Dodaj do ulubionych

pulmonolog słyszy inaczej???

11.05.11, 20:42
nawracające zapalenia oskrzeli oraz kaszle od-kataralne leczyłam do tej pory u pulmonologa. Zastanowiło mnie to, że ostatnie zapalenie oskrzeli leczone zinnatem w zastrzykach po 2 tyg przyjmowania antyb zakończyło się fiaskiem. Tzn. katar, kaszel zdiagnozowany teraz jako alergiczny wrócił po tygodniu... Poszłam i do pulmonologa i do innego pediatry, właściwie dwóch moim zdaniem dobrych. Chciałam poznać różne diagnozy. Pediatrzy nie słyszeli zmian w oskrzelach a pulmonolog tak i to dużo!!! I znów stanęłam przed podjęciem decyzją o podaniu antybiotyku, po 3 tyg od poprzedniego. Na razie pozostałam przy zestawie antyalergicznym ale kaszel jest paskudny i już nie wiem komu wierzyć. Czy faktycznie pulmonolog słyszy "lepiej"? A czy może się zdarzyć przewrażliwiony pulmonolog???
Obserwuj wątek
    • zjawa1 Re: pulmonolog słyszy inaczej??? 11.05.11, 22:15
      Wiesz co, ja 4 tydzien lecze ,,kaszel" cokolwiek to jest. Jak maly wrocil do przedszkola, wokolo zestaw skrajnie kaszlacych dzieci i objawy czesciowo nasilyly sie.
      W trakcie choroby, ktora przebyl mial niby zajete lewe pluco. Po tygodniu juz czyste.
      Takze mozliwe, ze i w Waszym przypadku przeszlo.
      A moje rady, zeby dziecko tak sie nie meczylo. Rano i wieczorem smaruj plecy oraz klatke piersiowa np. Pulmex Baby. Maly dzieki temu nie kaszle w nocy, fajnie rozgrzewa...
      W sumie moj maly pokaszluje nad ranem i pod wieczor.
      • antyg-ona79 Re: pulmonolog słyszy inaczej??? 12.05.11, 15:40
        zjawa...wiem, znam Twoją historię. Kurde, myślałam, że Twój mały już porządnie wyleczony a tu znowu kaszel!!! Wiem coś o tym, bo moja żłobkowa. Choć ostatnio w żłobku 100% frekwencji, nawet katarów nie ma. Moja z katarem też chodziła ale z tego co wiem nikt nie podłapał co częściowo potwierdza diagnozę, że mamy problemy raczej natury alergicznej.
    • moreno500 Re: pulmonolog słyszy inaczej??? 11.05.11, 22:33
      może warto w takiej sytuacji zrobić prześwietlenie?
    • slonko1335 Re: pulmonolog słyszy inaczej??? 11.05.11, 22:35
      Nie wiem czy słyszy lepiej ale nasz zdecydowanie lepiej leczy niż pediatrzy w przychodni. Pediatrzy przy obturacyjnym zapaleniu zawsze przepisywali antybiotyk, pulmonolog nigdy. Słyszeli zazwyczaj to samo.
      • zjawa1 Re: pulmonolog słyszy inaczej??? 11.05.11, 22:52
        Z tym przeswietleniem to dobry pomysl!!!
        • antyg-ona79 Re: pulmonolog słyszy inaczej??? 12.05.11, 15:30
          wiem, że zdjęcie to najrozsądniejsze wyjście. Ale... Ten nasz pulmonolog leczy na oddziale w szpitalu, z-ca ordynatora więc aby zrobić zdjęcie i tak muszę do niego trafić.
          W styczniu tak było, że najpierw przyjęcie na oddział potem równocześnie rtg i podanie augmentinu a dopiero później analiza zdjęcia. Więc teraz pewnie zdjęcia bez przyjęcia na oddział mi nie zrobią.
          • antyg-ona79 Re: pulmonolog słyszy inaczej??? 12.05.11, 15:36
            dziś idę raz jeszcze do pediatry jeszcze raz osłuchać. Zastrzyków nadal nie podałam (biofuroxym) choć boję się zapalenia płuc!
            Mała gorączkuje na poziomie 37-38, mało kaszle ale obturacje są dość duże i słychać zalegającą wydzielinę. Wiem, że po antybiotyku przejdzie ale jeśli to ją bardziej osłabi...ech....nie mam pojęcia co robić.
            Aaaa, po inhalacjach mamy grzyba w buzi więc dodatkowo nystatyna. Na brzuchu pojawiły się liszaje więc ogólne pewnie candida... Zaczęłam zbierać kupę na robale ale jeśli zaczniemy zastrzyki to nici z badania...
    • w_miare_normalna Re: pulmonolog słyszy inaczej??? 11.05.11, 23:33
      e tam. powiem Ci, ze to zależy od dziecka dużo.
      Moja w grudniu miała ciężki czas, lataliśmy dna pogotowie średnio co tydzień bo dusiła się w nocy, lekarze twierdzili, że to nasilenie astmy. W końcu w styczniu nie wytrzymałam i powiedziałam, ze jak nie zostanie dokładnie zbadana to ja nie wyjdę, lekarka zbadała i .. okazało się, że młoda ma przerzuty z oskrzeli na płuca, bo akurat jej się kaszlnęło w czasie osłuchiwania. także wzięłabym poprawkę na to co mówi i Pulmonolog i pediatra, ALE jeśli jeden z nich słyszy szmery to mogą rzeczywiście one być.
    • frestre Re: pulmonolog słyszy inaczej??? 11.05.11, 23:39
      na początku kwietnia alergolog (specjalista od chorób płuc) przy infekcji z silnym kaszlem nie słyszała żadnych zmian a na drugi dzień pediatra już TAK....synek często choruje na zapalenie oskrzeli (leczony głównie wziewami)
      zapytałam jak to możliwe, a padiatra:- że dziecko mogło źle odkrztusić itp
      wtedy syn dostał antybiotyk i rzeczywiście został wyleczony do dnia dzisiejszego ( minął m-c)
      • grzalka Re: pulmonolog słyszy inaczej??? 12.05.11, 18:55
        jasne, że słyszy, może nie tyle inaczej, co więcej- trening czyni mistrza, pulmonolog osłuchuje więcej i częściej niż inny lekarz- tak samo lepiej "czyta" zdjęcia płuc
    • antyg-ona79 Re: pulmonolog słyszy inaczej??? 12.05.11, 22:14
      odkrztuszanie... w nim tkwi sedno. Skonsultowałam się z pediatrą który tłumaczył, że jeśli dziecko jest "zapełnione" nieodkrztuszoną wydzieliną, wtedy tak naprawdę trudno dokładnie osłuchać. W takim wypadku lekarz powinien sprowokować kaszel i dopiero przystąpić do badania. To też poczyniono, mała aż zwymiotowała flegmą ale dzięki temu przekonaliśmy się, że zmiany w oskrzelach są ale niewielkie i na pewno nie wymagają leczenia antybiotykiem w zastrzykach.
      Pozostaliśmy przy wziewach i walce z pozbywaniem się wydzieliny. Pediatra radzi wytrwałość, tzn. aby nie poddawać się po 2 dniach niewielkiej temperatury tym bardziej, że stan ogólny dziecka jest bardzo dobry i wolny od symptomów ciężkiej choroby. Mała biega, skacze jak szalona, tak jak zwykle. Ale jeśli nie będzie widocznej poprawy, za parę dni mamy podać antyb ale doustny - klacid.
      • zjawa1 antyg-ona79 13.05.11, 09:45
        Posluchaj skoro u Twojego dziecka potwierdzono diagnoze grzyba, to wg. mnie w pierwszej kolejnosci powinnas go zwalczyc! Przeciez taki grzyb moze byc przyczyna: katarow, kaszlow i innych przypadlosci.
        Lecz grzyba, podaj syyrop odksztusny np. Flegamina albo syrop o dzialaniu przeciwzapalnym Elofen skoro ma goraczke, to organizm walzczy z infekcja.
        Poczekaj jeszcze z tym antybiotykiem.
        Nie spiesz sie, bo widzisz-moj pokaszluje juz kolejny tydzien i nawet 10 dniowe branie Augumentinu pomoglo srednio. Fakt kaszel malutki: rano i pod wieczor. Choc jak zastosuje ta masci, o ktorej Ci psalam wczesniej to pod wieczor nie kaszle.
        • antyg-ona79 Re: antyg-ona79 13.05.11, 11:06
          grzyba leczymy nystatyną a na kaszel mamy syrop erdomed, który działa wykrztuśnie aczkolwiek nie powoduje nadprodukcji wydzieliny (podobno mukolityki często tak działają) . Do tego jakiś proszek robiony na katar, swoją drogą pierwsze słyszę...i pulmicort/ventolin. Gorączki nie ma, apetyt dopisuje. Oklepuję jak najczęściej, mała ładnie odkasłuje. Mimo to jakoś wierzyć mi się chce, że damy radę bez antybiotyku. A jeśli nawet to walka z kaszlem pewnie będzie trwała przyn 2 tygodnie...aż do kolejnego kataru...a później znowu kaszel i tak w kółko. Ech...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka