Dodaj do ulubionych

Pilne Ospa kapiel

11.03.11, 16:18
Bardzo prosze o podpowiedz corka dzisiaj pierwszy dzien ospy mam ja wykapac w nadmanganianie potasu. W aptece kupilam tabletki. Napisane w ulotce rozpuscic tabletke w 1 szklance wody tylko nie napisane do jakiej ilosci wody stad pytanie ile wody do wanny nalac zeby kapiel byla lecznicza?
Obserwuj wątek
    • atrapcia Re: Pilne Ospa kapiel 11.03.11, 16:44
      Wystarczy żeby woda była różowa, byle nie za ciemna - uważaj z tymi tabletkami bo nadmanganian barwi bardzo mocno - przypuszczam, że tabletka może wystarczyć na kąpiel w wannie wody. Ale przy ospie odradzam kąpiel - lepszy jest podobno prysznic, bo nie powinno się moczyć strupków za długo. Krostki można przetrzeć roztworem nadmanganianu już po prysznicu smile
    • marta-zs Re: Pilne Ospa kapiel 11.03.11, 17:07
      nie wiem jak duża jest tabletka, ja dawałam kilka kryształkow wielkości główki szpilki, woda ma być bardzo lekko różowa
    • zebra12 Re: Pilne Ospa kapiel 11.03.11, 18:58
      Kąpałam córkę codziennie. Na wannę wody dawałam 2 tabletki nadmanganianiu potasu.
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/lb/ai/hstg/bYyu6dIWjSAs8PbEBB.jpg
      • karina.1978 Re: Pilne Ospa kapiel 12.03.11, 07:57
        Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Tabletka malutka a woda wyszla taka lekko rozowa. W zasadzie to nie byla kapiel a zanurzenie w wodzie i oplukanie troche sie balam ale dzisiaj juz bedzie lepiej. Jeszcze mam pytanie jak smarowac na glowie we wlosach bo tam ma takie brzydkie zminay cos z ropa parwdopodobnie rozdrapane.
        • iza232 Re: Pilne Ospa kapiel 12.03.11, 16:47
          Na skórze głowy nie smarowałam córki. Tylko na gładkich częściach ciała. Mozna spokojnie umyć dziecko mydłem, tylko nie trzeć gąbką, ale samą ręką. Skórę musisz oczyścić, zeby nałożyć maść na czystą. A samą wodą na pewno dokładnie nie zmyjesz.
          • iza232 Re: Pilne Ospa kapiel 12.03.11, 16:49
            Jeżli twoje dziecko ma jakieś zmiany ropne na głowie, to najlepiej myj jej codziennie włosy.
        • marta-zs Re: Pilne Ospa kapiel 12.03.11, 17:22
          ja smarowalam tez na glowie-fioletem.
          • karina.1978 Re: Pilne Ospa kapiel 13.03.11, 08:44
            Posmarowalam jej na glowie cienka warstwa pasta variderm tak jak i na ciele, ma sporo tego we wlosach i wogole jakos ciezko przechodzi te ospe goraczka 3 dobe 39,5 nad ranem spada i pozniej znowu rosnie wypryski wszedzie gdzie tylko mozliwe. Nie mam z tym zadnego doswiadczenia sama ospy nie mialam maz ponoc bardzo lekko przechodzil a tu prosze chyba za nas dwoje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka