Dodaj do ulubionych

Od kiedy potrzebna jest szafa do powieszenia ubrań

29.03.11, 16:43
Orientujecie się może, do jakiego wieku dziecka do przechowywania jego ubrań może wystarczyć komoda z wysuwanymi szufladami, a kiedy niezbędna staje się szafa, tak aby była możliwość powieszenia ubrań?
Obserwuj wątek
    • gupia_rzona Re: Od kiedy potrzebna jest szafa do powieszenia 29.03.11, 16:55
      yyy.... a to nie zależy od rodzaju ubrań?
      jak dziecko dajmy na to dziewczynka ma dużo sukienek, płaszczyków i innych wymagających powieszenia rzeczy, to chyba nie ma znaczenia w jakim jest wieku?
    • monikaa13 Re: Od kiedy potrzebna jest szafa do powieszenia 29.03.11, 16:56
      Dla dziecka mieliśmy szafę do powieszenia od urodzenia.

Poza tym bardzo dziwne pytanie zadałaś.

Od kiedy potrzebna jest szafa??? Myślę, że niektórym w ogóle może byc nie potrzebna big_grin
      • shinee5 Re: Od kiedy potrzebna jest szafa do powieszenia 29.03.11, 17:02
        No, mam nadzieję, że aż tak dziwne to pytanie nie jest wink
        Po prostu - zwyczajnie w świecie mój maluch ma mały pokoik (7 m2), miejsca mało i na razie wystarcza nam komoda do przechowywania ubrań. Kurtka wisi w przedpokoju. Ale chcę kupić nowe meble i zastanwiam się, od kiedy szafa będzie niezbędna.
        • mgd3 Re: Od kiedy potrzebna jest szafa do powieszenia 30.03.11, 09:25
          Ale to raczej zależy od Ciebie.
          Ja przez pół studiów nie miałam "szafy do wieszania" i w niczym mi to nie przeszkadzało - dżinsy i tshirty spokojnie mogły leżeć na półkach, a "elegantszych" ubrań nie zwykłam nosić. smile
          A małej sukienki wieszam od urodzenia - bo mi się nie chce ich prasować przed wyjściem.
    • budzik11 Re: Od kiedy potrzebna jest szafa do powieszenia 29.03.11, 17:01
      Są tacy, którzy w ogóle nie prasują (albo prasują tuż przed założeniem) ubrań, więc szafa niepotrzebna. Ja prasuję ubrania po praniu i wieszam - koszule, sukieneczki - od najmłodszego wieku. Córka jako niemowlak miała sukieneczki - wisiały uprasowane w szafie.
      • monikaa13 Re: Od kiedy potrzebna jest szafa do powieszenia 29.03.11, 17:12
        No jeżeli po to ma być ta szafa to w moim przypadku nie byłaby potrzebna smile
        Prasuję dopiero przed wyjściem.

Ale w naszym przypadku akurat szafa do powieszenia bardzo się przydaje. Jak pisałam używamy od urodzenia. Kiedy przychodzi mus na taką szafę, nie mam pojęcia. Być może nigdy.
    • kosmitka06 Re: Od kiedy potrzebna jest szafa do powieszenia 29.03.11, 18:06
      Od kiedy, ciężko powiedzieć. U nas pojawiła się u małej w pokoju wraz z meblami, jak mała miała rok. I od tego czasu wieszam jej ubranka, sukieneczki, sweterki, kurtki, płaszczyki itp.
      Na dole szafy leżą koce i pościel, na wew stronie drzwi od szafy zamontowane są haczyki gdzie wieszam małej szlafroczki, na drugich drzwiach jest kieszeń gdzie znajdują się wszystkie drobiazgi od szalików, chustek, czapek po frotki i spinki do włosów. Jak dla mnie szafa to niezbędny mebel.
      Pozdrawiam
      • paliwodaj Re: Od kiedy potrzebna jest szafa do powieszenia 29.03.11, 19:06
        jezeli masz kupowac meble, to warto tez uwzglednic szafe do wieszania ubran na swojej liscie zakupow, albo - jezeli jak piszesz nalezy oszczedzac miejsce, cos co dole ma ze 2 szuflady, a gorze miejsce na ubrania wiszace. Szafa taka bardzo sie przydaje.
        Mimo ze chlopiec ma mniej "wiszacych" ubran, to jednak warto
    • aleksandra1357 Re: Od kiedy potrzebna jest szafa do powieszenia 29.03.11, 20:11
      Mam dwóch chłopców. Nie wieszam i nie zamierzam. Swoich rzeczy też nie wieszam smile
    • leneczkaz Re: Od kiedy potrzebna jest szafa do powieszenia 29.03.11, 20:33
      Mój dostał szafę jak miał ok 1,5 roku ale wcześniej się też męczyłam bo jestem z domu w którym idealnie uprasowane rzeczy wisiały kolorystycznie i taki ład i porządek mam też u siebie w garderobie a także w szafie mojego synka. W sumie to nawet ledwie się mieścimy z wieszakami..
    • mikams75 Re: Od kiedy potrzebna jest szafa do powieszenia 29.03.11, 20:59
      mam szafe, ale sa w niej polki i wszysko lezy na polkach. Komoda jest niewygodna, ciezko sie wyciaga spod spodu. W szufladzie trzymam skarpetki, rajstopy, majtki itp. Reszta lezy poskladana na polkach. Nie prasuje ubran dzieciecych, nie widze takiej potrzeby.
      Jak sie rowno powiesi i rowno zlozy to wcale nie sa rzeczy pomiete. A w kancik nie musi miec spodni.
    • my_valenciana Re: Od kiedy potrzebna jest szafa do powieszenia 29.03.11, 21:22
      Moje dziecko ma od zawsze dużą szafę oraz dodatkowo komodę - zawsze obie pełne - nie mam już miejsca na wieszaki - nie wyobrażam sobie życia bez szafy. Pomięte bawełniane koszulki jeszcze się jakoś na człowieku wyprostują ale kurtki? Na myśl o pomiętej kurtce mną wstrząsnęło wink
      • shinee5 Re: Od kiedy potrzebna jest szafa do powieszenia 29.03.11, 21:37
        Kurtki wieszam w szafie w przedpokoju. Komody i szafy niestety raczej nie zmieszczę w tym mikro - pokoju, a raczej: mogę zmieścić, ale wtedy miejsca na do zabawy będzie malutko.
    • mama_amelii Re: Od kiedy potrzebna jest szafa do powieszenia 30.03.11, 07:20
      U mnie szafa była potrzebna od początku(aczkolwiek w swoim pokoju córka nadal nie ma,korzysta z szafy siostry.Ale za 2 lata zrobimy jej pokój taki bardziej młodzieżowy i wtedy będzie szafa).Ja musze mieć wszystko uprasowane,nie lubię kantów i zagięćsmile
      • ant-nat Re: Od kiedy potrzebna jest szafa do powieszenia 30.03.11, 08:28
        A ja nie cierpię prasować ale zawsze to robię bo nie wyobrażam sobie żeby moje dzieci chodziły pomięte.
        Dla dzieci nie mam szafy, wszystkie rzeczy maja poukładane w szafkach. Kurtki w których aktualnie chodzą mają na wieszaku w przedpokoju, drugie kurtki (bo zawsze maja po dwie) mają w szafce razem z kurtkami np. zimowymi lub kupionymi na wyrost.
        Ale gdybym miała szafę dla dzieci chętnie bym z niej korzystała.
    • kaskahh Re: Od kiedy potrzebna jest szafa do powieszenia 30.03.11, 09:37
      zalezy wlasnie jak ty to widzisz
      moja corka ma szafe od poczatku

ale jak miejsca brak.. to kiecki trzeba poukladac
    • joanna_poz Re: Od kiedy potrzebna jest szafa do powieszenia 30.03.11, 09:59
      syn nie ma u siebie szafy do wieszania ubrań (ma 6,5 roku) i nie widzę poki co potrzeby jej posiadania.
    • katriel Re: Od kiedy potrzebna jest szafa do powieszenia 30.03.11, 12:04
      Ja mam 36 lat i jeszcze nie potrzebuje, wystarcza mi polki i wieszak z kolkami na kurtki.
      • lupa_87 Re: Od kiedy potrzebna jest szafa do powieszenia 31.03.11, 08:48
        Synek ma 3,5 roku - kupowałam mu nowe mebelki i dałam w jednej szafce drążek na wieszaki. Po 1 dniu zdemontowałam drążek i zamieniłam przestrzeń na półkę wink Póki co wisiałyby tam tylko kurtki, które równie dobrze mogą być złożone lub wisieć na przedpokoju - nie ma takiej potrzeby.
    • kinga_owca Re: Od kiedy potrzebna jest szafa do powieszenia 31.03.11, 10:25
      mój ma swoją "część" szafy w przedpokoju, zrobioną tak, że przestrzeń "wisząca"rośnie razem z nim (ma na dole półki, które po kolei można wyjmować, jedna już jest wyjęta)
      na początku wisiały tam jego kombinezony, potem kurtki, polary i bluzy, teraz część zajmują koszule
      reszta rzeczy leży złożona w komodach
      ale wiadomo, że on raczej sukienek posiadac nie będzie ani płaszczyków na razie, więc nie widzę potrzeby odddzielnej szafy
      w przypadku dziewczynki myślę, że kupiłabym od początku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka