agnieszka77_11 18.03.11, 20:49 Czy to normalne, że 2-letnie dziecko robi kupę co 2-3 dni czy powinnam się tym niepokoić? Czy taki maluch powinien robić kupę codziennie? Z góry dzięki za opinie i porady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
futro.1 Re: Kupa co 2-3 dni. Czy to normalne u 2 latka? 18.03.11, 21:07 "nie wszystkie dzieci muszą oddawać stolec codziennie" cytat z książki (tej samej co w wątku o śmierci). mój młody też tak ma że co kilka dni mu się zdarzy ale jak już zacznie to potrafi kilka razy w ciągu dnia normalka Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Kupa co 2-3 dni. Czy to normalne u 2 latka? 18.03.11, 21:17 Pocieszyłaś mnie Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Kupa co 2-3 dni. Czy to normalne u 2 latka? 18.03.11, 21:23 niestety to nie jest normalne poczytaj trochę o zaparciach znaczy się książek stolec powinien być oddawany minimum raz dziennie, ale ten raz to absolutne minimum musisz poczytać o diecie w zaparciach, o zaparciach utajonych to nie temat na 3-zdaniowy post tylko ogromny roblem, szczególnie u dzieci ważne, żebyś zadziałała szybko, bo bardzo łatwo doprowadzić do nawykowych zatwardzeń, a to już duży problem, ze sporymi konsekwencjami zdrowotnymi nie będe pisała jakimi, bo straszenie jest bezsensowne proszę Cię tylko, żebyś zwróciła uwagę na ten problem Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Kupa co 2-3 dni. Czy to normalne u 2 latka? 18.03.11, 21:32 Tylko jak moje dziecko zrobi tą kupę co te 2-3 dni to jest ona miękka, a nie twarda, więc zaparcia bym wykluczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Kupa co 2-3 dni. Czy to normalne u 2 latka? 18.03.11, 23:50 kupa w zatwardzeniach nie musi być twarda jest wiele książek o zatwardzeniach, to dość skomplikowany problem jest natomiast faktem, że nie wydalając min raz dziennie stolca uwalniają się do orgazimu bardzo szkodliwe, toksyczne substancje u dzieci jest to o tyle większy problem, że intensywnie się rozwijają, a toksyny uszkadzają mózg radzę więc zainteresować się tematem dostałaś 2 różne opinie, sama musisz zadecydować, czy poczytanie o tym problemie może być pomocne czy nie jeśli nie, to słuchaj pocieszenia futra i w ogóle kupy nie musicie robić albo raz na miesiąć, a znam osobę, która tak właśnie się wypróżnia! Odpowiedz Link Zgłoś
futro.1 Re: Kupa co 2-3 dni. Czy to normalne u 2 latka? 19.03.11, 09:50 naomi19 czy ty masz dyplom z pediatrii czy zwyczajnie naczytałaś się mądrych książek bo ja zacytowałam słowa naszej pediatrzycy. w książkach to możesz doczytać że jedyne co nie grozi twojemu dziecku to puchlina kolan ) w ogóle kupy nie musicie robić albo r > az na miesiąć, a znam osobę, która tak właśnie się wypróżnia! jeszcze toksyny mózgu mu nie zjadły?! Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Kupa co 2-3 dni. Czy to normalne u 2 latka? 19.03.11, 15:30 hahaha zjadły zjadły jesteś idealnym przykładem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Kupa co 2-3 dni. Czy to normalne u 2 latka? 19.03.11, 15:31 i zacznij czyać, to nie boli Odpowiedz Link Zgłoś
futro.1 Re: Kupa co 2-3 dni. Czy to normalne u 2 latka? 20.03.11, 17:34 podaj źródła swej wiedzy o kupie. Propedeutyki pediatrii t. I i III: dzieć karmiony mlekiem może nawet raz na 10 dni. Ważne czy bezboleśnie, całkowicie, na miękko. Czy ten osobnik tak ma, czy to nowość w rytmie wypróżnień? Odpowiedz Link Zgłoś
futro.1 Re: Kupa co 2-3 dni. Czy to normalne u 2 latka? 21.03.11, 23:05 żałosne... nie potrafisz podać źródła swojej wiedzy, nie odpowiadasz na konkretnie zadane pytanie a obrażasz kogoś... Odpowiedz Link Zgłoś
tasia_tk Re: Kupa co 2-3 dni. Czy to normalne u 2 latka? 22.03.11, 09:55 naomi19 napisała: > kupa w zatwardzeniach nie musi być twarda > jest wiele książek o zatwardzeniach, to dość skomplikowany problem > jest natomiast faktem, że nie wydalając min raz dziennie stolca uwalniają się d > o orgazimu bardzo szkodliwe, toksyczne substancje > u dzieci jest to o tyle większy problem, że intensywnie się rozwijają, a toksyn > y uszkadzają mózg > radzę więc zainteresować ppffff.... a to dobre.... Odpowiedz Link Zgłoś
futro.1 Re: Kupa co 2-3 dni. Czy to normalne u 2 latka? 18.03.11, 21:37 niestety to jest normalne ciekawa jestem czy ty też codziennie oddajesz stolca. Odpowiedz Link Zgłoś
futro.1 Re: Kupa co 2-3 dni. Czy to normalne u 2 latka? 18.03.11, 22:02 to było do naomi19 Odpowiedz Link Zgłoś
kalarepka83 Re: Kupa co 2-3 dni. Czy to normalne u 2 latka? 19.03.11, 09:41 U nas jest kilka dziennie. Od urodzenia zdarzyły się 3 dni, kiedy kupy nie było. Córka ma 1,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kupa co 2-3 dni. Czy to normalne u 2 latka? 19.03.11, 11:54 to normalne, szczegolnie jesli dziecko malo jada Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Kupa co 2-3 dni. Czy to normalne u 2 latka? 19.03.11, 12:09 To u nas się nie sprawdza. Non stop coś przeżuwa. Odpowiedz Link Zgłoś
baz12 do naomi19 19.03.11, 12:20 mój syn ma zaparcia nawykowe od 2 lat, jesteśmy pod stałą opieką gastroenerologa, robienie kupy co 2-3 dni uznawane jest za normę - taka jest opinia mojej lekarki (zresztą nie jednej, bo trochę z dzieckiem zaliczyłam lekarzy). Był okres kiedy mój syn robił kupę raz na tydzień ( ani go brzuch nie bolał, ani kupa nie była twarda), ale to już normą nie jest i tym trzeba było się martwić. Natomiast kupa co 2-3 dni nie jest żadnym problemem a tym bardziej zaparciem nawykowym, no chyba, że dziecko chowa się po kątach i wstrzymuje ją, jeśli natomiast robi normalną kupę bez jakiś ceregieli co 2-3 dni to nie uważam żeby był to powód do zmartwień. Poza tym stwierdzenie, że kupa powinna być CONAJMNIEJ raz dziennie też nie jest dobre, bo uważasz że robienie kupy 3-4 razy dziennie to jest norma? Jak dla mnie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: do naomi19 19.03.11, 13:12 Znalazłam coś takiego: O zaparciu mówimy, jeśli liczba oddanych stolców jest mniejsza, niż trzy w tygodniu. Jak często oddaje stolec osoba zdrowa Osoba zdrowa oddaje stolec - raz lub dwa razy dziennie. Poprawne czynności fizjologiczne jelit pozwalają na częstotliwość wypróżniania od 14 do 5–7 tygodniowo. Stolec - niekoniecznie codziennie Wiele osób błędnie sądzi, że musi codziennie oddawać stolec. Uskarża się, więc na zaparcie, ponieważ częstość wypróżnień jest mniejsza, niż oczekują. Jednak za dopuszczalną normę uważa się nawet tylko dwa wypróżnienia tygodniowo. Jednak nagle pojawiające się zaparcie musi zostać dokładnie wyjaśnione, gdyż może ono wskazywać na niebezpieczne dla zdrowia organiczne zwężenie jelita. Rzadziej – nie znaczy że się „zatruwamy” Należy przy tej okazji definitywnie odrzucić dawne przekonanie, że nadmiernie przedłużające się zatrzymanie kału jest rezultatem nieznanego bliżej zjawiska „samozatrucia”. Jest to całkowicie mylna koncepcja. Zaskakującym jest fakt, że nawet poważne zaparcie - stolec raz na 2 tygodnie - jest zazwyczaj dobrze znoszone. Odwodniony stolec nie zawsze oznacza zaparcie Stolec u osób cierpiących na zaparcia jest zwykle substancją twardą, odwodnioną, zwaną „nadmiernie przetrawioną”. Ale istnieją także – choć pojęcie to jest zbyt często nieznane – zaparcia o stolcu miękkim. Spośród 75 pacjentów, którzy mają uczucie niepełnego wypróżnienia (a więc uważają, że cierpią na zaparcie), 50 ma stolce twarde, a 25 stolce miękkie. Istnieją także okoliczności, w których u osób cierpiących na autentyczne zaparcia pojawiają się stolce płynne. Przemienne występowanie zaparć i biegunek Takie zjawisko jest również możliwe. Po kilkudniowym okresie braku stolca lub stolca niepełnego niekiedy pojwiają się duże wypróżnienia płynnym stolcem ( przez 12 do 24 godzin). Następnie cykl zaparcie–biegunka powtarza się. Co się wówczas dzieje naprawdę? Otóż w dniach, kiedy stolec się nie pojawia lub występuje w niewystarczających ilościach, duże ilości resztek z codziennego pożywienia gromadzą się w jelicie. Po kilku dniach jelito pozbywa się tego przepełnienia (zwanego zastojem kału) przez tzw. hipersekrecję reakcyjną, która powoduje obfite wydalenie płynnego stolca. Zjawisko to zwane jest fałszywą biegunką, w rzeczywistości bowiem stolec ten jest złożony z płynu kałowego i resztek substancji nadmiernie przetrawionych, zwykle występujących u osób cierpiących na zaparcia. Podobną formą jest wypróżnienie w postaci bardzo „twardego korka”, po którym natychmiast występuje płynny stolec. Nietypowy wygląd stolca Często osoby zgłaszajace się do lekarza zgłaszają nietypowy wygląd stolca (stolce cienkie lub kulkowe, lub o innym kolorze), albo jego niezwykłą konsystencję. Nietypowy wygląd może wynikać np. z tego, że osoby te lecząc się same nadużyły leków przeczyszczających, czopków i lewatyw. Chociaż może też wynikać z chorób powodujących zwężenia jelit. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: do naomi19 19.03.11, 15:33 agnieszka- zaleganie kału w jelitach nie jest absolutnie normą, nawet jeśli nie występują bóle brzucha Odpowiedz Link Zgłoś
futro.1 Re: do naomi19 19.03.11, 16:28 co w takim razie proponujesz naomi? lewatywę? Odpowiedz Link Zgłoś
lupa_87 Re: do naomi19 19.03.11, 13:16 Synek też tak ma. Nie widzę w tym nic niepokojącego, jeśli nie wiąże się to z twardą kupą czy bólami brzucha. Ja też mam taką przemianę, zawsze taką miałam, żyję i mam się świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Kupa co 2-3 dni. Czy to normalne u 2 latka? 20.03.11, 21:22 Hmmm .... mój dwulatek to dziennie robi ... ze 2 kupy. Wiec dla mnie to nie jest normalne. Z moja starszaczka miałam podobny problem. Jakos przed 2 urodzinami została odpieluchowana ale w zamian za to nabawiła sie strasznych zaparć nawykowych. Kupy do nocnika nie zrobiła i koniec. Mogła siedzieć i siedzieć i nic. Kupę tez robiła co 2-3 dni i to do pieluchy, którą ubierałam jej na spacer. Podawałam jej rózne środki i jakoś po 3 miesiacach minęło. Na twoim miejscu - skonsultowałabym sie z pediatra. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Kupa co 2-3 dni. Czy to normalne u 2 latka? 20.03.11, 21:32 Może faktycznie ma to związek z nocnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Kupa co 2-3 dni. Czy to normalne u 2 latka? 20.03.11, 21:35 Ale z drugiej strony sama nie wiem. On się nocnika nie boi. Nawet sam komunikuje, gdy chce kupę. Odpowiedz Link Zgłoś
to_wlasnie_cala_ja Re: Kupa co 2-3 dni. Czy to normalne u 2 latka? 21.03.11, 10:11 moja córka kiedyś robiła 1 raz na tydzień w wielkich bólach a czasami rzadziej. Dostała na to lek i teraz robi raz na 2-3 dni i to jest sukces. Z tym podtruwaniem to mi lekarka tłumaczyła że w jelitach zbierają się złogi tego niewydalonego i to podtruwa cały organizm. Spróbuj podawać dziecku dużo jogurtów u nas niestety wykluczone. Odpowiedz Link Zgłoś
dasia_23 Re: Kupa co 2-3 dni. Czy to normalne u 2 latka? 21.03.11, 13:38 Nie jest to prawidłowe, wg lekarza - gastrologa mojego syna kupka u dziecka ruchliwego, normalnie jedzącego powinna być raz dziennie. I my do tego dążymy Porozmawiaj z pediatrą o konsultacji z gastrologiem dziecięcym. Albo Cię uspokoi albo zaproponuje leczenie jeśli jest taka potrzeba. Nie czekaj, ja czekałam i doszliśmy do ostatniej fazy zaparć nawykowych Odpowiedz Link Zgłoś
emilka2828 Re: Kupa co 2-3 dni. Czy to normalne u 2 latka? 21.03.11, 21:42 Niestety nie jest to normalne, musisz się udać do pediatry aby skonsultować tą sytuacje. Moja siostrzenica wypróżniała się różnie i miała boleści brzuch, na początku nie było wiadomo dlaczego ja brzuch boli a później jak trafiła do szpitala Matki Polki to lekarz powiedział, że ma strasznie zalegającą kupę i okazało się ze ma martwe jelita przy odbycie, nie pobudzają do wypróżniania pupy. Lepiej to sprawdź www.zdjecia-slubne-lodz.com Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Kupa co 2-3 dni. Czy to normalne u 2 latka? 21.03.11, 22:07 Ok. Dzięki za rady. Wybiorę się na wizytę do lekarza. Mojego Skarba co prawda brzuch nie boli i wypróżnia się najróżniejszych atrakcji, więc mam wielką nadzieję że to chwilowe. Wcześniej robił kupę w zasadzie codziennie, więc może teraz po prostu rzadziej mu się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
lola2221 Re: Kupa co 2-3 dni. Czy to normalne u 2 latka? 21.03.11, 22:31 Moja corka(2lata) tez tak ma.ostatnio daje jej suszone sliwki(je bez problemu),je duzo owocow,jogurty,a kupa tez jest co 2-3dni.Nie placze,nie skarzy sie na bole,ale tez sie martwie i tez nie mam pojecia czy isc do lekarza,czy nie . Odpowiedz Link Zgłoś