Dodaj do ulubionych

3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić?

07.05.11, 22:11
Czy puszczacie wasze 3-latki na wycieczki przedszkolne? W przedszkolu mojej córki organizowana jest wycieczka do parku dinozaurów w Rybniku (25km od naszego miejsca zamieszkania), córka dopiero skończyła 3 latka, nie wiem czy ją puścić, mam zaufanie do personelu ale obawiam się jednak czy nad tak dużą grupą (jedzie całe przedszkole) właściwej opieki...
Obserwuj wątek
    • carinica011 Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 07.05.11, 22:26
      zapytaj, czy jest możliwość wzmocnienia opieki przez rodziców, jak jest, to jedź z dzieckiem. przy okazji przypatrzysz się pracy w terenie i zdecydujesz, czy chcesz, żeby twoja córka jeździła na takie wycieczki w przyszłości.
    • monikaj21 Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 07.05.11, 23:50
      My puszczamy dzieci na wszystkie wycieczki organizowane przez przedszkole. Mamy zaufanie do świetnych Pań i jeśli one sądzą, że dziecko może jechać to dla nas znaczy, że tak jest smile
      Tydzień temu 6 latka wróciła z zielonego przedszkola (5 dni, ponad 300 km od domu) - nawet przez chwilę się nie wahaliśmy czy ma jechać, choć muszę przyznać, że dzień przed wyjazdem miałam już lekkiego pietra smile
    • koza_w_rajtuzach Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 08.05.11, 07:53
      niech jedzie smile
      Ja bym puściła bez wahania.
    • slonko1335 Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 08.05.11, 08:19
      tak, puszczam i jedyną moją obawą jest pogoda.
    • mama_amelii Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 08.05.11, 08:19
      Moja córka jeździła.Ja bym puściła.Pewnie jakiś rodzic lub rodzice pojada.
    • leneczkaz Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 08.05.11, 08:23
      Mam autokarofobie, ale pewnie bym puściła i obgryzała paznokcie cały czas.
      Zastanawiające jest to, że wszyscy panikują nt. jazdy w fotelikach tyłem a nikt się nie boi busów. Tam zazwyczaj już nie ma czego z tych maluchów zbierać po wypadku uncertain
      • slonko1335 Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 08.05.11, 09:27
        a w busie bez fotelika się przewozi? nasze "przedszkole" jeździ na wycieczki autokarem.
        • leneczkaz Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 08.05.11, 09:58
          No o autokarze piszę..
          • slonko1335 Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 08.05.11, 14:59
            a to nie mam schizy fotelikowej, siły działające na pasażerów w autobusie to zupełnie inna sprawa niż w aucie a jak z urwiska spadnie albo w filar wjedzie miażdżąc cały bok to fotelik nie pomoże...
    • budzik11 Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 08.05.11, 09:30
      U nas dla takich maluchów nikt wycieczek nie organizuje, jeżdżą tylko najstarsze grupy. Maluchy jadą teraz do pobliskiego miasteczka (7km) na przedstawienie lalkowe, szkolnym gimbusem (przedszkole należy do zespołu szkolnego z podstawówką).
    • kunnegunnda Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 08.05.11, 09:33
      oczywiscie ze puscicsmile
      moja 5,5 latka jutro na tydzien na zielne przedszkole jedziesmile
    • olifra1 Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 08.05.11, 10:39
      wycieczek tego typu u mojej córki w przedszkolu było kilka w roku. na każdą jeździła i inne dzieci też. zostawała zawsze tylko grupa 2-latków.
    • olifra1 i jeszcze autokar 08.05.11, 10:43
      nasze (byłe już) przedszkole jeździ tylko z jedną i tą samą firmą od lat na wycieczki. wszystkie autokary są wyposażone w pasy dla dzieci (fotelików nie ma)
    • anszetka Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 08.05.11, 15:16
      Ja puszczam moja trzylatke. Zawsze wraca zadowolona z wycieczki i z przejeciem opowiada jak bylo smile
      • anszetka Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 08.05.11, 15:35
        Widzialam tez takie maluszki (ze smokami w buziach wiekszosc) na wycieczce w oceanarium. Cala duza grupa byla dobrze zorganizowana. Opiekunow bylo tylu, ze kazdy prowadzil po 2, 3 w jednej rece. Dzieciaczki byly w miare grzeczne, cos tam pozjadaly na stolowce (posilek kolorowy i smacznie wygladajacy, powiedzialabym "dostosowany do wieku" tongue_out), dzieci bawily sie na placu zabaw, zaliczyly przedstawienia- skaczace i tanczace orki, delfiny... i wc przed obowiazkowo tongue_out), jak ktos plakal wzieli na kolana, zabawiali spiewaniem z pokazywaniem, takze dzieci sie nie nudzily, jeden chlopczyk slodko zasnal, a panie potem sobie wyrzucaly ze go nie obudzily i nie widzial pokazu. Wszystkie dzieci pewnie byly zmeczone, ale milo spedzily dzien, wiec chyba warto poslac smile
    • kawabe Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 08.05.11, 20:50
      Witaj smile ja osobiscie albo jechalabym z mala jak istnialaby taka mozliwosc albo nie puscilabym jej samej. To dla mnie osobiscie za duze ryzyko.
      • monka1977 Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 10.05.11, 20:31
        kawabe napisała:

> Witaj smile ja osobiscie albo jechalabym z mala jak istnialaby taka mozliwosc alb
        > o nie puscilabym jej samej. To dla mnie osobiscie za duze ryzyko.

a ja tak z ciekawości pytam (nie ze złośliwości): jak dziecko będzie w szkole, też będziesz z nim jeździć albo nie będziesz puszczać?
        pytam z ciekawości, bo sumie z jednej strony masz rację, że ryzyko jest, ale z drugiej strony wycieczki autokarami są również i w szkołach (a w sumie jak dziecko nie jest przypięte pasami, to jakie ma znaczenie czy ma 3 lata, czy na przykład 8 - ryzyko to samo)
        • kawabe monka1977 10.05.11, 21:53
          Hej smile Wiesz chodzi mi nie tylkoo ryzyko samej drogi ale ogolnie o wszystko. Dla mnie osobiscie trzyletnie dziecko a co dopiero dwuletnie to za male dzieci aby puscic je na taka wycieczke. Oczywiscie trzylatek trzylatkowi nie rowny i pewnie juz w tej grupie wiekowej sa dzieci ktore nie znudza sie po godzinie i nie poloza sie na ziemi w protescie bo nie chca tego czy innego, nie potrzebuja pieluchy, snu w czasie dnia, nie zaczna plakac bo chca w koncu do mamy czy moze w innej wersji wszedzie bedzie ich pelno,wszystkiego beda chcialy dotykac, wejsc co wiaze sie z duzym ryzykiem wypadku. Ja mialabym za duze obawy i niepokoje gdybym sie na to zgodzila. W naszym przedszkolu jakiekolwiek "wycieczki" sa organizowane dopiero od 4 roku zycia. Pozdrawiam.
          • monka1977 Re: monka1977 10.05.11, 22:07
            no w sumie masz rację smile
            ale tak sobie myślę,że te nasze polskie autokary są w opłakanym stanie i jazda nimi jest bardzo niebezpieczna
            moja starsza córka jakiś czas temu miała zorganizowaną szkolną wycieczkę
            ja jakoś specjalnie nie zastanawiałam się w jakim stanie jest autokar, czy jazda nim będzie bezpieczna, czy nie - do głowy mi jakoś nie przyszło,że może być coś nie tak
            a mój mąż jest bardzo drobiazgowy i dokładny, jeśli chodzi o takie sprawy (zresztą bardzo dobrze) i w w dniu wycieczki zadzwonił na policję,żeby sprawdziła autokar
            okazało się,że opony są tak zdarte,że nie nadają się do jazdy i policja nie dopuściła do jazdy autokaru
            ale co się okazało: spora część rodziców miała do nas pretensje,że przez nas wycieczka się nie odbyła (dodam,że była zima i te koła nie miały szans normalnie hamować)
    • kazet.1 Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 08.05.11, 21:09
      obydwie moje córki jeździły od 3 - latków. jechało zawsze kilka nauczycielek i panie do pomocy - woźne, nianie. dzieciom bardzo się podobały wycieczki. trochę się denerwowałam pierwszymi wycieczkami, potem już nie - wiem, że dzieci są dobrze pilnowane.
    • dziub_dziubasek Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 08.05.11, 21:35
      Ja puszczam. Raz nawet jechali (o zgrozo!) metrem i jakoś wrócili w komplecie za to z wypiekami na twarzy po tej wyprawie.
    • tusia-mama-jasia Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 08.05.11, 22:25
      No jasne że puścić! smile
      Mój synek też jeździł od 3-latków, czy to kino czy teatr w innym mieście, czy wycieczka do zamku na piknik, niebawem jadą na kolejną wycieczkę, może i pod wycieczkę starszaków do Krakowa się podłączy /sam jest w średniakach teraz, ale podróże uwielbia i bardzo chce jeździc/. Już się staram namówic dyrekcję na kolejną wycieczkę - leśną we wrześniu, przy współpracy nadleśnictwa. Wycieczki to fantastyczna sprawa smile
      Pogody nie obawiam się wcale, najwyżej zmokną, no i co? Poza wycieczkami nie mokną nigdy?
      Autokaru - tak, choć u nas jest stała firma, od lat ta sama, autokary z pasami, to i tak zamówiłam kontrolę policyjną przed wyjazdem. Ale nie ukrywam, że byłabym spokojniejsza, gdyby jechali na dłuższe wycieczki pociągiem.
    • vvelia Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 10.05.11, 10:01
      Moja dwulatka właśnie jedzie dzisiaj do zoo (ok 10km od przedszkola), muszę przyznać że jestem trochę niespokojna mimo, ze mam zaufanie do pań opiekunek. Jak mała była z nami - rodzicami właśnie w parku dinozaurów była przeszczęśliwa, więc chyba warto puścić.
    • to_wlasnie_cala_ja Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 10.05.11, 12:11
      moja trzylatka była w zoo ok 60 km. Do personelu mam duże zaufanie i nie martwiłam się o jej bezpieczeństwo, bardziej o to że nagle zacznie płakać w tym autokarze albo coś, bo nigdy nie jechała
      • mika_1 Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 10.05.11, 12:37
        Ja właśnie puściłam. Dziś moje dzieci: 3-latka i 2-latek pojechali do zoo (w naszym mieście). Opieka pań jest super, dzieci są szczęśliwe i mojej 3-latce chyba by serce pękło, gdyby nie mogła pojechać. Od tygodnia mówi o tej wycieczce. Dziś obudziła się bardzo wcześnie, podekscytowana wyprawą.
        Zastanawiałam się nad 2-letnim synem, ale panie stwierdziły, że jest na tyle dojrzały i zainteresowany tematem, że może jechać. Jednak maluchy nie wszystkie pojechały, bo nie wszystkie "zakwalifikowano".
    • tu_mama Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 10.05.11, 20:07
      a ja bym nie puściła.
      moja córka ma 2,5 roku, jej grupa 2-latków jeździ raz w tygodniu do sali zabaw, busikem. nie ma w nim pasów, jeżdżą 2latki i 3 latki.. ale część dzieciaków z tych grup nie jeździ, i ja córki też nie puszczam, bo: nie ma pasów w busie, po zabawie dzieci są całe zgrzane, mokre, i tylko patrzeć jak moje dziecko się przeziębi, poza tym moja córka nie ma jeszcze takiej wyobraźni żeby bawić się bezpiecznie.. tzn, szaleje bardziej niz inne dzieci, pierwsza się wspina, pierwsza ucieka, biega a nie chodzi. trudno ją upilnować, dlatego takie wypady tylko z rodzicami.
    • prawdziwy_necik Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 10.05.11, 20:44
      Na 25 dzieci napewno beda 3 osoby z personelu+1 lub 2 rodzicow...na jedna grupe 25-cio osobowa 4 osobowa opieka zupełnie wystarcza,poniewaz jest to dalszy wyjazd napewno bedzie ktos z rodzicow albo wiecej opiekunów z personelu.
    • prawdziwy_necik Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 10.05.11, 20:54
      Oczywiscie napisałam ile opieki wystarcza na 25 osob zorientuj sie ile dzieci bedzie i ile opiekunów...na 100 dzieciaków powiedzmy?
    • lejla81 Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 12.05.11, 11:29
      Pomimo obaw puściłam 2,5-latka na wycieczkę przedszkolną. Wszystko było w porządku, ale trochę stracha miałam. Wyszłam z założenia, że przedszkolanki mierzą siły na zamiary. Największe moje obawy budził autokar.
      • batutka Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 12.05.11, 11:30
        nooo - dziś właśnie moja córka pojechała na wycieczkę autokarem
        w sumie nawet się nie denerwuję smile
    • marghot Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 12.05.11, 11:35
      skoro pkole decyduje sie wysłac 3 latki na wycieczke, oznacza to, ze zawalifikowali dzieci jako na tyle rozwiniete, ze nie bedzie to dla nich stresem, obciazeniem etc a przygoda

nie deneruwj sie, tylko zycz córce dobrej zabawy smile
    • naomi19 Re: 3 latek na wycieczce przedszkolnej- puścić? 12.05.11, 23:23
      O matko, mam nadzieję, że przedszkolanki w naszym przedszkolu nie wpadna na taki fantastyczny pomysł! Wycieczka 3-latków! I co, może jeszcze autokarem! To dla mnie jakiś koszmar. Na wycieczkę, to ona może jechac ze mną, a nie autokarem bez fotelika z grupą 25 dzieci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka