ity88 30.08.11, 20:35 podajecie swoim rocznym dzieciom soki z kartonika czy tylko takie dostosowane do wieku np. gerbery? zastanawiam sie czy warto przeplacac Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matka_karmiaca Re: sok dla roczniaka 30.08.11, 20:47 Ostatnio przerzuciłyśmy się całkiem z bobofrutów na Vitaminkę Hortexu. Młoda wypija tyle samo, ale z Vitaminki jeszcze dla mnie zostaje za te same pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: sok dla roczniaka 30.08.11, 20:51 ity88 napisała: > podajecie swoim rocznym dzieciom soki z kartonika czy tylko takie dostosowane d > o wieku np. gerbery? zastanawiam sie czy warto przeplacac Podawałam od wielkiego dzwonu normalne soki (te niesłodzone cukrem ani słodzikami). Bobofruta też kupowałam od czasu do czasu, bo fajne smaki mają. Odpowiedz Link Zgłoś
wrzesniowamama07 Re: sok dla roczniaka 30.08.11, 20:59 Moje dziecko prawie do 3. urodzin piło soki przeznaczone dla dzieci. Nie wychodziło mnie to bardzo drogo, bo soki u nas były mocno rozcieńczane wodą - jedna butelka mała wystarczała na dzień, czasem więcej - a młody pił blisko litr napoju. Podstawą powinna być woda Nie jestem wrogiem soczków kartonikowych, ale roczniakowi zwłaszcza soków przecierowych bez atestu bym nie podawała. Odpowiedz Link Zgłoś
naana26 Re: sok dla roczniaka 30.08.11, 21:28 wg mnie soki dziecięce są drogie, a poza tym podstawą powinna być woda. wierzę jednak że roczniak się wody nie tknie, dlatego proponuję naturalne i proste wyjście jakim jest kompot. Bierzesz normalną wodę, ponieważ będzie się gotować może być kranówka, gdzieś 3l. Wkrajasz 4-5 zwykłych jabłek, dajesz 2 łyżki cukru i gotujesz 15 minut. Przelewasz do dwóch butelek 1,5 litrowych i masz 3 litry zdrowego napoju, który zawiera soki z owoców, jest naturalnie słodkawy, jego podstawa mimo wszystko jest woda - orzeźwia i nie zamula jak słodkie soczki. W sezonie możesz dosypać truskawek, malin, jagód, gruszek, śliwek - właściwie czego chcesz. Stopniowo możesz zmniejszać ilość wsypywanego cukru i dziecko przyzwyczai się do kwaskowatego smaku - ja już daję jedną łyżkę a zaczynałam dla mojego cukroholika od 4. Oswoił się. Jak trzymasz to w lodówce to masz właściwie zapas na 4 -5 dni. Roboty tyle co pokroić jabłko na kawałki, koszt - 2 zł - zdrowe i dobre. To dobrze gasi pragnienie i dziecko lubi tego pić sporo - co jest dobre bo jest nawodnione, a nie napcha się jak sokiem, który jednak jest kaloryczny a poza tym zmniejsza apetyt i dziecko też za wiele nie wypije, a tego może pić do woli. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: sok dla roczniaka 30.08.11, 23:10 naana26 napisała: > wierzę jednak że roczniak się wody nie tknie, Jeśli nie był pojony wodą tylko od zawsze ulepkami to rzeczywiście nie tknie. Moja córka od zawsze pije wodę i jak woła 'pić' to nie chce nic innego tylko wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
misia_matysia Re: sok dla roczniaka 31.08.11, 16:00 > Jeśli nie był pojony wodą tylko od zawsze ulepkami to rzeczywiście nie tknie. Moja córka od zawsze pije wodę i jak woła 'pić' to nie chce nic innego tylko wodę. a moja córka zna i smak soków i pija wodę i najczęściej woła o wodę a jak ma ochotę to czasem prosi o sok - niezbyt często. Ale my pijamy w domu tylko wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: sok dla roczniaka 31.08.11, 23:21 misia_matysia napisała: > a moja córka zna i smak soków Moja również, choć najpierw dostawała do picia wodę a dopiero po jakims czasie zapoznała się z sokami. Jednak kiedy mówi, że chce pić to nie ma opcji, żeby jej zaproponować sok bo ona chce pić. > Ale my pijamy w domu tylko wodę. Nie powiem, że tylko, ale głównie. Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: sok dla roczniaka 30.08.11, 21:35 nigdy nie dawalam sokow, dzieci zawsze pily tylko i wylacznie wode bez sensu wlaczac soki, sa zbedne, a dzieciom sie ciezko potem na wode przestawic i jest problem w upaly, bo wciagaja duze ilosci i tym samym pompuja puste kalorie Odpowiedz Link Zgłoś
erba Re: sok dla roczniaka 30.08.11, 21:37 Córka soczki dostaje tylko od babci, to tychodzi jakos 1-2 razy w tygodniu, przewżnie pije wodę, wodę z syropem naturalnym, herbatki ziołowe. Nie dawałabym tych kartonikowych soków, bo nie sa jakoś super odżywcze, a pragnienie gaszą gorzej niż woda. Odpowiedz Link Zgłoś
lianis Re: sok dla roczniaka 30.08.11, 21:39 moje dziecko pije przede wszystkim wode i w domu i w zlobku, niemniej jednak po obiedzie dostaje sok, kupuje bobo/juniorfruit, na 1/4 kubeczka soku, reszte dopelniam woda, tak wiec sok wystarcza nam na 3 dni i ja go najczesciej koncze. Staram sie rowniez nie kupowac nektarow, wybieram tylko soki bez dodatku cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
greeneyedgirl Re: sok dla roczniaka 30.08.11, 21:58 nie daje sokow, ciesze sie niezmiernie ze mloda woli wode - co chybe nie jest standardem, skoro na 12 dzieci w jej grupie zlobkowej zadne nie pje wody... Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: sok dla roczniaka 30.08.11, 23:15 Moje dziecko pije w zasadzie wyłącznie wodę (ma 16 m-cy), od początku (po szóstym m-cu) miał wybór: woda albo mleko. Soku w ofercie nie było, więc się do soków nie przyzwyczaił. Czasem dostaje mocno rozcieńczony sok, zwykły z kartonu (ale 100% sok, a nie napój, nektar czy inne cudo), ja w ogóle nie kupuje produktów dla dzieci, bo uważam, że to ściema, uzeleżniacze, drożyzna i w ogóle syf Odpowiedz Link Zgłoś
fasol-inka Re: sok dla roczniaka 30.08.11, 23:51 mój pije praktycznie tylko wodę, czasem mu dam sok, ale gardzi i wybiera wodę generalnie za słodkim nie przepada, ale też go nigdy nie uczyłam słodkich rzeczy - wychodzę z założenia, że jeszcze zdąży się cukru najeść w życiu Odpowiedz Link Zgłoś
mamuniaolunia Re: sok dla roczniaka 31.08.11, 08:36 Mój lubi i wodę i soki. Soczki kupuję tymbarka ze słomką - 100% sok bez cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
maderta Re: sok dla roczniaka 31.08.11, 08:39 My kupujemy te dla dzieci, a normalne to tatuś robi w sokowirówce. Młoda wypija taki naturalny, nawet się nie skrzywi, choćby był kwaśny. Odpowiedz Link Zgłoś
ity88 Re: sok dla roczniaka 31.08.11, 10:10 ja niestety zaczęłam podawać córce soki i teraz tego żałuję bo się do nich przyzwyczaiła i samej wody nie tknie. No cóż - mój błąd , ale przynajmniej nigdy nie dostaje samego soku tylko zwasze jest rozcieńczany wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta A po co ? 31.08.11, 10:42 Soki z "kartonika" to sam cukier i nic więcej. W Gerbery też nie wierzę. Mój pije wodę ewentualnie słabą herbatkę owocową bez cukru, a nawet jeśli "dostąpi łaski" to lekko mu posłodzę cukrem brązowym nierafinowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
calineczkazbajkii Re: sok dla roczniaka 31.08.11, 12:59 Nie podaję żadnych soków z kartonika , zresztą my też takich nie pijemy Podaję herbatke dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara-k Re: sok dla roczniaka 31.08.11, 21:45 u nas na oko: 90% wody, 5% "gerberow", 4% kompotow i 1% marchwiowych kartonowych "bezcukrowych" lub herbat z suszonych owocow Odpowiedz Link Zgłoś
matylda07_2007 Re: sok dla roczniaka 01.09.11, 07:48 Mojemu dziecku d.pa urosła między innymi na sokach w kartoniku. Były łatwo dostępne, można było samemu sięgnąć. Tymczasem nie jest to sok 100% tak naprawdę. Producent wodę odparowuje, a później dolewa jej tyle, aby sok pozostał słodki. Teraz rozcieńczamy wodą, i odwyk powoli... dobrze, że wodę też pija, w zęby nie kłuje, więc wszystko jest na dobrej drodze. A mogę powiedzieć, że od tych soczków to była nawet uzależniona. Zatem albo świeży z sokowirówki, albo taki z lodówki, z marketu. Odpowiedz Link Zgłoś
joann_80 Re: sok dla roczniaka 01.09.11, 09:25 soki to chłam...ja daję wodę lekko zabarwioną syropem herbapolu i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś