Dodaj do ulubionych

szmery przy serduszku...

12.06.11, 23:32
u mojej 4-letniej córeczki p.doktor usłyszała szmery przy serduszku ja jestem załamana chociaz lekarka twierdzi że najprawdopodobniej są to tzw szmery niewinne bardzo proszę o poradę czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją i jak to się skończyło dodam że nigdy wcześniej takich szmerów żaden z lekarzy nie słyszał a córcia nie miewa zadyszek nie chrapie itp dostałyśmy skierowanie do kardiologa dziecięcego ale najbliższy termin mamy na połowę sierpnia uncertain
Obserwuj wątek
    • morekac Re: szmery przy serduszku... 13.06.11, 00:58
      skoro to wyszło dopiero teraz, to nawet jeśli jest jakaś wada serca, to raczej niewielka i nie masz się czym łamać. Dziecko z wadą serca nie musi mieć zadyszek, ale może się szybciej męczyć i sinieć.
      owszem, znaczna część szmerów u dzieci to szmery niewinne, ale zbadać trzeba.
    • go-jab Re: szmery przy serduszku... 13.06.11, 04:51
      a nie byla ostatnio chora? przeziebiona? moja srednia wlasnie przy jakims wirusie takie szmery miala ktore potem przeszly...
    • dziub_dziubasek Re: szmery przy serduszku... 13.06.11, 07:35
      U mojej dwulatki tez lekarka wysłuchala szmery przy infekcji. Zrobiliśmy echo serca- wyszło, że młoda ma strunę w sercu, która własnie te szmery przy infekcjach czy wysiłku powoduje. I że to nie jest żadna wada tylko zwyczajna "uroda" serca.
      • ciociacesia echo 13.06.11, 13:01
        gdzie robiliscie to echo i jak to wygladalo? u mojej 3 latki lekarka ostatnio cos uslyszala i rzucila ze warto by na spokojnie echo zrobic
        • dziub_dziubasek Re: echo 13.06.11, 13:17
          Ja robiłam w LUXMEDzie na Al. KEN (Warszawa). badanie trwalo około 20 minut- to takie usg serca. dziecko musi być w miarę spokojne, nie może się zbytnio wiercic. Moja córka miała niecałe dwa latka i dało radę zrobić. Pani dr która to badanie robi jest od razu kardiologiem, daje dokładny opis i dalsze zalecenia.
        • morekac Re: echo 13.06.11, 13:26
          To jest badanie USG - z małymi dziećmi jedyny problem polega na tym, że muszą leżeć nieruchomo, więc czasami trzeba robić w znieczuleniu.
    • mumi7 Re: szmery przy serduszku... 13.06.11, 08:04
      Bez paniki. Mój syn miał wykryte szmery w sercu dopiero, kiedy miał jakieś 8 miesięcy. Pisze "dopiero", mimo że Twoja córka ma 4 lata, bo zwykle wykrywa się to szybciej, ale po drufie i istotniejsze - jak się okazało, nie ma to znaczenia. Jest to tzw. dodatkowa struna w sercu, czyli rzecz niewinna faktycznie - jak powiedział mi lekarz, syn nie będzie mógł być krwiodawcą, a na starośc będzie brał aspiryne celem rozrzedzenia krwi (przy dodatkowej stunie gęsta krew lubi osadzac na niej skrzepy).

Oczywiście idź do lekarza, ale jesli do tej pory u Twojej córki nikt nieczego nie wykrył, istnieje duże prawdopodobieństwo, że będzie to rzecz błaha albo wada, ale drobna. Nie martw się na zapas. Pozdrawiamwink
    • leneczkaz Re: szmery przy serduszku... 13.06.11, 08:23
      Mój miał szmery od pierwszych dni do 2 lat. I ustały, mimo, że jedna dziurka miała się niby nie zrosnąć i być 'taką urodą'.
      • kasik2222 Re: szmery przy serduszku... 13.06.11, 08:32
        u nas było tak samo, szmery wykryta przy jakimś badaniu u internisty ( jak córcia miała ok roku ). Robione ekg, nic nie wykazało, później inny lekarz znów sie zainteresował tymi szmerami, i kazał prywatnie echo serca zrobić, podobno ekg i tak nie wykaże. Szmery okazały się niewinne, nic zupełnie się nie dzieje, a są wykrywalne przy badaniu do tej pory ( córeczka ma teraz 4,5 roku ). Podobno wyrosnie z tego.
        Echo robiłysmy niestety prywatnie, gdyż nie chciano nam dać na to badanie skierowania. ( w W-wie na niekłańskiej w przychodni przyszpitalnej ). Więc myslę że u Was kardiolog też zrobi tylko ekg - jeśli to państwowa przychodnia, zróbcie więc na własną rękę echo serca. Będzie dobrze.
    • klubikowa Re: szmery przy serduszku... 13.06.11, 11:31
      U mojego dziecka wykryto szmery w sercu na bilansie dwulatka. Ma ubytek w przegrodzie między przedsionkowej, tzw. ASD II. W styczniu tego roku otrzymaliśmy kwalifikację w CZD na operacyjne zamkniecie ubytku i ma być wykonane do końca tego roku. Nie wiem jak ma się odbyć ta operacja, czy dziecko będzie miało otwieraną klatkę piersiową, jak ją zniesie. Jeśli ktoś ma takie doświadczenie za sobą to proszę o informację.
      • morekac Re: szmery przy serduszku... 13.06.11, 13:33
        Nie martw się, w CZD mają dobrych kardiochirurgów. Będą ją operować czy cewnikować?
        Przy cewnikowaniu nie będzie miało otwieranej klatki, przy operacji - owszem.
      • agako_80 Re: szmery przy serduszku... 13.06.11, 13:35
        Moja starsza córka urodziła się z wadą serca pod postacią mnogich ubytków międzykomorowych i międzyprzedsionkowych. Tylko, że wadę wykryto po urodzeniu. W sumie miała pięć ubytków. Lekarze mówili, że będzie miała operację na otwartym sercu i to nie jedną, bo za jednym razem nie dadzą rady wszystkich zamknąć. Była wcześniakiem, ale w dobrej "kondycji", więc można było czekać. W naszym przypadku czas działał na korzyść, ubytki same się zarastały. W tej chwili ma prawie 8 lat i jest już prawie zdrowym dzieckiem, tylko szmery zostały. Klubikowa, może u Was też tak będzie. Dużo zdrówka dla małego.
        • klubikowa Re: szmery przy serduszku... 14.06.11, 17:53
          Dzięki Agako, moje dziecko jest po wszystkich badaniach. 100% będzie zabieg, nie ma szans na zarośnięcie ubytku.Tylko nie ja byłam na badaniach, a ojciec dziecka i nie dopytał jak to chłop, jak będzie wyglądała operacja.
      • fvmmka Re: szmery przy serduszku... 14.06.11, 21:51
        klubikowa
        ubytki miedzy przedsionkowe zamka sie z reguly poprzez cewnikowanie czyli nierozcina sie klatki piersiowej...no ale wszystko zalezy jak bardzo duzy jest ubytek
        Moja miala inna wade i byla perowana.
    • camel_3d nie przejmuj sie... 13.06.11, 12:11
      ja jako dziecko ciagle musialem dyrdac po lekarzach bo byly szmery... a mimo to reprezentowalem szkole w zawodach sportowych. Tylko przed kazdymi zawodami musialem do lekarza popylac, zeby papier dosac, ze moge - nigdy nie mialem zadnych problemow z sercem i moglem normalnei cwiczyc na w-f uprawiac sport..i bylem w te klocki niezlysmile)
      ... do tej pory lekarze cos tam slysza i za kazdym razem..czyli jakos raz na rok musze badania wykonywac, ktore kompletnie nic nie wykazuja...
      na 100% lekcewazyc si enie da..ale tez nie ma co popadac w panike...
    • namrata86 Re: szmery przy serduszku... 13.06.11, 13:25
      Pewnie nic złego się nie dzieje. Ale do lekarza owszem idź. U mojego synka wykryto szmery itd zaraz po urodzeniu. Wiele razy byliśmy na echu serca i na ekg. Najpierw kilkakrotnie w szpitalu, teraz chodzimy prywatnie do tej samej lekarki. Jedyne co mi polecili lekarze by trochę ograniczać synka w szaleństwach, ale szczerze, szaleje i nic mu nie jest. Kto wie,że mały ma problem z sercem, zazwyczaj się dziwi,że ma tyle siły, wszędzie włazi i się nie oszczędza. Synek ma 2 lata, jak narazie jego sytuacja z sercem nie polepszyła się, choć niby miało wszystko zanikać, miał wyrosnąć, no ale też się nie pogarsza. Na kontrolę chodzimy co pół roku.
    • xxx-25 Re: szmery przy serduszku... 13.06.11, 13:59
      Zrób echo i będziesz wszystko wiedziała.
      A od siebie napiszę, że mój mały 2dni po porodzie z różnych względów miał echo serca wykryto wtedy u niego otwór w przegrodzie międzyprzedsionkowej. Co 2 miesiące kontrolowaliśmy to, w 7 miesiącu mały przechodził lekką infekcję(katar bez leków) kardiolog bez echa po samym osłuchaniu stwierdziła że jest tragedia że otwór się powiększył i ogólnie masakra. My w panice cudem załatwiliśmy konsultację u jednego z lepszych kardiologów dziecięcych w Polsce i co się okazało – szmery wywoływała struna(wcześniej nikt jej nie widział!) która to podczas infekcji/osłabienia może powodować większe szmery, otwór w przegrodzie zarósł się nie zostawiając znaku po sobie! Dziecko zdrowe, a my mamy spokojnie podchodzić do rewelacji że jest szmer w serduszku bo jeszcze nie raz to usłyszymy. Następna kontrola kardiologiczna(echo) w wieku 4 lat.
      Więc spokojnie zrób echo(lepiej u dobrego kardiologa nawet prywatnie)!
    • silje78 Re: szmery przy serduszku... 14.06.11, 17:58
      u mojej córeczki szmery były słyszalne przy prawie każdym badaniu. po bilansie dwulatka dostała skierowanie do kardiloga. miała echo, ekg - lekarka nie doszukała się nieprawidłowości, ale szmer jednak jest słyszalny. ostatnio byłyśmy na kolejnej kontroli (3,5r) i podobna sytuacja, szmer słabosłyszalny, ale jest. kolejna kontrola za rok. lekarka kazała się nie martwić, obserwować dziecko po większym wysiłku.
      moja córka też się nie męczy zbyt szybko, nie zauważyłam zadyszek, sinienia.
    • guderianka Re: szmery przy serduszku... 14.06.11, 20:11
      Moja 11 latka ma, stwierdzone przez 2 lekarzy, w sierpniu mamy wizytę u kardiologa. Szmery niewinne związane są ze wzrostem organizmu. Organizm rośnie, zastawki nie domykają sie powodując szmery , ale z czasem 'dorastają" i wszystko wraca do normy
      • pamplemousse1 Re: szmery przy serduszku... 14.06.11, 20:27
        pewnie struna, tak jak w przypadku mojego synka- wyszła na jaw jak miał roczek
        • kinmalek Re: szmery przy serduszku... 15.06.11, 02:31
          U mojej córki wykryto szmery jak miała 2.5 po badaniu serca okazało się że jest to struna(kardiolog nazwał to falą) i nic się nie nie dzieje.
    • nikulam Re: szmery przy serduszku... 15.06.11, 07:32
      U mojej córeczki szmery były wykryte w 2-giej dobie życia.Jeszcze przed wyjsciem do domu miała pierwsze echo:VSD,ASDII i jeszcze niedomknięty otwór. Robimy echo co 3mc, VSD się zrosło, otwór zamknął, zostało ASDII. Robimy echo co 3-4mc, ostatnie wyszło na tyle nieciekawie,że mieliśmy w CZD badanie izotopowe serca, na szczęście ono pokazało,że przeciek nie jest aż tak duży a komory serca w normie (echo wskazywało inaczej), mamy więc dalej tylko obserwować.
    • przeciwcialo Re: szmery przy serduszku... 15.06.11, 09:18
      Mój tez tak miał, po szczegółowych badaniach u kardiologa okazało się że ma dodatkową strunę ścięgnistą w serduszku i to ona daje ten szmer.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka