Dodaj do ulubionych

jakie witaminy dajecie dzieciom

04.10.11, 08:10
Witam, moja córka niedawno skończyła rok. do tej pory dostawała codziennie wit d3 i co jakiś czas cebion. teraz chyba powinna dostać jakiś preparat witaminowy. byłyśmy ostatnio na szczepieniu i zapytałam o to pediatre, a ona że tych preparatów jest mnóstwo i sama moge wybrać.
i tu moje pytanie - jakie witaminy podajecie swoim roczniakom? marjsanki, vibovit, inne? które są najlepsze Waszym zdaniem? z góry dziękuję za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 08:25
      zadne
    • camel_3d zadne 04.10.11, 08:39
      nie dostawal zadnych preparatow witaminowych. jadl duzo owocow i warzyw wiec pakowanie dziecka chemia nie bylo potrzebne.
    • najma78 Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 08:41
      Wszystkie naturalne, zadnych sztucznych. Moje dzieci jako niemowleta nie dostawaly witaminy D ani cebionu ani zadnych innych wit. szt.
    • wilhelminaslimak Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 09:05
      Jak widzę, że go coś łapie (katar, kaszel), to daję witaminę C aż przejdzie. Na razie się sprawdza. Jak jest zdrowy to nic nie daje.
    • leneczkaz Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 09:09
      Roczniakowi nic.
    • jantarowo Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 09:11
      prawidlowe odzywianie czyli roznorodna dieta i nie trzeba pakowac w dzieciaka chemii i to sie sprawdza- przykladem jestem ja...obecnie 38 tc, nie bralam zadnych witamin w ciazy(poza kwasem foliowym), a wyniki badan mam jak kon:p
      • memphis90 Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 21:36
        To się ciesz... Ja się starałam odzywiać zdrowo, nie brałam suplementów, bo przecież nie trzeba, nie działają, a w ogóle to rodzą się po nich gigantyczne dzieci- i miesiąc przed porodem wylądowałam nagle z hemoglobiną 9...sad Ciupasem pognałam z receptą po żelazo i przeprosiłam się z suplementami, szczęsliwie udalo się poprawić morfologię przed rozwiązaniem. Dzieciom też długo nic nie dawałam, aż po serii jesiennych grypek, chrypek i smarków kupiłam jakieś głupie marsjanki- może to przypadek, ale po miesiącu mój niejadek zaczął wcinać jak szalony, skończyły się choróbska. Teraz dostają probiotyki (na dobry start w przedszkolu i żłobku), bliżej zimy pewnie też dostaną jakieś marsjanki czy inne żelki. Podaję jedno opakowanie, czyli przez jakis miesiąc, potem drugi raz na przedwiośniu.
        • kitka05 Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 05.10.11, 00:00
          memphis90 napisała:
          > Ja się starałam odzywiać zdrowo
          Sama piszesz że starałaś się, ale nie odżywiałaś, a to zdecydowana różnica.
          • memphis90 Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 05.10.11, 18:49
            Rozumiem, że Ty codziennie ważysz każdy kęs pokarmu i wieczorami siadasz z zeszytem i bilansujesz jadłospis pod kątem podaży żelaza, cynku, kwasu foliowego i innych witamin, białka, kalorii? I jak jednego dnia wyjdzie Ci podaz kwasu foliowego w granicach 80% normy, to drugiego dajesz 120%? Bo jeśli nie, to Ty też tylko starasz się prowadzić zbilansowaną dietę, a jaka jest rzeczywista podaz- tego nie wiesz...

Druga sprawa- dzieci, które nie chca jeść. Moja córa ok. 18mż odmówiła jedzenia wszelkich warzyw poza fasolką szparagową i owoców poza bananami. Trudno w takiej sytuacji zapewnić zbilansowaną dietę. Trudno też o taką zimą, kiedy w sklepach są wyłącznie chemiczne, pędzone owoce i warzywa.
    • mrrraaau Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 09:33
      Owoce, warzywa, kasze, ryby i oleje roślinne. Przy zbilansowanej diecie nic dziecku nie trzeba.
    • joshima Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 10:31
      ripostka21 napisała:

> Witam, moja córka niedawno skończyła rok. do tej pory dostawała codziennie wit
      > d3 i co jakiś czas cebion. teraz chyba powinna dostać jakiś preparat witaminowy

Ma zdiagnozowane niedobory, czy Ty masz ambicję sponsorować koncerny farmaceutyczne? Dziewczyno, nie daj się ogłupić. Zdrowemu, dobrze odżywiającemu się dziecku, sztuczne witaminy nie sa potrzebne.

> i tu moje pytanie - jakie witaminy podajecie swoim roczniakom?
      Żadnych.
      • ripostka21 Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 11:56
        Dzięki.
        niedobory - morfologia - niski poziom żelaza, ale pediatra do której wcześniej chodziłyśmy nie dała praparatu żelaza, mała miała niedokrwistość, teraz też żelazo poniżej normy, tylko tyle.
        • joshima Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 12:11
          W tym wieku to niemal normalne.
        • bluemka78 Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 12:11
          Jeśli są faktycznie niedobory to dziwne ze lekarka nie reaguje. Moje jak były malutkie tez miały niedobory i piły na to syrop plus jakieś witaminki, nie pamietam już dokladnie, po miesiącu wyniki ok. Jeśli by niedobory notorycznie wracały to wtedy gorzej, bo jeśli dziecko normalnie je to niedoborow nie powinno być.
        • mikams75 Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 12:31
          ja bym polecila wsadzanie zoltka jajka gdzie sie tylko da - moja kiepsko jada ogolnie, kiedys byla jakas anemiczna, wprawdzie w badaniach nic nie wyszlo, ale zoltkiem ja dokarmiam.
    • pillow-book Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 12:04
      Myślę, że nie warto faszerować dziecka chemią smile Warto natomiast poczytać o tym, jakie połączenia poszczególnych pokarmów dają najlepsze możliwości przyswajania wartościowych składników. Pamiętać, żeby do suruwki z marchwi dodać łyżeczkę oliwy, żeby brokuł był lekko tylko obgotowany na parze a nie rozmemłany... W zimie dawać kiszoną kapustę.

Jeśli zaś chodzi o żelazo to jeśli decyzujesz się na przysłowiową wąrtóbkę ZAWSZE podawaj ją z kiszoną kapustą i warzywami, które mają w sobie dużo witaminy c. To samo z żółtkiem czy fasolą (produkty bogate w żelazo).

A jeśli masz wątpliwości - zawsze możesz iść do innego lekarza z wynikami badań i zapytać co o tym sądzi. Mój starszy syn, który nie je mięsa nigdy nie miał z żelazem problemu. Młodszy natomiast skrajny mięsożerca ma duże problemy i bywa suplementowany... Kwestia przyswajalności smile
      • joshima Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 12:12
        pillow-book napisała:

> A jeśli masz wątpliwości - zawsze możesz iść do innego lekarza z wynikami badań
        > i zapytać co o tym sądzi. Mój starszy syn, który nie je mięsa nigdy nie miał z
        > żelazem problemu. Młodszy natomiast skrajny mięsożerca ma duże problemy i bywa
        > suplementowany... Kwestia przyswajalności smile
        I jakości mięsa smile
        • bluemka78 Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 12:31
          Całkiem możliwe, ze tu o jakość pokarmu chodzi. Często sie słyszy o niedoborach żelaza w okresie wzrostu, ale wcale nie jest to normalne, tylko tak sie przyjęło. Ja kupuje dziewczynom od początku jak zaczęły jesc żółtko jajka na wsi, od zwykłej kury, mięso tez głownie drób swojski, warzywa i wyniki krwi idealne, a dziewczyny wcale nie jedzą jakos spektakularnie. Sama sie już tak przestawilam na te swojskie jajka, ze jak kupiłam ostatnio w sklepie to mi po prostu nei smakowaly i pies sie ucieszył z diety jajecznej.
          • joshima Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 13:12
            bluemka78 napisała:

> mięso tez głownie drób swojski,
            Tak się składa, że akurat pod tym względem drób jest kiepskim mięsem, nawet swojski.
            • pillow-book Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 13:21
              Halo, lepszy swojski drób niż szybka z indyka kupiona w sklepie wink))
              • joshima Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 14:02
                Oczywiście zgadzam się z tym, ale nie jest to dieta zapobiegająca niedoborom żelaza. Niestety w tym wypadku to czerwone mięso jest cenniejsze, nawet te ze sklepu smile
                • bluemka78 Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 14:21
                  Cenniejsze jest swojskie żółtko, a czerwone mięso w nadmiarze dla dziecka nie jest wskazane. Ja staram sie nie robić obiadu z czerwonego mięsa częściej niż dwa razy w tyg.
                  • joshima Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 15:38
                    bluemka78 napisała:

> a czerwone mięso w nadmiarze dla dziecka nie jest wskazane.

Wiele osób tak twierdzi i nikt nie potrafi powiedzieć dlaczego.
                    • bluemka78 Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 05.10.11, 14:09
                      Napisze Ci dlaczego ja często nie daje. Drób jest bogaty w białko, najchudszy (tyle tłuszczu ile potrzeba posiada) i najbardziej lekkostrawny. A drób to nie tylko kurczak, jest jeszcze królik, kaczka, indyk. Stawiam tez na ryby, jak sie uda to dwa razy w tyg. Wiec procentowo to to czerwone mięso wcale nie jest tak zepchane na szary koniec, ale wieprzowiny dzieciom wcale nie przyrzadzam, uważam ze jest za tłusta, ew. zjedzą trochę z naszego talerza, jak już to cielecina, wolowina.
                      • joshima Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 05.10.11, 14:30
                        bluemka78 napisała:

> A drób to nie tylko kurczak, jest jeszcze królik, kaczka, indyk.
                        Serio? Króliki zalicza się do drobiu? To mnie zaskoczyłaś...

> ale wieprzowiny dzieciom wcale nie przyrzadzam, uważa
                        > m ze jest za tłusta, ew. zjedzą trochę z naszego talerza, jak już to cielecina,
                        > wolowina.
                        Nadal mi nie napisałaś, czemu wieprzowina jest niezdrowa. Dodam, że wieprzowina to nie tylko boczek i słonina wink
                        • bluemka78 Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 06.10.11, 12:32
                          Jak nie napisałam, napisałam ze nie daje, albo sporadycznie bo uważam ze jest zbyt tłusta, a co za tym idzie ciezkostrawna dla tak małego dziecka, a mi akurat zależy by dziecku dostarczyć dobre źródło białka, trochę niezbędnego tłuszczu zwierzęcego (wole masło im dać na chleb np.), a wieprzowina nawet w postaci szynki nie jest chuda. A właśnie, wystarczy ze zjedzą trochę wędlin, staram sie kupować te dobre, choć pewnosci to nie mamy, dopóki sami sobie nie uwedzimy. Nestety jedzą tez parkami, na szczęście od czasu do czasu, bo już coraz wiecej potraw akceptują wiec może szybko pójdą w zapomnienie, a tam to dopiero 'extra' wieprzowinka jest wink
                          A wracając do tematu żelaza to nadal polecam dobre jajko co drugi dzień. Moje dziewczyny jako
                          wczesniaki miały jako niemowleta bardzo szybka fazę wzrostu i nabierania cialka, no i niestety niedobory żelaza. Jeszcze w szpitalu miały podawana krew wiec to nie były ot takie minimalne niedobory. Pózniej sie powtarzały, suplementy syropem wit., a jak tylko zaczęły jesc żółtko problem zniknął jak ręka odjal.
                          • bluemka78 Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 06.10.11, 12:35
                            Miało być - niestety jedzą tez parowki. Taki durny słownik tu mam, ze jak nie zwrócę uwagi to poprawia po swojemu i pierdoły wychodzą.
            • bluemka78 Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 13:44
              No patrz a jakos moje dzieci niedoborow nie maja, mimo ze to
              ponoć taka norma w tym wieku.
        • pillow-book Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 13:18
          Jakość mięsa pozostawia wiele do życzenia obecnie, to prawda... Warto na to zwrócić uwagę... I nie dawać się marketingowi :na dziecko: smile
    • bluemka78 Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 12:06
      Moje dostają od czasu do czasu cebion multi 3 krople. Wcześniej miały dostawać codziennie, a teraz lekarka mówi ze jak dobrze jedzą to nie trzeba codziennie. Od czasu do czasu to wtedy, gdy np. Któreś z nas jest chore, zakatarzone, zeby je uchronić przed zarazeniem. D3 podajemy ciagle, ale u nas są wskazania lekarskie, nie z powodu widzi mi sie.
    • mama_amelii Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 12:11
      Żadnych
    • ilovetwins omega med 04.10.11, 12:18
      zaczelismy suplementacje omega-medem
      słabo jedzą
      chudzielce (7 kg i 9 kg)
      lekarz zalecił ale nie nakazał
    • 1mzeta Żadne 04.10.11, 12:53
      Nie mam zamiaru dziecka szprycować jakimiś suplementami i nabijać kasę koncernom farmaceutycznym- zdrowa i zbilansowana dieta i tyle.
      Żadnych witamin nigdy nie dostawał- nawet d.
      Po urodzeniu tylko K i tyle.
    • anel_ma Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 14:14
      żadne
      po prostu normalna, różnorodna dieta
    • dzoaann Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 14:26
      corce nie daje i nie dawalam wcale zadnych witamin, nawet d3. Synowie w niemowlectwie dostawali d3.I nic poza tym. A raz kiedys kupilam marsjanki dawno temu, ale dlatego, ze syn strasznie dlugo prosil o gadzet dolączony do nich i dalam sie naciagnacsmile
    • mnb0 Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 14:42
      Nie podaje zadnych. Witaminy sa w jedzeniu.
    • super-mikunia Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 19:59
      Gdy miał 1 rok dostawał jesienią i zimą wit. d3 oraz co jakiś czas wit. C
      • super-mikunia a! 04.10.11, 20:00
        gdy miewał niedokrwistość - preparaty przepisane przez lekarza p zdaje się, że nawet nie żelazo tylko kwas foliowy i wit. z grupy b
    • kosa.bar Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 20:24
      Nie daję córce żadnych witamin, nie są potrzebne przy prawidłowym odżywianiu.
      • ripostka21 Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 20:59
        dzięki dziewczyny za odpowiedzi i tak naprawde "oświecenie" mnie. byłam przekonana że dziecko powinno dostawać dodatkowo witaminy, wszędzie o tym trąbią. poza tym znajome dają, ale starsze dzieci maja.
        jeśli chodzi o dietę małej to myśle że jest urozmaicona, sama jej gotuje, czasem tylko dostanie słoiczek. jemy tylko swojskie jaja, mięso urozmaicone, swoje warzywa i owoce a żelazo i tak niskie.
        • wesola-guska Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 21:19
          Moją córcię skręca jak widzi jakieś owoce. Oczywiście staramy się przemycać banany w koktailu mlecznym jabłka zapiekane robimy i różne takie kombinacje.
          Może macie jakieś dobre pomysły na przemycenie owoców?
          • joshima Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 23:18
            Kasze (manna kukurydziana jaglana, owsianka) z owocami, szczególnie z suszonymi. Makaron z owocowym sosem. Ciasto z owocami. Naleśniki z owocami. Placki z owocami. Galaretka lub kisiel z owocami.
    • fasol-inka Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 21:23
      żadnych, je wystarczająco dużo owoców i warzyw, po co sztuczne? nadmiar witamin jest szkodliwy
    • kitka05 Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 04.10.11, 23:58
      Nigdy nie podawałam żadnych chemicznych witamin. Zdrowe jedzenie to podstawa. Chorób zero.
      • batutka Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 05.10.11, 00:04
        nie podaję
        • pelagia_pela Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 05.10.11, 10:01
          Wszystkie dzieci wspaniale jedza, nie grymasza, zmiataja z talerza co im dacie. To sie cieszcie. Co ma zrobic ktos z niejadkiem? No pewnie nikt nie wie, bo trudno zrozumiec kogos kto sie meczy zeby dziecku wcisnac cokolwiek.
          • stefa_ja Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 05.10.11, 11:48
            po co? zbilansowana dieta zapewnia wszystko
          • memphis90 Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 05.10.11, 18:53
            Jak pisalam- moja mała po wprowadzeniu witamin nagle zaczęła jeść... Może przypadek, a może nie. Wiadomo, że dzieci z anemią łaknienie mają obniżone i póki nie wyrówna się niedoborów żelaza, o "zmiataniu wszystkiego z talerza" można pomarzyć.
            • ania_kr Re: jakie witaminy dajecie dzieciom 07.10.11, 00:59
              Dla dzieci które nie chcą jeść owoców i warzyw polecam soki z sokowirówki. Był czas, że taki sok był jedyną akceptowalną formą spożywania tych produktów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka