Dodaj do ulubionych

Dzień Nauczyciela w przedszkolu

11.10.11, 11:12
jakie są zwyczaje?
wypada chyba, żeby synowie zanieśli kwiatek?
Obserwuj wątek
    • leneczkaz Re: Dzień Nauczyciela w przedszkolu 11.10.11, 11:30
      Chyba wypada..
      • mama_amelii Re: Dzień Nauczyciela w przedszkolu 11.10.11, 11:41
        Moja córka zaniesie czekoladki,kwiatek szybko zwiędnie.
        W zeszłym roku takie,kwiatek narysowany,a czekoladko do zjedzenia(około 8 zł)smile
        U nas nie ma trójki klasowej i jak ktoś chce to przyniesie.Uważam,że to miły gest.Panie są super,więc czemu nie.W tym roku kupię czekoladki włożone do pudełka podłóżnego z kwiatkiem
        O takie
        ecukierek.pl/product,2109,Vobro,_Cherry_Roses_98g_Długie.html
        https://proddb.kraft-hosting.net/prod_db/proddbimg/4196.png
    • naomi19 Re: Dzień Nauczyciela w przedszkolu 11.10.11, 11:35
      A kiedy jest?
      smile
      • mama_amelii 14 października w piątek:) 11.10.11, 11:42

• ponponka1 Bombonierke, potem w szkole zlote pioro 11.10.11, 12:10
      a na studiach samochod. Sami sobie wychiwujecie chciwych pedagogow.

Pani w szkole, w przedszkolu, profesor na uniwersytecie nie robia tego za darmo. Maja swoja pensje. Jesli zrobia cos poza wymogami etetu i poza godzinami pracy, np. zorganizowanie kolka rysunkowego, matematycznego - to czekolada czy kwiatek moze byc ladnym gestem podziekowania, ale tez niekoniecznie, bo takie osoby robia z wlasnej woli i radoscia bez oczekiwania na jakiekolwiek nagrody smile

W Posce wraz w komunizem zaginela instytucja prawdziwej pracy spolecznej. W Norwegii nauczylam sie jej na nowo, ten kraj zbudowany jest na pracy spolecznej (dugnad) - tutejsi sportowcy swiatowej klasy zaczynali w klubach, gdzie trenerzy robili to z powolania, za dramo. Jakie wyniki - to widac po medalach, szczegolnie narciarzy smile
      • pamplemousse1 Re: Bombonierke, potem w szkole zlote pioro 11.10.11, 12:37
        od kwiatka/czekoladek za 5-8 zł do samochodu daleka droga

a ty nie lubisz kwiatów na Dzień Kobiet? Bo ja tak smile
        • ponponka1 Re: Bombonierke, potem w szkole zlote pioro 11.10.11, 12:49
          Ja tam wole kwiatki na co dzien a nie raz do roku.

A kwestii dawania prezentow nie zrozumialas, wiec nie bede dyskutowala, bo nie ma sensu.
          • pamplemousse1 Re: Bombonierke, potem w szkole zlote pioro 11.10.11, 20:14
            Oczywiście zrozumiałam, ale uważam że jest nie na temat.
            Gest w stosunku do osoby, którą się lubi, której pracę cenię w dniu jej święta nie jest dla mnie "komunistycznym" wymysłem, ale w Norwegii pewnie wiedzą lepiej i pewnie żyją lepiej smile
            • ponponka1 A jednak nie zrozumialas o czym pisalam 12.10.11, 13:43
              Wiec nie bede tlumaczyla, bo jak mozna jasniej?
              • joanna_poz Re: A jednak nie zrozumialas o czym pisalam 12.10.11, 14:38
                no niestety tak to napisałaś, że chyba nikt nie zrozumiał o co Ci chodziło (w pierwszej wypowiedzi) w kontekscie kwiatka z okazji Dnia Edukacji Narodowej (bo tak się nazywa to swieto potocznie zwane dniem nauczyciela)smile
    • mamaivcia Re: Dzień Nauczyciela w przedszkolu 11.10.11, 12:55
      U nas kobitki z rady kupują i mamy z bani. Robimy sobie składkę po 30 zł na cały rok i mamy na kwiaty, prezenty na zakończenie i takie tam smile
      • anita9322 Re: Dzień Nauczyciela w przedszkolu 11.10.11, 12:59
        Mój syn pierwszy poszedł w tym roku do przedszkola i bardzo niechętnie rozdaje bobmonierki np. babci na Dzień babci, więc podejżewam ,że tu będzie to samo sam bedzie chciał je zjeść i narobi o to wielkiego halo smile Strasznie chciwy na słodkości !!!
    • aleksandra1357 Re: Dzień Nauczyciela w przedszkolu 11.10.11, 12:59
      Przerasta mnie ten dzień nauczyciela. Panie są dwie lub trzy, przychodzą na zmiany, nie mam pojęcia, która kiedy. Są jeszcze dwie pomoce. To dla wszystkich bombonierki? I dziecko samo ma dać? A jak nie zechce albo się pomyli, to ja mam dać, tak? Ja w ogóle nie wchodzę do sali, żegnam się w szatni i nie mam pojęcia, kto i co jest dalej.
      A Pani dyrektor? A kucharka? Może wszystkim dać?
      Aaaaaaa!
      • tusia-mama-jasia Re: Dzień Nauczyciela w przedszkolu 11.10.11, 16:58
        Ale przecież któraś z pań jest wychowawczynią grupy, z ktorąś dzieci identyfikują się najbardziej. IMO to jednak emocje dziecka względem pani winny tu być wyznacznikiem. Od pierwszego roku w pkolu, kiedy wyjaśniłam synkowi co to takiego ten Dzień Nauczyciela, pytam go, czy dać pani kwiatek, jeśli tak to której. Uwielbia swoją wychowawczynię, więc nie miał nigdy wątpliwości, ze chce i z wielką radością pędzi z rośliną smile W pierwszym roku chciał też dać "pomocniczej" pani, bo spędzała z dziećmi dużo czasu, bardzo ją lubił. Kwiatek jest "czysty", pozbawiony podtekstów, tak jak sympatia dzieci. Dlatego stawiam na kwiatka.
    • kitka05 Re: Dzień Nauczyciela w przedszkolu 11.10.11, 13:17
      U nas w przedszkolu nie jest obchodzony Dzień Nauczyciela
    • super-mikunia Re: Dzień Nauczyciela w przedszkolu 11.10.11, 17:44
      Mój syn zaniesie dla swoich 2 wychowawczyń i pomocy, po jakiejś małej wiązance/kwiatku.
      • sonrisa06 Re: Dzień Nauczyciela w przedszkolu 11.10.11, 18:01
        Moja córka zaniesie albo małe czekoladki albo pojedynczygo kwiatka. To ma być symboliczny prezent.
        • mysz1978 Re: Dzień Nauczyciela w przedszkolu 11.10.11, 20:14
          dobrze ze mi przypomnialyscie - ja sama jestem nauczycielka a jakos o ty mze w przedskzolu syna (i w zlobku) tez sa panie "mojego pokroju" to jakos mi umknelo big_grin Chyab czkekoladki kupie.
          • pamplemousse1 Re: Dzień Nauczyciela w przedszkolu 11.10.11, 20:17
            właśnie wydaje mi się, że panie w żłobku i przedszkolu są trochę niedocenione w tym dniu, a przecież wykonują równie ciężką, jeżeli nie cięższą (bez urazy) pracę wychowawczą smile
    • upartamama Re: Dzień Nauczyciela w przedszkolu 12.10.11, 10:06
      u nas jest składka po 5 zł. Wyjdzie tego ze 120 zł (ciekawe czy wszyscy dadzą???) i zostanie kupiony upominek od całej grupy dla 3 pań. Jest zapowiedziane, żeby dzieci nie przynosiły już indywidualnie żadnych upominków/ kwiatków.
      Dzień nauczyciela w piątej jest również dniem pasowania na przedszkolaka smile
    • joanna_poz Re: Dzień Nauczyciela w przedszkolu 12.10.11, 10:50
      w czasach przedszkola syn zanosił kwiaty i/lub czekoladki.
      uważałam, ze tak wypada, skoro jest to swięto nauczycieli.
    • esr-esr Re: Dzień Nauczyciela w przedszkolu 12.10.11, 12:26
      moja córa zaniesie różę z ogrodu i da buziaka. czekoladki odpadają bo walczę ze słodkościami w diecie małej, a panie pewnie będą się dzielić z dziećmi.
    • aleksandra1357 Re: Dzień Nauczyciela w przedszkolu 12.10.11, 21:21
      A te kwiatki to rano, czy po południu wręczać?
      Chyba lepiej przy odbieraniu, nieprawdaż?
      I skąd Wy wiecie, ile akurat wychowawczyń i pomocy będzie w sali??
    • malymistrz Re: Dzień Nauczyciela w przedszkolu 12.10.11, 23:41
      jestem chyba dziwna, ponieważ nie lubię tego typu okazji i nie kupuje kwiatków ani czekoladek o co zawsze kłócę się z "chłopem"- płacę co miesiąc składkę na radę rodziców więc i tak nauczyciele dostaną prezenty.

W zeszłym roku mały wraz z tatą zanosił:
      dzień nauczyciela: czekoladki dla 2 wychowawczyń, pomocy, p. dyrektor i intendentki (ta ostatnia chociaż nie nauczyciel to przecież wszystko zawsze wie i bez jej wiedzy nic się nie ukryje wrr..)
      dzień kobiet: nawet nie wiem czy udało się umknąć jakiejś pani w tym dniu w przedszkolu - kupili cały pęk tulipanów i obdarowywali każdą
      zakończenie roku: po bukiecie dla 2 wychowawczyń, pomocy i p. dyrektor
    • blaszany_dzwoneczek Re: Dzień Nauczyciela w przedszkolu 12.10.11, 23:49
      W zeszłym roku moja córka narysowała na dużej kartce trzy kwiaty, po jednym dla każdej pani ze swojej grupy wliczając panią do pomocy. Było podpisane który kwiat dla której, jeszcze to okrasiła "słoneczkiem dla Pań", ptaszkiem i co tam jeszcze chciała. Praca wisiała potem dość długo w sali, paniom było miło, a autorka puchła z dumy wink
      • frida_a Re: Dzień Nauczyciela w przedszkolu 13.10.11, 20:10
        Nie widzę nic złego w dawaniu czekoladek/kwiatków , wiem że Panie dostają pensję ale to ich święto więc dlaczego nie mają poczuć się wyjątkowo w tym dniu ?
        • mariela1987 Re: Dzień Nauczyciela w przedszkolu 13.10.11, 20:44
          Patrząc na komentarze niektórych odechciewa się świetować. Naprawdę te czekoladki nie są mi do niczego potrzebne- uwierzcie. I nie mam jakiegoś parcia na to, by dostać kwiatkA. Dla mnie prezentem jest laurka od dziecka bo wiem,że wykonalo to dla mnie a nie że rodzice kupili.

aha co do zarobków... uważacie że 1700 zł na rękę to tak dużo ? ( odliczyć trzeba miesięczny koszt przygotowania pomocy dla dzieci, drukowania itd...). Nie wiem czemu niektórych tak boli ten dzien nauczyciela...
          • naomi19 Re: Dzień Nauczyciela w przedszkolu 13.10.11, 21:00
            uważacie że 1700 zł na rękę to tak dużo ?
            Postawię pytanie inaczej- za 5h pracy, z czego 2-3 dzieci śpią? W sam raz wink

My dziś zrobiłyśmy 4 małe laurki, córka podpisała, dla kogo laurka np: P. AGNIESZKA i podpisała swoim imieniem, narysowała kwiatka, pokolorowała zwierzaka, którego narysowałam, dla każdej pani inny zwierzak. Mamy laurki dla 2 nauczycielek, jednej pomocy i pani salowej. Córka lubi wszystkie te panie. Jest jeszcze jedna, do której czem chodzi (z innego grupy), ale chyba jej nie lubi, pani się nie angażuje, ostatnio nawet nie wiedziała jak córka ma na imię, więc jakoś obydwie odruchowo ją pominęłyśmy.
            • mariela1987 Re: Dzień Nauczyciela w przedszkolu 14.10.11, 00:39
              naomi19 - eh…. Odpowiadam ci. Ja mam 4-latki, moje dzieci nie śpią. Z resztą nauczyciele chodza do pracy na zmiany wiec raz sa wtedy, gdy dzieci śpia a raz nie. Uwierz mi,ze w tym momencie jak dzieci spia moje koleżanki się nie nudza tylko uzupełniają dokumenty. Mi zostaje uzupełnianie dokumentów po godzinach pracy. Tak samo jak po godzinach pracy przygotowuje zajęcia oraz pomoce dydaktyczne dla dzieci. Jeżdże także załatwiać teatrzyki, spotkania z ciekawymi ludźmi. Uwierz mi,że żeby twoje dziecko mialo ciekawe zajęcie nauczyciel musi się napracowac. Nic się z powietrza nie bierze. W nastepnym tygodniu będziemy mowili o lesie wiec ja musze do tego lasu jechac, nazbierac liściu, mchu, gałęzi , stworzyc z tego kącik przyrody, wyciać zwierzęta itd.. Ciekawe kiedy mam odpocząc. Dzieci w grupie mam 25. 1700 zł na ręke... a odliczyłaś ile wydam na stworzenie pomocy ? myslisz,ze to tez za darmo ?

Jeżeli chodzi o imiona… Ja nieraz także przychodze do innych Grup na przykład na zastępstwo i uwierz mi nie da się zapamiętać imion 200 dzieci. Nie pomyślałaś,ze nauczycielka po prostu mogla imienia nie pamiętać ? twoja córka jak widac nie wyróżnia się z tłumu czy to zachowaniem czy to w inny sposób żeby jakoś szczególnie nauczycielka zwracala na nia uwage. Skąd wiesz tez że ona się nie angażuje ? Jeżeli corka przechodzi do innych pań to zaczy,że w przedszkolu jest długo wiec pewnie jest to ,,zbieranina” dzieci ze wszytskch grup … Zajęcia dydaktyczne sa zwykle 2 razy dziennie + zajęcia muzyczno- ruchowe wiec nie wiem na czym ten brak zaangażowania ma polegać? Nie prowadzi zajęć ? czy masz pretensje ,ze pod koniec dnia dzieci się bawią w kacikach tematycznych ? Nie bronie nauczycielki bo nie znam jej ale ja na przykład nie obraziłam się o to ,ze ostatnio przyszlam na zastępstwo do innej grupy a jedno dziecko zapytało jak mam na imię. Powiedziałam i już… nie odebrałam tego jako coś zlego. To dziala w dwie strony…
              • naomi19 Re: Dzień Nauczyciela w przedszkolu 14.10.11, 08:05
                Po pierwsze- wszystkiego najlepszego z okazji Twojego święta smile
                Niestety pomimo Twoich opowieści o trudach wyprawy do lasu, dalej uważam, że to słuszna pensja za 5 godzin bardzo przyjemnej pracy. Myślę, że mam do tego prawo i możemy obydwie pozostac przy swoim zdaniu- Ty, że zarabiasz zdecydowanie za mało, ja, że w sam raz.
                Grup na przy
                > kład na zastępstwo i uwierz mi nie da się zapamiętać imion 200 dzieci.

Od nikogo nie wymagam, aby zapamiętał imiona 200 dzieci w 2 dni. Uwierz.
                Nie pomy
                > ślałaś,ze nauczycielka po prostu mogla imienia nie pamiętać ?

Nie pomyślałaś, że trzylatka już mówi? Nie pomyślałaś, że rozmawiałam z tą panią i zauważyłam jej lewacki stosunek do wszytskiego na zasadzie- za jakie grzechy tu jestem i to za 1700 na rękę? A co to za dziecior tu? Jakie to ma znaczenie, byle kawę dały wypić w spokoju.
                twoja córka jak w
                > idac nie wyróżnia się z tłumu czy to zachowaniem czy to w inny sposób żeby jak
                > oś szczególnie nauczycielka zwracala na nia uwage.

Rezczywiście w grupie 5 dzieci tak trudno zapamiętać imiona po ponad miesiącu. No tragedia.
                A może rzeczywiście córka za mało zwraca na siebie uwagę. Nie gryzie, nie bije, nie krzyczy, nie sika po nogach. Porozmawiam z nią, to musi się zmienić. Musi się wybić z tej piątki smile
                ? Jeżeli corka przechodzi do innych pań to zaczy,że w przedszkolu je
                > st długo wiec pewnie jest to ,,zbieranina” dzieci ze wszytskch grup

Tak, to właśnie taka pani, która zbiera wszystkie dzieci zostające po 16-tej. Jest ich na tyle niewiele, że zapamiętanie imienia dziecka i choć minimum zaangażowania sprawiłoby, że córka miałaby wtedy mniej stresu. Nie lubi tam chodzić, bo pani się nimi nie interesuje. Na szczęście to tylko 2 razy w tyg. W pozostałe odbieram o 16-tej i dziecko wybiega radosne, a jak odbieram o 16.30 to wychodzi zapłakane. Dziwne, co?
                Bez sensu, że bronisz takich osób (wszystkie pozostałe panie, jej panie, bo to nie jest jej pani), bo to stawia Ciebie w złym świetle. Po co bronić nauczycieli, którym się zwyczajnie nie chce.
      • esr-esr Re: Dzień Nauczyciela w przedszkolu 14.10.11, 09:08
        moja córa zaniosła dzisiaj dwie piękne róże z ogrodu dla dwóch pań nauczycielek (pomocy nie wliczałam bo 1. nie mam tyle róż na stanie, 2. nie są nauczycielkami). z tego co widziałam to były jedyne kwiatki na sali, a najważniejsze było to że młodej (dwa lata) udało się nie zniszczyć kwiatka w drodze z szatni do sali i wręczyła pani razem z buziakiem (to nic, że kwiat był ogonkiem do góry). uważam, że to miły gest i tyle. moim zdaniem specjalne prezenty na dzień nauczyciela powinny być zerezerwowane dla specjalnego pedagoga, który akurat dla dziecka dużo znaczy, ale to chyba na dalszym etapie nauki (gimnazjum, liceum, uczelnia) i nie musi to być prezent o dużej wartości materialnej, wręcz przeciwnie.
    • mama_amelii naomi 14.10.11, 09:22
      Nie wiem o jakich Ty paniach piszesz,ale u nas są świetne.Non stop coś organizują,zajęcia są bardzo ciekawie przygotowane(moja jest 5 latką,ale w młodszych grupach widze ogromne zaangażowanie pan).Wszystkie panie znają dzievci po imieniu z innych grup też(do mojej córki od razu w wejściu krzyczą cześć Amelko).Panie kucharki znają wszystki4e upodobania i imiona dzieci.Wiedzą,że Marysia nie zje marchewki,więc przygotowują ogórka.Wiedzą kieduy dziecko jest smutne itp.
      Panie pewnie zarabiają więcej,bo to przedszkole prywatne,ale ja za żadne skarby nie chciałabym spędzać codziennie 5 godz z 18-25 dziećmi(też jestem pedagogiem,ale miałam do czynienia tylko z Gimnazjalistami-wrrr-do zawodu nie zamierzam wracać,chociaz kocham dziecismile.Panie mają prawo być wyczerpane po 5 godz z takimi maluchami(do tego dochodzą papiery i przygotowanie do wszystkich zajęc).
      Nie wierzę,że w państwowych przedszkolach opanie piją kawkę i otwierają okna,żeby wyzibić dziecibig_grinPewnie sporadycznie tak się zdarza.Ja do tej pory słysze same pozytywne rzeczy(na moim osiedlu sa 4 przedszkola i tylko jedno z nich jest szerokim łukiem omijane).
      Córka zaniosła dzisiaj czekoladki,swoim paniom i było im bardzo miło,podziękowały za pamięć,wycałowały ją i przytuliły.Córka dodatkowo zrobiła im po muchomorku z papierusmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka