Dodaj do ulubionych

Uparte dziecko - siusianie

19.10.11, 23:24
Witam!
Moja trzylatka stała się ostatnio strasznie uparta - nie wiem czy to taki czas? Szczególnie jest to dokuczliwe w kwestii siusiania. Zapytana nigdy nie chce siusiu, a często zaraz potem "tańczy" i popuszcza w majtasy. Nawet gdy uda się ja posadzić na sedes, to wyrywa się i płacze, a chwilę póżniej mokro. Sama tez woła siusiu, ale zwykle w ostatniej chwili albo gdy już zmoczyła majtki.
Już nie wiem jak sobie z tym uporem radzić. Rozumiem, ze dziecko jeszcze moze siusiać w majtki, ale żeby w ogóle nie chciało? Co z tym począc?
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: Uparte dziecko - siusianie 20.10.11, 07:22
      nie pytaj w kolko. Daj wybor - mokre majty albo kibelek (jak mama, u nas to byl wazny argument robic wszystko jak mama). Uparciuchy lubia same dycydowac. Niech ma poczucie, ze to ona a nie ty zdecydowala gdzie i kiedy zrobi siusiu.
    • mama-ola Re: Uparte dziecko - siusianie 20.10.11, 12:40
      Ja bym temat rozmowy przesunęła z siusiania na coś innego, a konkretnie na nagrodę lub karę. W praktyce wygląda to tak, że jeśli Ty jesteś pewna, że teraz czas córki na wysikanie się, to ją prosisz o wysikanie i obiecujesz nagrodę lub wymieniasz jakąś niemiłą konsekwencję niezrobienia tego.
      • magda1104 Re: Uparte dziecko - siusianie 20.10.11, 21:48
        Nie pytam w kółko. Ale wysiusianie się przed wyjściem to raczej standard, prawda? Nigdy nie było problemu, dopiero od ok. 3 tygodni. Przykład mamy i siostry, nagrody i kary, groźba mokrych majtek - nic nie działa. pewnie jest jakaś metoda, ale jeszcze jej nie odkryłam. Zresztą, w ogóle stała się strasznie uparta - nie chce sprzątać zabawek, na ulicy wyrywa się, itp.
        • e-kropka Re: Uparte dziecko - siusianie 20.10.11, 23:03
          A może piecze/boli ją przy sikaniu i boi się sikać? W takich sytuacjach może się zdarzyć, że dziecko woli zrobić siku w majtki niż do toalety. Może zadziałać posmarowanie okolic siuśki kremem (np. Alantan) i zapewnienie że nie będzie boleć.

Oczywiście może też po prostu nie czuć potrzeby smile Ale wtedy ja czekałam aż się w końcu zdecyduje zrobić siku i dopiero wtedy wychodziłam ... Nie jest to wygodne (szczególnie przy większej ilości dzieci) ale lepsze niż chodzenie z dzieckiem w mokrym ubraniu sad
    • gwen_s Re: Uparte dziecko - siusianie 21.10.11, 08:42
      przestań ją pytać co chwilę czy chce siku. U mnie młody popuszczał i wtedy pędem pędził do łazienki czasem nie zdążył, trudno się mówi, tak się nauczył kiedy chce mu się siku, zawsze jak wołał miał już "kropkę" na majtkach, ale biegł ile sił w nogach by zdążyć. Daj jej czas, nauczy się wkońcu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka