Dodaj do ulubionych

płaczliwośc 3 latka

21.06.11, 10:33
mam wrażenie, ze od jakiś 2 tyg córka (2 lata 9 miesięcy) jest bardziej skłonna do płaczu
czasem wydaje sie z błahego powodu i w sumie sama nei wie czego chce
chce gdzies jechac, ale nei jedziemy płacz, nie chce jechac a jedizemy płacz
czasem o coś prosi np. o coś do jedzenia czy książkę, a ja proszę aby poczekała, to płacze

nie jest to płacz histeryczny na zasadzie ja chę a wy mi nie dajecie
ale taki bardziej z rozdrażneinia, niewiedzy co się chce, braku zdecydowania...

czy to typowe dla dzieci w tym wieku?
Obserwuj wątek
    • ant-nat Re: płaczliwośc 3 latka 21.06.11, 10:44
      chyba, tak. Mój 3 latek tez lubi sobie popłakać o nic.
    • wszystko-wiedzaca Re: płaczliwośc 3 latka 21.06.11, 11:55
      nie pocieszę Cię, mojemu też się taka faza zaczęła, jak miał ok trzy latka i trwa do dziś a ma prawie pięć, zwłaszcza jak jest zmęczony albo zbiera go choroba, tyle lepiej że można mu co nieco wytłumaczyć
    • el_elefante Re: płaczliwośc 3 latka 21.06.11, 13:50
      Typowe. Niestety z tego się już nie wyrasta. Części ludzi udaje się w mniejszym lub większym stopniu opanować umiejętność radzenia sobie z tym uczuciem (tzn. gdy nie wią co chcą), ale niektórym niestety zostaje na zawsze. Część z nich znajduje zatrudnienie na stanowiskach kierowniczych, gdzie obracają w ruinę psychikę szeregowych pracowników, którzy wracają po pracy do swoich dzieci, zamykając samonapędzające się kółko.
      Trzeba dziecko próbować rozumieć, ale jest to bardzo trudne wyzwanie i wymaga opanowania szeregu technik relaksacyjnych, takich jak wrzeszczenie w poduszkę, walenie głową (nie dziecka!) o ścianę, rozszarpywanie zębami drewnianych łyżek i tłuczenie naczyń. Techniki te stosujemy przed rozpoczęciem negocjacji z dzieckiem, w trakcie i niekiedy również po zakończeniu, o ile następuje.
      Rzecz jest o tyle złożona, że dziecko - skomplikowane i nie do końca zbadane urządzenie z innej planety - przekazane zostaje bez jakiejkolwiek instrukcji obsługi w ręce osoby nie posiadającej jakichkolwiek kwalifikacji do posługiwania się nim i oczekuje się od niej osiągnięcia wygórowanych rezultatów wychowawczych w krótkim czasie. Dodatkowo, wszelkie, dostępne poradniki oferują żenujący poziom wiedzy teoretycznej i garść ogólnych zaleceń o wątpliwej skuteczności. Sytuacja sprzyja więc powstawaniu forów dyskusyjnych, na których można bezkarnie wypisywać przeróżne dyrdymały, z czego niniejszym skrupulatnie korzystam.
      smile
    • w_miare_normalna Re: płaczliwośc 3 latka 21.06.11, 23:00
      cyba tak bo moja ma to smao od jakies 2 miesiecy (ma 3 lata)
      normalnie jakbym tak policzyla to chyba ze 20 h na dobe by wyla uncertain
      • sylwia_il Re: płaczliwośc 3 latka 23.06.11, 17:14
        U nas to samo.Nasza córeczka ma 3 lata. I tak własnie od jakiegos czasu sobie lubi popłakac lub pojęczeć jak jej cos nie pasujesmile Wczesniej tak nigdy nie było i zaczęłam juz się niepokoić,że coś z nia nie tak lub z nami rodzicami, ale widzę ,że nie tylko my takie coś przechodzimysmile Dodam jeszce ,że nasza córeczka jeszcze ma fazę na to by się z nia bawić.Ciągle mnie woła do zabawy lub męża, jak np. nie mamy w danej chwili czasu by z nia sie pobawic to też właśnie marudzi lub płacze. Od wrzesnia idzie do przedszkola to może się tam wyszaleje i minie jej to .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka