moj_malutki 21.07.11, 15:56 Jak to było w przypadku Waszych dzieci,pobyt dwudniowy w szpitalu był konieczny?I jedyną opcją było wykonanie badania w narkozie? Syn ma 3 i pół roku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gemmavera Re: Badanie słuchu ABR 21.07.11, 16:06 Mój syn miał to badanie robione kilka razy, nigdy w narkozie. Ostatni raz miał je w wieku 2 lat. Trzeba dziecko obudzić odpowiednio wcześniej i przetrzymać do godziny badania. Kiedyś moja córka (czteroletnia) miała mieć EEG i w szpitalu kazano mi ją najpierw przetrzymać do północy, a potem obudzić o 4.00. O dzięwiątej czy dziesiątej padła i spokojnie zrobiono jej badanie. Może więc spróbuj czegos podobnego. Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Badanie słuchu ABR 21.07.11, 16:32 Moj syn mial badany sluchu kilkakrotnie, pierwszy miesiac po urodzeniu (wczesniak), podczas snu, nastepne po roku, i pozniej jeszcze 2 razy, ale to byly badania audiologiczne, ktore ze spaniem nie mialy nic wspolnego. Odbywaly sie w dzwiekoszczelnym pomieszczeniu, wykonywal jej zespol, przy mojej i dziecka oczywiscie wspolpracy. Badania zwsze zaczynaly sie przed poludniem, trwaly 1-1.5 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
yogisia Re: Badanie słuchu ABR 27.07.11, 23:21 Dlaczego w narkozie? U nas zawsze było we snie fizjologicznym (w dzień lub w nocy). Moja córka zresztą tak ma robione i ABR i EEG. Trzeba odpowiednio wcześniej zadbać, zeby dziecko w porze badania spało (np. wybudzić rano wczesniej, nie kłaść na popołudniową drzemkę, zmęczyć na powietrzu...). Raz nam się dwudniowy pobyt bardzo przydał - pierwszej nocy tak się nakręciła, że nie bylo mowy o badaniu, wciąż się budziła, a drugiej spała. Odpowiedz Link Zgłoś
lemurka3 Re: Badanie słuchu ABR 30.07.11, 13:18 mój syn też nie był usypiany narkozą, tylko bardzo wcześnie rano ubudzony, przed badaniem zasnął jak suseł, badanie "się robiło" a on spał. To wcale nie jest takie trudne, najtrudniejszy jest dojazd samochodem z dzieckiem do miejsca badania, bo nam w samochodzie odlatywał. Moim zdaniem narkoza do tego badania jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: Badanie słuchu ABR 30.07.11, 13:40 w niemczech wszystkie ABR u malych dzieci sa robione w narkozie nie bylam fanka, ale poszlo dobrze, pewnie tez kwestia finansowa - z kasa nie maja problemow, to usypiaja jak leci, tez wolalabym na "zmeczone" dziecko, ale nikt nawet tego nie proponowal Odpowiedz Link Zgłoś