych" dzieci i domów. domy funkcjonują bez tv, dzieci funkcjonują bez komputerów i elektronicznych gadżetów, zapewniam. i NIC nie tracą.
        • kunnegunnda Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 16:43
          nie, słonko, ja nie gralam jako trzylatka. ot, nie mialam komputera. w innym swiecie zylam. a te dzieci zyja w takim jak zyja, jak napisal ktos ponizej komputery sa czescia swiata i nie ma ZADNEJ racjonalnej przyczyny, zeby zabraniac dziecku korzystania z niego. oczywiscie, nie NADUZYWANIA.
          • slonko1335 Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 18:06
            nie ma ZADNEJ racjonalnej przyczyny, zeby zabraniac dzi
            > ecku korzystania z niego
            ani żadnej aby z niego korzystał w wieku 3 lat tak naprawdę, skoro mniej inteligentny nie będzie jak zacznie później. Nie grałaś jako trzylatka ale komputer obsłużyć umiesz, informacje potrzebne znaleźć? i nie zrozum mnie źle ja nie piszę, że nie wolno siedzieć trzylatkowi-ja po prostu nie widzę takiej potrzeby patrząc na moje dzieci.
            Podejrzewam, że za kilka lat nie będą obsługiwać komputera gorzej niż dziecko które grało jako trzylatek. Dziecko w tym wieku nic nie straci jak przed komputerem siedzieć nie będzie no chyba że są jakieś dowody na to, że jest przeciwnie bo napisałaś poszerzcie swoją wiedzę, więc zapytałam bo może dokonano jakiegoś odkrycia....
            Dziecko sadza się przed komputerem żeby zapewnić mu rozrywkę, dać jakąś odmianę i mieć trochę spokoju gdy czymś się zajmuje i nie widzę w tym nic złego ale nie ma sensu do tego dorabiać jakiejś ideologii
            • kunnegunnda Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 18:30
              nie bede sie z toba sprzeczac, czy jest to 3 latek czy nie. moze troche starszy powinien, nie jest to wazne. moja corka klikała jako mlodsze dziecko i dobrze sie masmile moj syn zacżął (taktak) dopiero w wieku lat 6 i na informatyce w szkole nieswojo sie czuł przez może 1 zajęcia i tyle. potem nadrobił.
              sa badania na ten temat (nie zalinkuję bo mi sie szukac nie chce) i owszem, zdroworozsądkowo traktowany komputer może wspomóc edukacje małego dziecka, od logopedycznej po wyrownywanie deficytów wszelakich, jak juz wspomnialam ten stary tetris inp. pooglądaj gierki dla dzieci i zabacz jakie sa fajne- sama lubie po mlodej zagrac w poznawanie cialasmile
              i w ogole komputer to wiecej niz klikane, teraz to inny sposob myslenia- i to trzeba wpajac to juz dzieciakom (choc nie bede sie spierac, ze 3 latkom- ale nie zaszkodzismile) - to nie jest umejetnosc duzo bardziej zlozona niz klikanie czy eksel czy połer pointsmile
              • slonko1335 Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 23:39
                >sa a badania na ten temat (nie zalinkuję bo mi sie szukac nie chce) i owszem

jakie, że dzieci niekorzystające w młodym wieku z komputera są mniej inteligentne?

moj syn zacżął (taktak) dopiero w wieku lat 6 i na informatyce w szkol
                > e nieswojo sie czuł przez może 1 zajęcia i tyle. potem nadrobił.

ano właśnie, nadrobił bez problemu po jednych zajęciach, tak więc trzylatek nie siedzący przed komputerem nic nie traci, trzy lata później siadając nadrabia w 45 minut, czyli wszystkie pozostałe minuty(ba godziny zapewne przez trzy lata się uzbierają) byłyby stratą czasu, jeśli chodzi o tą edukacyjność oczywiście, bo że przyjemna starta czasu dla dziecka to nie wątpię.

zdr
                > oworozsądkowo traktowany komputer może wspomóc edukacje małego dziecka, od logo
                > pedycznej po wyrownywanie deficytów wszelakich

ależ oczywiście ale też można to i bez komputera z powodzeniem robić jak się ma czas i ochotę
                • kunnegunnda Re: 3 latek i komputer 20.02.11, 10:17
                  nie, nic nie rozumiesz. to nie o to chodzi, ze dziecko ktore nie gra/uczy sie z komputerem nic nie traci tto chodzi o to:
                  3 latek rozsadnie obcujacy z komputerm niz nie traci, nic a nic. wspomaga to jego umiejetnosci i tyle.
                  o moim synu mowiłam w kontekscie umiejetnosci IT, nie umiejetnosci czytania etc.
                  i na rany boga, to nie chodzi o to, ze sie dziecko zaniedbuje, ze siedzi bo rodzice nie maja czasu. wlasnie, tak jak z podsnieciem dobrej ksiazki czy gry planszowej, czesto wymaga to inwencji i zaangazowania rodziców. a polisensoryczności rodzice nie nadrobiawink
                  • slonko1335 Re: 3 latek i komputer 20.02.11, 13:50
                    Nie to ty nie rozumiesz, poza obsługą komputera nie ma nic czego trzylatka nie można nauczyć w inny sposób a skoro obsługi kilka lat później uczy się tak szybko znaczy że dziecko nie traci nic nie używając komputera w takim wieku. Stwierdziłaś, że mamy poszerzyć swoją wiedzę, więc pytam o co kolejny raz, czy są jakieś dowody na to brak komputera w życiu małego dziecka mu szkodzi w jakikolwiek sposób? albo jak takich nie ma to czego nauczył komputer twoje dziecko czego inaczej się nie dało, bo ja po prostu nie potrafię znaleźć nic takiego czego nie mogłabym trzylatkowi przekazać, wytłumaczyć, pokazać w inny sposób i dlatego uważam, że trzylatkowi jest on zupełnie zbędny do rozwoju i edukacji. Owszem jest "zajmowaczem" i "umliaczem" czasu, tego nie podważam absolutnie. Nie stwierdziłam też w żadnym miejscu, że dziecko siedzące przed komputerem w rozsądnych ilościach jest zaniedbywane przez rodziców ale nie oszukujmy się gdy dziecko jest zajęte grą mają chwilę świętego spokoju, więc komputer/telewizor/inne zajęcie mogą im ją dać i nie ma w tym nic złego oczywsićie tylko nie wiem czemu tak trudno to napisać a wymyśla się jakieś bzdury o wielkiej edukacyjności urządzenia. Moja córka właśnie siedzi i ogląda bajkę, dzięki temu ja spokojnie siedzę przed komputerem i nie wmawiam sobie że ta bajka ma zbawienny wpływ na jej rozwój, ot ma zajęcie na dwadzieścia minut i mi głowy nie zawracawink
                    • jedna.walizka Re: 3 latek i komputer 20.02.11, 14:09

'i nie wmawiam sobie że ta bajka ma zbawienny wpływ na jej rozwój,'

bo nie ma smile
                      • slonko1335 Re: 3 latek i komputer 20.02.11, 14:18
                        Ano właśnie, mimo że jest edukacyjna szalenie podobnosmile
      • black.joanna Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 16:06
        KRETYŃSKIE??? To są bajki dostosowane do wieku dzieci. A Stacyjkowo, np. naprawdę jest fajną bajką. Kiedy nie miałam dzieci, też myślałam, że to głupie bajki, ale teraz wiem, że np. Tomek i przyjaciele potrafi wiele nauczyć dziecko.
        Może Ty tych bajek nie oglądałaś, albo po prostu Twoje dziecko lubi inne i stąd takie zdanie.
        • kunnegunnda Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 16:46
          To są bajki dostosowane do wieku dzieci.
          ooo, tak jak wiele stron internetowych
          w grach trzeba cos zrobic, wykazac sie wiedza, spobowac.
          bajki i tv- to jest kompletenie BIERNE.
          telewizor nie pomoże dzieciom w pozniejszym zyciu, komputer -owszem. nawet to klikanie czy umiejetnosc nawigacji na stronie
    • martita1987r Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 14:36
      My mamy specjalną klawiaturę dla młodego przeznaczoną od 1 do 6 lat i w to gra są różne zadania i nie tylko fajna sprawa.
    • frestre Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 14:55
      www.poissonrouge.com/kidscorner/
      także
      duplo.lego.com
      nasz trzylatek też czasem gra ;D
      • onoma-topeja Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 15:13
        no widzisz zalezy od dziecka
        moj starszak gral od wlasnie takiego wieku i to bylo duzym minusem dla niego;zero wyobrazni,zero wymyslenia normalnej zabawy a z czasem jeczenie o coraz dluzsze granei.oczywiscie wszystko bylo kontrolowane,czas grania itd
        dlatego mala nie gra i nie bedzie.
        • kiki345 Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 16:14
          widocznie za dlugo grał.
          pare minut gry naprawde niczego zlego nie zobi a wrecz przeciwnie. tak samo jest z bajkami na tv, wiadomo,ze dlugie przesiadywanie zarowno przed tv jak i komputerze nie jest wskazane.
          wszystko musi byc w odpowiednich proporcjach, gry komputerowe zapewne niektorym kojarza sie glownie z platformowkami bezmyslnymi a to sa naprawde mądre,edukacyjne zadania dla dzieci i sa potrzebne do zroznicowania nauki przez zabawe. ci rodzice,ktorzy nie pozwalaja dzieciom tykac komputera powinni najpierw sami zajrzec na taka str jak np:ciufcia i jestem przekonana,ze zmienia zdanie
          i niech sprobuja wraz z dzieckiem spedzic nad gra chociaz te 10 min smile

• kunnegunnda Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 16:48
          moze on po prostu w ogole mial OGRANICZONA wyobraznie, niezaleznie od kompa? moze za dlugo? moze zle gry?
          za duzo MOZE, zeby generalizowac
      • najma78 Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 15:17
        Tak, moj 3.5-latek gra, uzywa komputera w ramach swoich mozliwosci, chodzi do przedszkola w szkole i tam tez uzywa, kazde dziecko ma tez swoje konto i haslo do strony edukacyjnej, ktore dostalo w szkole. We wrzesniu (bedzie mial 4l i 1m) pojdzie do polskiego odpowiednika zerowki i codziennie beda do rozwiazania zadania na komputerze. Komputera nie uzywa sie zamiast malowania, rysowania, pisania, zabaw zabawkami, na zewnatrz itd. Komputery sa w naszym zyciu codziennoscia a dzieci w wieku 3l moga a nawet powinny z nich bez problemu korzystac. Niestety spotkalam juz kilkoro polskich dzieci w wieku 6-7 lat, ktore przyjechaly prosto z Pl w szkole nigdy nie byly i nawet nie wiedzialy jak myszka sie poslugiwac, a mamusia zapytana przez nauczycielke czy maja komputer odpowidala, ze tak ale dziecko nie tyka, bo to za wczesnie i niepotrzebniesmile Coz...
        Syn uzywa roznych stron dla dzieci, glownie angielsko jezycznych, a teraz bedzie korzystac tez z tych podanych w tym watku bo sa po polsku, juz byl na lubisiach.
        • paliwodaj Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 17:29
          o matko!!! co to za norma ze dzieci w wieku 3 lat moga, a nawet powinny uzywac komputera!!
          jakies wiarygodne zrodla tej magicznej wiedzy mozesz zalinkowac??? oczywiscie nie, wiedzialam...
          W USA kody do stron z zadaniami matematycznymi dostaja 6-7 latki, a nie 4 latki, moj 6 latek w kondergarten jeszcze nie ma . Moja 3 latka ewentualnie poslucha sobie piosenek dla dzieci na Youtube, w nic jeszcze nie gra, jest tysiac innych zajec dla mojej 3 latki.
          6 latek w cos tam juz gra, ale bardzo mnie to irytuje.
          JA wogole jestem anty-growa, chociaz wszystkie dzieci dookola maja Wii i Ds we wszelkiej odmianie, powiedzielam - pomyslimy pod koniec roku szkolengo, ale widze ze nie maja zdrowego stosunku do gier wiec raczej nie.
          Znam tez kilka skrajnie obsesyjno-chorych przypadkow wsrod znajomych dzieci, ktore skutecznie potwiedzaja moja opinie np: pogryzienie gry po przegraniu.
          Sumujac gry - ok, edukacyjne, w bardzo limitowanym okresie czasu.
          • kunnegunnda Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 17:51
            kobieto, a co tu linkowac? ze mogą? akurat temat jest mi bliski sercu- nie ma ZADNYH wiarygodnych badań, ze rozsądne (tzn pod kontrola rodzicielska i w ograniczonym czasie) uzywanie komputera przeszkadza w rozwoju. i logicznie rzecz ujmujac, jak jest wybor: albo bajka albo zabawny i uczacy reader rabbit, to ten drugi bedzie lepszy- tzw edutainment. jest tyle GORSZYCH rzeczy, ktore dzieci robia- np 3 latek z butelka...
            a jezeli chodzi o stosunek do gier, to dzieci maja rozny, tak wirtualnych jak i w realu. moj starszy syn np ich nie lubi i mimo posiadania psp i ds to gra tak jakos 30 min na miesiac. jak sak sobie ma ochote. za to jak przyjdzie jego kumpel, co mu nie wolno, albo jak sa na obozie, to ten mlody gra non stop, jak maniak. po co zabraniac? trzeba temperowac i tyle.
            uczcie dzieci przebywania w normalnym swiecie, a nie izolujcie od niego.
            • paliwodaj Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 23:24
              oczywiscie wiarygodne badania prowadzone sa przez wiarygodne instytucje naukowe, zatwierdzone przez organizacje sprawujace piecze nad edukacja dzieci. Nie znasz takich publikacji w internecie?, to po co sie wypowiadasz na temat niezbednosci komputera dla 3 latkow!
              Jak piszesz ze nie ma wiarygodnych badan znaczy ze sobie cos panna umyslila i wierzy ze da sie kit wcisnac dookola.
              Kontrola rodzica w wieku 5,6 lat sie konczy, dzieci pozyczaja sobie gry , ktorych rodzic nie zna i zaczyna sie jazda, rodzic staje sie bezradny.
              I tak kiedys bylam w domu u 12 latka, ktory po powrocie ze szkoly gra w cos z kolegami przez internet, kontaktujac sie z nimi, chlopak nawet nie widzial ze chodze obok niego i mowie do niego. Matka powiedziala ze on tak ma , jak gra to wylacza sie z zycia, nic nie slyszy, nic nie widzi, tylko gre. I to sie nazywa kleska rodzicow
              Mozesz jakos uscislic morderczy wplyw butli na 3 latke? , juz kiedys pisalam ze znam 6 latke pijaca rano z 2 siostrami mleko z butli. Dziewczynka mowi biegle po polsku, angielsku ( szkola) i rosyjsku ( srodowisko w ktorym sie wychowala). W kindergarten jest najlepsza w klasie , pani nauczycielka jest w szoku, bo robi swoje zadania i pomaga innym dzieciom , na rowni z nauczycielka. Jakos butla jej nie zaszkodzila na komorki mozgowe, ani na zabki tez. A komputer moze skutecznie dziecko odciagnac od nauki,a nadmiar bodzcow plynacych z ekranu to nie to co potrzebuja dzieci najbardziej
              • lupa_87 Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 23:41
                3,4 nie gra - może z kilka razy pokazałam mu coś na jimjamie chyba, ale nic więcej. Bajki w tv ogląda, ale kompa nie. Musi się nauczyć obsługi komputera, ale wydaje mi się, że jeszcze zdąrzy. Granie to nic dobrego.
                • kunnegunnda Re: 3 latek i komputer 20.02.11, 09:17
                  Bajki w tv ogląda, ale kompa nie.
                  Granie to nic dobrego.
                  a tv to cos dobrego?big_grin uzaleznia, ogranicza wyobraznie
                  granie- nie jst bierne jest duzo lepsze, mi przed rozsadny edutainnment
                  • ancymon123 Re: 3 latek i komputer 21.02.11, 11:33
                    a tv to cos dobrego? uzaleznia, ogranicza wyobraznie
                    Też mi mądra teoria !
                    Dziś była bajka o obowiązkach dziecka w domu, wczoraj o talentach, kiedyś o szacunku itd. Bajka wg mnie nauczy wiele, a nie uzależni jak gra komputerowa.
                    Oczywiscie te edukacyjne gry nie uzależniają moze "od siebie", ale uzaleniają od wyszukiwania coraz to nowych, innych gier, aż do bezmyślnych strzelanek. Bo w końcu liczenie sie znudzi, a kolega opowie o nowej bombastycznej napier...lance.
                    A bajka może ewoluowac do...bo ja wiem, zamiłowania do horrorów, komedii romantycznych...? Nie mam nic przeciwko smile
                    • kunnegunnda Re: 3 latek i komputer 21.02.11, 12:07
                      ancymon123 napisała:

Dziś była bajka o obowiązkach dziecka w domu, wczoraj o talentach, kiedyś o sza
                      > cunku itd. Bajka wg mnie nauczy wiele, a nie uzależni jak gra komputerowa.

stop stop- uzaleznienie od tv jest duzo lepiej opisane i zbadae niz uzaleznienie od komputera, jest duzo poawzniejszym i powszechniejszym problemem niz uzaleznienie od kompa

> Oczywiscie te edukacyjne gry nie uzależniają moze "od siebie", ale uzaleniają o
                      > d wyszukiwania coraz to nowych, innych gier, aż do bezmyślnych strzelanek. Bo w
                      > końcu liczenie sie znudzi, a kolega opowie o nowej bombastycznej napier...lanc> e.

wow, opisujesz po prostu ewolucje z wygladzonego mini mini, kore jest po dwzgledem artystycznym zerowe, do bardziej zaawansowanych filmików, od fifi do nie wiem, bakugana czy ben 10. duzo latwiej tez przychodzi, tv i kablówka sa duzo łatwiej dostepne niz komp. btw- widac ze masz tylko malucha, ktory pewnei nawet do przedszkola nie chodzi- zobaczysz jak sie zmienia percepcja rodzicabig_grin
                      > A bajka może ewoluowac do...bo ja wiem, zamiłowania do horrorów, komedii romant
                      > ycznych...? Nie mam nic przeciwko smile
                      • ancymon123 Re: 3 latek i komputer 21.02.11, 13:23
                        A skąd wniosek, że do przedszkola nie chodzi? Stąd, ze uważam gry komputerowe za grosze zło niż minimini? Ciekawe powiązanie smile
              • kunnegunnda Re: 3 latek i komputer 20.02.11, 09:04
                NIGDZDZIE nie napisałam, ze kopmputer jest niezbedny do rozwoju dzieci 3 latnich, napisałam i jeszcze raz napiszę
                ROZSADNIE stosowany nie szkodzi i jest bodźcem edukacyjnym. i to ty podaj mi badania które temu przecza. i niech ci wyjasnie, bo zawodowo sie zajmuje e-learningiem- nie znajdziesz takich WIARYGODNYCH badan, panna sobie umysliła (co to za wyrazenie????)
                jezei chodzi o spektrum dziec uzywajacych komputery w wieku pozniejszym, uznaj, ze z wielu przyczyn ja znam ich wiecej i blizejwink i z tych dzieci znam tylko jedno dziecko, ktore jest uzaleznione i mu szkodzi gra- na dzieciat do porownania.
                odnosnie smoczka- to nie wplywa na inteligencje, masz racje, ale jeden przykład nie swiadczy o tym, ze nie wpływa na uzebienie- staystycznie wplywa, tu chyba łatwo znaleźć badania, ale chyba profilattyka jest wystarczajaca- lekarze, stomatolodzy etc czesto powtarzaja. chodzi o traktowanie 3 latka- jak dla mnie nie jest to niemowle i juz.
                jezeli chodzi o statystyke wilojezycznosci i inteligencji- zapewniam cie, ze twoj argument (???) jest mega bzdurny- rownie dobrze mowlabym powiedziec, z emoje dzieci ktore sa wilojezyczne, zadziwiaja w szkole swoja inteliencja, sa takie dlatego ze nie mialy smoczka w buzi. coz to za argument? zaden. choc ja w to wierzewink
                • paliwodaj Re: 3 latek i komputer 20.02.11, 17:34
                  kunnegunnda ja nie wiem czy cos z toba nie tak, czy w szkole sredniej zawalilas lekcje polskiego gdzie omawialo sie czytanki i wiersze w celu ich analizy( moze za duzo kompa w tym czasie gdy ludzie analizowali lektury ?)

Mowimy o rozwoju umyslowym nauce, inteligencji dziecka, wtracilas tekst o szkodliwosc butli dla 3 latkow, wiec ci odpwiedzialam ze jest ona zerowa. Trzymaj sie tematu. Mowimy o rozwoju dziecka, a nie o zebach, kupach, jedzeniu, wzroscie i kolkach, Nalezy trzymac sie tematu - raz jeszcze !
                  Ja tez ci wiec mowie ze butla u owej 6 latki nie zacmila jej komorek mzgowych
                  Wiec staraj sie przynajmniej czytac ze zrozumieniem, uzywajac swojej komputerowej inteligencji,. O jakim moim argumencie piszesz?, dalam ci przyklad ze butla dziecku mozgu nie zdegradowala
              • najma78 Re: 3 latek i komputer 20.02.11, 10:42
                paliwodaj napisała:

> Kontrola rodzica w wieku 5,6 lat sie konczy, dzieci pozyczaja sobie gry , ktory
                > ch rodzic nie zna i zaczyna sie jazda, rodzic staje sie bezradny.

To niedobrze skoro twoja kontrola konczy sie gdy dziecko jest w wieku 5,6 latwink Czas na glebsze przemyslenia.
                Ja nigdzie nie napisalam, ze badania potwierdzaja niezbednosc uzywania komputerow przez 3-latkow, wyrazilam wlasna opinie - mozna chyba? Nadal ja podtrzymuje, bo nie mam komputerofobii, bo 3-latek jest zainteresowany grami dostosowanymi do jego wieku i ma to dobry wplyw na rozwoj pewnych umiejetnosci. Tak, moj 3.5 latek od wrzesnia bedzie w reception i bedzie mial w szkole codziennie zajecia na komputerze tak jak wielu jego rowiesnikow i nikogo to nie dziwi. Nie oznacza to, ze nic innego oprocz komputera nie istnieje, jak widac niektorzy popadaja w skrajnosci, skoro komputer to juz na caly dzien - moze dlatego, ze sami spedzaja zbyt duzo czasu i traca kontrole nad tym co ich dzieci w wieku 5 lat robia. Tak, w takim wypadku lepiej ukryc istnienie tegoz przed dzieckiem
                >
                > Mozesz jakos uscislic morderczy wplyw butli na 3 latke? , juz kiedys pisalam ze
                > znam 6 latke pijaca rano z 2 siostrami mleko z butli. Dziewczynka mowi biegle
                > po polsku, angielsku ( szkola) i rosyjsku ( srodowisko w ktorym sie wychowala).
                > W kindergarten jest najlepsza w klasie , pani nauczycielka jest w szoku, bo ro
                > bi swoje zadania i pomaga innym dzieciom , na rowni z nauczycielka. Jakos butl
                > a jej nie zaszkodzila na komorki mozgowe, ani na zabki tez. A komputer moze sku
                > tecznie dziecko odciagnac od nauki,a nadmiar bodzcow plynacych z ekranu to nie
                > to co potrzebuja dzieci najbardziej

Mam wrazenie, ze ty wogole nie zdajesz sobie sparwy, ze komputer dzieciom moze sluzyc do celow edukacyjnych, rozwijajacych i jednoczesnie zabawy. Proponuje poogladac sobie strony stworzone dla dzieci - odpowiednie do wieku. Co do nalogowego grania w gry - to rodzice podkreslam rodzicea nie dzieci kontroluja gry, ich rodzaj, jakosc i czas jaki ich pociechy na to poswiecaja, to oni musza nadzorowac strony na jakie wchodzi ich dziecko. Jesli rodzice 5-6latkow nie wiedza w jakie gry graja to znaczy ze so to do doopy rodzice z rodzaju tych, ktorzy kiedy komputerow nie bylo wywalali dzieci na caly dzien na zewnatrz i nie mieli pojecia gdzie, z kim i co robia.
                Moja 8-latka online robi zadania domowe, zaczela kiedy miala 4 lata w szkole, gra w gry tyle, ze nie jest to dla mnie tabu, wiemy z mezem,jakie, robi to pod naszym nadzorem, jestesmy w domu, sprawdzamy komp. itd. dozujemy czas. Corka nigdy nie zostaje bez opieki, kiedy pracowalam dluzej odbierala ja opiekunka i pytala mnie o komputer tzn. czy zgadzam sie aby pograla i pokazala mi jakie gry sa dostepne u niej , zgadzalam sie, ustalalysmy razem szczegoly, kiedy corka byla ukarana a kara byl zakaz gier przekazywalam to opiekunce itd. wszystko mozna zrobic z rozsadkiem gdy sie chce. Komputer to tez informacje - ona wie jak je znalezc - tego ucza tez w szkole.
                Gry komputerowe dla 3-latkow (odpowiednie) maja pozytywny wplyw na jego rozwoj podobnie jak odpowiednie gry planszowe, jak budowanie z klockow, rysowanie i jazda na rowerze - gorzej gdy 3-latkowie maja rodzicow z racjonalnym inaczej podejsciem.
                • kiki345 najma78 20.02.11, 10:46
                  dokladnie!
                • paliwodaj Re: 3 latek i komputer 20.02.11, 17:43
                  najma78 czas na glebsze przemyslenia i przeczytanie ze zrozumieniem tego co napisalam
                  MOJE DZIECI sa pod kontrola, nie sa uzaleznione od komputera, 6 i 9 latek dostep do komputera ma w limitowanych czasie wiec prosze sie odstosunkowac od mojej osoby i przemyslec swoj wpis. 3 latka nie uzywa, bo jak wiekszosc mam w tym watku uwazam ze to nie czas. Jak dla mnie mozecie noworodki klasc na klawiaturze, naprawde mi to obojetne

Zdaje sobie sprawe ze nie da sie w dzisiejszym swiecie odizolowac dzieci od komputera, ale na litosc boska 3 latki!!!
                  Swoje wrazenia o moim postrzeganiu komputera zostaw dla siebie
                  Dzieci w USA tez maj prace domowe online na stronach edukacyjnych dystryktu szkolnego, ale to nie sa 3 latki, ani 4 latki
                  • najma78 Re: 3 latek i komputer 20.02.11, 18:58
                    paliwodaj nie masz zadnych konkretnych, wiarygodnych argumentow na zasadnosc twojego pogladu na temat uzywania przez dzieci 3,4-letnie komputerow i nie chodzi o nielimitowany czas spedzany na grach tzw. strzelankach itp. a na korzystanie z wartosciowych edukacyjnych programow oferujacych ciekawe i relaksujace zajecia dla malych dzieci. Ty stwierdzasz na litosc boska nie 3-latki i w USA nie korzystaja, a w UK tak, moj 3-latek ma dostep z haslem do edukacyjnej strony wlasnie ze szkoly, podobnie jak reszta dzieciakow oraz korzysta z innych stron, a ja widze w tym pozytywy, podobnie jak w malowaniu, rysowaniu, zabawie klockami, wspolnym czytaniu ksiazeczek, basenie i jezdzie na rowerze a nawet ogladaniu TV, bo odpowiedniej jakosci i odpowiednio dozowane oraz pod kontrola doroslych przynosi bardzo pozadane efekty.
                    • paliwodaj Re: 3 latek i komputer 20.02.11, 20:47
                      najma78 nie przeszkadza mi nawet jak swojego noworodka bedziesz uczyc gier jakiegokolwiek rodzaju, naprawde, twoje dziecko i rob sobie z nim co chcesz.
                      Nie mowie ze 3 latki w USA nie uzywaja komputerow, jak moge mowic za kilkadziesiat milionow dzieci , tez cos!, w przedszkolach moje 3 latki nie uzywaly komputerow, za to nauczyly sie mase innych rzeczy , ktore dziecku sa potrzebne bardziej nic obsluga komputera w tym wieku
                      • najma78 Re: 3 latek i komputer 20.02.11, 21:33
                        paliwodaj napisała:

> najma78 nie przeszkadza mi nawet jak swojego noworodka bedziesz uczyc gier jaki
                        > egokolwiek rodzaju

Jak widac uwielbiasz przesade

, w przedszkolach moje 3 latki nie uzywaly komputerow, za to nauczyly sie mase innych rzeczy , ktore dziecku sa potrzebne bardziej nic obsluga komputera w tym wieku

Moje dzieci i ich rowiesnicy jako 3-latki ucza sie wielu rzeczy, maja roznorodne zajecia takze z komputerem i nijakiej szkody im to nie wyrzadza wrecz przeciwnie.
      • deela Re: 3 latek i komputer 20.02.11, 19:58
        ten pierwszy link - te gry są aż nieprzywoicie durne jak dla trzylatka indifferent
    • daga_j Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 20:38
      Mój synek też luci ciufcię.pl i minimini.pl ale jego ulubiona gra komputerowa to LEGO Star Wars. Codziennie namawia nas by z nim pograć, bo tam gra się w dwie osoby naraz, ale ja próbuję stopować męża w tej rozrywce bo przejście jednego poziomu zajmuje im nawet do godziny, pozwalam im co kilka dni w to pograć. Ja zresztą też lubię ale nie będę pada wyrywać z rąk synkowi wink Jeszce pół roku temu bezradnie łaził swoją postacią byle gdzie, teraz potrafi nieźle sterować!
    • deodyma Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 21:09
      moj 3 latek na szczescie nie interesuje sie komputerem.
      na to ma jeszcze czas.
    • shellerka Re: 3 latek i komputer 19.02.11, 21:51
      mój co prawda czterolatek szaleje teraz z farmeramą. ciufcia też i sieciaki.
    • scarlet_s Re: 3 latek i komputer 20.02.11, 01:18
      Mój gra najczęściej na giercownia.pl.
      Zaczął zanim skonczył 2 lata. Grała starsza siostra a on siedział obok i patrzył. Siostra poszła na chwili do łazienki, mały usiadł i okazało się, że umie grać, teraz ma 4 lata i nawet tata go nie pobije. Opanował gry strategiczne w języku angielskim, jest genialny.
      • paliwodaj Re: 3 latek i komputer 20.02.11, 05:04
        gdyby geniusz 4 latkow polegal na graniu w gry komputerowe pewnie co drugi bylby geniuszem, a jak mu ida literki, cyferki , rysowanie, kontakty z rowiesnikami? mysle ze od tego nalezy zaczac w tym wieku.
        gry , szczegolnie dla chlopca , to pikus
        • lukrecja34 Re: 3 latek i komputer 20.02.11, 07:48
          paliwodaj-demonizujesz.oczywiście,że przesada nie jest dobra w żadną stronę ale mam wrażenie,że nie masz pojęcia jak wyglądają gry,w które dzieciaki grają np. na bulibie.
          gry komputerowe to nie tylko głupawe strzelanki ale wspaniałe gry edukacyjne-zainteresuj się,obejrzyj,zapoznaj i dopiero krytykuj.
          moja córka ma prawie 3,5 roku,w gry grywa czasem-do tego pięknie rysuje (ma bardzo bogatą wyobraźnię i rysuje lepsze auta niż jej starszy bratsmile),umie napisać swoje imię (koślawo ale gdzieś się nauczyła) a ostatnio napisała cyfrę 6 i 7-i wie,że to są właśnie te cyfry.
          więc to nie do końca tak,że jak gry to ogłupiają,odmóżdżają i nic dobrego z tego nie ma.
          • scarlet_s zgadzam się z lukrecja34 20.02.11, 12:41
            oczywiście! Mój synek gra w edukacyjne gry, jak i w te ogłupiacze. Pozwalam mu na to z pełną świadomością.
        • kunnegunnda Re: 3 latek i komputer 20.02.11, 09:25
          słuchaj ale ty jestes mocno ograniczona.
          zrozum jeszcze raz: rozsądne korzystanie z kompa nic a nic nie uszczupla inteligencji dziecka (to juz tv znacznie więcej!), a jeszcze jest bodźcem. to nie jest ZAMIST, to jest PONAD.

pytasz o literki i cyferki- wiekszosc dzieci uzywajacych gier i kompa opanowuje je mimochodem, a terapia psychologiczna jak dziecko ma problemy wlasnie czesto integruje prace z komputerem w terapii.

odpowiem co o moje corce: gra czasami, kompa zna dobrze, zna bo sie nauczyla metoda prob io bledów kombinacje klawiszy o ktorych ja nie mam zielonego pojecia (word, paint, PP)
          dalej ma OUTSTANDING social skills, niesamowita empatie i zdolnosci przywodcze, jest uwoibiana przez dzieci i nauczycieli, koordynacje oko-reka wg zalecen psychologa ma m.i. cwiczyc uzywajac
          zrozum kobieto, komp to nie samo zlo! rozsadne korzystanie jest mega dobre dla dziecka. ni mowie, ze niezbedne. ale definitywnie lepsze niz tv.
          a z traceniem kontroli: wiesz, dosc szybko sie ja traci nad dzieckiem. trzeba dziecko wychowac, a nie izolowac od zycia i od tego co na swiecie jest.
          • scarlet_s Re: 3 latek i komputer 20.02.11, 12:49
            Mój syn w wieku 4 lat ma symptomy uzależnienia. Muszę mu dozować gry. Opanował je do perfekcji, mówi, że to jest la niego łatwizna. Mamy zasadę, że najpierw ja wybieram gre, potem on. Jak przejdzie określony poziom w grze logicznej może sobie pograć w wyścigi lub strzelaniny wink
            Teraz byl chory i przyjechał lekarz do niego o 23. Było mi wstyd, że mały nie śpi (bolało go bardzo gardło i miał ospe) tylko gra na kompie. Myślałam, że lekarz mi nagada. Okazało się, że lekarz znal te gre w którą mały grał. Był w szoku z jaką prędkością mały naciska klawisze i jak szybko przechodzi do kolejnych etapów. Pogadali sobie tylko o grach, mój syn w obłędem w oczach nawet nie zauważył, kiedy został zbadany smile Lekarz stwierdził, żeby nie dawać mu środków przeciwbólowych, tylko włączyć komputer smile
        • scarlet_s Re: 3 latek i komputer 20.02.11, 12:39
          Wszystko mu idzie rewelacyjnie, jest wszechstronnie uzdolniony smile Czyta, pisze, rysuje ładnie, wśród rówieśników znajduje się rewelacyjnie, jest wysportowany, wygadany, uzdolniony muzycznie. Na komputerze szlifuje angielski, gra w gry logiczne, strategiczne, strzelanki, wyścigi... wszystko.
          • ancymon123 Re: 3 latek i komputer 21.02.11, 11:40
            Nawet nie zauważysz kiedy syn straci kontakt z rzeczywistością. Skoro nawet grając nie zauwazył, że lekarz go bada. I Ty sie tym chwalisz. Nono sad
    • silje78 Re: 3 latek i komputer 20.02.11, 10:28
      mam prawie 3,5 latkę. jedyne co robi przy komputerze to ogląda z nami zdjecia. czasami klika sobie myszką zeby je przewijać lub przesuwa z klawiatury. uważam, ze jak na ten wiek wiecej nie potrzebuje.
    • kunnegunnda linki do fajnych gier:) 20.02.11, 12:13
      kilka linków, dla tych ktorzy chca zobaczyc fajne edukacyjne gry dla dzieci
      www.starfall.com/
      dzieciaki uwielbiały, uczyły sie na tym czytać po angielsku

pbskids.org/
      baaardzo polecam

www.bbc.co.uk/cbeebies/games/
      www.ixl.com/
      to matematyka, malo si eda bezpłatnie dziennie, ale da sie obejsćsmile

www.mathcats.com/
      tez matematyka

www.alawar.pl/
      kolorowaniki do wydruku
      www.jakoloruje.pl/przedszkolaki.html
      mało jest stronek polskich, faktycznie fajnych.
      jak dla mnie ciufcia.pl jest prawie, ze karykatura gry dla dzieci- jest po prostu nudna...

www.domowyprzedszkolak.pl/
    • camel_3d Re: 3 latek i komputer 20.02.11, 17:05
      ja mysle, ze nie jest prpblemem to czy dzeici siedzia na komputerze czy nie...problemem jest to co dzeici obserwuja o rodzicow...
      ja sie zajmuje grafika, wiec maly przychodzi i pyta czy wlansie rederuje i czy moze sie tabletem pobawic..
      Jazeli ktos uzywa komputera do zabicia czasu i nudy to i najpewniej dzeicko potraktuje to jako sposob na zycie...
      Moj mlody na razi enawet nie wie, ze istniej gry smile)))
      • dzoaann Re: 3 latek i komputer 20.02.11, 17:32
        moi starsi w tym wieku grali w jakies proste gry, malowanie, memory czy puzle, ale mala jak na razie nie jest zainteresowana. Ja spedzam sporo czasu przy kompie, chlopcow juz ciagnelo, a ona woli inne zabawysmile
        dla mnie komp to sprzet, a nie diabel w przebraniu czychający na moje dziecko- uzywam go rozsadnie...
        • figglagla Re: 3 latek i komputer 20.02.11, 18:46
          dzoaann napisała:

> moi starsi w tym wieku grali w jakies proste gry, malowanie, memory czy puzle,
          > ale mala jak na razie nie jest zainteresowana. Ja spedzam sporo czasu przy komp
          > ie, chlopcow juz ciagnelo, a ona woli inne zabawysmile
          > dla mnie komp to sprzet, a nie diabel w przebraniu czychający na moje dziecko-
          > uzywam go rozsadnie...

hihi super powiedziane...

paliwodaj troche chyba sie zapedzasz, zadna mama tutaj nie pisze o przesiadywaniu dziecka przed komputerem a Twoje argumenty wyglądaja jakbys poporstu bała sie uzaleznienia wink

wogole to wydaje mi sie za dalsza dyskusja nie ma sensu. moi 10 letni dzis chlopcy w wieku 4 lat grali w prosciutkie gry na komp a dzis czasem graja jedynie w piłke nozna bo tym sie interesuja. a podczas gry slysza co do nich mowie smile
          wiec podajesz chyba skrajne zachowania a o takich rzecz jasna nie mowimy smile

aaa i jeszcze jedno: jak czytam ten watek,to wcale nieodnoszę wrazenia,ze wiekszosc dziewczyn jest przeciwna grom 3 latka na komputerze smile
    • julinekk Re: 3 latek i komputer 20.02.11, 19:47
      Moj prawie 6 latek ma codziennie komputer w szkole od prawie 3 lat. Mysle ze to mu w zupelnosci wystarczy i w domu komputer jest tylko mojsmile
    • deela Re: 3 latek i komputer 20.02.11, 19:55
      mój gra.... bo ja wiem, z godzinę dziennie, jego wyobraźnia ani kregosłup na tym nie cierpią, gra na ciufci (ale to już ma oblatane) pbskids.org, minimini.pl, cbeebies.pl itp
      gra w gry logiczne albo wymagające myślenia, strzelanki i nawalanki są surowo wzbronione, zresztą i tak go nudzą, wyścigi samochodowe od biedy
      ostatnio ogląda bajki (ale po angielsku), i filmiki z discovery (nie mamy kablówki), szczególnie w klatce czasu - jest nimi zachwycony
    • ancymon123 Re: 3 latek i komputer 21.02.11, 11:17
      Nie, 3- latek nie gra na komputerze i mam nadzieje, ze 4 i 5-ciolatek też grac nie będzie.
      Oczywiscie nie omijamy kompa- mały ogląda np. Pokoyo na jutubie. Czy ulubione traktory (kurcze, ile oszołomów nagrywa swoje orki, sianokosy i inne zbiory, a mój syn ma radoche).
      • tusia-mama-jasia Re: 3 latek i komputer 21.02.11, 13:46
        > Nie, 3- latek nie gra na komputerze i mam nadzieje, ze 4 i 5-ciolatek też grac
        > nie będzie.

To budujące, że jest nas wiecej wink

> Oczywiscie nie omijamy kompa- mały ogląda np. Pokoyo na jutubie. Czy ulubione t
        > raktory (kurcze, ile oszołomów nagrywa swoje orki, sianokosy i inne zbiory, a m
        > ój syn ma radoche).

W tym sensie my też nie omijamy - czasem oglądamy jakąś bajkę, zapisaliśmy się do wypożyczalni płyt nawet, ale to oglądanie to nam wychodzi nie cześciej niż raz na tydzień, jakoś nikt nie ma potrzeby więcej. Po weekendzie oglądamy razem zdjęcia z wyjazdu.
        Czasem używamy internetu - jeśli Młody chce np. zobaczyć jak wygląda krzew kawy albo anakonda, to szukam odnośnej fotki, bo nie mam takowych w zbiorach książkowych. Jeśli pyta o coś, czego nie wiem, szukamy w encyklopedii/książce zależnie od tematu, a jeśli tam nie ma odpowiedzi, mówię Jaśkowi, że poszukamy w internecie. Ale póki co to ja poszukiwania prowadzę i dzielę się wnioskami, Młody nie siedzi nigdy przy kompie sam.
        No i staram się, żeby priorytetem były książki - do biblioteki zapisany był przynajmniej 1,5 roku wcześniej, niż do wypozyczalni płyt, wiedzy szukamy w książkach najpierw, w necie potem, mama w rzadkich chwilach odpoczynku widziana jest z książką, a nie przy kompie, gdzie raczej pracuję, płacę rachunki etc.
        Jak widać, nie zamierzam dziecka chować w przekonaniu, że komputerów/bajek nie ma, pokazuję mu wszystko, ale w proporcji, która wydaje mi się zdrowa. I w tym aspekcie komp zajmuje ostatnie miejsce. Nie jest też w żadnym razie sposobem na "pozbycie się" dziecka na chwilę, bo bajki oglądamy razem, gadamy o nich, tak samo jak razem czytamy i przeżywamy książki i razem gramy w gry - planszowe oczywiście, karty, szachy etc.
        Wobec zastraszających statystyk jakoby znaczny procent rodaków w minionym roku nie przeczytał żadnej książki, zarażanie dziecka zamiłowaniem do literatury wydaje mi się o wiele bardziej zasadne niż wprowadzanie go w arkana Sieci. Tym ostatnim i tak nieuchronnie zarazi się na pewnym etapie.
        • ancymon123 Re: 3 latek i komputer 21.02.11, 14:15
          U nas, przyznaje, mały siedzi sam przed kompem, właśnie podczas oglądania tych nieszczęsnych traktorów. Mnie to nie interesuje, wole choćby gazete poczytać smile
        • kunnegunnda Re: 3 latek i komputer 21.02.11, 14:18
          Wobec zastraszających statystyk jakoby znaczny procent rodaków w minionym roku nie przeczytał żadnej książki, zarażanie dziecka zamiłowaniem do literatury wydaje mi się o wiele bardziej zasadne niż wprowadzanie go w arkana Sieci. Tym ostatnim i tak nieuchronnie zarazi się na pewnym etapie.

kurcze, a ja nie wiem co jedno drugie wyklucza. moj starszy syn pozera ksiazki dziesiatkami, mloda bez czytania zyc nie moze- a jednak czasami graja w gry komputerowetongue_out bardzo bym chciała, zeby mlodzi grali wiecej, szczegolnie w szachy, maja zadane ze szkoly, a my nie gramy.
          tusia- a co do reszty- mama z ksiazka- nie generalizuj, prosze. bo sama duzo w necie czasu spedzasz, wystarczy wyguglowac ile postów na gazecie popełniłaś: tak z 500big_grin ilez to czasu... brrr...dzieciak nie widział, mam nadzieje. ale to duzo wiecej niz placenie rachunkówbig_grin
          i jeszcze raz: ja przede wszystkim w kompie /w necie czytam publicystyke, materiały zwiazane z przedmiotem moich zainteresown, czytam tez ksiazki na kompie i to duzo (naleze do e-biblioteki, przegladam tez zasoby uniwersytetow etc).- to sa najczesciej teksty, do których nie miałabym inaczej dojścia! komp to nie zło- ja pokazuje mlodym co mnie interesuje, co zrobilam na kompie, pokazuje im fragmenty filmów, ktore wywarły na mnie duzy wpływ- oj- komp służy do wszystkiego, i nie tylko papierowy słownik/encyklopedia n polce pod kolor sofy /czy romanas w rece swiadcza o tym, z emama jest "inteligientka".ciekawe, czy moja e-karta biblioteczna upowaznia mnie do twierdzenia ze cos przeczytalam, skoro t papierowe nie bylowink
          aha, i wkurza mnie to podkresłanie - wszystko robimy razem. koorde, a ja szanuje moje dzieci i nigdy nie robie wiele z nimi: maja wolna wole, duzo swobody. pewne siebie, zadbane, bezpieczne, szczesliwe dziecko nie potrzebuje bawic sie caly czas z kims, czy trzymac mamci za reke. wystarczy im, ze jestem w poblizu, pytaja czasem, czy chce zagrac z nimi, pomoge cos zrobic, ale bawia sie, ucza, etc SAMI. mama jest nie od bawienia, nie od ogladania bajek z dziecmi (nooo chyba ze lubi)- oni zajmuja sie tym co lubia, a ja tym co lubie. to nie kierat, zeby wszystko zawsze razem robic. jesem gotowa zeby odpoiwadac na pytania, pomagac, ale nie ograniczam dzieci moim towarzystwem. co nie wyklucza wyjsc do kina, teatru, na liczne warsztaty, ktorre uwielbiam, czy wyjadow na wakacje/wycieczkitongue_out
          troche dystansu proszę
          • tusia-mama-jasia Re: 3 latek i komputer 21.02.11, 21:06
            > kurcze, a ja nie wiem co jedno drugie wyklucza.

u wielu osób niestety wyklucza, czy raczej - stopniowo wypiera. fajnie, że są chlubne wyjątki.
            .
            > tusia- a co do reszty- mama z ksiazka- nie generalizuj, prosze. bo sama duzo w
            > necie czasu spedzasz, wystarczy wyguglowac ile postów na gazecie popełniłaś: ta
            > k z 500big_grin ilez to czasu... brrr...dzieciak nie widział, mam nadzieje. ale to du
            > zo wiecej niz placenie rachunkówbig_grin

nie wiem, czy spedzam dużo czasu - owszem, bywam na forum /jak widać wink/ ale to tak naprawdę jedyna forma "rozrywki" internetowej, zwyczajnie nie mam czasu ani ochoty na więcej kompa. zawsze zresztą przy okazji czegoś innego - jak się coś ładuje, to tutaj coś podczytuję itd. jak chcę naprawdę odpocząć, to rzeczywiście czytam albo piszę.

> i jeszcze raz: ja przede wszystkim w kompie /w necie czytam publicystyke, mater
            > iały zwiazane z przedmiotem moich zainteresown, czytam tez ksiazki na kompie i
            > to duzo (naleze do e-biblioteki, przegladam tez zasoby uniwersytetow etc).- to
            > sa najczesciej teksty, do których nie miałabym inaczej dojścia!

ależ oczywiście, ja tego nie neguję, też z tego korzystam! czym innym jednak jest dla mnie granie 3-latka, a czym innym mama w e-bibliotece.

> aha, i wkurza mnie to podkresłanie - wszystko robimy razem. koorde, a ja szanuj
            > e moje dzieci i nigdy nie robie wiele z nimi: maja wolna wole, duzo swobody.

zaraz, zaraz - nie wszystko. ale to co dotyczy kompa - tak, bo uważam, że 4-latek jest jeszcze za mały, żeby robić to samodzielnie.

> ewne siebie, zadbane, bezpieczne, szczesliwe dziecko nie potrzebuje bawic sie
            > caly czas z kims, czy trzymac mamci za reke. wystarczy im, ze jestem w poblizu,
            > pytaja czasem, czy chce zagrac z nimi, pomoge cos zrobic, ale bawia sie, ucza,
            > etc SAMI. mama jest nie od bawienia, nie od ogladania bajek z dziecmi (nooo
            > chyba ze lubi)- oni zajmuja sie tym co lubia, a ja tym co lubie.

tutaj się nie zgodzę - mama jest między innymi od bawienia i wspólnego przeżywania książek czy bajek. nie wiem, w jakim wieku masz dzieci /bo ja np. nie mogłabym jeszcze pokazać swojemu fragmentu filmu, który na mnie zrobił wrażenie/ , fakt, ze jak masz ich więcej, na co wskazuje liczba mnoga wink to łatwiej im zorganizować bez Ciebie zabawę wymagającą udziału większej ilości ludzi, choćby grę planszową. mój Młody ma pecha być jedynakiem i sam ze sobą w szachy czy zgadywanki grać nie będzietongue_out ale faktem jest, że potrafi bardzo długo zając się sobą, jeśli jest taka potrzeba, czy mamy taki nastrój. zresztą często jest to konieczne, bo nie mamy nikogo prócz siebie nawzajem, żadnej rodziny itd., a funkcji rozdwajania się jeszcze nie opanowałam tongue_out łatwo się domyśleć, że nie spędzam całego czasu po pracy na klockach i książkach Astrid Lindgren.

> to nie kierat,
            > zeby wszystko zawsze razem robic.

alez oczywiscie, że to nie kierat, tylko frajda! my po prostu lubimy razem gotować, robić bitwy na poduszki czy gadać o wszystkim. to chyba nic złego?
            a o wiecznym trzymaniu za rękę mowy nie ma - Młody dość słynny jest w przedszkolu i szeroko pojętych kręgach towarzyskich ze swojej otwartości na ludzi, nowosci itd. tak jak napisałaś - bezpieczne, pewne siebie, pogodne, zadbane i szczęśliwe dziecko. samopas puszczone takie by nie było /co wcale nie oznacza, że Twoje są samopas tongue_out mam nadzieję, że rozumiesz, do czego zmierzam/.

PS. wkurzają mnie romansidła, to już wolę kryminał tongue_out
            • kunnegunnda Re: 3 latek i komputer 21.02.11, 22:17
              u wielu osób niestety wyklucza, czy raczej - stopniowo wypiera. fajnie, że są chlubne wyjątki.

nie, znow generalizujesz- to nie wyjatki tylko wiekszosc, a obserwuje juz wiele dzieci, naprawde.
              ot, po prostu dodatek do zycia, gierka matematyczna, polisensoryczna, czyli bardziej niz mama spiewajaca numerki i animujaca ruszajac plansza, zeby było fajniej, zapadajaca w pamiec.
              proponuje jednak oddemonizowac komputer. jeden luk na gierki wystarczy, naprawde. sprobuj. tylko krowa nie zmiania zdania
    • mniemanologia Re: 3 latek i komputer 21.02.11, 11:57
      Ciufcia i DomowyPrzedszkolak.
      Sporadycznie gra od mniej więcej roku, ma 4 lata.
      Komputer u nas nie gryzie i tak, komputer jest u nas czasem remedium na nudę, nie widzę w tym nic złego. Gramy w gry i surfujemy po necie w celach rozrywkowych.
    • evalions Re: 3 latek i komputer 21.02.11, 16:03
      córka lubi grać w gry dory na nick.com.pl, poza tym dzieci.wp.pl i www.disney.pl/DisneyChannel/playhouse/
      ma 3,5 roku i ja również nie widze nic złego w tym że od czasu do czasu sobie zagra. pozdrawiam!
    • kaeira Re: 3 latek i komputer 21.02.11, 19:10
      Wg mnie 3 lata to zdecydowanie za wcześnie.

Moja starsza zaczęła grywać w wieku ok. 4 lat. czyli prawie ok. pol roku temu. Zdarza się to max kilka razy na tydzień, natomiast czasami sesje graniowe bywają długie.

Dodam, że u nas komputer jest włączony non-stop i stoi w centralnym miejscu domu. Sama kiedyś grywałam bardzo dużo (nawet nałogowo - głównie CIVy, HOMMy, BG itp), teraz raczej nie mam czasu - na kompie pracuję, czytam, szukam info, oglądam filmy. (TV nie mamy).

U nas są w użytku gry z Nick Jr., szczególnie z Dorą (gry w EN):
      www.nickjr.com/games/dora-the-explorer/all-themes/4-5-years/index.jhtml?sortby=popular
    • hanalui Re: 3 latek i komputer 21.02.11, 19:36
      TaK dziecie korzysta zarówno z kompa, jak i z xboxa, iPoda o tv nie wspomnę, nie widzę powodu dlaczego miałby nie korzystać z programów, gier czy zabaw distosowanych do jego wieku. teraz ma niecale 4 lata, jakos 2 mial kiedy zaczal. Wszystko w rozsądnych ilościach, na rowni z innymi zabawami, nie zauważyłam żeby się to na nim negatywnie odbiło, wręcz przeciwnie, swietnie rysuje, maluje, buduje z klocków wymyślne konstrukcje, wyobraźnię tez ma niezła,sam sobie zabawkę z niczego buduje, potrafi się na długo sam sobą zajac wymyślając samodzielnie zabawy bez użycia zabawek. 2-4 godziny w tygodniu z nowoczesnymi technologiami, a prócz tego reszta tradycyjnych zabaw raczej go nie przemieni w nalogowca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka