camel_3d sprawa zajela sie tvn 08.03.11, 14:44 plus 2 gazety... na razie zero odzewu od innych instytucji. grupa na FB liczy obecnie ponad 100 osob..i ludzie wysylaja maile do instytucji... wazne, zeby dzeicko nie musiala z ta idiotka mieszkac. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Na świecie są mamy diablice! 08.03.11, 18:58 Mam łzy w oczach, a nie słuchałam tego, tylko czytałam napisy... Straszne (( Podpisałam petycję, co jeszcze mogę zrobić? Czy to aktualne to wysyłanie maili na te wszystkie podane tu adresy, czy już nie trzeba? Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Na świecie są mamy diablice! 08.03.11, 19:09 aktualne, im więcej tym lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Na świecie są mamy diablice! 08.03.11, 21:22 > na te wszystkie podane tu adresy, czy już nie trzeba? zawsze jest aktualne...wysylaj.. przynajmniej bedzie znak, ze ludziom nie jest obojetne co sie z dziecmi dzieje..jak sasiedzi olewaja to chociaz ionni sie odezwa. Odpowiedz Link Zgłoś
longpath Re: Na świecie są mamy diablice! 08.03.11, 21:29 Boże, jak to mozliwe, by nie wzięto pod uwage takich nagrań. Nie mogę wysiedzieć na miejscu. Jeśli ten tvn nie pomoże, to nie wiem!! Mamy tu panią sędzię na forum, chwaliła się tym ostatnio, może coś doradzi!! Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Na świecie są mamy diablice! 08.03.11, 22:59 longpath napisała: > Boże, jak to mozliwe, by nie wzięto pod uwage takich nagrań. Nie mogę wysiedzie > ć na miejscu. Jeśli ten tvn nie pomoże, to nie wiem!! Miejmy nadzieję że jakoś pomoże. Dziś była na koniec Uwagi zapowiedź że jutro czy pojutrze ma byc reportaż !! Odpowiedz Link Zgłoś
mamma.80 Re: Na świecie są mamy diablice! 08.03.11, 23:05 Znalazłam na FB jeszcze coś takiego. Sa to wypowiedzi na temat ojca. forum.tvp.pl/index.php?topic=38514.0 Ciekawa jestem rozwiązania tej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzozwierza Re: Na świecie są mamy diablice! 08.03.11, 21:37 forum.gazeta.pl/forum/w,55,123009616,,Internauci_apeluja_Ratujcie_Szymona.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Internauci ratujcie Szymonka!!!!!! 08.03.11, 22:06 Tylko przed kim? Przed tyranka matka czy tatusiem, ktory tak naprawde nie zwzajac o dobro wlasnego dziecka poszedl na latwizne i upublicznil tragizm swojego dziecka! Nie uwierze, jesli mial tak silne argumenty i wykazalby troche wiecej inwencji oraz faktycznie bylby takim idealem, to bez problemu ,,ratuje Szymonka". Potraktowal wlasne, krzywdzone dziecko jak karte przetargowa, jako odwet na zonce! To tez jest karygodne! Czy Wy tego nie widzicie?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Internauci ratujcie Szymonka!!!!!! 08.03.11, 22:20 zjawa1 napisała: > To tez jest karygodne! Czy Wy tego nie widzicie?????????? Napisałam to, ale powtórzę. Guzik mnie obchodzą sprawy między ojcem a matką. Ojciec pewnie też nie wart funta kłaków,ale czy przez to powinniśmy nabrać wody w usta i uznać, że dzecku nie dzieje się krzywda? Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: Internauci ratujcie Szymonka!!!!!! 08.03.11, 22:39 zjawa, ale co mamy widzieć? problem między żoną, a mężem? a co nas to obchodzi? nagranie ujawniło pewne fakty, makabryczne fakty i nie ważne jakie są tego powody, ważne, że dziecku dzieje się krzywda rozumiem,że teraz mamy zmienić kierunek dyskusji i zająć się osobą ojca i jego stosunków z żoną? tylko co to da i co zmieni? najważniejsze w tym jest dziecko i jego tragedia, a co leży u stóp tej tragedii nie ma już znaczenia teraz najważniejsze jest dobro chłopca i zabranie go od tej psychopatki Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: Internauci ratujcie Szymonka!!!!!! 08.03.11, 23:07 Chodzilo mi tylko o to, ze z tego ojca robi sie Bog wie jakiego bohatera. Sad pewnie ma dylemat, bo dziecko musialby byc oddane do domu dziecka! A mysliciie, ze w takich domach jest cacy? Tyranka, owszem powinna byc zamknieta, ale sprawa wydaje sie byc bardziej skomplikowana niz nam to tatus opubliowal! Odpowiedz Link Zgłoś
mamaola2 Re: Internauci ratujcie Szymonka!!!!!! 08.03.11, 23:25 no tak lepiej czekać i się zastanawiać gdzie dziecku byłoby dobrze u matki potwora nierozgarniętego tatusia lub w domu dziecka halooo za niedługo może nie być tego dylematu bo nie będzie Szymonka spójrzmy prawdzie w oczy: służby socjalne dały dupy, a teraz gdy zrobiło się głośno o sprawie to wielce ma być nawet nadzór prokuratorski w sprawie rozwodowej rodziców co nie zdarza się często szczerze mówiąc mam gdzieś dlaczego rodzice żrą się między sobą ale na chwilę obecną trzeba zabezpieczyć zdrowie i życie dziecka, nawet jeśli jest domniemanie że taśmy zostały zmontowane, do czasu wyjaśnienia dziecko powinno być odebrane rodzicom takie jest moje zdanie i wszystkich znajomych którzy wiedzą o tej sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
jerzozwierza Re: Internauci ratujcie Szymonka!!!!!! 09.03.11, 08:23 Tu nikt nie twierdzi, że tata jest aniołem. Nikt też z nas nie wie, czy jest złym tatą. O mamie wiemy, że strasznie traktuje swoje dziecko- nie wiemy jednak, co jest tego rpzyczyną- może jest chora psychicznie? Może przeszła jakieś załamanie nerwowe i wymaga długotrwałej terapii? Nie wiemy, co się działo w tym domu i nie wydajemy ocen. Uważamy, że dziecku (i tej rodzinie) potrzebna jest pomoc państwowych instytucji. Ludzi, którzy zawodowo zajmują się tego typu sprawami. Z jakichś powodów się tym dotąd nie zajęli, a my chcemy im zwrocić uwagę na tę sprawę. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
tymianek21 Re: Internauci ratujcie Szymonka!!!!!! 09.03.11, 08:50 @jerzozwierza-bardzo dobrze to napisałaś. Czytałam kilka wpisów na innych portalach co ludzie zrobią tej kobiecie jak ja dorwą i aż się wystraszyłam. Być może jest chora psychicznie i robi to w jakimś szale, może wcześniej ten ojciec też go bił i poniżał- nie wiemy tego. Całe szczęście że teraz tyle osób o tym mówi i wierzę że Szymon dostanie pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Internauci ratujcie Szymonka!!!!!! 09.03.11, 09:23 zjawa1 napisała: > Chodzilo mi tylko o to, ze z tego ojca robi sie Bog wie jakiego bohatera. przeciez nikt nie napisal, ze to bohater..nikt nie robi z niego bohatera i nikt nie chce zeby dziecko poszlo do niego... wszysy, ktoprzy dolaczyli do grupy chca, zeby odebrac matce dzeicko.. o ojcu si enie mowi.. to juz sprawa dla kuratorium, sadu, psychologa..i bog wie kogo tam jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
olcia71 Re: Internauci ratujcie Szymonka!!!!!! 09.03.11, 09:40 Nocamel_3d napisał: > zjawa1 napisała: > > > Chodzilo mi tylko o to, ze z tego ojca robi sie Bog wie jakiego bohatera. > > przeciez nikt nie napisal, ze to bohater..nikt nie robi z niego bohatera i nikt > nie chce zeby dziecko poszlo do niego... wszysy, ktoprzy dolaczyli do grupy ch > ca, zeby odebrac matce dzeicko.. o ojcu si enie mowi.. to juz sprawa dla kurato > rium, sadu, psychologa..i bog wie kogo tam jeszcze. No tak, ale czy tak nie będzie z automatu? Czy juz wcześniej zadecydowano,że dzecko nie będzie z ojcem i żadna sytuacja tego nie zmieni? Przepraszam jak czegoś nie doczytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Internauci ratujcie Szymonka!!!!!! 09.03.11, 09:45 Sprawa robi się coraz bardziej publiczna - dzięki internautom ! : wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9221607,Internauci_apeluja__Ratujcie_Szymona.html Odpowiedz Link Zgłoś
red_ladybird_1 Re: Internauci ratujcie Szymonka!!!!!! 19.03.11, 21:01 Ja też nie słuchałam, bo chyba nie dałabym rady. Słyszałam o tym z opowiadań. Zastanawiam się dlaczego tata po prostu dziecka stamtąd nie zabierze???? skoro jest w stanie podkładać dyktafony, to jak może to biedne dziecko zostawić z takim katem jakim jest jego matka i czekać aż odpowiednie instytucje zareagują??? Ja bym dziecko czym prędzej stamtąd zabrała a nie narażała na takie cierpienia Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Internauci ratujcie Szymonka!!!!!! 09.03.11, 10:12 zjawa1 napisała: > Chodzilo mi tylko o to, ze z tego ojca robi sie Bog wie jakiego bohatera. Kto robi? Nikt tu się nad ojcem nie rozwodzi. Nie przesadzaj. Jak by był bohaterem wziąłby dzieciaka pod pachę i uciekł, ale nie jest. To nie jest jednak ważne. Właśnie dlatego trzeba coś zrobić bo ojciec nie jest bohaterem. > Sad pewnie ma dylemat, bo dziecko musialby byc oddane do domu dziecka! A myslic > iie, ze w takich domach jest cacy? A myślisz, że jest gorzej niż u tego dziecka w domu? Odpowiedz Link Zgłoś
olcia71 Re: Internauci ratujcie Szymonka!!!!!! 09.03.11, 10:15 Przeczytałam taką wypowiedź i szczerze mówiąc tez sie nad tym zastanawiałam... "A czy Ty drogi tato Szymona masz ograniczone prawa rodzicielskie? Dlaczego nie zabierzesz dziecka od matki? Piszesz ze nie mieszkasz z nimi, w jaki wiec sposb powstaja nagrania, jak umieszczasz dyktafon w mieszkaniu gdzie dzieja sie te straszne rzeczy? Dyktafon ma ograniczony czas nagrywania, jak to mozliwe ze wylapuje akurat te brutalne momenty? To kilka pytan ktore nie daja mi spokoju. Podpisalam petycje ale prosze Cie o odpowiedz na moje pytania. Pozdrawiam" Odpowiedz Link Zgłoś
olcia71 Re: Internauci ratujcie Szymonka!!!!!! 09.03.11, 10:24 Ale wiecie co mnie najbardziej rozbiło? Ostatnio nie miałam sily tego słychać w całości i przysłuchiwać się dokładnie. Teraz płacząc przesłuchałam całe: matka wrzeszczy na Szymonka, że ma jeść itd, on prosi, zeby go nie biła, ona mu mówi, ze jak mu sie nie podoba to ma iść do ojca, a on na to- nie ja chcę z Tobą być........ Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Internauci ratujcie Szymonka!!!!!! 09.03.11, 11:45 olcia71 napisała: > Ale wiecie co mnie najbardziej rozbiło? Ostatnio nie miałam sily tego słychać w > całości i przysłuchiwać się dokładnie. Teraz płacząc przesłuchałam całe: matka > wrzeszczy na Szymonka, że ma jeść itd, on prosi, zeby go nie biła, ona mu mówi > , ze jak mu sie nie podoba to ma iść do ojca, a on na to- nie ja chcę z Tobą by > ć........ Syndrom sztokholmski? Odpowiedz Link Zgłoś
testagialla Re: Internauci ratujcie Szymonka!!!!!! 12.03.11, 22:18 olcia71 napisała: > Ale wiecie co mnie najbardziej rozbiło? Ostatnio nie miałam sily tego słychać w > całości i przysłuchiwać się dokładnie. Teraz płacząc przesłuchałam całe: matka > wrzeszczy na Szymonka, że ma jeść itd, on prosi, zeby go nie biła, ona mu mówi > , ze jak mu sie nie podoba to ma iść do ojca, a on na to- nie ja chcę z Tobą by > ć........ no a co biedne dziecko mialo jeszcze powiedziec....jakby powiedzialo ze pojdzie,to dostaloby kolejnego lania od matusi.ja zylam w takim czyms,tylko ze u mnie to ojciec byl taki.uwazal( i do teraz uwaza,jak mu toprzypominam) ze w taki sposob mnie wychowywal...no coz.podpisalabym ta petycje,jakbym wiedziala gdzie ona jest.bo to jest chore tak wychowywac.prawie kazdemu sie zdarzalo przykrzyknac na dziecko,lub klapnac po pupie,ale bez przesady.jezeli ktos ma trudne zycie,niech nie rodzi dzieci,a glowa o sciane Odpowiedz Link Zgłoś
olcia71 Re: Internauci ratujcie Szymonka!!!!!! 12.03.11, 22:42 Petycja jest tu: www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=6718 A ja oczywiście rozumiem dlaczego tak odpowiedział, ale to mnie poraziło. Ale... możliwe, że prawda leży gdzieś pośrodku, tego nie wiemy. Współczuje trudnego dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Dzień dobry tvn 14.03.11, 09:49 No i wyszło na to, że psychologi i reszta nic nie znaleźli a sprawa Szymona to wojna pomiędzy rodzicami. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Dzień dobry tvn 14.03.11, 11:13 leneczkaz napisała: > No i wyszło na to, że psychologi i reszta nic nie znaleźli a sprawa Szymona to > wojna pomiędzy rodzicami. Ciekawe jak dokładnie szukali. Odpowiedz Link Zgłoś
bluejanet Re: Dzień dobry tvn 14.03.11, 11:45 taaaa ... ciekawe w jaki sposob doszli do takiej szybkiej diagnozy ciekawe - szybko sie uwineli, moze by i tak sprawdzili wiarygodnosc nagrania, teraz nie takie rzeczy specjalisci potrafia rozszyfrowac ... Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Dzień dobry tvn 14.03.11, 13:03 bluejanet napisała: > ciekawe - szybko sie uwineli, moze by i tak sprawdzili wiarygodnosc nagrania, t > eraz nie takie rzeczy specjalisci potrafia rozszyfrowac ... Tak. Pan prokurator do kamery powiedział, że najlepiej jak by ojciec zam to nagranie dał do ekspertyzy i przedstawił im wyniki. Skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
olcia71 Re: Dzień dobry tvn 14.03.11, 17:31 joshima napisała: > bluejanet napisała: > > > ciekawe - szybko sie uwineli, moze by i tak sprawdzili wiarygodnosc nagra > nia, t > > eraz nie takie rzeczy specjalisci potrafia rozszyfrowac ... > Tak. Pan prokurator do kamery powiedział, że najlepiej jak by ojciec zam to nag > ranie dał do ekspertyzy i przedstawił im wyniki. Skandal. > > To raz, a dwa wiadomo, ze wtedy taka ekspertyza jest mniej wiarygodna. Widziałam DDTVN i jakby z z upełnie innego konca wszystko przedstawiono. Ale program Uwagi ma byc w tym tyg, tak? Jestem ciekawa jak tam rzecz bedzie ujęta. A moze rzeczywiscie jest tak, ze matka ma odchyły, jest rozchwiana emocjonalnie (co nie zmienia faktu, ze coś trzba z tym zrobic oczywiscie) ale kocha swoje dziecko i ma z nim dobry kontakt? Nie wiem nie potrafie tego wytłumaczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
julka-4 Uwaga. 14.03.11, 19:05 Z tego co widzę na stronie to jutro ma byc w uwadze. Odpowiedz Link Zgłoś
olcia71 Uwaga! 15.03.11, 20:09 Na miejscu tej reporterki ciagnęłabym temat. Skoro matka się wypiera i twierdzi, że nagranie jest spreparowane a te słowa były skierowane do ojca dziecka, to od razu bym zapytała czy męża karmi siłą?? Do męża mówi, zeby otwierał buzię? Ha ha dobre.A syna odpoweidź? "Zjem tylko mnie nie bij.." "Dlaczego mnie pobiłaś?" Zdanie po zdaniu bym analizowała i pytała... Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Internauci ratujcie Szymonka!!!!!! 09.03.11, 10:27 > > Sad pewnie ma dylemat, bo dziecko musialby byc oddane do domu dziecka! A > myslic > > iie, ze w takich domach jest cacy? > A myślisz, że jest gorzej niż u tego dziecka w domu? Ponoć te nagrania są zebrane z całego roku albo połowy roku. Więc Joshi oceń wolisz mieć matkę która Cię obije raz w miesiącu, ale poza tym jest zawsze obok, w dzień i w nocy, karmi i .. kocha na swój debilny sposób. Lub kiwać się do pełnoletności w domu dziecka (bo wiesz dobrze ile potrwają sprawy prawne..) TO DZIECKO NIE BĘDZIE ADOPTOWANE! Ma 5 lat Rodzicom praw nie odbiorą. Bo niby ojcu nie ma za co. Więc ojciec będzie go katował. I będzie się tak tułał od jednego oprawcy do drugiego.. Nie lepij dać jakiegoś kuratora codziennie, psychoterapię, AA, cokolwiek.. Czy nie ma środków które mogłyby próbować uleczyć tą 'rodzinę'? Odpowiedz Link Zgłoś
rooms Re: Internauci ratujcie Szymonka!!!!!! 09.03.11, 10:39 dziecko dostało kuratora: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9221607,Internauci_apeluja__Ratujcie_Szymona.html Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Internauci ratujcie Szymonka!!!!!! 09.03.11, 11:46 Pytanie tylko, czy matka się opamięta, czy tez będzie się wyżywać za to na dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Internauci ratujcie Szymonka!!!!!! 09.03.11, 11:45 leneczkaz napisała: > Ponoć te nagrania są zebrane z całego roku albo połowy roku. > Więc Joshi oceń wolisz mieć matkę która Cię obije raz w miesiącu, Ale skąd wniosek, że raz w miesiącu.Powiem Ci coś. Sądzę, że jak kogoś stać na takie zachowanie to nie jest tylko kwestia napięcia przedmiesiączkowego. Tam coś w głowie jest nie tak. To dziecko nie może być pewne dnia ani godziny. Tak, jako dorosły i świadomy człowiek wolałabym być z dala od kogoś takiego. Ktoś kto tak traktuje dziecko, nawet raz na jakiś czas nie jest ani kochający ani wspierający owszem jest obok, ale nie z. > TO DZIECKO NIE BĘDZIE ADOPTOWANE! Ma 5 lat Ale ma szansę na rodzinę zastępczą. > Nie lepij dać jakiegoś kuratora codziennie, psychoterapię, AA, cokolwiek.. 1. Jeśli matka będzie chciała współpracować to może miałoby to jakiś sens, ale kurator nie będzie siedział w jej domu 24h/dobę. Jeśli matka będzie się o tego kuratora wściekać to jak myślisz, na kim będzie tę złość wyładowywać po wizycie "intruza"? > Czy nie ma środków które mogłyby próbować uleczyć tą 'rodzinę'? Owszem jestem za tym, żeby leczyć, jednak w pierwszej kolejności dziecko trzeba odizolować, moim zdaniem. A potem leczyć i dziecko i matkę, jeśli dotrze do niej, że tego potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Internauci ratujcie Szymonka!!!!!! 09.03.11, 12:05 Tak, j > ako dorosły i świadomy człowiek wolałabym być z dala od kogoś takiego. Tylko on nie jest dorosły i świadomy Jest mały i będzie bardziej przerażony jak go zabiorą i będzie spędzał samotne zapłakane noce i lęku większym niż klap który zna. Nie wiem Joshi.. Rozumiem, że to syndrom uzależnienia, ale dobrze wiesz, że dorosłe kobiety boją się odejść od oprawców. A jak boi się dziecko? Samotności, obcych ludzi, zwyczajów.. Po prostu wyobraź to sobie. Mnie to bardziej przeraża.. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Internauci ratujcie Szymonka!!!!!! 09.03.11, 16:24 leneczkaz napisała: > Tylko on nie jest dorosły i świadomy Dlatego trzeba o tym zadecydować za niego. Niestety dla jego dobra. Ja nie mam wątpliwości. Nie twierdzę, że na zawsze, bo może ta kobieta podejmie leczenie i może ma jeszcze szansę na bycie w miarę normalną matką. > Jest mały i będzie bardziej przerażony jak go zabiorą i będzie spędzał samotne > zapłakane noce i lęku większym niż klap który zna. Klap? Tu tłuczenie dziecka kapciem za to że płacze bo matka go oparzyła mlekiem, nazywasz klapem? Puknij się w głowę. > Rozumiem, że to syndrom uzależnienia, Gorzej. To uwarunkowanie biologiczne. >A jak boi się dziecko? Samotności, obcych ludzi, zwycz > ajów.. Po prostu wyobraź to sobie. Mnie to bardziej przeraża.. Więc co proponujesz? Zostawić jak jest w nadziei, że go nie zabije? No co proponujesz? Tylko konkretnie. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Internauci ratujcie Szymonka!!!!!! 09.03.11, 17:19 Napisałam, że nie wiem, ale też nie ma co się jarać jakie to super dla niego będzie odebranie od matki. Trauma taka sama jaką funduje jej 'diablica'. A przyszłość.. nieznana. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Internauci ratujcie Szymonka!!!!!! 09.03.11, 18:56 leneczkaz napisała: > Napisałam, że nie wiem, ale też nie ma co się jarać jakie to super dla niego bę > dzie odebranie od matki. Nie, nie jest super. Ale lepszego wyjścia w takiej sytuacji chyba nie ma. > Trauma taka sama jaką funduje jej 'diablica'. Ale większe szanse przeżycia. Dziś kolejne pobite dziecko trafiło do szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: joshima 12.03.11, 22:26 Nie rozsmieszaj mnie z rodzina zastepcza! Co Wy zyjecie w swiecie seriali amerykanskich? Zreszta, ktora z Was wie, co to rozpad zwiazku? Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d zjawa1 09.03.11, 09:21 po prostu prze kretynka.... jak napisalem wczesniej..tatus moze zemscil si ena matce, moze jest seryjnym morderca i czlonkiem mafii.. ale co to ma do rzeczy??? matka katuje dzieciaka i trzeba go od niej odizolowac..nikt nie mowi, ze ma byc oddany ojcu... o tym gdzei trafi powinna zadecydowac juz rozprawa sadowa..jedno jest pewne..przy takiej matce, na pewno nie wyrosnie na normalnego czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiasprezynka Re: Na świecie są mamy diablice! 09.03.11, 15:51 Rzecznik mi odpowiedział! Treść listu: Szanowni Państwo, Bardzo dziękuję za zainteresowanie sprawą małego Szymka. Chciałbym poinformować, że jako Rzecznik Praw Dziecka podjąłem natychmiast po otrzymaniu zgłoszenia czynności wyjaśniające i w dniu dzisiejszym przeprowadzane są odpowiednie działania sprawdzające w Częstochowie i okolicach. Ponadto, działając na podstawie art. 10 ust. 1 pkt 2 ustawy o Rzeczniku Praw Dziecka, zwróciłem się do wszystkich organów posiadających informacje o sytuacji opiekuńczo-wychowawczej Szymona z wnioskiem o przedstawienie posiadanej dokumentacji. Mam nadzieję, że podjęte czynności pozwolą na zweryfikowanie niezwykle niepokojących doniesień medialnych. Zrobię wszystko, żeby Prokuratura wszczęła umorzone śledztwo i rzetelnie doprowadziła do ukarania winnych przemocy wobec dziecka. Dla mnie najważniejsze jest zabezpieczenie małego Szymka. Bardzo budującym jest wysoki stopień wrażliwości jaki Państwo okazaliście w stosunku do tej sprawy – otrzymałem ponad 200 e-maili z całej Polski. Świadczy to niewątpliwie o tym, że nasze społeczeństwo jest wyczulone na krzywdę najmłodszych i reaguje natychmiastowo na każdy przejaw niewłaściwego traktowania dzieci. W sierpniu ubiegłego roku weszła w życie ustawa o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie, która wprowadziła zakaz stosowania kar cielesnych. Przepisy prawa niewątpliwie wspierają znacząco walkę z każdym przejawem przemocy wobec dzieci, natomiast bez Państwa zaangażowania i wsparcia zapobieganie takim zdarzeniom byłoby znacznie utrudnione. Z poważaniem, Marek Michalak Rzecznik Praw Dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz czestochowa.gazeta.pl 10.03.11, 08:44 czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,9228272,Sprawa_Szymona__Sledztwo_wznowione.html "Nie chcemy, aby doszło do ostatecznego rozwiązania, czyli odebrania chłopca rodzicom i przekazania go do domu dziecka. Dlatego ponownie będziemy pytać krewnych o możliwość sprawowania opieki nad chłopcem do czasu rozstrzygnięcia przez sąd sprawy rozwodowej i ustalenia, komu przypadnie opieka nad dzieckiem. Niestety, do tej pory krewni zarówno ze strony mężczyzny, jak i kobiety nie wyrażali woli zajęcia się dzieckiem - mówi prokurator Basiński." Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: czestochowa.gazeta.pl 10.03.11, 10:26 Nie ma to jak rodzinka. Oni wszyscy diabła warci... Odpowiedz Link Zgłoś
ancymon123 Re: czestochowa.gazeta.pl 10.03.11, 14:18 Sama bym wzieła takie dziecko do siebie. Z rodziny, czy spoza, nieważne, byle pomóc. Cała ta rodzinka to niezłe bagno. Nie oglądałam tego filmu, to nie na moje nerwy, Wasze komentarze mi wystarczyły. A przecież (co pewnie zaraz ktos by wytknął) nie jestem zdeklarowaną przeciwniczką klapsów (ale klaps raz-dwa w roku, a nie tego typu znęcanie się). Odpowiedz Link Zgłoś
figa33 jest wznowienie śledztwa ! 10.03.11, 15:17 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9228272,Sprawa_Szymona__Sledztwo_wznowione.html Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: czestochowa.gazeta.pl 12.03.11, 22:31 Najlepiej oddac obcym, ktorzy dodatkowo dorobia sie na tym.... Taka smutna rzeczywistosc, niestety! Chory system, jak w przypadku Rozy. Lepiej ja zabrac, bo bieda niz dolozyc pare groszy do rodzinnego domu. Nie ma jak rodzina zastepcza: 2500 od ,,lebka".... Pierd... kraj!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
plusimisi Re: Na świecie są mamy diablice! 09.03.11, 17:13 Boże... Płakać się chce! Nie mogę tego słuchać Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: Na świecie są mamy diablice! 09.03.11, 18:08 Rzecznuk zdaje sie pisac z sensem, mam nadzieje ze faktycznie zajmie sie sprawa, jak i inne instytucje. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Na świecie są mamy diablice! 09.03.11, 21:38 przypominam o petycji: www.petycje.pl/petycja/6718/ratujcie_5-letniego_szymona_katowanego_przez_matke!.html z tego co wiem autorka osobiście zaniesie ją do Rzecznika praw dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Na świecie są mamy diablice! 09.03.11, 22:04 Ale rzecznik już podjął działania. Dość konkretne. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii tvn24 pokazuje matkę 11.03.11, 11:44 wiadomosci.onet.pl/wideo/dramatyczne-film-ojca-5-latka,8884914,1,klip.html#m=8884914,c=1 Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: tvn24 pokazuje matkę 11.03.11, 12:55 mama_amelii napisała: > wiadomosci.onet.pl/wideo/dramatyczne-film-ojca-5-latka,8884914,1,klip.html#m=8884914,c=1 Bardzo nie chciałam znów tego usłyszeć. Baba jest zwyczajnie bezczelna. Może głupia jestem, ale mam nadzieję, że się ocknie i dotrze do niej jak to wyglada i co się z nią dzieje. Przypuszczam, że MOPS rączki umył, bo jak w "takim porządnym domu" może się dziecku krzywda dziać. Ale ten prokurator to powinien zostać pociągnięty do odpowiedzialności. I jeszcze tak bezczelnie kłamał, że wszystko jest pod stałym nadzorem i pani jest kontrolowana często. Jak często? No często... Szlak.. Odpowiedz Link Zgłoś
olcia71 Re: tvn24 pokazuje matkę 11.03.11, 19:05 joshima napisała: > mama_amelii napisała: > > > wiadomosci.onet.pl/wideo/dramatyczne-film-ojca-5-latka,8884914,1,klip.html#m=8884914,c=1 > > Bardzo nie chciałam znów tego usłyszeć. Baba jest zwyczajnie bezczelna. Może gł > upia jestem, ale mam nadzieję, że się ocknie i dotrze do niej jak to wyglada i > co się z nią dzieje. > > Przypuszczam, że MOPS rączki umył, bo jak w "takim porządnym domu" może się dzi > ecku krzywda dziać. Ale ten prokurator to powinien zostać pociągnięty do odpow > iedzialności. I jeszcze tak bezczelnie kłamał, że wszystko jest pod stałym nadz > orem i pani jest kontrolowana często. Jak często? No często... Szlak.. > Baba jest bezczelna- może. Ale ja myslę, ze ona ma zszargane nerwy, moze ma cos z głową... moze.. Próbuje się bronić i iśc w zaparte. Pewnie tak samo by jej poradził adwokat skoro autentyczność nagrań będzie dopiero badana, a sprawa jest w toku. Wie co jej grozi i zgrywa głupa. a byc moze doradziłby jej skruchę? nie wiem, nie znam się, ale poniekąd rozumiem jej postawę jak jest postawiona pod murem. Skoro sprawa została umorzona to nie spodziewała się takiego obrotu sprawy i takiego nagłośnienia... Nie usprawiedliwiam jej, ale wiem co próbuje osiagnąć, bo wie co jej grozi. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: tvn24 pokazuje matkę 11.03.11, 20:00 olcia71 napisała: > Baba jest bezczelna- może. Ale ja myslę, ze ona ma zszargane nerwy, moze ma cos > z głową... moze.. Nikt nie twierdzi,że nie. Tylko ona raczej nie wybiera się na terapię i nie wygląda na skruszoną. > Nie usprawiedliwiam jej, ale wiem co próbuje osiagnąć, bo wie co jej grozi. Na szczęście sprawa się wydała. Odpowiedz Link Zgłoś
zaz-u Re: tvn24 pokazuje matkę 11.03.11, 20:05 Właśnie widziałam zapowiedz w tvn , uwaga w przyszłym tygodniu. Mam nadzieję,że rozniosą babę na strzępy! Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: tvn24 pokazuje matkę 11.03.11, 23:28 zaz-u napisała: > Właśnie widziałam zapowiedz w tvn , uwaga w przyszłym tygodniu. Mam nadzieję,że > rozniosą babę na strzępy! A ja mimo wszystko mam nadzieję, że kobieta się otrząśnie i uda się jej pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: tvn24 pokazuje matkę 12.03.11, 19:29 leneczkaz napisała: > Joshi mi się nawróciła Wcale nie muszę się nawracać i wcale nie Tobię. A poza tym przekręciłaś mój nick. Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: Na świecie są mamy diablice! 11.03.11, 12:14 łeee matko wkółko i wkółko to samo wałkowanie tematu.... Ulżylo wam?Matka tego dziecka jest głupia,ojciec tak samo a i pan redaktor z tvn-u nie grzeszy inteligencją.Nakręcają się wszyscy nawzajem.Pogadacie,popiszecie a i tak z tym nic nie zrobicie.Matka z ojcem"drą koty"wmieszali w to dziecko a jeszcze publika dorzucic musi swoje"3grosze".... Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Na świecie są mamy diablice! 11.03.11, 12:56 ylunia78 napisała: > łeee matko wkółko i wkółko to samo wałkowanie tematu.... > Ulżylo wam?Matka tego dziecka jest głupia,ojciec tak samo a i pan redaktor z tv > n-u nie grzeszy inteligencją.Nakręcają się wszyscy nawzajem.Pogadacie,popiszeci > e a i tak z tym nic nie zrobicie.Matka z ojcem"drą koty"wmieszali w to dziecko > a jeszcze publika dorzucic musi swoje"3grosze".... Już zrobiliśmy. Ten stan wrzenia po to właśnie jest, żeby odpowiedzialni ludzie ruszyli tyłki. Nie podoba Ci się? Nie czytaj i nie uczestnicz. Nie ma obowiązku. Wsadź nos w swoje sprawy i milcz. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_a_b Re: Na świecie są mamy diablice! 11.03.11, 13:41 Na całe szczęście niewiele ludzi cierpi na taką znieczulicę, jaką Ty sobą prezentujesz. Jeśli Ciebie bardziej interesują zupki i kupki, to nie wchodź do tego tematu, proste, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Na świecie są mamy diablice! 11.03.11, 13:56 Przyszło mi nawet do głowy, że może ktoś się ty na tym nagraniu rozpoznał. Pewnie się mylę, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
1maja1 Re: Na świecie są mamy diablice! 11.03.11, 17:52 ylunia78 napisała: > łeee matko wkółko i wkółko to samo wałkowanie tematu.... > Ulżylo wam?Matka tego dziecka jest głupia,ojciec tak samo a i pan redaktor z tv > n-u nie grzeszy inteligencją.Nakręcają się wszyscy nawzajem.Pogadacie,popiszeci > e a i tak z tym nic nie zrobicie.Matka z ojcem"drą koty"wmieszali w to dziecko > a jeszcze publika dorzucic musi swoje"3grosze".... powiedziala co wiedziala Odpowiedz Link Zgłoś
olcia71 Re: Na świecie są mamy diablice! 11.03.11, 19:07 ylunia78 napisała: > łeee matko wkółko i wkółko to samo wałkowanie tematu.... > Ulżylo wam?Matka tego dziecka jest głupia,ojciec tak samo a i pan redaktor z tv > n-u nie grzeszy inteligencją.Nakręcają się wszyscy nawzajem.Pogadacie,popiszeci > e a i tak z tym nic nie zrobicie.Matka z ojcem"drą koty"wmieszali w to dziecko > a jeszcze publika dorzucic musi swoje"3grosze".... Puknij się w łeb. Matka moze byc głupia oraz ojciec i cała ich rodzina. I co? i to znaczy, ze ma mi byc obojętne znęcanie się nad dzieckiem? Bo co? Bo moze jest też głupie jak matka i ojciec? Puknij się łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
olcia71 Re: Na świecie są mamy diablice! 11.03.11, 19:08 A jak Ci się nie podoba to nie czytaj- proste. Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: Na świecie są mamy diablice! 12.03.11, 14:52 yolunia ty jak zwykle masz "wiele" do powiedzenia. moze petycje bys podpisala w tym czasie co plodzilas swojego bezsensownego posta? Odpowiedz Link Zgłoś
maxtonka Re: Na świecie są mamy diablice! 14.03.11, 21:59 Teraz mowia o tym u Lisa Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: Na świecie są mamy diablice! 14.03.11, 22:15 ylunia78 napisała: > łeee matko wkółko i wkółko to samo wałkowanie tematu.... > Ulżylo wam?Matka tego dziecka jest głupia,ojciec tak samo a i pan redaktor z tv > n-u nie grzeszy inteligencją.Nakręcają się wszyscy nawzajem.Pogadacie,popiszeci > e a i tak z tym nic nie zrobicie.Matka z ojcem"drą koty"wmieszali w to dziecko > a jeszcze publika dorzucic musi swoje"3grosze".... nooo - to najlepiej nic z tym nie robić no nie? po co się mieszać, najlepiej zamknąć się w swoich czterech ścianach i wypiąć tyłek na wszystko i wszystkich:najważniejsze, że mnie jest dobrze... co do redaktora: nie zauważyłam żeby coś nie tak było z jego inteligencją Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: Na świecie są mamy diablice! 14.03.11, 22:18 ylunia78 napisała: Pogadacie,popiszeci > e a i tak z tym nic nie zrobicie.. no nie do końca -właśnie ten szum medialny, interwencje ludzi z zewnątrz doprowadziły do tego,że zaczęto się to sprawą interesować i sądzę, że teraz nikt tego tak nie zostawi Odpowiedz Link Zgłoś
aggi54 Re: Na świecie są mamy diablice! 17.03.11, 11:14 Ja wlasnie napisalam maila podajac link to Rzecznika Praw Dziecka. Mysle, ze powinno sie te sprawe zbadac. W zadnym przypadku nie powinno sie dopuszczac do znecania sie nad dziecmi. Odpowiedz Link Zgłoś
andzia22l1 w poniedziałek w TVP1 w Celowniku 16.40 ?.... 17.03.11, 19:12 ma być znowu puszczony reportaż tylko tym razem ponoć z udziałem matki ... Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Na świecie są mamy diablice! 19.03.11, 19:49 Nie czytałam Waszych wpisów, może ktoś już miał takie zdanie. Myślicie, że ona jedna tak się odzywa do swojego dziecka? Że to odosobniony przypadek? Ja ze wsi pochodzę, nie jedni rodzice przeklinali przy dzieciach i do dzieci. Może teraz jest lepiej, ale wcale nie idealnie. Pamiętam, jak sąsiadka darła się do dzieci "wy sk... syny", a jej konkubent, ojciec dzieci odpowiadał "nareszcie prawdę powiedziałaś". ps. wypasiony domek, mebelki, zabawki, to i opieka sobie darowała, pewnie mają "gorsze przypadki" Odpowiedz Link Zgłoś
dziub_dziubasek Re: Na świecie są mamy diablice! 19.03.11, 20:21 nasygnale.pl/kat,1025343,title,Czy-5-letni-Szymon-z-Czestochowy-jest-juz-bezpieczny,wid,13233965,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
red_ladybird_1 Re: Na świecie są mamy diablice! 19.03.11, 21:03 Ja też nie słuchałam, bo chyba nie dałabym rady. Słyszałam o tym z opowiadań. Zastanawiam się dlaczego tata po prostu dziecka stamtąd nie zabierze???? skoro jest w stanie podkładać dyktafony, to jak może to biedne dziecko zostawić z takim katem jakim jest jego matka i czekać aż odpowiednie instytucje zareagują??? Ja bym dziecko czym prędzej stamtąd zabrała a nie narażała na takie cierpienia Odpowiedz Link Zgłoś