Dodaj do ulubionych

sok dla roczniaka

30.08.11, 20:35
podajecie swoim rocznym dzieciom soki z kartonika czy tylko takie dostosowane do wieku np. gerbery? zastanawiam sie czy warto przeplacac
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: sok dla roczniaka 30.08.11, 20:47
      Ostatnio przerzuciłyśmy się całkiem z bobofrutów na Vitaminkę Hortexu. Młoda wypija tyle samo, ale z Vitaminki jeszcze dla mnie zostaje za te same pieniądze wink
    • joshima Re: sok dla roczniaka 30.08.11, 20:51
      ity88 napisała:

> podajecie swoim rocznym dzieciom soki z kartonika czy tylko takie dostosowane d
      > o wieku np. gerbery? zastanawiam sie czy warto przeplacac
      Podawałam od wielkiego dzwonu normalne soki (te niesłodzone cukrem ani słodzikami). Bobofruta też kupowałam od czasu do czasu, bo fajne smaki mają.
    • wrzesniowamama07 Re: sok dla roczniaka 30.08.11, 20:59
      Moje dziecko prawie do 3. urodzin piło soki przeznaczone dla dzieci. Nie wychodziło mnie to bardzo drogo, bo soki u nas były mocno rozcieńczane wodą - jedna butelka mała wystarczała na dzień, czasem więcej - a młody pił blisko litr napoju.

Podstawą powinna być woda

Nie jestem wrogiem soczków kartonikowych, ale roczniakowi zwłaszcza soków przecierowych bez atestu bym nie podawała.
    • naana26 Re: sok dla roczniaka 30.08.11, 21:28
      wg mnie soki dziecięce są drogie, a poza tym podstawą powinna być woda.
      wierzę jednak że roczniak się wody nie tknie, dlatego proponuję naturalne i proste wyjście jakim jest kompot.

Bierzesz normalną wodę, ponieważ będzie się gotować może być kranówka, gdzieś 3l. Wkrajasz 4-5 zwykłych jabłek, dajesz 2 łyżki cukru i gotujesz 15 minut. Przelewasz do dwóch butelek 1,5 litrowych i masz 3 litry zdrowego napoju, który zawiera soki z owoców, jest naturalnie słodkawy, jego podstawa mimo wszystko jest woda - orzeźwia i nie zamula jak słodkie soczki. W sezonie możesz dosypać truskawek, malin, jagód, gruszek, śliwek - właściwie czego chcesz. Stopniowo możesz zmniejszać ilość wsypywanego cukru i dziecko przyzwyczai się do kwaskowatego smaku - ja już daję jedną łyżkę a zaczynałam dla mojego cukroholika od 4. Oswoił się.

Jak trzymasz to w lodówce to masz właściwie zapas na 4 -5 dni. Roboty tyle co pokroić jabłko na kawałki, koszt - 2 zł - zdrowe i dobre. To dobrze gasi pragnienie i dziecko lubi tego pić sporo - co jest dobre bo jest nawodnione, a nie napcha się jak sokiem, który jednak jest kaloryczny a poza tym zmniejsza apetyt i dziecko też za wiele nie wypije, a tego może pić do woli.
      • joshima Re: sok dla roczniaka 30.08.11, 23:10
        naana26 napisała:

> wierzę jednak że roczniak się wody nie tknie,
        Jeśli nie był pojony wodą tylko od zawsze ulepkami to rzeczywiście nie tknie. Moja córka od zawsze pije wodę i jak woła 'pić' to nie chce nic innego tylko wodę.

• misia_matysia Re: sok dla roczniaka 31.08.11, 16:00
          > Jeśli nie był pojony wodą tylko od zawsze ulepkami to rzeczywiście nie tknie. Moja córka od zawsze pije wodę i jak woła 'pić' to nie chce nic innego tylko wodę.

smile a moja córka zna i smak soków i pija wodę i najczęściej woła o wodę a jak ma ochotę to czasem prosi o sok - niezbyt często. Ale my pijamy w domu tylko wodę.
          • joshima Re: sok dla roczniaka 31.08.11, 23:21
            misia_matysia napisała:

> smile a moja córka zna i smak soków
            Moja również, choć najpierw dostawała do picia wodę a dopiero po jakims czasie zapoznała się z sokami. Jednak kiedy mówi, że chce pić to nie ma opcji, żeby jej zaproponować sok bo ona chce pić.

> Ale my pijamy w domu tylko wodę.
            Nie powiem, że tylko, ale głównie.
    • donkaczka Re: sok dla roczniaka 30.08.11, 21:35
      nigdy nie dawalam sokow, dzieci zawsze pily tylko i wylacznie wode
      bez sensu wlaczac soki, sa zbedne, a dzieciom sie ciezko potem na wode przestawic
      i jest problem w upaly, bo wciagaja duze ilosci i tym samym pompuja puste kalorie
    • erba Re: sok dla roczniaka 30.08.11, 21:37
      Córka soczki dostaje tylko od babci, to tychodzi jakos 1-2 razy w tygodniu, przewżnie pije wodę, wodę z syropem naturalnym, herbatki ziołowe. Nie dawałabym tych kartonikowych soków, bo nie sa jakoś super odżywcze, a pragnienie gaszą gorzej niż woda.
    • lianis Re: sok dla roczniaka 30.08.11, 21:39
      moje dziecko pije przede wszystkim wode i w domu i w zlobku, niemniej jednak po obiedzie dostaje sok, kupuje bobo/juniorfruit, na 1/4 kubeczka soku, reszte dopelniam woda, tak wiec sok wystarcza nam na 3 dni i ja go najczesciej koncze. Staram sie rowniez nie kupowac nektarow, wybieram tylko soki bez dodatku cukru.
    • greeneyedgirl Re: sok dla roczniaka 30.08.11, 21:58
      nie daje sokow, ciesze sie niezmiernie ze mloda woli wode - co chybe nie jest standardem, skoro na 12 dzieci w jej grupie zlobkowej zadne nie pje wody...

• jul-kaa Re: sok dla roczniaka 30.08.11, 23:15
      Moje dziecko pije w zasadzie wyłącznie wodę (ma 16 m-cy), od początku (po szóstym m-cu) miał wybór: woda albo mleko. Soku w ofercie nie było, więc się do soków nie przyzwyczaił. Czasem dostaje mocno rozcieńczony sok, zwykły z kartonu (ale 100% sok, a nie napój, nektar czy inne cudo), ja w ogóle nie kupuje produktów dla dzieci, bo uważam, że to ściema, uzeleżniacze, drożyzna i w ogóle syf wink
    • fasol-inka Re: sok dla roczniaka 30.08.11, 23:51
      mój pije praktycznie tylko wodę, czasem mu dam sok, ale gardzi i wybiera wodę smile generalnie za słodkim nie przepada, ale też go nigdy nie uczyłam słodkich rzeczy - wychodzę z założenia, że jeszcze zdąży się cukru najeść w życiu
    • mamuniaolunia Re: sok dla roczniaka 31.08.11, 08:36
      Mój lubi i wodę i soki. Soczki kupuję tymbarka ze słomką - 100% sok bez cukru.
    • maderta Re: sok dla roczniaka 31.08.11, 08:39
      My kupujemy te dla dzieci, a normalne to tatuś robi w sokowirówce. Młoda wypija taki naturalny, nawet się nie skrzywi, choćby był kwaśny.
      • ity88 Re: sok dla roczniaka 31.08.11, 10:10
        ja niestety zaczęłam podawać córce soki i teraz tego żałuję bo się do nich przyzwyczaiła i samej wody nie tknie. No cóż - mój błąd , ale przynajmniej nigdy nie dostaje samego soku tylko zwasze jest rozcieńczany wodą.
    • 1mzeta A po co ? 31.08.11, 10:42
      Soki z "kartonika" to sam cukier i nic więcej. W Gerbery też nie wierzę. Mój pije wodę ewentualnie słabą herbatkę owocową bez cukru, a nawet jeśli "dostąpi łaski" to lekko mu posłodzę cukrem brązowym nierafinowanym.
    • calineczkazbajkii Re: sok dla roczniaka 31.08.11, 12:59
      Nie podaję żadnych soków z kartonika , zresztą my też takich nie pijemy
      Podaję herbatke dla dzieci
      • dagmara-k Re: sok dla roczniaka 31.08.11, 21:45
        u nas na oko: 90% wody, 5% "gerberow", 4% kompotow i 1% marchwiowych kartonowych "bezcukrowych" lub herbat z suszonych owocow
    • matylda07_2007 Re: sok dla roczniaka 01.09.11, 07:48
      Mojemu dziecku d.pa urosła między innymi na sokach w kartoniku. Były łatwo dostępne, można było samemu sięgnąć. Tymczasem nie jest to sok 100% tak naprawdę. Producent wodę odparowuje, a później dolewa jej tyle, aby sok pozostał słodki.
      Teraz rozcieńczamy wodą, i odwyk powoli... dobrze, że wodę też pija, w zęby nie kłuje, więc wszystko jest na dobrej drodze. A mogę powiedzieć, że od tych soczków to była nawet uzależniona.
      Zatem albo świeży z sokowirówki, albo taki z lodówki, z marketu.
      • joann_80 Re: sok dla roczniaka 01.09.11, 09:25
        soki to chłam...ja daję wodę lekko zabarwioną syropem herbapolu i tyle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka