Dodaj do ulubionych

Godziny zasypiania

20.05.04, 15:35
Nie wiem jak wpoić dziecku wcześniejsze godziny zasypiania. Synek (2 latka)
zasypia ok. 22.00-22.30 i śpi do ok. 6.30-7.00.
Jak czytam, że niektóre mamy po zaśnięciu dziecka jeszcze coś robią, np. w
kuchni, to się pytam - kiedy? Próbowałam kilka razy o 21.00 wyciszyć go i
poleżeć z nim na łóżku, ale nawet po 5 min. leżenia (co było dla niego całą
wiecznością) wstaje i mówi: nie cie, bee...
Jak już mały zaśnie, to mnie też ogarnia taka senność, że tylko do łóżka...
Dodam, że w dzień śpi ok. 2h i krócej nie da się za chiny, bo jak go się
obudzi wcześniej to jest taki zły, że do końca dnia da tak popalić, że hej!
Czy Wasze dzieci też tak późno zasypiają?
pozdrawiam
Micia
Obserwuj wątek
    • mamak73 Re: Godziny zasypiania 20.05.04, 16:17
      ja mam młodsze dziecko i zasypiamy razem ok 20-stej. Ale wiesz mam te same
      odczucia co Ty. Jak to robią inne mamy , że kładą dziecko spać i mają czas coś
      zrobi, albo dla siebie. Ja jestem padnięta i zasypiam, dlatego razem z Tobą
      Miciu czekam na odpowiedzi na post. Hej
      • umargos Re: Godziny zasypiania 20.05.04, 17:00
        Hmm...moje dziecko jest młodsze, bo ma dopiero 15 miesięcy, ale idzie spać
        między 19 a 20 (kiedy było wcześniej ciemno godzinę wcześniej), nie zawsze
        zasypia od razu, ale wieczór i tak jest mój. To, że muszę (l;ub mam potrzebę)
        do niej zajrzeć, bo słyszę że rozrabia nie ma na to wpływu. Generalnie
        wyrobienie pewnych nawyków wymaga czasu. Nie można spowodować, żeby dziecko,
        które chodziło dotąd późno spać, nagle zaczęło chodzić wcześniej. Można
        spróbować, żeby zmienić rytm dnia przesunąć różne wieczorne czynności (mycie,
        kolacja wcześniej) i na jakiś czas wyeliminowac drzemki w ciągu dnia
        (zaplanowac na ten czas jakieś rozrywki, no przynajmniej ja bym tak próbowała).
        Pozdrawiam
        Ula
    • jagienka.harrison Re: Godziny zasypiania 20.05.04, 17:12
      Mój Dominik (17 m-cy) jeszcze kilka miesięcy temu chodził spać jak Twój synek,
      teraz chodzi między 21:30-22. Budzi się 6-6:30. I po prostu się do tego
      przyzwyczaiłam...poza tym co chwila mu się to zmienia.
    • sebmama Re: Godziny zasypiania 20.05.04, 23:20
      Witam!Jestem mamą 2-latka.Mój synuś chodzi spać ok.20-20.30 a budzi się
      zazwyczaj ok 6.30-7.00(chociaż np w dniu dzisiejszym i wczorajszym wstał ok
      8.00).W ciągu dnia mój maluszek śpi zazwyczaj ok 2 godzin(12-14 czasem
      15).Także wieczory mam rzeczywiście "dla siebie"-mogę wyjsć z mężem do
      znajomych czy pooglądać film "na spokojnie" lub posiedzieć na necie.Myślę,że
      jest to kwestia wyrobienia takiej "potrzeby"na sen w określonych godzinach i
      załóżmy po tej 20-tej widzę,że Sebastian jest senny i jego organizm domaga się
      wypoczynku.Znajoma ma 25-miesięczną córkę i jak usłyszałam od niej,że mała
      chodzi spać ok 22-23 to aż mi się wierzyć nie chciało,że na takie godziny
      zasypiania ją"nauczyła".Proponuję Ci,abyś przez parę dni nie kładła go w
      dzień,za to szybciej wieczorem-tak ok 19-20,a następnie tak jak teraz w ciągu
      dnia ok 12 i znowu ok 20 wieczorkiem.Może coś z tego wyjdzie??Zyczę powodzenia
      i cierpliwości.
      • gusia29 Re: Godziny zasypiania 21.05.04, 05:55
        Hej, u nas tez od niedawna tragedia ze spaniem. Odkad dzien sie wydluzyl
        mlodzian nie usypia wczesniej niz przed 9:30 lub 10:00. Probowalam nie klasc
        go po poludniu, ale nie dosc, ze obydwoje sie meczylismy z reszta dnia, to
        jeszcze wcale wczesniej nie usnypial, wiec nie wiem czy Tobie rada Sebmamy cos
        pomoze.
        • jklk Re: Godziny zasypiania 21.05.04, 06:53
          Kiedy moja córka miała koło dwóch lat 22.00 jako pora usypiania to był dla nas
          niedościgły cel i marzenie. Moja córka zasypiała koło 23.00, 24.00, 1.00, nawet
          kilka razy zdarzyło się, że walczyłam z nią do drugiej. To był prawdziwy
          koszmar. I przez kilka miesięcy nic się nie dawało zrobić. Wcześniejsze
          kładzenie spać tylko wydłużało ten koszmarny proces usypiania - mimo wszystko
          lepiej usypiać przez godzinę od 11.00 do 12.00, niz zacząć o 9.00 i użerać się
          trzy godziny...
          Pomogła dopiero rezygnacja ze spania w dzień, co jednak było trudne, bo
          początkowo była bez drzemki strasznie zmęczona i druga połowa dnia mijała na
          płaczach i wrzaskach...
          Myślę, że niestety dzieci mają swoje rytmy i zwyczaje, na które niewiele można
          poradzić. Może zreszta dziedziczą to po rodzicach, czy też podlegają wpływom
          domu rodzinnego - u nas i ja i mąż chodzimy późno spac, więc stąd pewnie i
          dziecko tak ma.
          Więc chyba trzeba dziękować Bogu za 22.00-22.30 bo równie dobrze mogłaby to być
          24.00 smile
          Pozdrawiam
          jklk
          • m.kszczotek Re: Godziny zasypiania 21.05.04, 08:31
            U nas (Zosia 2 latka) jest stały rytm 22:00 - 8:00 a w dzień 13:30-15:30. Mi on
            akurat bardzo odpowiada bo ja wracam z pracy ok 17:30 i mamy jeszcze dużo czasu
            dla siebie. Domowe czynności typu nastawienie prania czy zupy na następny dzień
            wykonujemy razem co sprawia małej nie lada frajdę. Poza tym wygłupianko,
            czytanie książek czy bajeczka na video. A po 22:00 mam czas tylko dla siebie
            (lub ewentualnie męża wink. No i rewelacyjnie jest w weekend, kiedy po
            codziennym wstawaniu o 6:00 mogę się pobyczyć do 8:00.
            Wiem że rytm się pewnie zmieni kiedy Zosia pójdzie do przedszkola i będzie
            musiała wstać rano wczesniej.
            Uważam że rytm dziecka jest chyba jednak trochę "genetycznie" ustawiony ale
            można spróbować go nagiąć do swoich potrzeb. Życzę cierpliwości.
      • malizna74 Re: Godziny zasypiania 21.05.04, 21:44
        To nie jest takie proste jak ci się wydaje. Niestety są dzieci, które
        potrzebują o wiele mniej snu niż Twój Maluch. Jeśli dobrze liczę śpi on co
        najmniej 12 godzin na dobę. Synek Mici potrzebuje ok 2 godzin mniej, toteż nie
        ma większego pola do manewru. A kasowanie dziennego spania nie zawsze daje
        rezultaty - dziecko bywa marudne, a i tak idzie późno spać. I co? Tracimy tylko
        te dwie godzinki świętego spokoju w dzień.
        Właśnie się zorientowałam, że nie dałam żadnej konstruktywnej rady,
        tylko "zjechałam" Cię Sebmamo. Oczywiście można spróbować Twoich pomysłów.
        Chodziło mi raczej o to, że niewygodny dla nas dzienny rytm dziecka nie musi
        być winą rodziców. Moja Madzia (25 mies) przez długi czas sypiała od ok 20-21
        do ok 6-7, a oprócz tego spanie 2-3 godzinki w dzień. Ostatnio sama z siebie
        zaczęła zasypiać ok godziny później, a o skróceniu spania w dzień nie ma mowy...
        Piozradwiam Dorota
    • mama_martusi Re: Godziny zasypiania 21.05.04, 06:56
      Naszą 2-letnią córeczkę przyzwyczailiśmy że o 19:00 pije mleko i oglada bajkę,
      o 19:30 idzie do wanny, i natychmiast po ubraniu w piżamkę ok 20:00 ląduje w
      łóżeczku. Tak jest zawsze i pewnie dlatego nie protestuje. Nauczyliśmy też ją
      samodzielnego zasypiania (do grudnia zasypiała przy cycku) i wreszcie mamy czas
      dla siebie i to już od 20:00 smile
      Mam nadzieję że z kolejnym dzieckiem będzie podobnie.
      Pozdrawiam
      Monika
      • bachak Re: Godziny zasypiania 21.05.04, 09:02
        Mój Kacper, który dzisiaj kończy 21 miesięcy, ostatnio zasypia ok.21, co mi nie
        pasuje, bo zawsze jak zasypiał koło 20 mogłam wyskoczyć do jakiegoś Geanta,
        Auchana itp na zakupy. Mieszkam z rodzicami, dlatego wieczorami staraliśmy się
        wychodzić gdzies z mężem. Niestety moja mama "pozwala" nam wyjść dopiero jak on
        zaśnie, bo jej się nie chce z nim walczyć. Więc teraz kiedy usypia koło 21 to
        nie mamy szans nigdzie wyjść. Ja zazwyczaj po jego zaśnięciu sprzątam, prasuję,
        gotuję małemu obiad na drugi dzień. podejrzewam że to dlatego że jest teraz
        długo jasno na dworze. Aż strach pomyśleć co będzie jak wyjedziemy w czerwcu
        nad morze i tam dopiero może chodzić pózno spać. Acha, wstaje około 5,45-6,30.
        Pozdrawiam
        Basia
    • dador1 Re: Godziny zasypiania 21.05.04, 09:31
      Witam,
      Mati 17 msc. zasypia zazwyczaj między 21 a 22 i śpi do 6-8. O której idzie spać
      jest uzaleznione ile czasu spał w dzień i o której wstał, w dzień śpi zwykle
      między 13 a 15, średnio 2 godziny. Czasami jak śpi tylko godzinę, to idzie spać
      ok.21, co się rzadko zdarza. Mi też taki rytm odpowiada, bo wracam z pracy
      ok.18 i mamy jeszcze sporo czasu dla siebie, sprzątanie pranie i gotowanie
      robimy razem, nie wyobrażam sobie żebym musiała to robić jak on pójdzie spać,
      bo często zasypiam razem z nim.

Pozdrawiam
      Dorota
    • dorotaww Re: Godziny zasypiania 21.05.04, 09:35
      Moja córka nie śpi w dzień ma 3 latka, zasypia dzięki temu koło 19-20.
      W ciągu dnia jest marudna, ale staram sie zając jej czas zabawą, jakoś dajemy
      rad, życzę powodzenia.
      • mama_olgi Re: Godziny zasypiania 21.05.04, 10:10
        Moja Olga obecnie prawie 11m pannica chodzi spać zawsze o 20.00 i jak dotąd
        spała do około 6 rano ale niestety obecnie wstaje o 5.00 muszę ją wtedy położyć
        na sobie na brzuchu wtedy zasypia w ciągu sekundy i śpi dalej.
    • klubaanna Re: Godziny zasypiania 22.05.04, 21:44
      Hej,
      moje dzieci ( 5 i 3 lata) od początku były przyzwyczajane do zasypiania ok
      20.Tak jest przez cały czas.Czasem młodszy synek padnie mi ok 19 lub chwilkę
      po ,to wtedy starsza córcia sieddzi (przeważnie gra na komp)do po 20.Ale
      generalnie oczka zaczynaja im się kleić po 19.
      Odpukać- wieczory są nasze wink)
      Pozdrawiam i życze wytrwałości
      Ania
    • klubaanna Re: Godziny zasypiania 22.05.04, 21:45
      Zapomniałam dodać,że nie ma spania w dzień i wstają: synek 6-6,30 a córcia
      trochę pózniej ok 7,30.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka