Dodaj do ulubionych

Nadwaga u trzylatka

18.10.11, 23:15
Mam problem, z ktorym nie mgee sobie poradzic. Moj syneek w grudniu skonczy 3 latka ima dosc spora nadwage. Mam jeszczee dwojke dzieci o jak najbardziej prawidlowych proporcjach ciala. Synek jest wyjatkowo aktywnym dzieckiem, nie usiedzi minuty. Codziennie biega po ogrodzie kilka godzin. Nie przepada za slodyczami. Je tyle, ile jego o rok mlodszy brat, a jedyna "innosc", ktora zauwazylam, to to, ze uwielbia wszelkiego rodzaju miesko. To jest pierwsza rzeecz, ktora z nika z talerza, podobnie jest z wedlinami na kanapkach. Lubi owoce i warzywa. A jednak ma nadwage, przy wzroscie 100cm wazy 28kg. Bylam z nim na konsultacje u lekarza rodzinnego, kotry jedynie dal mi ulotki na temat zdrowego odzywiania. Hmmm...czyli nic nowego. Ja jednak chcialabym wiedziec czy jest jakas mozliwosc zredukowania takiej wagi u trzylatka?? Czy nalezaloby wykonac jakies bardziej detaliczne badania? Moze ktos z Was ma lub brykal siee z takim problemem?? Co robic??
Obserwuj wątek
    • dzoaann Re: Nadwaga u trzylatka 18.10.11, 23:23
      uzyc wyszukiwarki, szczerze radze, bez zlosliwosci... byl niedawno watek o 2,5 latce z nadwaga, moze tam znajdziesz odpowiedz...
      • anechca Re: Nadwaga u trzylatka 18.10.11, 23:33
        Bede musiala rzeczywiscie zznalezc ten watek o 2,5 latcesmile Pozdrawiam
      • 3-mamuska Re: Nadwaga u trzylatka 20.10.11, 18:48
        dzoaann napisała:

> uzyc wyszukiwarki, szczerze radze, bez zlosliwosci... byl niedawno watek o 2,5
        > latce z nadwaga, moze tam znajdziesz odpowiedz...
        I polowa wpisao wo zlosliwosci w stosunku do matki?

Dziewczyna ma inny problem bo jej dziecko nie je za duzo.

jak cie temat nudzi to sie nie wypowaidaj.

Do autorki:wizyta u lekaarza dietetyyka,badania na tarczyce, cukrzyce,ja sie dziwnie ze lekarz nie wyslal cie sam,bo o ile nadwaga 5kg u dziecka mozna skorygowac dieta to ju taka nadwage sie leczy.
        • dzoaann Re: Nadwaga u trzylatka 20.10.11, 21:00
          nie nudzi mnie watek i doradzilam bez zlosliwosci, w pierwszym poscie o tym co je nic nie bylo...
          i wyszukiwarki naprawde warto uzywac, nie pokaze tylko jednego watku, tylko rozmaite...
          a w tym watku to juz zlosliwosci brak?
          watek mnie interesuje na tyle, na ile kazdy inny... o cukrzycy tez juz podpowiadalam...
          serio uwazasz, ze rada by szukac informacji na tym lub innym forum za pomoca wyszukiwarki to zlosliwosc i wskazuje na moja nude?
          Nie, to szczera rada, bo mozna sobie sporo informacji wyszukac, a unkinac wlasnie tego, ze po zalozeniu watku znajda sie w nim glownie zlosliwe, glupie wpisy...
    • aleksandra1357 Re: Nadwaga u trzylatka 18.10.11, 23:23
      28 kg???????
      Jeśli prawdą jest to, co piszesz, że nie je za dużo (najlepiej napisz tu szczegółowy jadłospis z paru dni), to na pewno ma jakieś problemy: tarczyca, cukrzyca lub coś tym stylu. Udaj się szybko do endokrynologa. Jeśli jest zdrowy, to znaczy, że za dużo je, ale nie chce mi się wierzyć, żeby zdrowe dziecko mogło TYLE ważyć.

I czy musisz dawać mu bez ograniczeń to mięsko/wędlinę, skoro tyle waży?
      • anechca Re: Nadwaga u trzylatka 18.10.11, 23:32
        Serio je normalnie, jak cala nasza rodzina.
        Sniadanei to przzewaznie platki (roznego rodzaju) z pol szkanka mleka, badz kanapki (zjada jedna) z serem zoltym lub wedlina. II snaidanie to jakis jogurt lub owoce. Obiady sa rozne, ale gdy jest mieso, to gotowane, salatka lub zupa. Podwieczorek to kisiel, budyn, galaretka z owocami badz same owoce. Na kolacje przewaznie wypija kubek mleka krowiego 1,5%
        To chyba naprawde nie jest drastyczne jedzenie powodujace tycie.... Nie daje mu duzych ilosci miesa czy wedlin, byl to po prostu przyklad, w czym gustuje. Moze zle to sformulowalam.
        • aleksandra1357 Re: Nadwaga u trzylatka 19.10.11, 00:06
          Jeśli je tak jak napisałaś i waży 28 kg, to musi być chory. Pędem do lekarza! Czemu dopiero teraz?
          • anechca Re: Nadwaga u trzylatka 19.10.11, 00:11
            No wlasnie pisalam, ze juz bylam. Nistety nic konkretnego z tego nie wyszlo. Tu, w UK, lekarzemaja strasznie olewajace podejscie do pacjenta, wiec dlatego postanowilam napisac tutaj.
            • tijgertje Re: Nadwaga u trzylatka 19.10.11, 08:52
              Zapisuj przez tydzien dokladne ilosci tego, co dziecko je i pije, z kazdego dnia ogolniejsza rozpiske aktywnosci (ile na zewnatrz, siedzenie w piaskownicy, bieganie, wspinanie czy spokojny spacer), dopiero potem idz z tym do lekarza i nie daj sie zbyc, w razie czego zagroz, ze nie wyjdziesz dopoki nie dostaniesz skierowania do endokrynologa i pediatry. Syn kolezanki byl przy kosci (choc nie az tak), lekarze tez ja zbywali, ze zlobka wysylali do psychologa, bo dziecko nadpobudliwe, okazalo sie, ze ma celiakie i po wprowadzeniu diety nie tylko schudl, ale i sie uspokoil.
            • leneczkaz Re: Nadwaga u trzylatka 19.10.11, 09:45
              A słuchaj, może jak on ma starsze rodzeństwo to coś wyjada z ich pomocą..?
              W UK jak połowa spasionych dzieci to im to lotto. A do PL się na tydz. nie wybierasz?
            • 3-mamuska Re: Nadwaga u trzylatka 20.10.11, 19:02
              anechca napisała:

> No wlasnie pisalam, ze juz bylam. Nistety nic konkretnego z tego nie wyszlo. Tu
              > , w UK, lekarzemaja strasznie olewajace podejscie do pacjenta, wiec dlatego pos
              > tanowilam napisac tutaj.
              bazdura trafilas na jakiegos glupka,bo dziekiem z taka badwaga dawno lekarz powinne sie zajac.
              Ja bym pojechala do szpitala, bo tama sa specjalisci.Mi kazali przyjechac gdybym miala problem,idziesz i mowisz ze lekarz rodzinny ci nie pomogl i czy oni cos moga dla ciebie zrobic.
              Paediatric Emergency Department. Chelsea and Westminster Hospital w London.
        • madzia1708 jak sytuacja wygląda tak jak piszesz 03.11.11, 09:23
          to szukaj powodów w funkcjonowaniu organizmu, skoro się nie objada słodyczami czy tłustymi wedlinami, parówkami

ja na prawdę nie chciałam obrazić Twojego dziecka
    • mikams75 Re: Nadwaga u trzylatka 19.10.11, 07:44
      jesli rzeczywiscie je tylko tyle co piszesz i wazy faktycznie 28 kg to cos jest nie tak!
      Nie bardzo moge sobie wyobrazic trzylatka z taka waga. Ciuchy znajdujesz dla niego?
      To nie jest normalne. Poszukaj lekarza koniecznie, bo musi miec cos nie tak z hormonami czy przemiana materii. Nie wiem tez jak on daje rade sie jeszcze ruszac...
      Mysle, ze nie powinnas go odchudzac bez pomocy lekarza, bo bedziesz tylko glodzic dzieciaka, a on po prostu moze byc chory.
    • leneczkaz Re: Nadwaga u trzylatka 19.10.11, 09:42
      (nie mogę się otrząsnąć z szoku)

Jeśli serio z ręką na sercu przyznasz, że nie pasiesz dziecka bułami, soczkami, serkami, przekąskami, kanapkami co godzinkę, to Twoje dziecko jest chore.
      Aż nie wiem co napisać, on waży 2x tyle co mój syn!!! 2x!!!!!! A mają identyczny wzrost. Ja bym z 8 kg. temu już łaziła po lekarzach, dietetykach, badała tarczycę.. wszytko.
      • aurita Re: Nadwaga u trzylatka 19.10.11, 13:51
        100 cm i 14 kg to chyba 25 centyl jezeli chodzi o wage i 95 jezeli chodzi o wzrost dla 3 latka. Twoje dziecko jest przerazliwie chude, tez bym chodzila po lekarzach
        • leneczkaz Re: Nadwaga u trzylatka 19.10.11, 16:17
          moje dziecko od tygodnia waży 14 kg. tydz temu ważył 13,5. jest chudy, choć dla mnie cudny smile
          tyle, że moje dziecko jest zdrowe jak koń, ma dobre wyniki, jest energiczny za 18 przedszkolaków i do tego pięknie rozwinięty intelektualnie..
          Gdzie i czego Twoim zdaniem mam szukać? Bo chętnie poszukam big_grin
          • gemmi18 Re: Nadwaga u trzylatka 19.10.11, 16:20
            Dziury w całym wink
        • aleksandra1357 Re: Nadwaga u trzylatka 19.10.11, 16:27
          aurita napisała:

> 100 cm i 14 kg to chyba 25 centyl jezeli chodzi o wage i 95 jezeli chodzi o wzr
          > ost dla 3 latka. Twoje dziecko jest przerazliwie chude, tez bym chodzila po lek
          > arzach

Moj syn ma 100 i 15,5 kg i jest taki w sam raz, a nawet ciutke tlusty tu i tam. Mysle, ze 14 kg to super waga dla tego wzrostu smile
          • aurita Re: Nadwaga u trzylatka 20.10.11, 08:52
            nie wedlug siatek centylowych smile

Same doradzacie innym chodzenie po lekarzach a oburzacie sie jak wam to ktos zasugeruje, co za mentalnosc Kalego!

jest wiele chorob ktore nie maja jakis specjalnych objawow: np cukrzyca, nadczynnosc tarczycy i zapewne wiele innych ktore nie przychodza mi do glowy. Przekonanie ze szczuply to na pewno zdrowy jest bledem
            • mrrraaau Re: Nadwaga u trzylatka 20.10.11, 10:05
              28kg to zdecydowana nadwaga u 3latka, jak jesteś takim specem w siatkach centylowych to sprawdź jak bardzo wykracza ona poza ich normy...

A 25 centyl u leneczki to z tego co wiem "w normie", czyli jak najbardziej w siatce, nie poza nią.

Jeśli coś jest w normie, to po co lekarz.
              A jeśli coś jest mocno poza normą, to już niepotrzebny?
              • aurita Re: Nadwaga u trzylatka 20.10.11, 14:03
                moze powtorze: wzrost 95 centyl, waga 25 : to duza dysproporcja

Nigdzie nie napisalam, ze nie nalezy skonsultowac otylosci dziecka z lekarzem. Moje dziecko tez bylo poza siatka centylowa i ja niezbedne badania jej zrobilam. Okazalo sie ze mimo otylosci jest zdrowa, diete ma zbilansowana. I nic nie moge zrobic.
                Potem nagle urosla a nie przytyla i juz jest w siatce od 2 lat. Wzrost 95, waga 75 , chudo nie wyglada bynajmniej.
                • leneczkaz Re: Nadwaga u trzylatka 21.10.11, 08:49
                  > moze powtorze: wzrost 95 centyl, waga 25 : to duza dysproporcja

Ta dysproporcja występowała, powiedzmy od 1 r.ż., więc się utrzymuje na siatce idealnie.
                  Wcześniej było 10-25/50, obecnie 25/95 od dawna. Teraz tak jak pisałam przytył pół kilo.. Może jeszcze pół się upasie przez zimę, a potem rośnie i waga taka sama przez rok.
                  Ale to bez różnicy, jeśli ma idealne zdrowie i dobre wyniki..
                  • aurita Re: Nadwaga u trzylatka 22.10.11, 19:21
                    oj no czepiam sie smile
        • zebra12 Re: Nadwaga u trzylatka 20.10.11, 10:21
          Moja córka ma prawie 5 lat i waży 16 kg i naprawdę nie jest chuda... Wygląda bułeczkowato, zwłaszcza nóżki.
          • aurita Re: Nadwaga u trzylatka 20.10.11, 13:58
            To zalezy od wzrostu takze smile
    • donkaczka Re: Nadwaga u trzylatka 19.10.11, 10:15
      nie bede powtarzac po dziewczynach, ale dopytam - a jak wyglada?
      sprawny jest?
      jakie badania mu robili?
      jesli faktycznie lekarz taki wyluzowany, to nie zostaje ci nic innego niz isc do niego z lista badan i zadaniem zeby to zrobic, a domowe niech na pismie daje, skoro uwaza, ze 28 kilo u 3latka miesci sie w normach

zreszta, to z uk pochodza rozne slynne w prasie upasione dzieci, tez sie nikt nie dziwil.. do czasu
    • mondovi Re: Nadwaga u trzylatka 19.10.11, 10:57
      Po pierwsze badanie tarczycy. Po drugie, jeśli ma tendencję do tycia, to zrezygnuj ze smażenia mięsa, zrezygnuj z kotletów w panierce itp. O jakiej porze je posiłki, może za późno i za ciężko? Co pije?
    • dzoaann Re: Nadwaga u trzylatka 19.10.11, 11:59
      absolutnie nie chce cie straszyc i nawet nie mam pojecia czy mam racje, ale w innym watku piszesz, ze syn w nocy duzo pije... czy to aby nie jest jeden z objawow cukrzycy, moze poczytaj cos na ten temat...
      • carmita80 Re: Nadwaga u trzylatka 19.10.11, 12:29
        Skoro mieszkasz w UK to umow sie na spotkanie z HV w sprawie nadwagi twojego dziecka a przedtem dokladnie zapisuj przez 2-3 tygodnie co i w jakich ilosciach i o jakich porach twoj syn zjada i wypija i podejdz do tego powaznie. Obserwuj tez zachowanie swojego dziecka, moze jest cos co cie niepokoi. Od kiedy on ma nadwage? Dzieci w wieku 2 lat w uk maja bilans, jaka mial wage wtedy, jak sie ustosunkowano? Jesli lekarz/HV beda mieli tak luzny stosunek do problemu to idz do innego, a jesli nadal tak bedzie to napisz complaint letter do managera przychodni. Na forum dostaniesz rady zeby zrobic badania i zostaniesz postraszona mozliwoscia wystepowania roznych chorob u dziecka, ale nikt z forumowiczow go nie widzi i nie wie jakie sa okolicznosci wystapieniakiej nadwagia, ty wiesz to najlepiej. Mysle, ze jesli zostanie wykluczony problem nieodpowiedniej diety lekarze w UK beda wiedzieli jakie badania zlecic i do jakiego specjalisty skierowac.
    • gemmi18 Re: Nadwaga u trzylatka 19.10.11, 16:27
      A możesz napisać przykładowe dzienne menu Twojego syna? Z ręką na sercu, jeżeli zależy Ci na pomocy.
      Jeżeli odżywia się w miarę normalnie, to przyczyna takiej wagi musi być coś innego.
      Nie chcę się mądrzyć, ale uważam, że powinnaś zareagować już dawno, gdy zauważyłaś, że wagowo syn wychodzi poza siatkę centylową.
      Napisz proszę jeszcze, ile ważył w wieku 2. lat i 1. roku?
      Napisałaś, że syn sporo pije w nocy. Mam znajomą, której dziecko wypijało prawie litr wody w nocy, zaniepokoiło ją to i po serii badań, konsultacji zdiagnozowano cukrzycę. Warto się więc pospieszyć z tymi badaniami.
    • tempera_tura Re: Nadwaga u trzylatka 19.10.11, 16:36
      Nie rozumiem jak można tak upaść dziecko... Dlaczego nie reagowałaś jak wazył 20? to i tak już za dużo... Nie widziałaś ze dziecko tyje i jest grube? Za grube?
      Trudno mi sobie wyobrazić jak on moze byc taki aktywny fizycznie jak piszesz z taka iloscia zbednego ciała....
      • batutka Re: Nadwaga u trzylatka 20.10.11, 10:43
        tempera_tura napisała:

> Nie rozumiem jak można tak upaść dziecko...

matko,jaka ty jesteś głupia
        napisała dziewczyna jakie jest dzienne manu jej syna, według mnie zupełnie normalne, nie można nim upaść dziecka,więc weź się nie wymądrzaj i pisz idiotyzmów, dodatkowo obrażając innych
    • camel_3d to nie nadwaga..to otylosc 20.10.11, 09:22
      przy 98 - 28 Kg to nie lekka nadwaha.. to DUUUUUZA nagdwag
      moj przy 98 ma 14.5 kg.

jezeli faktyzcnie duzo sie rusza nbiege, a mimo to tyje.. to raczej skonsultowalbym sie z dobrym lekarzem. Bona pierwszy rzut oka to kalzdy powie, ze powinien sie prawidlowo odrzywiac..ale z tego co piszesz to on je normalnie.. pytanie tez czy on je normalnie..ale jakie ilosci? jezeli sie martwsz to zrob mu kompleksowe badania...
    • scarlet_s Re: Nadwaga u trzylatka 20.10.11, 23:35
      Rany! Idź do innego lekarza, albo zmuś waszego żeby się tym zajął. Syn ma sporą nadwage.
      Ja mam problem w 2 strone. Mój syn waży niecałe 19,5 kg przy wzroście 124. Jest za chudy
    • wakacyjna.przygoda Re: Nadwaga u trzylatka 21.10.11, 08:30
      Musi być chory. Pędem do lekarza. Dokładnie tyle waży mój 9-latek, do tego wysoki jak na swój wiek.
    • anechca Re: Nadwaga u trzylatka 25.10.11, 09:28
      dzieki Wasz wszystkim!! Po raz trzeci umowilam sie z Heealth Visitor, wczesniej nie widziala tego problemu, ale teraz sie uwzielam. Od tygodnia zapisuje sobie wszystko i juz nie dam sie splawic. Jesli nie, to rzeczywiscie bede zmuszona udac sie na tygodniowy urlop do PL.
    • koko_st Re: Nadwaga u trzylatka 26.10.11, 21:42
      Kurcze, faktycznie nie owijając w bawełnę troszkę to dużo te 28 kg. Mój syn też jest mięsożercą, najpierw znika mięso a potem reszta. Je też dużo warzyw i owoców. Aktywność ruchowa Twojego dziecka związana jest raczej z wiekiem dziecka, mój też ciągle jest w biegu. Możliwe, że wyrośnie z nadwagi. Lubi chłop zjeść, nie zaprzepaść tego , w głównej mierze od Ciebie zależy jakie nawyki żywieniowe mu wszczepisz. Mój kuzyn w wieku 2,3 lat był grubaskiem. Teraz to wysoki, postawny i dobrze zbudowany facet -nie gruby ! Mam nadzieję, że zgubi nadwagę z wiekiem. Pozdrawiam big_grin
      • anechca Re: Nadwaga u trzylatka 01.11.11, 18:58
        No i byla HV, super. Nie powiedziala mi nic szczegolnego, o czym bym nie wiedziala. Jednak ustalilysmy o wprowadzeniu scislej diety i, jesli to nei pomoze, to skierowaniu malego na badania. Nasz jadlospis zmienil sie totalnie. Starsza corka ma totalny zakaz jedzenia przekasek czy slodyczy w domu. Nie kupuje tego, a jesli corka ma ochote, to dostaje pieniazki do szkoly. Odkad nie ma nic w domu (podejrzewam, ze jednak corka nei potrafila odmowic malemu jednego chipsa czy ciastka), jest fajnei. Znalazlam kilka zamiennikow dotychczasowych produktow i....jestesmy na rodzinnej diecie od 12 dni a moj synek zrzucil 1kg!!!! Jestem strasznie zadowolona, choc wiem, ze to dopiero poczatek. Mam jednak nadzieje, ze to wna podjadania od siostry i synek jest zupelnie zdrowysmile Trzymajcie za nas kciuki
        • ponponka1 Re: Nadwaga u trzylatka 02.11.11, 14:23
          anechca napisała:

Nie kupuje tego, a
          > jesli corka ma ochote, to dostaje pieniazki do szkoly. Odkad nie ma nic w domu
          > (podejrzewam, ze jednak corka nei potrafila odmowic malemu jednego chipsa czy
          > ciastka),

Po co to robisz. Zamiast uczyc starsza dobrych nawykow zywieniowych uczysz ja podjadac poza domem....i tak bedzie pozniej jadla. To dopiero poczatek smile
          • anechca Re: Nadwaga u trzylatka 02.11.11, 14:32
            Bilans dwulatka... No coz, tutaj nei robia wielkiego halo z nadwagi. Dlatego sama sie za to wzielam. U nas przewaznie jest drob(w zasadzie tylko filet) i ryba, a kiedy mielone(ale nie kotlety!!!!!!!, tylko chicken mince po hindusku), to zawsze miele piers z kurczaka. Wydaje mi sie, ze tez duzo zrobily pewne zamienniki w naszej diecie.

Tak, jak pisalam kilka postow wczesniej, mamy za soba maly sukces i tego sie trzymam.

A dlaczego daje dziecku pieniadze do skoly?? Bo jej tez sie cos nalezy. Ona nie ma problemow, w domu je dosc zdrowo, a i tych przekasek nie ma na codzien, wiec co w tym zlego??
            • anechca Re: Nadwaga u trzylatka 02.11.11, 14:36
              Czy tu jest gorzej??? Nikt nei powie, ze jest dobrze. Z moim mlodszym synem mialam kkiedys problem z krwia ze stolcem i lekarz stwierdzil, ze skoro nic nei widac z zewnatrz to on nei wie, co jest w srodku. Myslalam wtedy, ze mu turban z glowy zrzuce. Pokrzyczalam i poslam prywatnie. Do PL nei polece, to bez sensu jednak. Na poniedzialek mam umowiona wizyte u polskiego lekarza- oczywiscie prywatnie.
              Niestety, takie zycie. Widocznie sama do wszystkiego musze dojsc. ALe sukcesy za nami, wizyta umowiona, wiec zobaczymy.
            • abigail83 Re: Nadwaga u trzylatka 02.11.11, 15:05
              > Bilans dwulatka... No coz, tutaj nei robia wielkiego halo z nadwagi. Dlatego sa
              > ma sie za to wzielam. U nas przewaznie jest drob(w zasadzie tylko filet) i ryb
              > a, a kiedy mielone(ale nie kotlety!!!!!!!, tylko chicken mince po hindusku), to
              > zawsze miele piers z kurczaka. Wydaje mi sie, ze tez duzo zrobily pewne zamien
              > niki w naszej diecie.
              >

Co to za tajemnicze zamienniki, i co to dziecko jadlo, ze jak przestało na tydzien, to schudło kilogram? Chyba jednak opisane przez Ciebie menu nie jest prawdziwe.

> Tak, jak pisalam kilka postow wczesniej, mamy za soba maly sukces i tego sie tr
              > zymam.
              >
              > A dlaczego daje dziecku pieniadze do skoly?? Bo jej tez sie cos nalezy.

Niezbyt dobre nastawienie do jedzenia. Albo moze tak - moze i sie "nalezy", ale kontroluj to...

Ona nie
              > ma problemow, w domu je dosc zdrowo,

no chyba nie do konca, skoro brat ma takie problemy z wagą, musialy tych slodyczy jesc w domu niezle ilosci.
              Poza tym skad wiesz, ze nie ma problemow? Bo nie jest gruba? Moze ma lepsza przemiane materii, a niekontrolowane pochlanianie slodyczy zafunduje jej problemy pozniej.

a i tych przekasek nie ma na codzien, wie
              > c co w tym zlego??

To, ze nie masz nad tym kontroli.
              • anechca Re: Nadwaga u trzylatka 02.11.11, 15:12
                Niee przez tydzien, tylko 12 dni, a to roznica. Jadlospis prawdziwy. Czy Wy naprawde myslicie, ze tucze dzieci cukiereczkami, ciasteczkami i spokojnie na to patrze. Szlag mnie trafia!! Napisalam, ze podejrzewam corke o podkarmianie - choc sie do tego nie przyznala. Poza tym wszyscy jemy tak samo i tylko synek ma nadwage.

Ostatnio i tak zastanawialam sie nad genetyka. Syn jest budowy swojego taty, a tata od urodzenia byl "wiekszy". No nie wiem, dojde w koncu i do tego.
    • carmita80 Re: Nadwaga u trzylatka 01.11.11, 19:38
      Super. Zazwyczaj to nie choroba tylko niezdrowy styl zycia sa powodem otylosci. Trzymajcie sie diety a beda efekty.
      • anechca Re: Nadwaga u trzylatka 01.11.11, 19:57
        Teraz na pewno sie nie poddamy. Ten kilogram to dla nas naprawde duzo. Jest nadzieja, ze synek bedzie szczesliwym, pogodnym dzieckiem, ktore idac do szkoly nie bedzie narazone na kpiny ze strony kolegow.
        • donkaczka Re: Nadwaga u trzylatka 01.11.11, 21:53
          kilogram w dwanascie dni to ogromna zmiana, dla dziecka naprawde ogromna
          trzymam kciuki
    • madzia1708 mój ośmiolatek waży 29 kg i ma 130 cm wzrostu 02.11.11, 14:00
      normalnie tłusty dzieciak, pewnie je niedobrze, oby to nie coś gorszego
      • anechca Re: mój ośmiolatek waży 29 kg i ma 130 cm wzrostu 02.11.11, 14:14
        I Ty masz dziecko?? Jak w ogole mozesz czyjes dziecko tak wyzywac!!!! Moze sama jestes tlusta!! Ciekawe, jaki przyklad dajesz dzieciom. Masakra po prostu i nie zycze sobie podobnych tekstow na temat mojego syna!1
        • madzia1708 Re: mój ośmiolatek waży 29 kg i ma 130 cm wzrostu 03.11.11, 09:21
          tak, mam dwoje dzieci
          nikogo nie wyzwałam, stwierdziłam fakt, dziecko 3lenie ważące 28 kg, to jest przesada
          a ja i owszem, może i jestem tłusta
          a jaki ja przykład daję moim dzieciom, to juz nie Twoja sprawa
        • leneczkaz Re: mój ośmiolatek waży 29 kg i ma 130 cm wzrostu 03.11.11, 14:16
          No ale co niby ona napisała obraźliwego? Twój syn JEST TŁUSTY- tłusty od tłuszczu którego ma ze 20 kg. Żadna obraza a fakt.
          • leneczkaz Re: mój ośmiolatek waży 29 kg i ma 130 cm wzrostu 03.11.11, 14:22
            *córka
          • anechca Re: mój ośmiolatek waży 29 kg i ma 130 cm wzrostu 03.11.11, 15:46
            Synsmile Tak, to bylo obrazliwe, bo mozna bylo uzyc innego slowa. I na pewno nie 20kg, a 10. To tez roznica. A po druge, skoro np tak dzieci naucza sie wyzywac dzieci, ktore wygladaja neico inaczej, to ne chcialabym sie obudzic za 10 lat. Sory, ale watpie, ze nazwalaby tak swoje dziecko. Ale mniejsze o to...ja swojego dziecka tak nei nazywam i nei pozwole, by ktos to robil. I tyle w sprawie
            • leneczkaz Re: mój ośmiolatek waży 29 kg i ma 130 cm wzrostu 03.11.11, 19:40
              > Synsmile Tak, to bylo obrazliwe, bo mozna bylo uzyc innego slowa. I na pewno nie 2
              > 0kg, a 10. To tez roznica.

Nie, nie 10. Mój syn waży 14 kg. (ten sam wzrost) i też ma jakiś tłucz. Więc Twoje dziecko spokojnie ma 20kg. (jak nie więcej!) tłuszczu i jest TŁUSTE! Upasione! Masakrycznie upasione biorąc pod uwagę fakt, że to dziewczynka.
              • anechca Re: mój ośmiolatek waży 29 kg i ma 130 cm wzrostu 03.11.11, 21:01
                Jak 20kg?? To wedlug Ciebie powinien wazyc 8kg?? No to gratuluje rozumowania. A upasiona to moze Ty jestes a nei moj syn, bo to syn, gdybys czytala dokladnie.

I nie bede znizac sie do Twojego poziomu, wec po prostu nic wiecej nie pisz i zachowaj swoje prostackie zachowanie dla siebie i swoich dzieci.
                • anechca Re: mój ośmiolatek waży 29 kg i ma 130 cm wzrostu 03.11.11, 21:19
                  A poza tym u Twojego dziecka, jak zobaczysz jest niedowaga
                  • scarlet_s Re: mój ośmiolatek waży 29 kg i ma 130 cm wzrostu 04.11.11, 05:22
                    IMO lepsza niedowaga niż nadwaga.
                    Dziecko ma za dużo 10 kg, nie 20, ale 10 kg przy takim wzroście to bardzo dużo!!!
                  • leneczkaz Re: mój ośmiolatek waży 29 kg i ma 130 cm wzrostu 04.11.11, 06:15
                    Nie ma niedowagi. Jest idealny i nawet od 2 tyg. nie chudy- ma i pucki i brzuszek i dupkę. 1 kg. dalej byłby już 'okrąglutki' big_grin
                    Kolejne 13 kg. dalej byłby ... Boże nawet moja wyobraźnia nie umie posunąć się tak daleko..
                    • scarlet_s Re: mój ośmiolatek waży 29 kg i ma 130 cm wzrostu 04.11.11, 06:56
                      Maja najmłodsza ma w tej chwili 104 cm i waży lekko ponad 15 kg i też jest idealna. Szczupła, ale nie chuda, taka akuratna. Myślę, że jakby mi zaczęła nagle przybierać to szukałabym szybko przyczyny i odwiadzała lekarzy a nie czekała aż dobije prawie 30 kg!
                      • anechca Re: mój ośmiolatek waży 29 kg i ma 130 cm wzrostu 04.11.11, 12:02
                        Ja stwierdam, ze tu trzba pisac duzymi literami. Juz od dawna tego szukam. I chyba nie lekarza bym musiala zmenic, a przzychodnie, a tu nny system - przynalezysz do tej przychodni, gdzzie w mare najblizej mieszkasz. No, bynajmnej u mnei w miejscowosci jest tak.

I jedno, zaluje, ze tu napisalam, bo nie wiedzilam, ze spotkam sie z takimi okrojonymi osobami (3 lub 4 wystarczyly).

Juz nie szukam pomocy, wiec nie odpisujcie na tego posta.
                • leneczkaz Re: mój ośmiolatek waży 29 kg i ma 130 cm wzrostu 04.11.11, 06:12
                  > Jak 20kg?? To wedlug Ciebie powinien wazyc 8kg??

Czyli rozumiem, że mój 14-kg. syn nie ma ANI GRAMA TŁUSZCZU wg Ciebie? No gratuluję wiedzy i oczytania. Nie dziwota że dziecko turla się zamiast chodzić.
      • scarlet_s Re: mój ośmiolatek waży 29 kg i ma 130 cm wzrostu 02.11.11, 14:20
        no to twój ośmiolatek chyba też okrąły jest?
        moja 7 latka waży 27 kg przy wzroście 140 i jest szczupła ale nie chuda
        • madzia1708 mój Kacper jest normalny 02.11.11, 15:31
          ani gruby ani chudy
          • scarlet_s Re: mój Kacper jest normalny 03.11.11, 09:54
            Mi się wydaje, że ciut za niski do wagi.

Dziecko autorki z pewnością jest za niskie do swojej wagi smile
            Poważnie, to dziecko ma niestety skłonności do tycie, być może genetyczne i niewiele się na to poradzi.
            U nas jest podobnie, tylko w drugą strone. Moje dzieci są za wysokie w stosunku do wagi, jedzą sporo, słodycze bez ograniczeń i nie tyją, wszystko idzie im we wzrost.
            • madzia1708 zawsze był na 50tym centylu 03.11.11, 10:21
              w sumie, to tak dokładnie nie wiem ile ma wzrostu, sprawdze dzisiaj wink
              • donkaczka Re: zawsze był na 50tym centylu 03.11.11, 10:49
                hehe ja tez jestem za niska do mojej wagi, jakies pol metra big_grin
                sorki, tak mi sie skojarzylo smile
                • scarlet_s Re: zawsze był na 50tym centylu 03.11.11, 11:11
                  big_grin
                  Najlepiej sprawdzić BMI. Ja niby mam dobre, ale też mogłabym być wyższa do tej swojej wagi big_grin
              • anechca Re: zawsze był na 50tym centylu 03.11.11, 13:17
                Przepraszam, ale tak to zabrzmialo, a ja sie zachowuje jak lwica, jak widze cos takiego tongue_out Wyjasnione smile

Zapisalam sie z chlopcami na play group, mam nadzieje, ze tez to cos da w naszej walcesmile

A o tej gntycee czytam, i wiele sie ku temu sklania, ale poczeekam z wyciaganiem wnioskow, do spotkania z lekarzem.
                • madzia1708 :) 03.11.11, 14:24

• tobisia13 Re: mój ośmiolatek waży 29 kg i ma 130 cm wzrostu 02.11.11, 14:21
        Lekarz nie zauwazyl nadwagi na bilansie 2 latka?
        Moj syn w lutym skonczy 3 lata i przy wzroscie 98 ma 13,5(2 tyg.temu byl wazony),a brzuszek ma i wydaje mi sie okraglutki.Moze powinnas zrezygnowac z tych budyni i kisieli o tak poznej porze.A jesli syn lubi miesko,to podawaj kurczaka,indyka,a najlepiej rybe.Moj je rybe przynajmniej raz w tygodniu bo jest zdrowa ale,to moje zdanie.Nie jestem fanatyczka zdrowego zywienia ale 28 kilo dla 3 latka,to za duzo.A nie mozesz skonsultowac sie z dietetykiem?
        "Płacz cudzego dziecka rani uszy, płacz własnego - serce." -Ryszard Podlewski-
        • tobisia13 Re: mój ośmiolatek waży 29 kg i ma 130 cm wzrostu 02.11.11, 14:31
          Przepraszam,ze zapytam ale juz wielokrotnie czytam podobne teksty o tym leczeniu.Piszesz,ze mieszkasz w UK.Powiedz mi dlaczego tam nie leczysz dziecka,tylko chcesz jechac do polski?Jest tam naprawde tak zle,gorzej niz w PL?Na twoim miejscu zarzadalabym od lekarza terapi lub skierowania do dietetyka.Jesli by mnie zbyl z jakas ulotka,to bym sie poskarzyla i juz.Pozniej sie okaze,ze ty zaniedbalas dziecko.
          • paliwodaj Re: mój ośmiolatek waży 29 kg i ma 130 cm wzrostu 03.11.11, 16:21
            mimo wszystko uwazam ze dziecko powinno byc leczone pod okiem dietetyka i badania w kierunku cukrzycy nalezy wykonac juz, a nie czekac.
            Trzeba bardzo ostroznie odchudzac 3 latka, a nawet i 25 latka, czasami przerazaja mnie super diety gdy czlowiek traci 30 kg w pol roku, ciekawe co na to jego serce (np) , to bardzo delikatna sprawa
            Trzeba wprowadzic diete niskokaloryczna , ale bogata we wszystkie potrzebne do rozwoju i zdrowia witaminy i mineraly. Ciezko ulozyc taka diete, potrzebny specjalista!
            No i wielkie brawa dla ciebie ze widzisz problem i szukasz pomocy.Wiele ludzi tego nie dostrzega , a pozniej jest placz i zgrzytanie zebow
            U nas w USA szczegolnie w gorzej wyksztalconych srodowiskach ( statystycznie potwierdzone) widac otylosc, wsrod doroslych jak i dzieci. Ci ludzie czesto nie wiedza co jest przyczyna. W kazdym supermakrecie may takie wozki z siedzeniem z napedem na baterie. Czesto ci otyli ludzie nie mogac chodzic korzystaja w takich wozkow, ale to nie najgorsze, to jakie smiecie potrafia kupowac do jedzenia jest zatrwazajace przy ich wygladzie. Nawet jezeli sa chorzy i to jest przyczyna otylosci , to nie znaczy ze wozek ma byc wypchany pepsi, chipsami, i gotowymi mroznymi hamburgerami.
            • anechca Re: mój ośmiolatek waży 29 kg i ma 130 cm wzrostu 03.11.11, 17:40
              Dzieki paliwodaj. Jestem bardzo ciekawa co powie mi lekarz w poniedzialek. Szkoda tylko, ze health visitor nie zrobila nic specjalnego, ale wsystko okaze sie w poniedzialek. Chce to po prostu skonsultowac.

Zapomnialam Wam wczzesniej napisac, ze w marcu ja i moje dzieci chorowalismy. Poszlam do lekarza, ktory zauwazyl, ze synekmanadwage, i, wierzcie mi lub nie, powiedzial, ze na badania pojdzie dopiero, jak skonczy 3 latka. Tak mi sie wlasnie przypomnialo, bo dzisiaj u neigo bylam w sprawie swojej egzemy.... No, coz. Na pewno tego nie zostawie. Diete dalej stosujemy, jest jak najbardziej zbilansowana, zawiera duzo wtamin.
    • tygrysiatko1 Re: Nadwaga u trzylatka 03.11.11, 22:22
      badania hormonalne...
      wizyta u dietetyka...
      • tobisia13 Re: Nadwaga u trzylatka 04.11.11, 00:28
        Piszesz,ze lekarz zauwazyl nadwage ale to bylo w marcu i kazal ci czekac do grudnia?Na twoim miejscu zmienilabym lekarza.Zarzadalabym leczenia lub udalabym sie na wlasna reke do dietetyka.Nie ma na co czekac.Jak tu wiele osob napisalo,moze cos dolega dziecku i trzeba dzialac.
    • minka-m Re: Nadwaga u trzylatka 05.11.11, 19:35
      Jak najszybciej do endokrynologa !!!
      Moja córka jedzenie miała WYLICZANE A TYŁA !
      Lekarz stwierdził, że to rodzinne (mąż i teściowa) ale ja byłam uparta, że to coś innego.
      Specjalista endokrynolog potwierdził niedoczynność tarczycy.
      Córka przez 3 lata dostawała tabletki, teraz prawie od 2 ma odstawione.
      Wynik: mimo, że rośnie i skromnie przybiera na wadze wraca wagowo do wykresu w siatce centylowej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka