Dodaj do ulubionych

6 latek w wózku

30.05.11, 11:55
za i przeciw
Obserwuj wątek
    • monikaj21 Re: 6 latek w wózku 30.05.11, 12:10
      Moja 6 latka ostatnio podsiadła brata na spacerze - za - uśmiech na jej twarzy wink
    • camel_3d Re: 6 latek w wózku 30.05.11, 12:15
      za:

mama moze w centrum handlowym spedzic pol dnia, bez obawy ze dziecko nozki rozbola..
      • mamaady Re: 6 latek w wózku 30.05.11, 12:26
        ooo to właśnie smile centrum handlowe! I jeszcze mu pieluchę nałożyć, bo toż to co chwilę do łazienki woła, nie można w spokoju przecen poszukać !
    • zziajana Re: 6 latek w wózku 30.05.11, 12:22
      za:zeby ktos kto sie nudzil zalozyl watek na forum i mal radoche
      przeciw:zeby ktos,zamiast napisac o tym na forum,ten czas spedzil ze swoim dzieckiem
    • koza_w_rajtuzach Re: 6 latek w wózku 30.05.11, 12:27
      szczerze nigdy nie widziałam 6-latka w wózku, oprócz małych inwalidów.
      Tak naprawdę to mam to gdzieś dlaczego 6-latek jeździ w wózku i po co mam szukać za i przeciw? Każdy sam decyduje. Moja córka przestała jeździć wózkiem w trzecie urodziny. Po prostu mieszkamy na samym boku miasta, co prawda nieduże to miasto, ale byle jakie zakupy spożywcze to dla nas spory kawał drogi do przejścia w obie strony, co dla przeciętnego dwulatka jest zbyt dużym obciążaniem dla nóżek.
      • najma78 Re: 8 latek w wózku 30.05.11, 12:43
        i caly weekend w centrum handlowym - kto da wiecej?
        Deela i camel macie juz pieluchy?
    • joanna_poz Re: 6 latek w wózku 30.05.11, 12:43
      nie musi dźwigac ciężkiego tornistra, może go połozyc sobie na kolanka (albo schowac pod wózek), jak jedzie do szkołysmile
      • najma78 Re: 6 latek w wózku 30.05.11, 12:44
        joanna_poz napisała:

> nie musi dźwigac ciężkiego tornistra, może go połozyc sobie na kolanka (albo sc
        > howac pod wózek), jak jedzie do szkołysmile

Bradzo slusznie a tornistry sa ciezkie w PL. Sporo dzieci uzywa plecakow na kolkach wiec mozna je przymocowac do wozka.
        • z.akwarium Re: 6 latek w wózku 30.05.11, 12:49
          a jakby tak spotkac drugiego 6-cio latka z wozkiem to i kulig mozna zrobic...
        • camel_3d Re: 6 latek w wózku 30.05.11, 13:05
          no to przeciez mozna dziecku kupic taka walizeczke na koleczkach.. i juz...
        • joanna_poz Re: 6 latek w wózku 30.05.11, 13:20
          > Bradzo slusznie a tornistry sa ciezkie w PL

u nas jest co prawda dośc lekki, bo większość zostaje w szkole w szafeczce (w PL a jakże) - ale taki lekki też można przewieźc.
      • budzik11 Re: 6 latek w wózku 30.05.11, 12:53
        joanna_poz napisała:

> nie musi dźwigac ciężkiego tornistra, może go połozyc sobie na kolanka (albo sc
        > howac pod wózek), jak jedzie do szkołysmile

A jeszcze lepiej jak położy tornister na wózku a sam go będzie pchał. Ale to już będzie 6-latek z wózkiem a nie w wózku uncertain To ja się poddaję. Chociaż, kurcze, dlaczego nikt nie wymyślił spacerówek dla pań >30? Ja bym chciała, żeby mnie ktoś woził takim wózeczkiem, zamiast zdzierać sobie fleki, a co.
    • tempera_tura Re: 6 latek w wózku 30.05.11, 12:53
      Znam Twoje poglądy na ten temat. Mam podobne, rzeczywistość zweryfikuje.
      Mam półtoraroczniaka i chodzi sporo ale szybko mu sie nudzi i chce na ręce. Kondycje ma jak najbardziej do bo po ogrodzie biega caly dzień.
      Ale żebym poszła z nim gdzieś dalej niż na plac zabaw bez wózka musi minąć chyba jeszcze trochę czasu. Nie mam siły nieść go potem ze sklepu albo ciągnąc za ręke. Dodatkowo dochodzi nam jeszcze problem z nogami (ma kłopot z jedną, uniemożliwia mu to dłuższe wędrówki, jesteśmy w czasie leczenia)
      Myślałam ze te 18-19 miesięcy to ten moment w którym pozbęde się wózka ale nie ma opcji. No chyba ze dzieciak bedzie latał tylko względnie blisko domu a takiej opcji nie ma bo matka ma czasem swoje sprawy.
      • elan-o100 Re: 6 latek w wózku 30.05.11, 13:01
        a niech i 7 latek jezdzi w wozku, jak komus wygodnie.
        w zasadzie nie rozni sie to niczym od wozenia dzieci wszedzie samochodem...nawet 2 km do szkoly, czy przedszkola.
        nie maja szans na wyrobienie sobie nawyku chodzenia i potem w dodorlym zyciu jezdzi do sklepu za rogiem samochodem
        jak w hAmeryce!!!
        • mikams75 Re: 6 latek w wózku 30.05.11, 14:42
          o wlasnie! wozkiem wozic (nawet i sporadycznie) to obciach i bedzie kaleka a wozic samochodem bo jest 1 km to juz ok.
          Jakby porownac ile przemierzaja km dzieci bezwozkowe-samochodowe i te wozkowe-bezsamochodowe, to jestem pewna, ze te wozkowe wiecej pochodza, bo do wozka ich nikt nie przywiazuje, a z samochodu juz nie wysiada, zeby sobie obok pospacerowac.
          • koza_w_rajtuzach Re: 6 latek w wózku 30.05.11, 17:50
            > Jakby porownac ile przemierzaja km dzieci bezwozkowe-samochodowe i te wozkowe-b
            > ezsamochodowe, to jestem pewna, ze te wozkowe wiecej pochodza, bo do wozka ich
            > nikt nie przywiazuje, a z samochodu juz nie wysiada, zeby sobie obok pospacerow
            > ac.

Dokładnie. Ja zawsze chodzę pieszo. Mój syn miał moment, że nie chciał jeździć w ogóle wózkiem i nigdy mu nie zabraniałam samodzielnie się poruszać, ale trochę odetchnęłam jak znów polubił wózek, bo codziennie odprowadzamy córkę pieszo do przedszkola, potem ją pieszo odprowadzamy i normalnie wędrówka w jedną stronę trwa 15 minut, ale jak syn szedł nogami, to 30 minut. Jakieś zakupy na mieście czy jakieś inne sprawy załatwiane z synem, który szedł nogami, to już były prawie 2 godziny łącznie z powrotem, zdarzało się, że trwało to jeszcze dłużej, gdy potrzebowałam iść gdzieś dalej. Trochę męczące, szczególnie, że musiałam zdążyć z powrotem do domu przed drzemką, którą syn ma o 11, do tego ta świadomość, że jakby siedział w wózku, to dwa razy szybciej bym to załatwiła. Zresztą mój syn zaczął późno chodzić, bo dopiero jak miał 20,5 miesięcy.. On nie umie szybko chodzić, bo się wtedy przewraca, zresztą po wstrząsie mózgu znów ma problemy z poruszaniem się, chwieje się stojąc prosto. Nie obchodzi mnie to, że dla kogoś może być dziwne, że prawie 2,5 latek jeździ wózkiem, ale różne są sytuacje, dla nas w tym momencie to konieczność. Syn w domu też nie chodzi, siedzi albo leży, na placu zabaw też z wózka nie wychodzi, bo sam boi się swoich problemów z poruszaniem się, które znowu ma.
    • franczii Re: 6 latek w wózku 30.05.11, 13:18
      Jakos nigdy nie widzialam 6latka w wozku. A powinnam ich spotykac na kazdym kroku zwazywszy ilosc wozkowych 4 latkow
      • mamka30 Re: 6 latek w wózku 30.05.11, 14:16
        czy wogóle isteniją takie wózki..Sorki ale 6-letnie dziecko w wózku to chyba lekkie nieporozumienie no chyba ze chodzi o wozek na zakupy w markecie to faktycznie czasami wkładam swojego 5-latka..ale nie do spacerówki !!!to jmoże eszcze dac mu smoczek i butelke z mlekiem...a potem matki się dziwią i wypisują na forum jak poradzic sobie z dzieckiem bo odbiega od rowiesników..Ostatnio to milałam przypadek jak lezelismy z synkiem w szpitalu ze chłopiec 5-letni był karmiony jeszcze piersia..
      • 3-mamuska Re: 6 latek w wózku 30.05.11, 18:31
        3x tak,zeby camel mial dalej swoja misje.I zeby mail kogo wysmiewac i pouczac i krytykowac.Bez tego nie bedzie mogl zyc,wiec dla jego zdrowia psychicznego TAK,nich jezdza 6-latki w wozkach.
    • mloda0242 Re: 6 latek w wózku 30.05.11, 15:17
      za: oszczędność na bucikach, jedne wystarczą spokojnie wink
    • thorgalla Re: 6 latek w wózku 30.05.11, 15:40
      Oczywiście,że za.Jeszcze trzeba cieplo ubrać,kocykiem przykryć,koniecznie w wełnianej czapce.
      Dziecko nie może się ruszać bo się spoci,wiaterek zawieje i tragedia.
    • jul-kaa Re: 6 latek w wózku 30.05.11, 17:03
      Załóż jeszcze wątek o sześciolatku w samochodzie. Przecież to skandal, żeby dziecko odwozić samochodem do przedszkola/szkoły!

Fascynujące, że emamusie tak lubią zadki obrabiać innym mamusiom wożącym dzieci do przedszkola wózkiem (nawet jeśli nie wiedzą, jaki dystans te muszą pokonać), a jakoś tym wożącym samochodem nie obrabiają... Pewnie same tak wożą ;P
      • jakw Re: 6 latek w wózku 30.05.11, 17:15
        jul-kaa napisała:

> Załóż jeszcze wątek o sześciolatku w samochodzie.
        A ja to założę wątek - ale na Starszym Dziecku - o gimnazjalistach podwożonych samochodem pod szkołę wink
    • leneczkaz woziłam i 7-atkę oraz 9-cioatkę 30.05.11, 17:20
      a kraju wielkich tyków i hamburgerów wink
      Ale tylko W Six Fags lub tego typu ogromnych parkach. Sama bym skorzystała, ale tyłek się w 'parasolkę' nie mieścił tongue_out
    • zebra12 Re: 6 latek w wózku 30.05.11, 19:01
      Cóż, ja uzywałam wózka do 3,5 roku. Oczywiście sporadycznie podczas długich spacerów i zakupów. Dziś córka ma prawie 4,5 i czasem marzy mi się wózek, gdy brakuje mi ręki, by przejść przez ulicę, bo niosę tony zakupów. Wtedy każę córce trzymać się siatki. Podczas długiej wyprawy musimy czasem odpocząc, bo mała się zmęczyła. W autobusie często stoi ściśnięta zadkami pasażerów. Wózek był wygodny. I zawsze lepiej pchać niz dźwigać. Ale cóż, dziecię duże. Co do sześciolatka w wózku to nie spotkałam więc truno mi się wypowiedzieć. Przypuszczam, że być może takie dziecko ma problemy zdrowotne, np jest po operacji, ma chore serce itd. Nie wnikam, bo to nie moja sprawa, tak samo jak czapeczka w upał. Choć mnie dziwi, to nic nie mówię.
      • kasia191273 Re: 6 latek w wózku 30.05.11, 19:13
        my sporo podróżujemy i wyjazdy nie polegają na siedzeniu przy przyhotelowy basenie w porywach do przejścia na plażę

zwykle zwiedzamy duże miasta i wózek ostatnio był w użyciu w Porto w czasie majowego weekendu. Córka ma 4,5 roku, nie wyobrażam sobie bez wózka na razie
        • grzalka Re: 6 latek w wózku 30.05.11, 19:46
          zdrowe 6-letnie dziecko (na oko) w wózku widziałam raz- i było to dziecko holenderskie- poza tym nie znam zdrowego fizycznie i psychicznie 6-latka, który dałby się wpakować do wózka
    • minerwamcg Re: 6 latek w wózku 30.05.11, 20:29
      Sześciolatek to już na wózku. Jak Colin w "Tajemniczym ogrodzie".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka