Dodaj do ulubionych

kostium kapielowy czy majtki na plaze?

14.04.11, 13:47
Wybieramy sie latem pierwszy raz z corka nad morze. Co lepiej sie sprawdzi przy prawie dwulatce? kostium kapielowy, czy same majtki? Majtek mozna miec kilka par i w razie co przebrac. Kostium to juz dodatkowy wydatek... Teraz w tesco jest promocja na kostiumy, stad moje pytaniesmile
Obserwuj wątek
    • paliwodaj Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 14:11
      tylko i wylacznie kostium kapielowy jedno-czesciowy. Nie wyobrazam sobie dziewczynki biegajacej w majtkach, a juz zupelnie na golasa
      • fajny.c.u.k.i.e.r.e.k Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 14:17
        paliwodaj napisała:
        Nie wyobrazam sobie dziewc
        > zynki biegajacej w majtkach, a juz zupelnie na golasa

ja w majtkach sobie wyobrażam (mówimy o dwulatce) łatwiej wypłukać piasek, który jak wiadomo dostanie się wszędzie, nawet jak dziecko jest w jedno-częsiowym kostumnie, ale zgadzam się co do tego, że na pewno nie całkiem na golasa!!! a w tamtym roku widziałam dzieci w wieku 4-5 lat ganiające się po plaży nago - PORAŻKA!!!
        • camel_3d Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 15:50
          >4-5 lat ganiające się po plaży nago - PORA
          > ŻKA!!!

a zobacz turyski europejskie laza po plazach egiptu w kostiumach..to dla egipcjan tez porazka... moze rodzice tych dzieci nie sa az tak pruderyjni??
          • memphis90 Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 19.04.11, 20:09
            To nie pruderia. To estetyka.
    • fajny.c.u.k.i.e.r.e.k Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 14:13
      moim zdaniem, przy dwulatce wystarczą same majteczki, oby tylko pogoda Wam dopisała suspicious
    • igajos Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 14:17
      moja córka miała i strój jednoczęściowy i majteczki na plażę. Wolała majteczki.
      • twitti Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 14:27
        DZiekismile na golasa odpada, bo tez jestem przeciwnikiem.
    • tym08 Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 14:58
      przez ostatnie 2 lata miala i stroj jednoczesciowy i same majtki - wolala majtki, zreszta i tak miala zwykle jakas koszulke albo recznikwink
      • lupa_87 Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 15:04
        Zdecydowanie majtki - po co dwuletniemu dziecku kostium? Na litość boską jesteście zboczone.
        • koza_w_rajtuzach Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 15:10
          > Zdecydowanie majtki - po co dwuletniemu dziecku kostium? Na litość boską jesteś
          > cie zboczone.

ROTFL
          • monnap Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 19.04.11, 18:44
            Na plaze dziecko powinno byc ubrane w kostium a nie majtki. Przede wszystkim kostum dla tak malego dziecka powinien miec tez koszulke aby zakrywac od slonca ramiona i plecy.
            Sama sobie zaloz majty na plaze. No i w ogole jak dziecko jeszcze nie jest odpieluchowane to musi miec jeszcze na sobie specjalna pieluche na plaze i do wody, ale to juz pewnie zupelnie inna bajka dla tych ktore sa za majtami.
            • ciociacesia ale ty wiesz czym pielucha 'do wody' 19.04.11, 21:35
              rozni sie od tej zwykłej?
            • hanalui Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 20.04.11, 01:04
              monnap napisała:

> Na plaze dziecko powinno byc ubrane w kostium a nie majtki. Przede wszystkim ko
              > stum dla tak malego dziecka powinien miec tez koszulke aby zakrywac od slonca r
              > amiona i plecy.

Dokladnie...co za glupi pomysl rozbieranie dzieciaka do samych majtek - dlugie rekawki, dlugie nogawki cos jak stroj do surfingu dla ochrony przed sloncem glownie, do tego nakrycie glowy z dodatkowym pokryciem na szyje zeby jak zasiedzie w piachu szyji sobie nie przypieklo
              • franczii Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 20.04.11, 06:33
                No taki stroj w sam raz na kapiel ale w M. Polnocnym
                • hanalui Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 20.04.11, 21:46
                  franczii napisała:

> No taki stroj w sam raz na kapiel ale w M. Polnocnym

Może tak gdyby to był zwyczajny kawałek bawelnianej szmatki typu podkoszulek. Jesli kupisz porzadny stroj to nie tylko material ma filtr UV ale rowniez izoluje przed wysoka temperatura.
        • paliwodaj Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 15:11
          nie ,nie jestesmy zboczone ,wprost przeciwnie!
          Recze Ci ze jezeli dziewczynka pojawilaby sie na na golasa na coniektorych plazach swiata, ratownik zwrocilby uwage rodzicom. Moze to przechodzi w Polsce ale jest niesmaczne.
          co do majtek, wygladaja niestosownie na dziewczynce, mysle ze 2 lata to tez czas zeby zaczac wyrabiac jakies wyczucie gustu. Jest tyle slicznych stojow kapielowych, po co robic z dziewczynki chlopczare i wypuszczac w samych majtach na plaze?
          Moja 3 latka za nic nie wystapilaby na plazy czy basenie w samych majtkach, ani mnie do glowy by nie przyszlo zeby jej taki "ubior" serwowac
          • tym08 Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 15:16
            Hmmm, to chyba jestem zboczonawink bo sama tez czesto na plazy siedze w samych majtkachsmile
            • lacitadelle Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 15:21
              tym08 napisała:

> Hmmm, to chyba jestem zboczonawink bo sama tez czesto na plazy siedze w samych ma
              > jtkachsmile

o zboczenie prędzej podejrzewałabym kogoś, kto uważa, że dwuletnie dziecko w samych majtkach na plaży wygląda niestosownie.
          • igajos Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 15:44
            ale są ładne dziewczęce majteczki na plażę. Moja córka miała różowe, z kolorowymi rybkami. Z takiego samego materiału jak stroje kąpielowe. Widziałam też z falbankami, kokardkami. Więc nie rozumiem, dlaczego takie majtki mają robić z dziewczynki chłopczycę.
          • mama_amelii paliwodaj 14.04.11, 16:43
            'co do majtek, wygladaja niestosownie na dziewczynce, mysle ze 2 lata to tez czas zeby zaczac wyrabiac jakies wyczucie gustu. Jest tyle slicznych stojow kapielowych, po co robic z dziewczynki chlopczare i wypuszczac w samych majtach na plaze?"

Powiedz,że żartujesz?big_grin Dla mnie śmiesznie wyglądają 2 latki w dwuczęściowych strojach kąpielowych.Jednoczęściowe ok jak ktoś chce,ale majtki kąpielowe u takiego malucha niesmaczne(tym bardziej,żę są z falbankami lub spódniczkami ewidentnie dziewczęce???hehe w szoku jestem,że ktoś ma taki tok myśleniasmile)
          • silje78 Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 20:46
            twoje podjeście nadaje dziecku seksualność, a dla mnie córka jest aseksualna.. nago - nie do przyjęcia, a majtki to wygoda. czy dziewczynka chodząca w spodniach czy szortach jest też chłopczarą? co gorszącego jest w nagiej klatce piersiowej dziewczynki? czym różni się od chłopca?
          • mikams75 Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 18.04.11, 20:37
            twoja 3-latka musiala sie od ciebie dowiedziec, ze w samych majtkach jest cos nie tak.
            Moja trzylatka, to by najchetniej gola latala, wiec przekonanie ja do majtek to juz wyczyn.
            Kostium tez ma, ale kladziemy go na basen, na plazy woli majtki.
            W tropikach uzywamy koszulki plus majtki, bo slonce jest tak ostre, ze po calym dniu na plazy to by chyba miala spalone ramiona i kark mimo calej tubki kremu.
          • 18_lipcowa1 Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 19.04.11, 12:48
            > co do majtek, wygladaja niestosownie na dziewczynce, mysle ze 2 lata to tez cza
            > s zeby zaczac wyrabiac jakies wyczucie gustu. Jest tyle slicznych stojow kapiel
            > owych, po co robic z dziewczynki chlopczare i wypuszczac w samych majtach na pl
            > aze?
            >

aha
            a stroj ma zakrywa ''niby cycuszki"?
            To dopiero chore
            • monnap Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 19.04.11, 18:49
              Nie, gora ma zakrywac przed niebezpiecznym promieniowaniem i zadna mala dziewczynka nie powinna latac po plazy z gola klata. To samo tyczy sie malych chlopcow. Moi synowie chodza po plazy w dwoczesciowych kostiumach, ale do POlski niestety jeszcze to nie doszlo..
              Poza tym SUnblock SPF 50 to norma.
    • camel_3d eeeeeee???? 14.04.11, 15:48
      > Majtek mozna miec kilka p
      > ar i w razie co przebrac.

chodzi ci ze zasika?? to przepluczesz w wodzie i zalozysz smile

a wogole to polecam takie fajne kombinezoniki z filtrem UV...

BERLIN! DU BIST SO WUNDERBAR!!!
      • paliwodaj Re: eeeeeee???? 14.04.11, 16:15
        nie sikac i kupe to idzie do wody, latwo te majtki zdjac i po krzyku smile nawet zmieniac nie trzeba. W stroju to juz problem, trzeba sie nagimnastykowac
        Zboczona to chyba jest wiekszosc cywilizowanego swiata, ze zaklada stosowny stroj dziewczynce na plaze.
        Zreszta w Afryce dzieciaki tez podobnie biegaja na waleta, albo prawie na waleta , chyba ujdzie tez i nad Baltykiem
        • asiakh ??!! 14.04.11, 16:27
          "nie sikac i kupe to idzie do wody, latwo te majtki zdjac i po krzyku smile "
          powiedz,że żartowałaś, prawda???!!!
          • paliwodaj Re: ??!! 14.04.11, 18:26
            nie nie zartowalam , malo razy pewnie widzialas dzieci sikajace po wydmach, dalej na plazy, czy do wody, przeciez nad Baltykiem to normalny widok!
            Wode traktuje sie jak ubikacje
          • camel_3d Re: ??!! 15.04.11, 14:52
            > "nie sikac i kupe to idzie do wody, latwo te majtki zdjac i po krzyku smile "
            > powiedz,że żartowałaś, prawda???!!!

a myslisz ze scieki z miasteczek nadmorskich to dokad wedruja??
        • camel_3d Re: eeeeeee???? 15.04.11, 14:51
          > Zreszta w Afryce dzieciaki tez podobnie biegaja na waleta, albo prawie na wale
          > ta , chyba ujdzie tez i nad Baltykiem

w afryce? przyjedz do niemiec...
    • mama_amelii pusch upy dla 7 latek to jest przesada:( 14.04.11, 16:36
      Moja córka ma majtki i stroje kąpielowe(woli same majtki kąpielowe to zakłada.W tym roku na plaży sama sobie wybierze w czym jej wygodniej(ma 5 lat).
      To jest dopiero przesada-
      www.edziecko.pl/rodzice/1,102740,9361881,Bikini_z_push_up_dla_dzieci___szokujaca_kolekcja_A_F.html
    • tempera_tura Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 16:46
      Majtki. Wygodniejsze. Sama nie znosze jednoczęściowych kostiumów.
      Co do tekstów o robieniu z dwulatki chłopczycy................. Żal komentować. Myślę że są ważniejsze sprawy do wpajania dwuletniemu dziecku niż to że ma wyglądać "ładnie" i "dziewczęco". Straszna kiszka. I tak bedzie musiała "dbać" o swój wizerunek kobiety przez całe życie..... Nie wiem skąd takie matki czerpią pomysły na dziwne wychowywanie córek (malutkich). Pewnie im mamusie powiedziały że na plaży najważniejszy jest wygląd a nie zabawa i wygoda, nawet jak ma sie dwa lata.............................
      Uważam (podkreślam: Ja Uważam) że powinno się tłumaczyć takim kobietom ze są durne i już. I może pokazać im biedaczkom naprawde fajne rzeczy do roboty.....
      • halapta Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 17:08
        Uważam (podkreślam: Ja Uważam) że powinno się tłumaczyć takim kobietom ze są du
        > rne i już. I może pokazać im biedaczkom naprawde fajne rzeczy do roboty.....

A nie pomyślałaś, że te durne matki maja świadomość, że na publicznych plażach i na basenach są różni ludzie i niektórzy przychodzą w celu pooglądania sobie dzieci hasających nago lub półnago?
        Ja tam dmucham na zimne, nie będzie mi byle dziad się seksualnie zadowalał widokiem mojego dziecka. Syn na plażę chodzi ubrany w luźne spodenki kąpielowe.
        • tempera_tura Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 18:05
          "co do majtek, wygladaja niestosownie na dziewczynce, mysle ze 2 lata to tez czas zeby zaczac wyrabiac jakies wyczucie gustu. Jest tyle slicznych stojow kapielowych, po co robic z dziewczynki chlopczare"
          Czytaj ze zrozumieniem, przynajmniej spróbujsmile
          Moja wypowiedz odnosi się do powyższego cytatu, jak widzisz nie ma to mowy o pedofilach i problem "seksualny" nie jest poruszany. Problemem to just nauka wyczucia gustusmile
        • tempera_tura Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 18:07
          Zakładzasz synkowi luźne spodenki z tego powodu? Boisz się że pedofil woli slipy?
          To już chyba kwalifikuje sie do leczenia......
          • paliwodaj Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 18:30
            temeratura - tak, na plazach amerykanskich obowiazuje stanowczy NAKAZ spodenek dla chlopcow i wogole plci meskiej. Dlatego moi chlopcy nosza tylko spodenki.
            Lecz sie sama i zaczerpnij troche swiata zebys nie musiala byc z plazy wyproszona, lub ukarana mandatem za gole dzieci i obcisle majty dla meza
            • tempera_tura Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 18:44
              W Stanach cała masa debilnych nakazów i zakazów, nie warto wszystkiego kopiować bo to takie amerykańskiesmile Zaczerpnij troche świata? Co to wogole ma znaczyć?! Chyba zlasuj sobie mózg amerykańską sieczką......Ty chyba powinnaś zaczerpnąć troche świeżego powietrza (najlepiej europejskiego) i zastanowić sie nad sobą.... Naprawde uważasz że wychowywanie dzieci w tak paranoicznym miejscu jak USA powinno być dla nas wzorem?
              Nie każdy marzy o urlopie nad amerykańskim morzem, do europy takie nakazy jeszcze dłuuuuuuuuuuuuugo nie dotrą. Zasadniczo uważam że nalezy równać w górę ale swój mógz też by sie przydał.
            • franczii Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 16.04.11, 07:47
              No tos sie cywilizowanego swiata naogladala. Cala Europa jest niecywilizowana bo mali chlopcy i male dziewczynki biegaja po plazy w wygodnych kapielowkach o koju slipek.
            • memphis90 Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 19.04.11, 20:15
              Z tego, co wiem, to pantalony do kolan są passe i znów wracają slipy.
          • vanillafields Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 16.04.11, 21:55
            Taaaa... Mieszkam w Stanach i najbardziej na tutajszych plazach brakuje mi widoku facetow z brzuchem piwnym w obcislych slipach. Tylko spodenki!
            Moja corka na plazy w dwoczesciowym stroju, typu majtki i koszulka. Nie rozumiem manii Polakow pozwalajacych dzieciom latac caly dzien nago/polnago po plazy, w dobie raka skory...
        • mama_amelii Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 18:11
          Syn na plażę chodzi ubrany w luźne spodenki kąpielowe.

A nie pomyślałaś,że jakiś pedofil woli chłopców ubranych w spodenki kąpielowe.Lubi sobie powyobrażać co ma pod tymi spodenkami???
          Nie popadajmy w paranojęsmile
          • halapta Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 20:59
            No wiesz pewnie są i tacy co wolą jak dzieci są zakutane w kombinezon i tylko twarzyczkę widać. Możemy i tak dyskutować.
      • paliwodaj Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 18:25
        temperatura , czy ty masz stala wysoka temerature - powod majaczenia ? bardzo wysoka?
        co sie robi na plazy to inna sprawa, a co sie nosi to inna. Nikt z dziecka nie robi mumii zeby nie moglo sie ruszyc.
        Fantazja Cie poniosla, wyzyj sie i ksiazke napisz
        wiem ze w niektorych ciagle drzemie wizja golego dziecka na plazy, zrewolucjonizowana lekko do majtek w ostatnicj latach, ale czas pojsc troche dalej .
        Co za pomysl w majtkach to chlopaki smigaja na plazy!
        To juz na plazy z dziewczynki nie mozna ladnie ubrac dodatkowo zeby bylo jej wygodnie? i zeby pedofile nie slinili sie zza krzakow
        • tempera_tura Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 18:47
          Hmmmmm.
          Taraz to już nie rozumiem Cię wogole Moja Drogasmile
          O co ty walczysz? Nie podoba Ci sie że uważam że dziewczynka w majtkach jest ok? Że nie ma sensu sie w takich sytuacjach stroić? Czy o te luźne gatki?
        • blaszany_dzwoneczek Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 18:51
          > Co za pomysl w majtkach to chlopaki smigaja na plazy!

Podobno przecież chłopaki tylko i wyłącznie w spodenkach?? To jak w majtkach?

> To juz na plazy z dziewczynki nie mozna ladnie ubrac dodatkowo zeby bylo jej w
          > ygodnie? i zeby pedofile nie slinili sie zza krzakow

Tak, bo na pewno jak będzie w kostiumie ślicznym, dziewczęcym, różowym, w kropki, z falbanką czy czym tam, to mniej się będą ślinili, niż jak będzie w majteczkach kąpielowych czy innych.
        • tempera_tura Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 18:53
          I jeszcze jedno pytanie: Ty naprawde z tym sikaniem i robieniem kupy do wody? Pozwalasz na legalu dzieciom? Sama je tego uczysz.....? Przepraszam ale tak wynika z Twoje posta.
          Właśnie o to sie rozchodzi. Cała Ameryka, ubrana w luźne gacie, przestrzejąca nakazów a ludzie uczą sr.... własne dzieci do wody!!!!!
          To ja już wole Europe w slipach i chodzących do toalety/robiących kupe do worka
          • paliwodaj Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 21:12
            temperatura, ty nie dosc ze bredzisz to jeszcze czytac nie potrafisz, a jak juz przeczytasz to i tak nie rozumiesz. Pokaz mi palcem gdzie napisalam ze JA dzieciom pozwalam, no pokaz!!!
            Juz ci napisalam ze nadmiar wyobrazni spozytkuj na sworzenie swojej ksiazki, a nie doprawiaj teoryjki ludziom.
            Baltyk to nie cala Europa, dziewczyno! Zreszta tam toalety nie zawsze uswiadczysz, stad te pieluchy porozrzucane po wydmach, taka jest swiadomosc mamusiek, albo sikac na wydme, albo w piluche, ktora zakopuje sie w piasku. Moze na poczatku to zreformujmy, a pozniej pomyslimy w co to dziecko ubrac na plaze
            • tempera_tura Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 15.04.11, 09:44
              To Ty zasugerowałaś że robienie do wody to norma. Ja nie miałam pojęcia.
        • memphis90 Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 19.04.11, 23:17
          > To juz na plazy z dziewczynki nie mozna ladnie ubrac dodatkowo zeby bylo jej w
          > ygodnie? i zeby pedofile nie slinili sie zza krzakow
          Czyli pedofile po prostu nie ślinią się na widok 3-latki w push-up'ie?
      • memphis90 Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 19.04.11, 20:13
        Nie wiem skąd takie matki czerpią p
        > omysły na dziwne wychowywanie córek (malutkich).
        Z kolorowych pism. 5-letnia Suri chodzi przecież na obcasach, a że ze smoczkiem w zębach, to już inna sprawa...
      • nastoletnia-mama Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 19.04.11, 21:35
        Też tak pomyślałam. Po co 2-latka ubierać na plażę, kiedy jest to jedyna okazja, żeby pobiegać trochę na goło( w majtkach oczywiście) i poczuć wiaterek na plecach smile Mi się wydaje, że dziewczynce potrzebny jest biustonosz dopiero gdy zaczyna się wstydzić pokazywać bez bluzki i sama tego chce.
    • scarlett74 Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 17:07
      Moja jak była dwulatką, miała majtki, do głowy mi by nie przyszło zakładac jej kostium.Majtki sa wygodniejsze ,raz dwa schły i miała takie dziewczęce z hello kitty, więc mimo krotkich włosów nie wyglądała jak chłopiec.
    • mozyna Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 19:48
      Moj synek ma i majty i pianke i caly kostium tzw. swimsuit...zalezy od warunkow atmosferycznych i czasu spedzonego na plazy/w wodzie.
    • slonko1335 Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 20:06
      Moja jako dwulatka miała pieluchę kąpielową zazwyczaj tylko, majtki i kostium też mieliśmy, kostium był najrzadziej w użyciu.
      • lupa_87 Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 20:50
        Mi się wydaje, że te mamusie co nie wyobrażają sobie, żeby dwulatka latała w dziewczęcych majtkach na plaży, to same są brube i brzydkie. Rekompensują sobie swoje braki w urodzie, zmuszaniem córeczek to wyglądania ładnie i dziewczęco bez względu na zdrowy rozsądek i logikę. Co wy chceci ukrywać pod tymi kostiumami dla dwuletnich dzieci - cycki, których nie ma? Potem wyrastają takie pruderyjne do przesady i z problemami kobity i robią to samo ze swoimi córkami. tongue_outPP
        • lupa_87 Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 20:55
          Moja 3 latka za nic nie wystapilaby na plazy czy basenie w samych majtkach, ani mnie do glowy by nie przyszlo zeby jej taki "ubior" serwowac
          Ciekawe dlaczego za nic nie wystąpiłaby na basenie w samych majtkach? Pewnie sama to sobie wymyśliła, że to jest wysoce niestosowne hehehehe
          Nakładłaś temu biednemu dziecku do głowy tych bzdur sama, przez co teraz ma wypaczony obraz rzeczywistości.
          • paliwodaj Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 21:22
            lupa, bo na basen nikt tez dziewczynki w samych majtkach nie wpusci, nie pomyslalas w swych
            wywodach?
            Co do idiotycznych przypuszczen ze te mamuski , jak to napisalas "bube" czy cos, to kochanie nie widzialas, wiec nie fantazjuj.
            Bzdur nikomu nie kladlam, po prostu kupuje jej stroje kapielowe, klapki, okulary przeciwsloneczne z filtrem plus kapelusz i wtedy mozemy udac sie na plaze jak ludzie cywilizowani. Ma tego swiadomosc, nie jest to nic wypaczonego.

> Nakładłaś temu biednemu dziecku do głowy tych bzdur sama, przez co teraz ma wyp
            > aczony obraz rzeczywistości.
            Jestes zalosna. Upewnij sie na drugi raz jakie sa zwyczaje w danym kraju gdy ( byc moze) udasz sie na wakacje, zebys na idiotke nie wyszla

• tempera_tura Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 15.04.11, 09:46
              Czyli Twoim zdaniem dwulatka w samych majtkach musi być dzieckiem ludzi nie cywilizowanych?
              Dobre. Przynajmniej wiadomo na jakiej podstawie oceniasz ludzi...
              • franczii Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 16.04.11, 07:37
                W calej poludniowej Europie male dziewczynki plazuja w samych kapielowkach a nie zakute z jednoczesciowe kostiumy. czasami trafi sie jakas malutka w bikini ale to dopiero wyglada niesmacznie.
                Paliwodaj sobie cos wyobrazila na temat cywilizacji albo kompleks nizszosci ma i stad taka gorliwosc.
            • franczii Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 16.04.11, 07:31
              Dla dziewczynek sa same kapielowki tak jak dla chlopcow tylko ze dziewczece.
              Zwlaszcza nad cieplym morzem w upal zapakowac dziewczynke w jednoczesciowy stroj to glupota, przeciez to niewygodnie i goraco. Ja przez jeden sezon chodzilam w jednoczesciowym bo bylam tuz po ciazy i powiedzialam sobie nigdy wiecej. No chyba ze 2latce bikini a to juz smieszne.
            • globus.histericus Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 17.04.11, 14:45
              paliwodaj napisała:

> lupa, bo na basen nikt tez dziewczynki w samych majtkach nie wpusci, nie pomysl
              > alas w swych
              > wywodach?
              Moja dwulatka bez problemu jest wpuszczana na basen w samych majtkach. Duży basen w dużym mieście, więc nie wiem co Ty bredzisz.
            • memphis90 Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 19.04.11, 23:20
              > lupa, bo na basen nikt tez dziewczynki w samych majtkach nie wpusci, nie pomysl
              > alas w swych
              > wywodach?
              Czy nadal mówimy o 2 -latce, czy jakimś cudem przeskoczyliśmy do gimnazjalistek?
        • forio LUPA_87 Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 15.04.11, 17:00
          lupa_87 napisała:

> Mi się wydaje, że te mamusie co nie wyobrażają sobie, żeby dwulatka latała w dz
          > iewczęcych majtkach na plaży, to same są brube i brzydkie. Rekompensują sobie s
          > woje braki w urodzie, zmuszaniem córeczek to wyglądania ładnie i dziewczęco bez
          > względu na zdrowy rozsądek i logikę. Co wy chceci ukrywać pod tymi kostiumami
          > dla dwuletnich dzieci - cycki, których nie ma? Potem wyrastają takie pruderyjne
          > do przesady i z problemami kobity i robią to samo ze swoimi córkami. tongue_outPP

Strasznie prymitywna wypowiedź.
          Zgadzam się z paliwodaj odnośnie plaż za granicą. Bardzo dużo podróżuję i nigdzie nie widziałam, oprócz Polski (no nie byłam u sąsiadów na wschodzie), gołych dzieci na plaży.
          • franczii LUPA_87 Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze 16.04.11, 07:49
            Ale tu chyba nie bylo mowy o golym dziecku tylko o majtki contra kostium.
    • silje78 Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 20:43
      moja chodziła w majteczkach,ale takich od kostiumu kąpielowego. strój jednoczęściowy też miała. majtki są wygodniejsze pod tym względem, że łatwo je zmienić no i jak słońce mocno świeci wystarczy dziecku nałożyć cieniutką bawełnianą koszulkę (poza filtrem), w stroju i koszulce może być za ciepło.. ja po każdym zamoczeniu zmieniałam majteczki na suche.
    • leneczkaz Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 21:08
      Mam syna, ale wydaje mi się, że ubierałabym córkę w strój kąpielowy.
      W każdym razie lepsze majtki niż nago.
    • mika_p Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 14.04.11, 21:29
      Majtki. I cienka koszulkę.
      Jednoczęsciowy kostium córka dostała, jak miala 5 lat.
      Jak była młodsza, braliśmy duzo majtek, bo i potrzebę siusiania zgłaszała dużo częściej, a bez sensu zakładać mokre majtki na tyłek. Więc majtki, koszulka, chustka na głowę.
      • lidka73 Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 15.04.11, 14:47
        Jak jeszcze chwilę poczytam ten wątek to wpadnę na pomysł przyodziania syna w kostium kąpielowy. Jednoczęściowy oczywiście smile
        • misia_matysia Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 15.04.11, 17:11
          powinnaś - biust w końcu taki sam jak u dziewczynki. Trzeba zakryć koniecznie wink

My jedziemy nad polski Bałtyk w tym roku - córka bedzie w majtkach! Oczywiście takich od stroju kąpielowego. Mam też górę ale jakoś nie widzę potrzeby zakładania na nią tego. A jak bedzie lało to mamy płaszcz przeciwdeszczowy big_grin
    • franczii Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 16.04.11, 07:23
      Kupilabym dziewczece kapielowki.
      Stroju jednoczesciowego bym nie zakladala. Bikini u takiej malutkiej odpada.
      Majtki bawelniane nasiakna woda a kapielowki schna bardzo szybciutko.
      • angelkochanie Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 16.04.11, 14:45
        majteczki kapielowe 2 pary najlepiej , zeby bylo na zmiane, jedno jest mokre, sciagasz i masz drugie na zmiane....

choc przeciwko stoju kapielowemu u 2 latki nic nie mam ale jest jedno ALE..bedzie miala wszedzie pelno piasku sad bedzie ja to draznilo pod strojem..wiem to po mojej coreczce....wiec u takiego malucha stroj jedno czesciowy jest nie praktyczny
        pozdrawiam i zycze milego urlopu..my tez w lipcu do ustki ;>
        • red_ladybird_1 Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 16.04.11, 22:06
          A gdzie można kupić takie majteczki dla dziewczynek? to są kąpielówki czy zwykłe majtki?
          • kalina886 Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 17.04.11, 08:02
            Zwykłe majtaki odpadają. Długo schną, piasek się bardziej do nich przykreja, więcej paisku wchodzi tam gdzie nie powinno tongue_out
            Kostium jednoczęściowy to porażka. Gorzej się zdejmuje. Jak dziecku zachce się siusiu, trzeba coś tam wytrzeć to cały kostium trzeba zdejmować.

Odkąd córka skończyła 2 lata używamy kostiumów 2-częściowych. Góra to taki "stanik" sportowy, dół kąpielówki.
            • twitti a w pieluszce czy bez? 17.04.11, 13:59
              Jak na codzien chodzi w pieluszce, to na plaze zakladaliscie zwykla, do plywania czy bez?
              • enilka Re: a w pieluszce czy bez? 17.04.11, 18:34
                ale zawrzało wink

prawda jest taka i prosze mi sie tu nie obrazac, ze nad Bałtykiem rewii wśród dzieci naprawdę nie ma. Moim zdaniem rodzicom jest obojetne jak bedzie dziecko wygladało. Niestety dzieci są prowadzane przez rodziców w celu wysiusiania do wody lub na wydmy, a pełne pieluchy są zakopywane w piasku podobnie jak papierosy.

Jak ubrać dziecko na plaże zależy od tego czy dziecko używa jeszcze pieluszek. Głupio wyglądają pieluszki wystające spod strojów kąpielowych, to takie na siłe robienie z maluchów dużych dziewczynek. Ja pielszki zakładałam wodne lub te zakładane jak majteczki, w zeszłym roku były w koniki pony - estetyczne i wygodne. Dziecko wiecznie pochylone w piasku musi miech ochrone pleców i ramion, więc najczęsciej jakaś koszulka. W zeszłym roku dużo było dzieci w samych zwykłych pieluchach, które pod wpływem obciązenia zwisały do kolan... porażka
                ale ze starszą dziewczynka to naprawdę poszalec mozna, zakładam córce kostium, ale unikam tych z góra trójkątna - moim zdaniem na to jescze jest dużo czasu. Wybieram góry bardzie bluzeczkowate.
                kiedyś na wczasach poznałam policjantkę znad Bałtyku, od tego co mi mówiła miałam oczy w 5zł, a mówiła ilu co sezon zatrzymują pedofili pstrykajacych dzieciom zdjecia, zwykły człowiek który nad morze jedzie odpoczac nawet nie ma pojecia co w okół sie dzieje, ja przynajmniej pojecia nie miałam. Nie mam zamiaru dawac pożywki dla debili, i córki ubieram. Z gołą klatką piersiowa jak najbardziej ale na własnej trawie z tyłu domu. Tak jest po prostu estetycznie.
                • semi-dolce Re: a w pieluszce czy bez? 17.04.11, 19:05
                  Klatka piersiowa dwulatki nie różni sie niczym od klatki piersiowej dwulatka, więc zasłanianie własnie - kostiumem, stanikiem od kostiumu - jest dopiero nadawaniem jej seksualności i dopiero to może zwrócić czyjąś niezdrową uwagę. Mam propozycję alternatywną - zalożyc dziewczynce kąpielówki z chłopięcym wzorem - wówczas nikt na nia uwagi nie zwróci, bo pomysli, że to chłopiec.

Co do samych kostiumów dla tak małych dziewczynek - jednoczęściowe niewygodne, dwuczęściowe wyzywające i robiące z dziecka stara malutką. Jak dla mnie tylko kapielówki albo pielucha basenowa. Na szczęście mam syna.
                  • enilka Re: a w pieluszce czy bez? 17.04.11, 19:43
                    semi-dolce napisała:

> Klatka piersiowa dwulatki nie różni sie niczym od klatki piersiowej dwulatka, w
                    > ięc zasłanianie własnie - kostiumem, stanikiem od kostiumu - jest dopiero nadaw
                    > aniem jej seksualności i dopiero to może zwrócić czyjąś niezdrową uwagę. Mam pr
                    > opozycję alternatywną - zalożyc dziewczynce kąpielówki z chłopięcym wzorem - wó
                    > wczas nikt na nia uwagi nie zwróci, bo pomysli, że to chłopiec.

klatka piersiowa mojej siedmioletniej córki też nadal wygląda jak klatka siedmioletniego chłopca, to zaden argument.
                    >
                    > Co do samych kostiumów dla tak małych dziewczynek - jednoczęściowe niewygodne,
                    > dwuczęściowe wyzywające i robiące z dziecka stara malutką. Jak dla mnie tylko k
                    > apielówki albo pielucha basenowa.

Otóż nie tylko, jak już jadę nad morze to przeważnie jestem na plązy 3/4 dnia, więc plecy koszulkami tez ochraniać trzeba

>Na szczęście mam syna.
                    i cięzko Ci będzie zrozumieć mamę dziewczynki, dopóki sama jej mieć nie będziesz wink

• semi-dolce Re: a w pieluszce czy bez? 17.04.11, 23:06
                      > Otóż nie tylko, jak już jadę nad morze to przeważnie jestem na plązy 3/4 dnia,
                      > więc plecy koszulkami tez ochraniać trzeba

Koszulka to troche cos innego niz stanik. Chlopcu tak samo trzeba zalozyc koszulkę, bo tak samo może go poparzyc, nie o koszulkach rozmawiamy jednak tylko o kostiumach i kapielówkach. Załóż sobie koszulke na jednoczęściowy kostium i posiedź na slońcu, ciekawe po jakim czasi zaczniesz sie gotować...

> klatka piersiowa mojej siedmioletniej córki też nadal wygląda jak klatka siedmi
                      > oletniego chłopca, to zaden argument.

Tyle że siedmiolatka dużo lepiej identyfikuje się ze swoją płcią, rozumie co to jest płeć, zazwyczaj nie nosi juz pieluch i sama wypowiada się w kwestii w co chce sie ubrać. I pojecie o seksie i seksualności tez ma wieksze niż dwulatki. Budowę ciała także.
                    • memphis90 Re: a w pieluszce czy bez? 19.04.11, 23:24
                      > klatka piersiowa mojej siedmioletniej córki też nadal wygląda jak klatka siedmi
                      > oletniego chłopca, to zaden argument.
                      Ja w wieku 7-lat pomykałam bez stanika... Biustonosz był dla tych, które mają choćby zaczątki piersi.
                  • ata-07 Re: a w pieluszce czy bez? 17.04.11, 19:50
                    Moim zdaniem powinna miec kostium jednoczęściowy,z tego powodu,żeby nie doszlo do poparzenia słonecznego skory. Skora dziecka jest bardzo delikatna,no i filtr musi byc.
                    • mikams75 Re: a w pieluszce czy bez? 18.04.11, 20:44
                      jesli juz to taki stroj zakrywajacy ramiona i kark, uda.
                      Zwykly kostium jednoczesciowy -bez sensu - ramiona sa odkryte, czesc plecow tez i zadna ochrone troche na brzuchu.
                • paliwodaj Re: a w pieluszce czy bez? 17.04.11, 22:53
                  wkoncu jakis powazny post.
                  Pozniej czesc zwolenniczek majt dla dziewczynek z przerazeniem znajduja zdjecia swoich dzieci w majtka, lub nie - w majtkach w internecie
                  Nie wiem czy ktos slyszal o specjalnych koszulkach z dlugim rekawkiem, lub 3/4 rekawkiem z filterm 45 lub wiekszym - to dla wielbicieli dlugich kapieli slonecznych
                  Polecam poszukac
                  Na marginesie od 9 lat, odkad mam dzieci nie spotkalam majtek kapielowych dziewczecych w sklepach gdzie mieszkam, po prostu takich nie produkuja, moja corka pierwsze stroje kapielowe miala w wieku 6 miesiecy - pierwsze jej lato
                  co roku kupuje jej 3 stroje na zmiane, mozna spotkac naprawde wygodne, szybkie do ubierania, zdejmowana, z doskonalej jakosci materialow .
                  Nie ograniczamy sie tylko do plaz amerykanskich , ale nigdy przenigdy nie widzialam dziecka calkowicie nago, lub w zwyklym napompowanym po kolana pampersie. Przeciez sa pieluszki kapielowe, ktorych uzywa sie tez na basenie ( i na basenie to chyba jest kategorycznie wymagane?)
                  To przerazajace co pisze poprzedniczka, jaka swiadomosc jest wsrod rodzicow...
                  • franczii Re: a w pieluszce czy bez? 18.04.11, 07:58
                    Na poludniu Europy male dziewczynki tylko w majtkach kapielowych. Nikt przy zdrowych zmyslach nie zapakuje dziecka przy upale w stroj jednoczesiowy lub co gorzej w zabudowane wdzianko.
                    Czasem sie trafi 2-3 latka w bikini, to dopiero pozywka dla pedofila.
                    • ponponka1 Re: a w pieluszce czy bez? 18.04.11, 09:09
                      Moja mala od 8 tygodnia w majteczkach kapielowych Imse Vi mse- na basen i na plaze. A wybor kapielowych dziewczecych pieluszek jest wielki - tu kilka
                      www.bleieboden.no/productdetails.php?product=186
                      www.bleieboden.no/productdetails.php?product=864
                      ekomaluch.pl/wielorazowe-pieluszko-kapielowki--nowosc,p1546,l1.html
                      ekomaluch.pl/majtki-kapielowe,p1301,l1.html
                      Jakos nie wiedze problemu niezakrytej gory smile
              • angelkochanie Re:twitti 18.04.11, 10:56
                sa majteczki zwykle i do plywania z ceratka( dla maluszkow ktore nie kontroluja jeszcze kupy czy moczu) ja robilam tak.. do plywania zwykle cieniutkie kapielowki, jak te schly to ubieralam pampers do plywania ..pozdrawiam

ps. kapielowki dostanie sie w kazdym sklepei z dziecieca odzieza..smile
                • twitti Re:twitti 18.04.11, 13:28
                  dziekismile
                  • sonrisa06 Re:twitti 18.04.11, 14:40
                    Oczywiście, że dla każdej z mam na tym forum klatka piersiowa małej dziewczynki i małego chłopca niczym się nie różni. Nie znam się na pedofilach, ale wydaje mi się , że taki zbok cieszy się, że widać piersi dziewczynce (chociaż tam wcale jeszcze nic nie ma) i dla niego to są piersi (a dla nas nie). Dlatego zawsze zasłaniam klatkę piersiową córki, w tym roku kupiłam jej kostium dwuczęściowy w h&m z hello kitty.
                    • franczii Re:twitti 18.04.11, 16:41
                      Rownie dobrze taki zbok sie slini na widok posladkow wyraznie rysujacych sie pod przylegajacym kostiumem kapielowym. I co z tym zrobisz? Jak unikniesz i jak zaslonisz?
                      • angelkochanie Re:twitti 18.04.11, 18:43
                        kostium 2 czesciowy -gratulacje...
                        odrazu zaloz jej biustonosz i stringi....
                        a sexi brzuszek nie bedzie pedofila jaral smile
                        a no i nogi pewnie tez beda dla niego sexowne..
                        suspicious
                        • leneczkaz Re:twitti 18.04.11, 20:40
                          Chyba biustonosz i stringi odróżniasz od allegro.pl/hello-kitty-kostium-kapielowy-hm-nowa-98-104-i1565366810.html
                          Jak nie to może to jednak z Tobą jet coś nie tak.
                          • leneczkaz lub 18.04.11, 20:43
                            allegro.pl/3czesci-kostium-stroj-kapielowy-millie-2-92-i1554375566.html (i nie rozmawiamy tu o urodzie produktu ale o tym, że góra nie musi kojarzyć się z sexy biustonoszem)
                            • leneczkaz a ten się podoba mojemu synkowi :P 18.04.11, 20:45
                              allegro.pl/disney-minnie-mouse-stroj-kapielowy-12-18-mcy-i1545619002.html
                              • angelkochanie Re:hm... 18.04.11, 20:53
                                najwazniejsze zeby PIERSI zakryc...ha ha ha ha...
                                nie dajmy sie zwariowac zeby 2 latki w strojach 2 czesciowych lataly.. moze polroczniakom juz 2 czesciowy stroj najlepiej kupcie( tylko nie zapomnijcie zeby dobrze lezal)
                                • leneczkaz Re:hm... 18.04.11, 21:55
                                  Ale urocze te stroje .. Nie wiem jak z wygodą bo mam syna.
                              • mamamia-1 Re: a ten się podoba mojemu synkowi :P 19.04.11, 22:35
                                Dzięki leneczkaz!tego szukałamsmile
                    • memphis90 Re:twitti 19.04.11, 23:27
                      Nie znam się na pedofilach, ale wydaje
                      > mi się , że taki zbok cieszy się, że widać piersi dziewczynce (chociaż tam wcal
                      > e jeszcze nic nie ma) i dla niego to są piersi (a dla nas nie).
                      Jeśli to pedofil, to raczej podnieca go brak piersi... Ja się na zboczeńcach nie znam, ale równie dobrze może podniecać go bikini z hello kitty.
          • memphis90 Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 19.04.11, 23:22
            > A gdzie można kupić takie majteczki dla dziewczynek?
            Wszędzie. W sklepach sportowych, w sezonie w odzieżówkach dziecięcych, w marketach, na straganach przy plaży...

? to są kąpielówki c
            Oczywiście, że kąpielówki
    • walasia1 Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 18.04.11, 23:03
      Jestem przeciwna nadmiernej seksualizacji małych dziewczynek dlatego zdecydowałabym się na majtki + koszulka ewentualnie kombinezon z filtrem. Raczej bym czekała na sygnał od dziecka, ze chce strój jednoczęściowy, czy dwuczęściowy.
      Przejrzałam ofertę asdy i tesco ... no i lipa ... same stroje jednoczęściowe i bikini ... dla niemowlaków nawet. Ale UK ... tu 7-latki w obcasach chodzą.
      • paliwodaj Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 18.04.11, 23:57
        ta seksualizacja dzieci to bardzo modne slowo tej wiosny, niestety roznie rozumiane i czasami pod pojeciem kryja sie zupelnie inne odczucia.
        Oto co moja corcia bedzie nosila w tym roku na plazy, nie znalazlam zdjecia jeszcze jednego stroju, plus ma jeszcze jedna narzutke z frotte, plus bluzke z dl, rekawem z filtrem, jako ze czesto bywamy w baaaardzo goracych miejscach. Oczywiscie jakies kapelusiki lub husteczki w razie zabrudzenia, zmoczenia
        Ja tu seksualizacji nie widze, ale kazdy mysli swoimi zboczeniami.
        https://lh3.googleusercontent.com/_TpckMYaIqrI/TayyUo2MI9I/AAAAAAAAFtU/7xtsTgdKjF0/s400/gymboree%20allegro14.jpg
        • angelkochanie Re:paliwodaj 19.04.11, 07:51
          sliczny kostium...smile
        • franczii Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 19.04.11, 08:15
          Paliwodaj, sliczne sa te kostiumy. Jesli o mnie chodzi jak najbardziej nadaja sie dla dziewczynki. Dla mnie porazka jest zalozyc dziecku stroj przypominajacy krojem klasyczne bikini.
          Ale czy twoja corka bedzie miala na sobie taki kostium jak wkleilas czy same majtki kapielowe jest tylko i wylacznie kwestia gustu, zmyslu praktycznego i wygody. Nic poza tym. Zas ty upierasz sie, ze malutka dziewczynka z odslonietym torsem wyglada niestosownie. To jest clou.
    • w_miare_normalna Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 19.04.11, 00:04
      Moja córa od początku miała strój kąpielowy. Miała rok i miesiąc kiedy byłyśmy pierwszy raz na plaży.
    • karro80 Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 19.04.11, 00:16
      do pobiegania po plaży gacie i cienka koszulka bawelniana z krótkim rękawkiem(choć widziałam, że w tamto lato młoda jedyna latała w koszulce, ale olać to)- coby sie nie poparzyło, filtr jednak 100% nie daje. Do kapieli wolę kostium dla młodej. Jak nie ma to luz, ale jakoś mi się kostium widzi i już.
      • angelkochanie Re: twiiti 19.04.11, 07:53
        www.google.de/imgres?imgurl=http://merlin.pl/Roxy-s-10-Koszulka-Lycra-dla-Dzieci-SPY-BEACH-white,images_big,6,KONCEPT_3606855556012.jpg&imgrefurl=http://merlin.pl/Roxy-s-1
        i nad morze dokup malej koszulke uv cos w tym stylu...
        my mielismy wzeszlym roku i zadala swoj egzamin... przy upalach 40 stopni smile
      • franczii Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 19.04.11, 08:17
        Jak siedzicie na plazy w najgoretszych godzinach to nic dziwnego ze nawet filtr nie pomoze.
        • angelkochanie Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 19.04.11, 13:23
          a moze mamy na plaze o 17 wychodzic???
          w zeszlym roku w lipcu nad morzem bylo do godziny 17 ... 40 stopni...
          wiec co mialam z dzieckiem w lasku siedziec?? albo w mieszkaniu... czapeczka uv 50+, koszulka uv 50 +, i korzysta dziecko z wakacji.... lepiej zainwestowac w dobre zabiezpieczenia przeciwsloneczne niz co 20 min smarowac dziecko a potem je wycierac bo sie piasek wszedzie poprzyklejal..i tak wkolko....
          • franczii Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 19.04.11, 15:24
            Ja wychodze ok 16. Nawet jesli goraco to slonce juz nie oparzy.
            • angelkochanie Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 19.04.11, 18:27
              to zycze milego urlopu nad morzem czy nad oceanem..big_grin
        • karro80 Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 20.04.11, 14:16
          franczii napisała:

> Jak siedzicie na plazy w najgoretszych godzinach to nic dziwnego ze nawet filtr
          > nie pomoze.

a co myslisz że słońce od 7 nie grzeje??? że się poparzyć nie można po 16? A promienie UV to tylko w mitycznej porze od 11 do 15 wychodzą?
          • franczii Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 20.04.11, 15:11
            Przyznam, ze moje dzieci nie tylko sie nie poparzyly po 16 ale nawet porzadnie nie opalilybig_grin Ponad miesiac na samym poludniu Wloch, 30 stopni po zachodzie slonca (czyli mozna sobie wyobrazic ile w dzien) nad samym brzegiem morza, caly dzien w kapielowkach koszulka tylko do obiadu tongue_out Oczywiscie krem 50 byl caly czas juz od samego rana i po 16 i moje dzieci zyskaly zaledwie leciutki zlotawy odcien. Cere maja jasniutka po mnie.
    • camel_3d najgorsze sa i tak pieluchy... 19.04.11, 08:55
      smile
      czasem sie widuje..chociaz na szczescie sa to wyjatki..dzeici biegajace w pieluchach po plazy...albo na basenie..

• leneczkaz Re: najgorsze sa i tak pieluchy... 19.04.11, 12:06
        Myślę, że gorsze są gówna pływające w morzu (widziałam osobiście w tamte wakacje).
        • camel_3d Re: najgorsze sa i tak pieluchy... 19.04.11, 12:34
          > Myślę, że gorsze są gówna pływające w morzu (widziałam osobiście w tamte wakacj
          > e).

a ja jeszcz enie widzialem nigdy..ale pomysl co w tym mortu wogole plywa...miasta spuszczaja scieki, statki spuszczaja scieki...

Dla mnei masakra sa wogole zasmiecone polskie plaze..o poniewierajacych sie posranych pieluchach nie wspominajac..
    • mondovi Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 19.04.11, 13:02
      www.bazarek.pl/produkt/1797308/stroj-do-surfingu-osprey.html mój syn nosił coś takiego na plaży - wygodne dla mnie, bo nie musze się martwić o oparzenia słoneczne, szybko wysycha. Piach w środku - rzadziej niż w kąpielówkach.
      • paliwodaj Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 19.04.11, 14:09
        a to piankowy? nam przydalby sie taki na basen zima, ale nie moge znalezc nic konkretnego.
        Moja corka jeszcze pomykala w takiej koszulce na plazyhttps://lh4.googleusercontent.com/_TpckMYaIqrI/Ta16jJFKJsI/AAAAAAAAFtk/bdxCuJ1gF8o/s288/Floryda13.jpg
        • twitti Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 19.04.11, 14:18
          Dzieki wszystkim za mega odzew i dyskusje nawetsmile ja zdecydowalam sie na majty (corka ma krotkie wlosy, wiec moze byc i chlopcemsmile i koszulke. Poniewaz nadal zalatwia sie w pieluche i prawdopodobnie do wakacji tez tak bedzie, to pielucha wcisnieta w majty tez sie sprawdzismile
    • atrapcia Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 19.04.11, 19:35
      Mamy 3 kostiumy i córka miała na sobie tylko jeden z nich, raz, przez jakieś 15 minut. Niepraktyczne toto przy małym dziecku (no moja miała wtedy kilka miesięcy i ledwo raczkowała, ale w tym roku też będzie w gaciach). Ja już wolę ją puścić w majtkach i koszulce na ramiączkach. Jedna fajna rzecz w kostiumach, to to, że niektóre mają ceratę wszytą między nogami, więc w razie wpadki wszystko ta zostanie tongue_out Teraz będzie miała jakieś 20 miesięcy więc może już bez kupy się obejdzie tak czy siak...

Ha! Na golasa też latała zresztą wink To jest dziecko, nie nastolatka, nie ma potrzeby zakrywania cycków (których nie ma) wink
    • memphis90 Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 19.04.11, 20:08
      Majty. No, chyba, żeby księżniczka zażyczyła sobie kostiumu, ale sama z siebie nie widzę potrzeby. Szczególnie, że w morzu będzie na potęgę właził w dupkę piasek, z majtek łatwiej wypłukać. Jak dla mnie odpada natomiast puszczanie dzieciaka nago.
    • najma78 Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 19.04.11, 21:11
      Stroj kapielowy jest dla mnie czyms oczywistym, syn ma odpowiedni takze spodenki i w calosci. Jesli dziecko korzysta z pieluch - odpowiednie oczywiscie przeznaczone do kapieli w wodzie.
      Wybor jest duzy. Jeden z przykladow: www.next.co.uk/shopping/girls/swimwear/1/
    • camel_3d Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 20.04.11, 21:48
      moj zawsz e..od 3 miesiaca na basen mial zakladane kapielowki..zadnych pieluch. Podczas pierszego plywania dla maluchow opiekunka zapytala kilka mam po co te pieluchy.. skoro i tak siki z nich do wody wyplywaja...
      rowneiz na plazy nikgdy nie mial pieluchy..byl na golaska..tylko ze ja nie chodze na zatloczone plaze. Wiec nawet jak sobie posikal piasek to nikomu to ie przeszkadzalo...nie lubie tlumow..
      • mari-kita Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 25.04.11, 04:49
        Kiedy mieszkaliśmy jeszcze w pl moja córka miała kostium 1 częsciowy lub dwu częsciowy z którego używaliśmy majtek + koszulki bawełnianej.... Bez przerwy kłóciłam się teściową, że dziecko takie blade i witaminy d3 za mało wchłania. Przeprowadziliśmy się do ciepłego azjatyckiego kraju i ze zdzwieniem stwierdziliśmy ,ze dzieci do 14-15 roku życia maja kostiumy jednoczęsciowe które wyglądają jak zszyta koszulka ze spodenkami lub dwu częsciowe w wersji szorty do połowy łydyki i koszulka czasem na krótki czasem na długi rękaw. Dziewczynki i chłopcy mają takie same różniące się może trochę kolorami... Wsród starszych nastolatek- dziewczyn bardzo pupularne jest tanikini tu w wersji z koszulką na długi rękaw... Ubrania wygądają tak nie ze względu na obyczajowosc co słońce - rak skóry nie ma wakacji... niech pomyślą o skórze swojego malutkiego dziecka Ci co puszczają z gołymi plecami...
        Co do sikania na plażę i do wody basenowej... uważam za obrzydliwe... Moje dziecko miało zajęcia w przedszkolu ( polskim ) , ze od basenu sikac nie nalezy i twierdzi, że nie sika żadna to przyjenośc pływac w siuśkach nawet niemowlęcych...
        W temacie głównym majtki i zwykła bawełniana koszulka i świetny filtr ok.. smile
        • camel_3d Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 27.04.11, 14:43
          wiezs..obrzydliwy jest rowniez pot w wodzie basenowej..a przeciez ludzie nie zawsze sie myja przed wejsciem do basenu..

na pewno wiesz, ze w krajach azjatyckich nie jest w modzie bycie opalonym..bo to oznacza, ze pochodzisz ze wsi i na polu pracujesz big_grin
          • paliwodaj Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 27.04.11, 16:53
            camel w krajach azjatyckich to oni maja juz taki kolor skory ze nie musza sie opalac, a nawet jak sie opala to i tak nikt nie posadzi ich o prace na polu czy w biurze, bo moga miec po prostu inny odcien skory
            Jak twierdzi nasz kolega z Bangladeszu, ktory jako dorosly czlowiek nie nauczyl sie jeszcze plywac : malo popularne jest wchodzenie do rzek i jezior z powodu wszelakich jadowitych wezy, krokodyli i innych gadziostwa mieszkajacego w wodzie.
            No i obawiam sie ze najwiecej biedoty to moze mieszkac w miastach, na wsiach posiadacze ziemi maja sie calkiem dobrze, a kilka krow zapewnia im dobrobyt
    • ciocia_ala Re: kostium kapielowy czy majtki na plaze? 27.04.11, 13:58
      Ja zakaladam stroje kapielowe. Dla mojej trzylatki mam tez 2-czesciowy, z tym ze to jest bluzeczka i majtki, a nie stanik i majtki.

Ostatnio wracajac z wycieczki pogoda polepszyla sie na tyle, ze mala biegala po plazy w majteczkach i koszulce, bo nie sadzilam, ze w kwietniu przyda sie stroj kapielowy.

Nie popieram nagich dzieci na plazach. Ani w innych publicznych miejscach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka