Dodaj do ulubionych

Brak ząbka- trójki

15.03.11, 22:56
Mała ma dwa lata, wychodzą jej obecnie ząbki piątki. Ale niestety nie ma jednej trójki. Nie ma nawet miejsca na ten ząbek jedynie dwójka jest większa od trzech pozostałych. Pytałam dentystkę czy może tak być że trójka nie wyjdzie córce i powiedziała, ze może nie być zawiązka zęba. I stąd moje pytanie: czy zdarzyło się że waszym dzieciom nie wyszły jakieś zęby z powodu braku zawiązka?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Brak ząbka- trójki 15.03.11, 23:31
      Ja tego problemu nie miałam. Ale parę lat temu słyszałam w radiu wiadomość, że szczególnie na terenach zanieczyszczonych w Polsce ( była mowa o Śląsku) jest dużo osób młodych, koło 16-20 lat, którzy nadal mają pojedyncze mleczne zęby! a nie mają zawiązków stałych. I te mleczaki są już mocno zjedzone.
    • gavagai1 Re: Brak ząbka- trójki 16.03.11, 07:21
      ja nie miałam i nie mam nadal piątki dolnejsmile ani mlecznej, ani stałej. Rodzinne; siostra i mój tata też.
      Żyję, mam się dobrze. Zęby ładnie się zeszły, miałam gratisowe miejsce, żeby ósemki pomieścić.
    • aretahebanowska Re: Brak ząbka- trójki 16.03.11, 08:53
      Mój młodszy (obecnie 3,5 r) miał szczątkowe jedynki dolne. To były tylko skorupki, puste w środku. Już ich nie ma bo usunęliśmy zaraz po urodzeniu. Ma w tym miejscu piękną dziurę (akurat na papierosa wink ) i czekamy aż wyrosną kiedyś stałe (może).
      • ancymon123 Re: Brak ząbka- trójki 16.03.11, 13:32
        Po urodzeniu sie dziecka? To urodził sie z zębami? czy fantazjujesz?
        Czy po wyjściu tych pustych mleczaków?
        • aretahebanowska Re: Brak ząbka- trójki 16.03.11, 14:01
          No, urodził się z zębami. Takie kuriozum. Podobno zdarza się raz na kilka tysięcy.
          • tijgertje Re: Brak ząbka- trójki 08.07.11, 21:11
            Faktycznie sie zdarza. Tez mam w rodzinie pryzpadek noworodka z zebem.
    • nihiru Re: Brak ząbka- trójki 16.03.11, 08:54
      mój 1,5-roczniak ma jedynki, dwójki i czwórki właśnie mu wyszły. trójek niet.
      nie wiem czy to nadrobi czy mu zostanie.

A jeszcze trochę mnie niepokoi, że te ząbki które mu wyszły, to tak jakby trochę krzywo rosną. Pocieszam się że może to tylko tak wygląda na początku - jeszcze nie widziałam dziecka z krzywymi mleczakami.
      • emitka1.1.9 Re: Brak ząbka- trójki 16.03.11, 10:44
        a mojej malej wyrosly najpierw dolne jedynki, po czym gorne trojki i dlugo nic, wygladala jak wampirek smile teraz czekamy jeszcze tylko na gorme piateczki
        kto to wie jak te zabki wyrastaja moze jeszcze sie pojawia kto to wie
        • lupa_87 Re: Brak ząbka- trójki 16.03.11, 11:04
          Ja nie miałam zawiązków obydwu dwójek. Mleczne dwójki miałam (w tym jedną do 32 roku życia, ale musiałam ją wyrwać bo zakładałam aparat na zęby), ale stałych już nie.
          Szczerbę w wyniku braku jednej dwójki zasłoniła przesuwana trójka i jedynka, ale to spowodowało, że prawie wszystkie zęby były nie na swoim miejcu i krzywo. Zdecydowałam się na aparat, ale bez sensu, że tak późno.
          Jeśli dziecko nie ma wcale któregoś zęba (czy to mleczne czy stałe), to od początku bym chodziła do ortodonty i jak najwcześniej się da korygowała ich położenie, wtedy nie trzeba będzie aparatu stałego nosić. No ale to pewnie dopiero jak wyjdą zęby stałe, bo na mleczakach nie ma sensu nic robić - choć ortodontę odwiedziłabym już dziś, żeby się zorientować w temacie.
          Oczywiście, żeby być pewnym, że nie ma zawiązków zębów trzeba zrobić RTG.
      • mbshelena Re: Brak ząbka- trójki 08.07.11, 19:19
        HEj, napisz mi prosze czy Twojemu synkowi wyszly juz tröjki. Moja 16-miesieczna cörka jest tym samym przypadkiem. Najpierw wyszly jej jedynki potem czwörki i nastepnie dwöjki. Jestem zaniepokojona poniewaz od dwöch miesiecy nic sie nie dzieje i nie widze zadnych objawöw aby tröjki mialy wyjsc. POZDRAWIAM SERDECZNIE.
    • lukrecja34 Re: Brak ząbka- trójki 16.03.11, 10:58
      ja osobiście nie mam stałych trójek sad niestety o tym,że nie mam zawiązków dowiedziałam się już jako dorosła osoba,mleczne trójki wypadły,mnie zostały dwie przerwy w uzębieniu-czyli klops..
      moja siostra do dziś-a ma 40 lat-w dalszym ciągu te swoje mleczne trójki ma i trzymają się mocno,wypaść nie zamierzają.
    • karro80 Re: Brak ząbka- trójki 16.03.11, 11:29
      Tak młoda nie ma chyba górnej 2, ja nie mam stałych górnych 4 i dolnej 1 lub 2(zęby równiutkie obie mamysmile), moja mama nie ma dwójek górnych.
      Córka była dość intesywnie jako maluszek leczona antybiolami plus miała znaczną osteopenię, więc zawiązek mógł nawet zostać zniszczony - ale w tym konkretnie przypadku obstawiam, że to dziedziczne.
    • namrata86 Re: Brak ząbka- trójki 16.03.11, 11:34
      Ja nie mam dolnej czwórki. Nie miałam ponoć ani mlecznej ani nie mam stałej. W sumie i tak nie byłoby miejsca na tego zęba. Mój dwuletni synek na szczęście ma nrazie wszystkie zęby, czekamy na piątki.

Znam chłopaka który nie ma górnej trójki, nigdy nie maił.
    • moni_ka30 Re: Brak ząbka- trójki 16.03.11, 11:37
      Ja nie mam dwojek stalych(brak zawiazkow) a mleczna dwojke mialam tylko jedna, wiec moze byc, ze juz jej nie wyrosnie.
    • pacynka27 Re: Brak ząbka- trójki 16.03.11, 12:25
      Mój syn nie miał mlecznej dolnej dwójki. To znaczy niby miał smile Jedynka była szersza i wyglądało to tak jakby jedynka i dwójka rosnąc połączyły się w jeden ząb. Teraz ten zmutowany wink ząb wypadł. Młody ma dolne stałe jedynki i tylko jedną dwójkę ale dziury żadnej nie ma. Po prostu 3 zęby zajęły tyle miejsca ile powinny 4.
    • agaja5b Re: Brak ząbka- trójki 16.03.11, 13:27
      Moja córka, obecnie 2 lata i 2 mies, nie ma górnej lewej ale dwójki, jej miejsce zajęła trójka. W sumie teraz nie jest to problem, ale zamierzam pójść z nią do ortodonty jak wyrosną jej wszystkie ząbki, bo teraz wyrzynają się jeszcze ostatnie piątki. Z tego co czytałam tak sie zdarza i czasem po prostu brak zawiązka ząbka.
    • only-madziorek Re: Brak ząbka- trójki 16.03.11, 21:30
      Dzięki za pocieszenie że jednak nie jest to tak odosobniony przypadek wink Zobaczymy czy kiedyś jej wyjdzie stała trójka. Pozdrawiam
      • merci77 Re: Brak ząbka- trójki 16.03.11, 22:42
        a moja za 4 mc skonczy 2 lata i nie ma dwojek dolnych,najpierw byly jedynki dolne,potem gorne,potem dwojki gorne i sa cztery czworki,a dwojek jak nie ma tak nie ma...ale podobno ona ma inna kolejnosc wyzynania
    • nihiru Re: Brak ząbka- trójki 17.03.11, 07:51
      dziewczyny, rozumiem już że jak mój nie będzie miał tych trójek, to nie będzie tragediasmile ale czy to, że czwórki mu wychodzą a trójki jeszcze nie, to znaczy że mu już wcale nie wyjdą? wolałabym żeby jednak miał wszystkie zębywink
    • zebra12 Re: Brak ząbka- trójki 17.03.11, 09:13
      Moja córka nie miała dwójek. W końcu gdy miała 4 latka wyszła jej dwójka, ale taka szczątkowa. Wypadła. Potem wyszła kolejna, myślałam, że stała, ale i ona wypadłą po jakimś czasie. W końcu wyszła stała. Czyli miała 3 zęby!
      • aretahebanowska Re: Brak ząbka- trójki 17.03.11, 09:20
        Ten pierwszy to był pewnie tzw. przedmleczny. Jeszcze rzadszy przypadek niż mleczaki u noworodka. My też myśleliśmy, że u naszego młodego te, z którymi się urodził to będą przedmleczne. Ale nic z tego. Na razie dziura.
    • pacynka27 Re: Brak ząbka- trójki 08.07.11, 20:07

Mój syn nie ma jednej dwójki. Mleczna jedynka była szersza, wyglądało to tak jakby jedynka i dwójka się połączyły. Kiedy ten ząb mutant wink wypadł urosła stała tylko jedynka i tak młody ma dwie dolne jedynki i jedną dwójkę ale dziury nie ma. Te trzy zęby zajmują tyle miejsca ile powinny zajmować 4. Są równe i ładne. Na pewno nikt poza stomatologiem nie zorientuje sie że coś jest nie tak wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka