daniella31 11.10.11, 16:36 Dzisiaj zauwazyłam u mojego synka (19msc) dwie czerwone plamki na ustach....mysle ,że to moze być opryszczka....zastanawiam sie czym smarować ,zeby sie nie rozwinęło....?proszę o rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
free.groszek Re: opryszczka u dziecka 11.10.11, 16:38 Ja smarowałam córce (28miesięcy) Zoviraxem. Ładnie zeszło po ok 5 dniach. Odpowiedz Link Zgłoś
grouse1 Re: opryszczka u dziecka 11.10.11, 18:51 Smaruj i to natychmiast, bo zahamujesz rozwój, a jak już się zrobią pęcherzyki to trochę potrwa zanim się zagoją. Mój starszy syn załapał gdzieś kiedyś to świństwo i teraz co jakiś czas (zazwyczaj wtedy, gdy ma zamiar być chory) mu się odnawia. Jak tylko mówi, że go swędzą usta to mu smaruję i tak unikam dalszego rozwoju. Kiedyś nie dopilnowałam i jak mu się rozwinęło to na prawie połowę ust i teraz ma taką niewielką bliznę. A do smarowania mam Vratizolin (na początki) i Neomycynę (na stan zaawansowany). Odpowiedz Link Zgłoś
mala220 Re: opryszczka u dziecka 11.10.11, 22:02 u mojego synka (2 latka) pojawila sie jakis czas temu na brodzie i tak sie rozprzestrzenila ze wyladowalismy u pediatry. dala cos doraznie- ale co chwila opryszczka sie odnawiala- w koncu dostalismy HAVIRAN (jakos tak, nie pamietam dokladnie) dawalam mu 1 tabletke dziennie (rozkruszona) no i na razie spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
matka_karmiaca Re: opryszczka u dziecka 12.10.11, 09:45 Neomycynę? Przecież to antybiotyk, antybiotykiem na wirusa? Odpowiedz Link Zgłoś
daniella31 Re: opryszczka u dziecka 11.10.11, 22:33 Zoviraxu nie dostałam niestety w naszej aptece,mam tylko Herpex.Mam nadzieje,ze też pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
ma-gusia Re: opryszczka u dziecka 11.10.11, 22:41 kup jak najszybciej pudroderm, co prawda to lek na ospę i półpaśca, ale to te same wirusy co powodują powstanie opryszczki, moja córka(pierwszy raz opryszczka wyszła jej jak miała 1,5roku i dziadostwo niestety powraca) jak tylko jest lekko przeziębiona od razu wyskakuje jej opryszczka, nic nie pomagało - zovirax, vratizolin - tylko rozlewało się dalej, po zastosowaniu pudroderm ładnie zasusza i szybciej się goi Odpowiedz Link Zgłoś