Dodaj do ulubionych

Kasza manna-czy dawać dziecku??

28.04.04, 07:56
Witam
Wczoraj uslyszalam od swojej tesciowej, ze teraz dzieciom nie daje sie kaszy
mannej( ona uslyszala to od swojej sasiadki). Moj Kuba ma prawie 2 latka, i
od jakis 2 m-cy na kolacje daje mu wlasnie kasze. Jestem ciekawa czy
slyszalyscie cos takiego, a jak tak to dlaczego tak jest, bo mnie to bardzo
dziwi ( co moze byc zlego w kaszy ? ).Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Magda
Obserwuj wątek
    • tynia3 Re: Kasza manna-czy dawać dziecku?? 28.04.04, 08:22
      Eee, bzdura moim zdaniem. A co się daje? Zamiast jabłka skrobanego łyżeczką -
      jabłko ze słoiczka i takie tam... . Jasne, ze nie ma co rozpychać żołądka
      zagęszczaniem wszystkiego manną, ale taki posiłek na kolację jest na pewno
      lepszy niż super-kaszki z torebek. No naprawdę nie mam przekonania do tych
      wszystkich gotowych produktów. Nie mówię, że nie dam nigdy, bo to wygodne, ale
      staram się nie zwariować. Ciekawe jakie oczy zrobi teściowa, jak jej powiesz,
      że dziś nie wpycha się dziecku czekoladek, kiedy będzie z nimi biegła w stronę
      Malucha wink)). Pozdrawiam. P.S. Manna z masłem, cukrem i cynamonem... pamiętasz
      z dzieciństwa? Mmmm...
    • verdana Re: Kasza manna-czy dawać dziecku?? 28.04.04, 08:42
      Twojej teściowej się pomyliło. Rzeczywiście teraz nie daje się kaszy mannej,
      ale przed ukończeniem roku - ze względu na gluten. Za jej czasów nawet malutkie
      dzieci jadły kaszkę - stąd pomyłka.
    • saba76 Re: Kasza manna-czy dawać dziecku?? 28.04.04, 09:24
      A czemu nie? Przecież ma juz 2 lata i może hjeśc jak dorosly!
      Ja swoim dziewczynom ,choć niepowinnam daje od 10mc życia na noc.
      Nata teraz 5lat ,zawsze chudzina, dzieki niej trzymala wage i lekarze
      nieczepiali sie jej niskiej wagi.
      Werka teraz 12mc też dostaje na noc i jest ok.Bynajmniej śpię w nocy i jestem
      zawsze gotowa do porannych zabaw.
      Niewidze przeciwskazań ,jeśli oczywiście dziecko niejest uczulone na gluten i
      mleko krowie.
      POzdrawiam.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=11737437
    • edorka1 Re: Kasza manna-czy dawać dziecku?? 28.04.04, 09:38
      Jasne że się nie daje. Teraz dzieci jedza zupki ze słoiczka i owoce ze słoiczka
      i soczki z kartonów i kaszki z torebek tak słodkie że zęby się psuja na sam
      widok....
      Moja córka wcina kaszkę manną odkąd skończyła 12 misiecy. Na krowim mleczku o
      zgrozo(po konsultacji z pediatrą). Do kaszki dodajemy jabłuszko albo banana
      albo inne owocowe pyszności, czasem posypujemy czekoladą w granulkach Nesqik.
      Pycha, nie trzeba do tego ani grama cukru. Z rzeczy których sie nie daje
      dzieciom jemy jeszcze płatki owsiane i jęczmienne (bardzo zdrowe i smaczne).
      A tak serio przecież nie ma nic zdrowszego niż normalna kasza.To jest proste,
      nieprzetworzone, niekonserwowane jedzenie. Bez cukrów, barwników i dodatków
      smakowych.I jeszcze na dodatek tanie. Mniam, mniam wink)))).

Dorota mama Asi(02.2002)i Tomka (12.2003)
      • mamamajki Re: Kasza manna-czy dawać dziecku?? 28.04.04, 21:55
        Moja Maja również wcina kaszę manną od kiedy ukończyła 12 miesięcy
        O teściowych nawet nic nie napiszę, bo akurat dzisiaj moja mnie swoją głupotą
        totalnie dobiła
        Asia mama Mai
        • anjaaa Pytanie 29.04.04, 11:52
          Pewnie Was zdziwie,ale proszę o przepis na kaszkęwinkTzn czy wrzucacie ja na
          gotujące się mleko czy do zimnego i razem się zagotowują,czy wszystkie robicie
          je na mleku krowim itdwink))Z góry dziekismile
          • dorotazwolinska Re: Pytanie 29.04.04, 13:14
            Ja również daję swojemu synkowi kaszę ale nie na mleku krowim (to zalecenie
            lekarza - nie dawać mleka krowiego przynajmniej do ukończenia drugiego roku
            życia), tylko na mieszance BEBIKO 3 (Julek ma 13 m-cy).
            Przygotowuję ją następująco - 200 ml wody + 6 miarek mieszanki + 3 miarki
            kaszki - to wszystko razem wymieszać i na małym ogniu mieszając doprowadzić do
            wrzenia, i tak przez 3-4 min. jeszcze od zagotowania się. Kaszka jest gęsta,
            ale można ją spokojnie podawać przez smoczek cross cut. Julas zjada taka porcję
            przed snem i do rana mam spokój.Pozdrawiam
            • gag10 Re: do doroty 29.04.04, 13:22
              Hej, mój synek tez jeszcze dostaje Bebiko zamiast krowiego, którego mu nie
              wolno. Na manną nie wpadłam bo wydawało mi sie że Bebiko nie można gotować a
              tutaj proszę. Mam w zwiazku w tym pytanie czy wrzucasz wszystko do zimnej wody
              czy mieszasz już z ciepłą, przegotowaną? Pozdrawiam
              • bazylea1 Re: do doroty 29.04.04, 13:26
                wydaje mi sie ze mleka modyfikowanego nie można gotowac. ja zrobiłam kasze
                manną błyskawiczną wg przepisu na opakowaniu (juz nie pamietam jak to było)
                tylko z wodą a nie mlekiem i do gotowej domieszałam mleko w proszku.
                • saba76 Re: do doroty 29.04.04, 18:26
                  ja robie na krowim
                  Przepis:
                  Na 250ml mleka(odmiezam buteklką)
                  2i pół miarki od mleka modyfikowanego kaszki mannej
                  Kaszke na gfotujaće mleko i gotowac chwile do zgęstnienias- czuc pod
                  mieszadełkiem.
                  Jak jest zagęste to dodaje -gora 10-15ml mleka
                  studze i wlewm do butelki po zebrani korzucha i wymieszaniu.

BEZ CUKRU
                  • ewiska Kasza manna 30.04.04, 21:42
                    Ja na 250 ml mleka biore 1 lekko czubatą łyżkę kaszy. Mieszam mnnę z niewielką
                    ilością zimnego mleka. Resztę zagotowuję i wtedy wlewam kasze.
                    Zeby nie robiły się kożuchy wstawiam garnek do zimnej wody i mieszam kaszę aż
                    przestygmie.
                    Jak chcę kaszkę na gęsto to po prostu daję więcej kaszy.
                    Moje dziecko jada taką gęstą kaszkę również np. z parówką.
              • dorotazwolinska Re: do doroty 30.04.04, 16:07
                Wiesz, nawet nie wiedziałam, że mleko modyfikowane nie powinno być gotowane...
                Na początku właśnie gotowałam wodę z kaszką a na samym końcu dosypywałam po
                jednej miarce mieszankę, mieszałam i następna miarka mieszanki (jak wsypywałam
                całą porcję, to robiły się grudy). Teraz wszystko wsypuję do zimnej wody i
                goruję... Ale ponieważ piszesz, że nie powinna to mleko być gotowane, to wracam
                do pierwszego sposobu. Pozdrowienia
    • bejsi Re: Kasza manna-czy dawać dziecku?? 30.04.04, 19:13
      Kasza manna. Pamiętasz z dzieciństwa z sokiem malinowym? Pychotka.
      A Twój Maluch, smakuje mu? Czy widzisz, że źle reaguje? Ma zmiany skórne? Jeśli
      kasza manna dla Twojego berbecia to jest to co Tygryski lubią najbardziej to
      niech je! Na zdrowie.
      Jeśli nie może mleka krowiego, a modyfikowane z manną mu nie smakuje polecam
      manna na bobofruicie. Po prostu pycha! smile
      Pamiętaj, że nie ważne co myślą i mówią inni o tym co najlepsze do Twojego
      dziecka. To Twoje dziecko, więc Ty podejmujesz decyzję co będzie jadło (i nie
      tylko), ale też bierzesz za to odpowiedzialność. smile
      Moim zdaniem, jeśli smakuje to dać i cieszyć się, że je!
      Smacznego!
      Bacha
    • matma100 Re: Kasza manna-czy dawać dziecku?? 30.04.04, 21:44
      mój syn dostaje kasze manne na mleku krowim jak skonczył 11 miesiecy , uwielbia
      i nic mu nie szkodzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka