Dodaj do ulubionych

Nagość na plaży

11.08.11, 10:59
Witam.Ostatnio byłam z moimi chłopcami na plaży i ku mojemu zdziwieniu i irytacji ujrzałam chłopca na moje oko trzyletniego kompletnie bez ubranek biegającego sobie swobodnie po plaży z absolutną aprobatą swoich rodziców(z resztą takie scenki widziałam także z udziałem dziewczynek).Strasznie mnie wkurzyło że taki już w miarę duży chłopczyk lata bez gaci!No ludzie!Moi rodzice od małego zawsze wpajali mi aby zakrywać intymne części ciała.Taką też prawdę przekazuję moim synom.Ilekroć byli ze mną na plaży zawsze mieli na sobie majtki.Jak byli mniejsi to byli w pieluszce.Wiem że nagość jest teraz wszechobecna i wszyscy jesteśmy tacy bezpruderyjni ale wydaje mi się że muszą być jakieś granice do czorta!Co wy na to?
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: Nagość na plaży 11.08.11, 11:06
      Ty tak na poważnie?

Dziecko w pieluszce na plaży to jakaś paranoja - nasypie się piachu do pieluchy, wejdzie do wody, to za chwilę trzeba zmieniać...

Odpieluchowanemu można dać jakieś kąpielówy, choćby żeby mu piach między półdupki nie właził, ale obowiązku nie ma.

Nie ma też żadnego racjonalnego powodu, żeby dorośli musieli zakrywać intymne części ciała, no chyba że się wierzy, że są siedliskiem szatana. Tak się po prostu przyjęło.
    • stefa_ja Re: Nagość na plaży 11.08.11, 11:13
      A ja na no, że nie dość, że jesteś zakompleksionym zboczeńcem to jeszcze trollujesz!
      Błagam nie zaczynajcie kolejnego takiego samego tematu, bo szkoda miejsca na serwerze.
      mikka19 - Twój post napawa mnie obrzydzeniem.
    • kotkowa Re: Nagość na plaży 11.08.11, 11:28
      Ale dlaczego ja atakujecie? Przeciez kazdy ma prawo do swoich odczuc na ten temat. Ja tez jestem raczej za zakrywaniem intymnych czesci ciala, chociazby dlatego, ze zbokoli nie brakuje i nie mam ochoty, zeby ktorys napalal sie na moje dziecko. Byc moze dla wygody puscilabym mojego malucha 1,5 rocznego bez majtek, zalezy od okolicznosci i otoczenia, ale mysle, ze ubiore mu jednak pieluchomajtki i tyle.
      • najma78 Re: Nagość na plaży 11.08.11, 11:42
        Na plazy, na basenie dzieciom nieodpieluchowanym zakladalam odpowiednie pieluchy, zreszta tak robi wiekszosc (na basenie wszyscy), wskazane bardzo, aby mocz i kal nie byly oddawane bezposrednio do wody czy na piasek. Dzieci kontrolujace potrzeby fizjologiczne maja na sobie w takich miejscach stroje kapielowe, dorosli tez, dotyczy to plaz ogolnych, inne zasady dotycza plaz dla naturystow. Moj mlodszy kiedy mial 3-lata wstydzil sie wystepowac nago, no chyba ze w naszym ogrodzie, teraz ma 4 i mowy nie ma.
        • camel_3d Re: Nagość na plaży 11.08.11, 14:56
          najma78 napisała:

> Na plazy, na basenie dzieciom nieodpieluchowanym zakladalam odpowiednie pieluch
          > y, zreszta tak robi wiekszosc (na basenie wszyscy),

w Polsce chyba.. tu na basenach maluszki maja kapielowki..
          pielucha do plwania nie zatrzymuje sikow i nie wchlania wody..co najwyzej kupe...ale ta to i ze specjalnych kapielowek dla bobasow nie wyplynie...

> wskazane bardzo, aby mocz i
          > kal nie byly oddawane bezposrednio do wody czy na piasek.

a wedlug coiebie taka pielucha wchlania mocz? zartujesz chyba... gdyby pchlaniala wode to za kilka minut byla by wielka bomba...taka pielucha nie zatrzymuje moczu...a jak pomyslisz jeszcze ile ryb gnije w wodzie, ile roslin, ile wszyskego..to siki malego dzieka na prawde nic nie zmienia...

nigdy nie zakladalem dziecku pieluchy na basenie i na plazy..na plazy byl nago, na basenie w kapielowkach dla dzieci, z gumkami na nogoach.
          • niebioska Re: Nagość na plaży 11.08.11, 23:17
            > > wskazane bardzo, aby mocz i
            > > kal nie byly oddawane bezposrednio do wody czy na piasek.
            >
            > a wedlug coiebie taka pielucha wchlania mocz?

camel, czytaj ze zrozumieniem big_grin - toż chodzi o to, żeby nie były oddawane bezpośrednio... a jak jest pielucha, to najpierw po nogach się leje.
            • camel_3d Re: Nagość na plaży 12.08.11, 09:26
              no tak...nie doczytalem... big_grin jak siki sa wyplukiwane to wyglada to zdecydowanie estetczniej..niz taki strumyk big_grin
              • najma78 Re: Nagość na plaży 12.08.11, 11:49
                camel_3d to ze ty jestes slobo ucywilizowany malo mnie interesuje. Dla twojej wiadomosci, mialam kiedys watpliwa przyjemnosc skorzystac z basenu, w ktorym kapalo sie tez dziecko ok. 2-letnie w kapielowkach bez pieluchy i to dziecko wyproznilo sie a kupa wyleciala do wody (jakos kapielowki jej tam nie uwiezily) i niestety wszyscy musieli wyjsc, basen zakmnieto na kilka godzin, niestety przez glupote rodzicow dziecka nie tylko my poplywalismy zaledwie kilka minut.

• mikams75 Re: Nagość na plaży 11.08.11, 11:53
      mnie nagosc nie szokuje, nie musze sie gapic na czyjas golizne jak mi sie nie podoba.
      Granice sa mi na plazy obojetne, bardziej bym myslala i higienie.
    • lejla81 Re: Nagość na plaży 11.08.11, 12:06
      Dla mnie nie ma w tym nic szokującego, to tylko i wyłącznie kwestia kulturowa. Sama raczej ubieram swojego syna, ale zdarza mu się też przez chwilę pobiegać nago. Dużo dzieci biega nago i coraz więcej kobiet opala się bez staników.
    • budzik11 Re: Nagość na plaży 11.08.11, 12:35
      Ale dlaczego cię to cyt. "irytowało"? A niech sobie chodzą jak chcą, jeśli ich rodzicom to nie przeszkadza, co ci do tego? Jakbyś zobaczyła kobietę opalającą się topless to chybabyś policję wezwała wink
    • klubgogo Re: Nagość na plaży 11.08.11, 12:53
      Zakładanie majtek/pieluchy dziecku na plaży (zwykłej, nie dla naturystów) to nie tylko element nauki intymności, ale też zabezpieczenie przed zasikaniem plaży. To normalny objaw zdrowego zachowania, dziecko jest takim samym człowiekiem, jak jego rodzice. Skoro rodzice nie paradują nago, dlaczego dla dziecka ma być jakieś przyzwolenie na nagość w miejscu publicznym? NIe mam ochoty patrzeć na siusiaki małych chłopców? Nie mam też ochoty wdepnąć w czyjeś siuśki, albo inne odchody. Pomijając już pedofili, którzy pewnie plaże chetnie odwiedzają.
      • golden_e_ye Re: Nagość na plaży 11.08.11, 13:21
        wy tak poważnie? zboczeńcom nie tylko rozebrane dzieci się podobają, ubrane też, więc argument do kitu. fakt, że każdy ma prawo do swoich odczuć ale litości! bez wieszania psów. moje dwulatki na plaży były albo w majteczkach,albo na golasa i w nosie mam to, że dla kogoś może to być nieestetyczne. uważam, że nie powinniśmy robić z dzieci małych dorosłych, na zakrywanie nagości mają czas, tak jak na kolczyki, fryzjera czy malowanie paznokci. dziecko nagie jest przepiękne i estetyczne, gorzej chyba z niektórymi dorosłymi,którzy mimo strojów kąpielowych odstręczają zaniedbaniem i wyglądem. a co do siusiania, odpieluchowane dziecko w majtkach czy bez nie sika przecież na piasek, a wg badań więcej zarazków jest w buzi niż w genitaliach. wiec zabrońmy maluchom dotykać piasku rączkami którymi dotykały buzi! brawo.
      • mikams75 Re: Nagość na plaży 11.08.11, 14:04
        > Zakładanie majtek/pieluchy dziecku na plaży (zwykłej, nie dla naturystów) to ni
        > e tylko element nauki intymności, ale też zabezpieczenie przed zasikaniem plaży

a niby jak majtki maja ochronic przed zasikaniem plazy? Te pare kropli mniej, bo wsiaknie w majty niewiele pomoze. Albo dziecko jest odpieluchowane i nie sika gdzie stoi, albo ma pieluche. Choc te pieluchy kapielowe wcale nic wchlaniaja siuskow.
      • camel_3d Re: Nagość na plaży 11.08.11, 14:59
        dla mnei nieestetyczne sa tluste baby na plazy... no i co.. bo mnie sie to nie podoba maja nie chcodzic po plazy?
        mysle, ze pedofile to raczej po internecie szukaja fotek, a nie ida na plaze... ulegasz szumowi w mediach i panikujesz...
        • klubgogo Re: Nagość na plaży 11.08.11, 18:43
          Nie panikuję. Nie wyobrażam sobie, by jakiś zboczeniec przyglądał się mojemu nagiemu dziecku. A tłuste baby swoją drogą, temat dotyczy dzieci.
          • budzik11 Re: Nagość na plaży 11.08.11, 20:03
            No to ty sobie nie wyobrażasz i swoich dzieci nago nie puszczasz. A co ci przeszkadza, że cudze chodzą? Moi tez nigdy na plaży nie byli nago i tez bym na to nie pozwoliła, ale że czyjeś chodzą z gołymi tyłkami? Nie mój cyrk i nie moje małpy. Nie mam ochoty patrzeć na gołe dzieci, odwracam się i nie patrzę zamiast się oburzać na forum w necie. Żeby tylko takie widoki były na plażach. Mnie bardziej wkurzają psy spacerujące po plażach (te też nie noszą majtek i pieluch i robią na piasek, i to nie tylko siku) mimo tabliczek "Zakaz wprowadzania psów" przy każdym wejściu na plażę.
          • camel_3d Re: Nagość na plaży 11.08.11, 22:21
            > Nie panikuję. Nie wyobrażam sobie, by jakiś zboczeniec przyglądał się mojemu na
            > giemu dziecku.

a co jak sie bedzie zboczeniec przyglodal twojemu dzeicku w majtkach?
    • marika012 Re: Nagość na plaży 11.08.11, 13:24
      Moja młoda zawsze ma strój kąpielowy, zarówno na plaży jak i w naszym własnym ogrodzie. Nie chcę żeby ją sąsiedzi albo przypadkowi przechodnie oglądali. Czemu ma ktoś się moim dzieckiem podniecać. Brrr...
    • jagabaga92 Re: Nagość na plaży 11.08.11, 14:15
      Też uważam, że dziecko na plaży powinno być w majteczkach/pieluszce. Jakby nie było plaża to miejsce publiczne. Jednak jakoś przyzwyczaiłam sie do maluszków biegających z gołymi pupciami. Ale gdy podczas spaceru brzegiem morza minęłam rodzinę z dwiema dziewczynkami (ok. 9-10 lat) - doznałam szoku - te dziewczyny szły NA GOLASA!!!! Tak mi przemknęło przez myśl - czy w tym wieku dzieci się nie wstydzą???
      • camel_3d Re: Nagość na plaży 11.08.11, 15:01
        moze weszlas na plaze FKK
    • camel_3d no i masz problem.. 11.08.11, 14:52
      ale spac mozesz prawda?
    • camel_3d w pielusze na plaży 11.08.11, 14:53
      to jest dopiero obciach...
      serio..tylko w PL na plazach widzialem dzeici w pieluchach..poza polska to sa sporadyczne przypadki...wiekszosc dzieci lata po plazy nago...

• senait Re: w pielusze na plaży 11.08.11, 15:01
        Też uważam, że na normalnej plaży (nie dla naturystów), dzieci tak jak wszyscy powinny mieć majteczki. Takie po prostu u nas panują zasady kulturowe i dzieci też powinniśmy ich uczyć. Inna sprawa, że nie chciałabym, żeby moje dziecko złapało jakąś infekcję, bo pół dnia siedziało na brudnym piasku albo, żeby jakiś pedofil siedzący na ręczniku obok podniecał się widokiem mojego dziecka.
        • camel_3d Re: w pielusze na plaży 11.08.11, 15:03
          > żeby jakiś p
          > edofil siedzący na ręczniku obok podniecał się widokiem mojego dziecka.

jak bedzie mial sie podniecac to i na widok dziecka w majtkach sie bedzie podniecal... wiec mysle, ze to nie ma znaczenia akurat...
      • mikams75 Re: w pielusze na plaży 11.08.11, 19:37
        camel, nie tylko w pl sa dzieci w pieluchach kapielowych na plazach i basenach.
        • dzoaann Re: w pielusze na plaży 11.08.11, 21:36
          w trzech krajach innych od Pl widzialam dieci w pieluszkach zwyklych na plazy, bawiace sie na brzegu, badz kapiace sie w tyc do plywania. Gole dzieci widzialam tylko w Pl...
          • camel_3d Re: w pielusze na plaży 11.08.11, 22:18
            a to dziwne, bo w niemczech jest tak zwana FKK..i jest to bardzo rozpowszechnione..gloe plaze sa wszedzie...

• sagittarius_84 Re: Nagość na plaży 11.08.11, 15:09

Mam córkę (2l) i na plaży zawsze miała majteczki od stroju.
      Nie podobają mi się biegające gołe dzieci i już!
    • slonko1335 Re: Nagość na plaży 11.08.11, 15:16
      Nie wyobrażam sobie aby moje dziecko latało z gołym dupskiem po plaży. Ani to higieniczne ani estetyczne. Nie gorszy mnie jednak widok trzylatka bez majtek-bez przesady to sprawa jego rodziców. Znacznie bardziej dzieci które latają bez pieluch i leją lub i robią więcej gdzie popadnie. Moje dzieci jak były nieodpieluchowane na plaży miały założoną pieluchę lub specjalne majtki jak wchodziły do wody albo pieluchę kąpielową do wody.
      • camel_3d Re: Nagość na plaży 11.08.11, 15:37
        > Moje dzieci jak były nieodpiel
        > uchowane na plaży miały założoną pieluchę lub specjalne majtki jak wchodziły do
        > wody albo pieluchę kąpielową do wody.

nie obraz sie, ale pieluchy na plazy to niezla wiocha....
        • slonko1335 Re: Nagość na plaży 11.08.11, 15:43
          nie obraz sie, ale pieluchy na plazy to niezla wiocha....

czemu miałabym się obrazić? dla mnie wiocha a to lejące gdzie popadnie dzieci które nie kontrolują czynności fizjologicznych...
          • senait Re: Nagość na plaży 11.08.11, 15:45
            slonko1335- zgadzam się z Tobą w 100%.
          • camel_3d Re: Nagość na plaży 11.08.11, 15:45
            > dzieci
            > które nie kontrolują czynności fizjologicznych...

a ja myslalem, ze wszystkie dzieci do penego wieku nie kontroluja czynosci fizycznych....
            • slonko1335 Re: Nagość na plaży 11.08.11, 15:56
              i dla tych właśnie dzieci są przeznaczone pieluchy. W domu nieodpieluchowane i niekontrolujące czynności fizjologicznych dziecko też bez pieluchy trzymałeś?
              • camel_3d Re: Nagość na plaży 11.08.11, 22:19
                > i dla tych właśnie dzieci są przeznaczone pieluchy.

i kapielowki.

>W domu nieodpieluchowane i
                > niekontrolujące czynności fizjologicznych dziecko też bez pieluchy trzymałeś?

a czy ty w domu tez chodzisz toples albo w kostiumie kapielowym?
                • slonko1335 Re: Nagość na plaży 11.08.11, 23:01
                  > a czy ty w domu tez chodzisz toples albo w kostiumie kapielowym?
                  wyobraź sobie że nie robię pod siebie już od dość dawna....
                  ale rozumiem, że pozwalałeś lać i sr... dzieciakowi w domu i pieluchą nigdy jego tyłka nie zhańbiłeś???
                  • saras-wati Re: Nagość na plaży 12.08.11, 07:56
                    slonko, ale camel pisze zupełnie o czymś innymwink przeczytaj ze zrozumieniem jego posty, bo są bardzo sensowne i nie ma co tu się oburzaćwink
                    • slonko1335 Re: Nagość na plaży 12.08.11, 08:12
                      czytam, jego zdaniem robiące na plaży pod siebie dziecko jest ok a nałożona temu robiącemu dziecku pielucha to wiocha i dlatego pytam czy zasadę w swoim domu stosował w końcu chyba taka sama wiocha, nie?
                      • saras-wati Re: Nagość na plaży 12.08.11, 08:35
                        no właśnie nie napisał nigdzie, że dzieci defekujące nieustannie są ok, tylko że pielucha na plaży go razi, bo tam, gdzie mieszka dzieci chodzą nago lub w kąpielówkach; czyli, jeśli ma pieluchę do pływania i kąpielówki, to efekt jest taki sam, bo kupa zatrzyma się w kąpielówkach czy pieluszce, a siuśki i tak wypłyną czy z pieluchy, czy z kąpielówek, prawda? a chyba kąpielówki od uwalonej w piachu pieluchy wyglądają o niebo estetyczniej(nawet zapiaszczonewink)
                        • slonko1335 Re: Nagość na plaży 12.08.11, 08:47
                          >no właśnie nie napisał nigdzie, że dzieci defekujące nieustannie są ok,

a dziecko niekontrolujące czynności fizjologicznych bez pieluchy to co robi? i może to robić komuś pod nosem, w miejscu gdzie bawi się inne dziecko a w domu cemela nie może? przecież to tylko siuśki, cóż wielkiego się stanie jak oszcza kanapę, w końcu w brudnej odzieży się an niej siada i milion tam zarazków i tak...
                          • saras-wati Re: Nagość na plaży 12.08.11, 09:00
                            ALE Z TEJ PIELUCHY DO KĄPIELI TE SIUŚKI TEŻ WYPŁYNĄ ! ponieważ nie wchłaniają wilgoci...

a jeśli zbiera się na coś innego, to chyba widzisz i podkładasz albo pieluchę, albo zabierasz do wc?

rany, ale chora jest ta dyskusjawink
                            • slonko1335 Re: Nagość na plaży 12.08.11, 09:05
                              z pieluchy? z kąpieluszki chyba. Moje nieodpieluchowane dzieci w pieluszcze kąpielowej jak sama nazwa mówi się kąpały, poza wodą miały zwykłą pieluchę po to właśnie coby nie lały po kocach innych.
                              • saras-wati Re: Nagość na plaży 12.08.11, 09:10
                                nie przesadzaj, pozwalasz łazić dziecku po kocach innych i zasypywać im te koce piachem?

zawsze na plażach miałam spokojne miejsce, oddzielone od innych parawanem, maluch się bawił z dzieciakami znajomych(czasem miały gołe pupy, czasem kąpielówki) i nie sądzę, by komukolwiek to przeszkadzałowink
                                • slonko1335 Re: Nagość na plaży 12.08.11, 09:23
                                  nie przesadzaj, pozwalasz łazić dziecku po kocach innych i zasypywać im te koce
                                  > piachem?

nie pozwalam ani ni przywiązuję też go do swojego i może na plaży się bawić bo po to tam idziemy a skoro może sie bawić to może i tam coś zrobić jak nie kontroluje czynności fizjologicznych a taki prosty sprzęt jak pielucha temu zapobiega i p oto właśnie jest produkowany i dlatego używają go rodzice na świecie.

zawsze na plażach miałam spokojne miejsce, oddzielone od innych parawanem, malu
                                  > ch się bawił z dzieciakami znajomych(czasem miały gołe pupy, czasem kąpielówki)
                                  > i nie sądzę, by komukolwiek to przeszkadzałowink

mi nie przeszkadza dopóki dziecka nie nasra i nie naszcza tam gdzie bawi się moje dziecko, jak narobi na środku kocyka rodziców-bardzo proszę w końcu dla niektórych to sama przyjemność, wiec mi nic do tego...
                              • camel_3d Re: Nagość na plaży 12.08.11, 09:13
                                smile no i si epoplakalem ze smiechu... smile
                                czyli tak..jak szyl do wody to zmienialas im na pieluche do kapieli tak? a ajk wychodzily to suszylas tamta i zakladas zwykla? zeby nei lataly po kocach innych?... to moze pilnuj co robi dzeicko..a nie puszczaj go samopas...wink
                                • slonko1335 Re: Nagość na plaży 12.08.11, 09:18
                                  a po co miałam suszyć tamtą? i tak włąśnie do kąpieli pielucha kąpielowa, wychodzi z kaieli mokra pielucha ściągana i zakładana zwykła-nie wiem co w tym dziwnego...

to moze pilnuj co robi dzeicko..a nie puszczaj go samopas...wink
                                  o proszę to objaw mi jak się pilnuje żeby niekontrolujący czynności fizjologiczny dzieciak nie sikał gdzie popadnie, choćby nawet był za rękę z rodzicem w momencie tego sikania.
                                  • camel_3d Re: Nagość na plaży 12.08.11, 09:25
                                    to juz moglas dziecku kapielwoki zalozyc... zamiast tej pieluchy kapielowej..hue hue hue... marketing jednak dziala...
                                    • slonko1335 Re: Nagość na plaży 12.08.11, 09:33
                                      wiesz nie wiem jak z twoim czytaniem ale o kąpielówkach pisałam, używaliśmy jednego i drugiego-pielucha kąpielowa była znacznie wygodniejsza dla nas...
                                      • camel_3d Re: Nagość na plaży 12.08.11, 09:43
                                        pielucha kapielowa znacznei wygodniejsza????? od zwyklych kapielowek???

a to czemu?
                                        • slonko1335 Re: Nagość na plaży 12.08.11, 09:48
                                          bo nie spada, lepiej przylega i nie dostaje się tam tyle piachu co do majtek kąpielowych po wyjściu z wody wyrzucam a nie bawię sie w płukanie i suszenie. To dla Ciebie jakaś prawda objawiona, że dla niektórych jest coś innego niż dla Ciebie wygodniejsze?
                                          • camel_3d Re: Nagość na plaży 12.08.11, 10:14
                                            slonko1335 napisała:

> bo nie spada, lepiej przylega i nie dostaje się tam tyle piachu co do majtek ką
                                            > pielowych po wyjściu z wody wyrzucam

i zasmiecasz srodowisko...fajnie... dobre kapielowki dla maluchow maja obcisle gumki na nogach..tez nei spadaja i tez nei sypie sie piach..

>a nie bawię sie w płukanie i suszenie. To
                                            > dla Ciebie jakaś prawda objawiona, że dla niektórych jest coś innego niż dla Ci
                                            > ebie wygodniejsze?

alez sak.. tylko logika takiego myslenia mnie czasem ciekawi
                                            • slonko1335 Re: Nagość na plaży 12.08.11, 10:24
                                              dobre kapielowki dla maluchow maja obcisle
                                              > gumki na nogach..tez nei spadaja i tez nei sypie sie piach..
                                              Przy szaleństwach moich dzieci spadają a to im ma być wygodnie, piachu wchodzi też znacznie więcej-nie masz przecież porównania bonie dałeś się nabić w butelkę reklamom....

> i zasmiecasz srodowisko...fajnie...
                                              a to teraz ma być ekologicznie..czy ja gdziekolwiek napisałam, że to ekologiczne rozwiązanie? przykro mi ale nie jestem eko-mamą i ważniejsza jest dla mnie moja wygoda w tym wypadku akurat, wolę wyrzucić niż prac/płukać/suszyć to nie zabronione póki co...rozumiem że wy na pieluszkach wielorazowych byliście coby ekologiczniej wychodziło?

>tylko logika takiego myslenia mnie czasem ciekawi
                                              moja logika stawia na wygodę, dla nas były znacznie wygodniejsze kąpieluszki niż majtki kąpielowe i tyle.
                                              • slonko1335 Re: Nagość na plaży 12.08.11, 10:42
                                                Napiszę Ci jeszcze. Zdarzyło się raz, że któreś z moich dzieci-już nawet nie pamiętam które, narobiło w kąpielówki. Kąpielówki trzeba było zeń zdjąć, jak je ściągnąć żeby nie ubabrać w kupsku nóg? a jak fajnie się w tym piachu z tego kupska wyciera-wiem ty poszedłbyś umyć do morza bo co tam trochę kupska dodatkowo-ja nie wpadłam na ten pomysł bo jest odrażajacy... pieluchę rozrywasz po bokach i po sprawie. Kąpielówki wywaliłam do śmietnika zwinięte w worek bo co niby miałam z nim i na tej plaży zrobić?
            • budzik11 Re: Nagość na plaży 11.08.11, 20:08
              camel_3d napisał:

> a ja myslalem, ze wszystkie dzieci do penego wieku nie kontroluja czynosci fizy
              > cznych....
              >

I dlatego powinny nosić pieluchy, proste. Szczący albo sr**ący obok czyjegoś koca dzieciak - to dopiero wiocha uncertain
              • camel_3d Re: Nagość na plaży 12.08.11, 10:14

> I dlatego powinny nosić pieluchy, proste.

ale nie na plazy... i nie na basenie
                • budzik11 Re: Nagość na plaży 12.08.11, 12:47
                  Taaa? A jakbyś zareagował jakby np. 1,5 roczny dzieciak z koca obok zrobił kupę w piasek obok twojego plażowego grajdoła? Ja jednak wolę jak ten niemowlak ma na tyłku pieluchę.
      • ciociacesia moja w tym roku latała 11.08.11, 19:56
        raz wyszlismy tylko na specer i zabralam za malo gaci na zmiane
        raz pozwolilam jej pobiegac chwile wrzeszczac 'bolas bolas!' a chwila przedluzyla sie kiedy uciekala jak szalona przed nowa para gaci

zasadniczo preferuje w gaciorach. a cholerbny piach i tak dostaje sie wszedzie - niezaleznie czy pielucha majtki czy spodnie narciarskie
    • camel_3d "ale swietojebliwe"... 11.08.11, 15:44
      oj..bo dziecko na plazy nasika... i bedzie tragedia..oj bo kupe do wody zrobi..jaki koszmar... aj bo nieeestetczne...

ale czy fakt, ze sie nakremujecie jak wieloryby....i opluczecie w morzu nie jest obrzydliwy? takie plamy tluszczu plywaja...

a czy np jak lezycie plakunem na plazy, pocicie sie i wejdziecie sie ochlodzic..to nie jest to ohydne??? taki smierdzacy pot potem plywa... czy weldug was ten wasz smierdzacy pot jest czym fajniejszym niz siki malego dzeicka na piachu??

no i punkt trzeci.. nieestetyczne... a czy np tlusta baba, albo facet na plazy jest estetyczny?

no i pielucha na plazy to tez obrzydliwosc..juz pomijajac, ze w wodzie moczu nie zatrzyma, bo ona wody nie wchlania...

wieksze zanieszczyszczenie wody powodujecie pluczac w niej swoje kremy, perfumy i dezodoranty niz dziecko ktore sie wysika na piach...
      • slonko1335 Re: "ale swietojebliwe"... 11.08.11, 16:02

> no i punkt trzeci.. nieestetyczne... a czy np tlusta baba, albo facet na plazy
        > jest estetyczny?

o świetne porównanie, ten sam deseń tłusta baba i Misiek bez pieluchy lejący gdzie popadnie, widzę że doszedłeś do podobnych wniosków co ja w kwestii estetyki
        • camel_3d Re: "ale swietojebliwe"... 12.08.11, 09:32
          masz racje..misiek lal gdzie popadnie..i nikomu to nie przeszkadzalo..bo ani razu nie bylem na zatloczonej plazy... (FANFARY)
      • mikams75 Re: "ale swietojebliwe"... 11.08.11, 19:44
        camel, generalnie masz racje z tymi obrzydlistwami
        ja klade dziecku zawsze majtki bo nie chce zeby gola pupa szorowala po roznych syfach.
        Pielucha kapielowa ma sens dla nieodpieluchowanego dziecka, zeby kupa nie lezala na plazy - wtedy wystarczy zdjac, tylek wytrzec i zalozyc nowa.
        Od lat nie bylam na polskiej plazy, ale na innych i na roznych basenach poza pl widuje duzo dzieci w pieluchach kapielowych. O ile siuski to przepuszcza, to kupa nie plywa w basenie.
        A trawa wokol basenow tez nie jest obsiusiana jak maluszki maja na tylku zwykla pieluche.
        • camel_3d Re: "ale swietojebliwe"... 11.08.11, 22:17
          nie wiem, na jakich plazach bywasz...bo tam gdzie ja jezdze dzieci sa albo nagie, albo maja kapielowki... no ale z zalozenie omijam zatloczone plaze...wiec po prostu odleglosc do nastepnego koca jest 40 m smile minimum...
          • mikams75 Re: "ale swietojebliwe"... 12.08.11, 13:54
            no w niemczech nie bywam, najczesciej jezdze nad okoliczne jeziorko (nie w pl) lub basen. Na plazach w Grecji tez nie ma golych dzieciakow, w brazylii tez nie, ale tam odleglosc do nastepnego koca to moze byc i 30 km.
    • leneczkaz Re: Nagość na plaży 11.08.11, 19:38
      To może czas się wybrać do psychologa, jak cię nagość 3-latka irytuje big_grin

Mój ma kąpielówki, ale że siedział dużo w wodzie to co jakiś czas mu zmieniałam majteczki albo biegał nago..

BTW co to za plaża- może to mój był big_grin
      • golden_e_ye Re: Nagość na plaży 11.08.11, 21:27
        albo dwie moje... to już wogole zgroza. dobrze ze dzialki sasiadującej z moją nie macie, bo jeszcze byscie zawału dostali widząc jak dziewczyny oblewaja się wodą z węża. po pupach oczywiście. bo 'bludno bylo'. big_grin
        • paliwodaj Re: Nagość na plaży 11.08.11, 22:05
          nie mialabym dobrego zdania o rodzicach dzieci biegajacych z gola pupa po plazy publicznej.
          Pomyslalabym pewnie ze albo ich nie stac na majtki dla dziecka, albo patologia ktora nie chce tracic kasy na majtki, albo niedouki co o swiecie nic nie wiedza i nigdzie nie bywaja.
          Dla mnie niedopuszczalne
          O ile w przydomowym basenie niech sobie siedza nadzy lacznie z rodzicami i dziadkami, o tyle w miejscach publicznych nalezy podporzadkowac sie ogolnie przyjetym w swiecie ludzi cywilizowanych normom, czyli zakrywac miejsca intymne w miejscach publicznych
          W niedziele wybieramy sie do Polski i obawiam sie ze przyklady owego zacofania na plazy bedzie mi dane zobaczyc na swoje wlasne oczy.
          Uprzedzam ze nie zdzierze jak mi ktory 10 latek bez majtek nas..... na moj lezak, tudziez na moje wlasne nogi!
          • saras-wati Re: Nagość na plaży 11.08.11, 22:14
            i jeszcze, jakby ten 10-latek się wysikała, jak stałsuspicious haha...

camel, ale mi uświadomiłeś obrzydlistwa na plaży...masz rację, spocone cielska...fuj...no to mam z głowy plażę na kilka latwink

szczerze, to nie założyłabym pieluchy na plaży dziecku...w basenie, tak...akurat moje dziewczynki noszą kostiumy, bo są małymi strojnisiami, ale jak je paskudnie zapiaszczą, to puszczam z gołymi pupami...i nigdy nie zrobiły kupy...a nawet jeśli, by się wymsknęło, to chyba można szybko sprzątnąć...zagarniając większą ilość piasku?

poza tym dzieci chyba nie łażą po plaży i defekują nieustannie?
            co do sikania, to pewnie i większe dzieci sikają wchodząc do morza...obawiam się, że i niektórzy dorośli...
          • trisze Re: Nagość na plaży 12.08.11, 02:55
            Jaja sobie robisz?????
            • trisze Re: Nagość na plaży 12.08.11, 02:57
              mój synek, niecałe dwa lata, latał w kąpielówkach bądź bez....nie widzę problemu....chyba tylko w Polsce nagość wywołuje takie emocjesmile
              • camel_3d Re: Nagość na plaży 12.08.11, 09:30
                >...chyba tylko w Polsce nagość wywołuje takie emocjesmile

a nie czytalas o tym, ze polacy chcieli znow plotu na plazy, bo po strinie neimeickiej jest naga plaza i czasem jacys neimcy si ezapedzili na polska stronesmile)))
          • mikka19 Re: Nagość na plaży 12.08.11, 13:21
            > O ile w przydomowym basenie niech sobie siedza nadzy lacznie z rodzicami i dzia
            > dkami, o tyle w miejscach publicznych nalezy podporzadkowac sie ogolnie przyjet
            > ym w swiecie ludzi cywilizowanych normom, czyli zakrywac miejsca intymne w miej
            > scach publicznych
            Otóż to.Plaża-miejsce publiczne.A przez niektórych rodziców jestem zmuszana do oglądania dupsk i genitalii swoich dzieci
    • futro.1 Re: Nagość na plaży 11.08.11, 22:13
      i co z tego, że dzieciaki trzyletnie biegają nago po plaży? zgorszyło cię to? przecież to tylko dzieciaki. jest lato, jest ciepło, morze jest fajne, piasek jest super,przyjechały na wakacje z rodzicami, są szczęśliwe. za rok czy dwa same będą się już krępowały więc pozwól im na tą krótkotrwałą beztroską radość. ty z całą pewnością nigdy nie biegałaś nago po plaży nawet będąc trzyletnim brzdącem
      • zjawa1 Chory problem!!!!!!!! 11.08.11, 22:59
        Ja nie rozumiem problemu-jak dla mnie chory na maksa!
        Gdybym dobrze sie z tym czula i miala na tyle odwagi, to sama po 30-tce biegalabym poplazy bez biustonosza.
        A co zdroznego w tym, ze dziecko biega ,,na golasa"?
        Tego absolutnie nie rozumiem!!
        Polska to jednak kraj zasciankowy.
        Nie rozumiem dlaczego z ciala robi sie temat tabu?
        • glagonia Re: Chory problem!!!!!!!! 12.08.11, 10:24
          Dokładnie smile
          Podpisuję się pod postem zjawy
      • batutka Re: Nagość na plaży 11.08.11, 23:04
        moje córki nie biegają nago po plaży, ale też nie przeszkadza mi widok dzieci-golasów
        w ogóle nie zwracam na nie uwagi, co to mnie obchodzi
        • zjawa1 Re: Nagość na plaży 11.08.11, 23:08
          No wlasnie, golizna nie ingeruja w Twoja osobista osobe, ale chamstwo: bicie, szarpanie Twojego dziecka, wulgaryzmy juz tak.
          Wiec moze skupmy sie na zasadach dobrego wychowanie, a nie ,,problemie" ukrywania naszego cialasmile
          • gatta28 Re: Nagość na plaży 11.08.11, 23:30
            Mnie ta nagość nie przeszkadza w sensie.. nagości. Nie rozumiem jednak rodziców którzy puszczają dzieci po plaży bez bielizny, bo w piachu jet mnóstwo bakterii. Nie chciałabym, żeby moje dziecko przez brak bielizny na plaży musiało walczyć z grzybicą, zapaleniem pęcherza etc. Mój 20 miesięczniak na plaży miał pieluchę basenową albo majtki.
            • mama_amelii Re: Nagość na plaży 12.08.11, 08:51
              smileA co ta bielizna pomoże na plaży(chodzi mi o bakteriesmile)
              Moja starsza pod strojem kąpielowym miała tony piachu bardzo głęboko,młodsza w pieluszce to samo.
              Moje dzieci nie chodzą na golasa po plaży,a inne mnie nie obchodzą(no chyba,że jakiś maluch zrobił by kupę obok mego koca,a jego mama nie miałaby łopatki i woreczkabig_grin
              • camel_3d Re: Nagość na plaży 12.08.11, 09:31
                wiesz..firmy wymyslily pieluchy kapielowe...i wcisnely matkom....
    • atena12345 Re: Nagość na plaży 12.08.11, 09:17
      mikka19 napisała:

.Taką też prawdę przekazuję moim sy
      > nom.

No prosze Cię?!

Wiem że nagość jest teraz wszechobecna i wszyscy jesteśmy t
      > acy bezpruderyjni ale wydaje mi się że muszą być jakieś granice do czorta!Co wy
      > na to?

a ja na to bedę chamska i bezczelna: jestes zboczona.
      Masz problemy to sie lecz, albo zachowj dla siebie. Zaraz zacznie Ci przeszkadzać krój majtek: bo za kuse.
      Paranoja jakaś z ta nagością. Że niby jest taka be?
    • 1mzeta O ja pierdziu................ 12.08.11, 15:42
      "Moi rodzice od małego zawsze
      > wpajali mi aby zakrywać intymne części ciała.Taką też prawdę przekazuję moim sy
      > nom.Ilekroć byli ze mną na plaży zawsze mieli na sobie majtki."

Ale jaka prawdę im przekazujesz ?

Też mi powód do bulwersacji- trzylatek goły na plaży............
      • paliwodaj Re: O ja pierdziu................ 12.08.11, 19:01
        posune sie dalej w moich spostrzezeniach : jest wiele plaz na swiecie gdzie za swiecenie gola doopa w obojetnie jakim wieku mozna zaplacic wielka kare, wiele resortow tez nie zyczy sobie odslonietych genitaliow na swoich basenach i plazach, poniewaz moga stracic klientele.
        Wiec uwazajcie bo nienoszenie galotow przez wasze pociechy moze byc nieprzyjemnie i kosztowne na wiele sposobow
        • saras-wati Re: O ja pierdziu................ 12.08.11, 19:58
          może nie na temat, ale co z gołymi biustami kobiet? pół biedy, jak są estetyczne...

szczerze, to nie spotkałam się z takimi zakazami, może nigdy na to nie zwracałam uwagi, bo moje dziewczynki śmigają w kostiumach, ale też nie przyszłoby mi do głowy, by zakazywać dwu-, trzylatkom biegania nago...
        • leneczkaz 'resortów' 12.08.11, 19:59
          big_grin .. sikam

Wybacz, ale także jakiś czas mieszkałam w USA i fakt- golasów brak, ale górwo w basenie to prawie norma. I piszę o resortach takich jak wielkie parki z basenami odkrytymi, hotele 5* itd. ...
        • 1mzeta Re: O ja pierdziu................ 13.08.11, 16:36
          Chyba polskim-świecie gdzie nawet karmienie piersią w miejscu publicznym jest takim tabu,że nawet jak cycki ma się zasłonięte to od razu publiczna bulwersacja grożąca karmiącej co najmniej zlinczowaniem gdyby było możliwe...............
      • saras-wati Re: O ja pierdziu................ 12.08.11, 19:55
        1mzeta, prawda zaiste najwyższawink
        • paliwodaj Re: O ja pierdziu................ 12.08.11, 21:30
          leneczkaz wszakze bardzo wodno-lubna z nas rodzina i pluskamy sie we wszelkiego rodzaju wodach odkrytych i zakrytych ale gowna plywajacego w basenie tudziez osiadlego na jego dnie jeszczem nie widziala. Moze moja strata....
          • dzidzia_ch Nagosc poza plaża... 14.08.11, 22:37
            A mnie wkurza co innego
            Ledwie zaswiecilo mocniej slonko a już na głównych deptakach,w knajpkach zagoscili panowie bez koszulek
            Oczywiście w większości z brzuszkami piwnymi na wysokości kolan i innymi deformacjami ciała
            Nie mam nic do tego ze ktoś nie wstydzi sie własnego ciała i rozbiera sie na plazy
            Ale nie mam ochoty jeść obiadu w restauracji mając przed oczami owlosione plecy sąsiada - restauracja hotelowa w centrum Juraty bynajmniej nie przy plazy
            To samo dotyczy pan w kostiumach
            Naprawdę nie jest aż tak gorąco żeby po mieście paradowac na wpół nago
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka