Dodaj do ulubionych

Poduszka konieczna?

29.09.11, 12:16
Nie znam nikogo kto nie używa poduszki, większe, mniejsze ale muszą być.
Ja nie znoszę, od dziecka nie używałam i nie używam, wogole nie posiadam. Próbowałam i kark mnie bolał, nie mogłam zasnąć.
I teraz nie wiem co robić z dzieckiem. Na razie ma dwa lata więc myśle że jeszcze spokojnie z rok nie przyjdzie mu do głowy ze chce poduszkę (mąż ma więc dziecko widzi).
Kupować w przyszłości? Od kiedy ? Czy są jakieś zasady w tej kwestii? Np jak najdłużej nie kupować albo kupić w jakimś tam wieku?
Obserwuj wątek
    • blaszany_dzwoneczek Re: Poduszka konieczna? 29.09.11, 12:23
      Ale masz problem... Jak dziecku dobrze bez poduszki do niech śpi bez. Jak się zacznie dopominać to mu kupisz jakąś cienką.
      Ja też przez wiele lat spałam bez poduszki, ale ostatnio mi się odmieniło i teraz poduszki używam smile
    • matka_karmiaca Re: Poduszka konieczna? 29.09.11, 12:56
      Mi kolega, który jest dentystą, truje, że dziecko koniecznie musi spać z głową wyżej, bo inaczej żuchwa się źle układa i będzie mieć wady zgryzu.
      Ja go zlewam, ale on sam niedługo będzie ojcem i wybiera łóżeczko pod kątem tego, żeby dało się wezgłowie unieść. A jak minie okres zagrożenia SIDS, to poduszka.
      • ancymon123 Re: Poduszka konieczna? 29.09.11, 14:33
        Do łóżeczka są wspaniałe poduszki kliny z pianki.
        Tego typu: allegro.pl/poduszka-poduszeczka-klin-do-lozeczka-2656-i1824592659.html
      • doti_2 Re: Poduszka konieczna? 29.09.11, 20:57
        no wcale nie truje..
        gdybym o tym wiedziała jak mała była niemowlakiem to może dziś miałaby mniejszą wadę, a tak tylko pogłębiałam tyłozgryz z którym się urodziła i dziś nawet w nocy ma otwartą buzię, bardzo ciężko to skorygować.
    • obasic Re: Poduszka konieczna? 29.09.11, 13:51
      U mnie wszyscy domownicy wielbiają poduszki z uwagi na fakt możliwości prztulenia/wtulenia. Materac nie ma tej miękkości co poduszka więc z tego względu odnoszę wrażenie że lepiej się śpi - ale to też jest kwestia przyzwyczajenia.
    • ancymon123 Re: Poduszka konieczna? 29.09.11, 14:31
      Nie konieczna smile A wysoka jest wręcz niezdrowa. Mój ma i to 4 ale do przytulania smile
    • m7-7 Re: Poduszka konieczna? 29.09.11, 14:42
      Moj synek ma teraz 15 m-cy i dostał swoja podusię od kiedy śpiąc z nami ukladal głowe na mojej poduszce smile Uwielbia spac na brzuchu/boku z głową na podusi smile
    • leneczkaz Re: Poduszka konieczna? 29.09.11, 14:51
      My kochamy poduszki więc mamy od zawsze.
      • paliwodaj Re: Poduszka konieczna? 29.09.11, 16:37
        a nie mozesz pozwolic dziecku zadecydowac, przeciez 2 latek ma juz jakies preferencje.
        To ze ty nie lubisz nie znaczy ze dziecko tez
    • klubgogo Re: Poduszka konieczna? 29.09.11, 18:04
      Jak się pojawi katar, trzymanie głowy wyżej sprawia, że lepiej się oddycha, a katar spływa tam gdzie powinien.
      • mak-111 Re: Poduszka konieczna? 29.09.11, 18:15
        moja corka wlasnie zaczela nosic aparat podobno dlatego, ze nie miala unoszonej wyzej glowy. spi na malej poduszeczce odkad skonczyla 2,5-3 lata. wtedy sobie zazyczyla i dostala. za to syn zaczyna noc na poduszce odkad mial ok.10 m-cy. sam zaczal wedrowac w strone poduszki i na niej blyskawicznie zasypiac. potem w ciagu nocy z niej schodzi i spi bez. podobno ma lepszy zgryz niz jego siostra, ale nie wiem czy to od poduszki czy poprostu taki sie urodzil.
    • katriel Re: Poduszka konieczna? 29.09.11, 19:13
      Moim zdaniem do spania na plecach czy brzuchu poduszka jest zupełnie zbędna.
      Natomiast jeśli ktoś śpi na boku i próbuje to robić bez poduszki, to głowa zwisa
      na bok - nie jest to dobre dla kręgosłupa szyjnego. No, chyba że ten ktoś jest
      niemowlakiem i ma głowę tej szerokości, co ramiona, wtedy też poduszka zbędna.
      Podejrzewam, że twoje dziecko nie śpi na boku - niewiele dzieci tak sypia, zresztą
      chyba gdyby spał na boku, to byłoby mu niewygodnie bez poduszki. Gdyby jednak
      tak sypiał, to ja bym powiedziała: kup. Mały, niezbyt wypchany jasiek.
      (Mój syn spał na boku, kiedy zasypiał przy piersi - co mu się zdarzało jeszcze do
      niedawna przy dziennej drzemce albo nad ranem - i od wieku mniej więcej 2 lat
      używał wtedy poduszki.)
      • mikams75 Re: Poduszka konieczna? 29.09.11, 19:21
        moja spi na boku ale poduszke ma tak plaska, ze rownie dobrze mogloby jej nie byc. Jakos nie przeszkadza jej to.
    • budzik11 Re: Poduszka konieczna? 29.09.11, 19:58
      Zamiast pytać na forum - zapytaj dziecko. Daj poduszkę, będzie wygodnie, to będzie spało na niej. Nie spodoba się - będzie spychało i spało na samym materacu.
      • iwonsik Re: Poduszka konieczna? 30.09.11, 15:43
        dokładnie tak samo uważam: moje dziecię jest przyzwyczajone do kocyka i nie chce żadnej kołderki czy poduszki. Śpi na brzuchu; ma 1.5 roku więc pewnie kiedyś będzie wolał mieć pełny komplet pościel -wtedy ją dostaniesmile O wadach spania bez poduszki nie słyszałam, raczej odwrotniewink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka