Dodaj do ulubionych

Buty na teraz

10.11.11, 11:43
Witajcie,
W jakich butach chodzą teraz Wasze dzieciaki? Mój niespełna 3-latek w zwykłych skórzanych trzewikach do kostki. Za kilka dni temp. ma spaść do 2-3 st. w ciągu dnia i zastanawiam się czy od razu wskakiwać w kozaki czy kupić jakieś wyższe, leciutko ocieplane trzewiki z goretexem?
Obserwuj wątek
    • ewela345 Re: Buty na teraz 10.11.11, 11:48
      moja 3-latka chodzi w 'emu' i w trzewikach do kostki
      ale myślę, że już niedługo ( tak jak mówisz temperatura ma spadac ) założe jej zwykłe kozaki
    • pamplemousse1 Re: Buty na teraz 10.11.11, 12:04
      chodzą w trzewikach tego typu www.deichmann.com/PL/pl/shop//00006001062316/p%C3%B3%C5%82buty%20dzieci%C4%99ce.prod?r=5&c=3&q=baren&st=PRODUCT, kolejne mają bardzo ocieplone Bartki, więc albo te z grubą skarpetą albo Bartki z cienką wink
    • blaszany_dzwoneczek Re: Buty na teraz 10.11.11, 12:29
      Moja córka odkąd się zrobiło chłodniej chodzi w swoich górskich butach za kostkę z lata, które są jeszcze dobre. O takich:
      www.decathlon.com.pl/PL/forclaz-50-118761257/
      Bardzo dobrze się sprawdzają przy takich temperaturach jak teraz 0 - 10 stopni.
      Kozaki ocieplane dwie pary stoją i czekają, ale wydaje mi się, że jeszcze na nie za ciepło. Pewnie jakby miała tylko niskie półbuciki jak w zeszłym roku, to prędzej by wskoczyła w kozaczki, a tak przypuszczam, że w tych górskich jeszcze pochodzi.
    • azomim Re: Buty na teraz 10.11.11, 12:44
      Mój chodzi w skórzanych trampkach.
      Jak będzie koło 0 temp. to zmienię na zimowe.
      • azomim Re: Buty na teraz 10.11.11, 12:45

Trampki wysokie- za kostkę.
    • gemmi18 Re: Buty na teraz 10.11.11, 12:54
      U nas trampki i trzewiki skórzane, a na wieczorne spacery kozaczki lekko ocieplane typu emu. Na mrozy kupujemy ocieplane ecco albo geox gore-tex.
    • fasol-inka Re: Buty na teraz 10.11.11, 13:04
      mój w takich
      www.ecco.com/pl-PL/Ecco/Kids/Infants%20Collection/750011-55778?i=12
    • 18_lipcowa1 no cóż, orły chodzą w kozakach z tego co widze 10.11.11, 13:13
      no ale to juz głupota rodziców

moje dziecko chodzi w trzewikach ecco mimic sznurowanych
      do kozaków , goretexów i innych cudów to nam jeszcze daleko
    • mondovi Re: Buty na teraz 10.11.11, 13:17
      Mój syn chodzi teraz w czymś takim mniej więcej
      www.tanisport.pl/puma/Buty_Puma_18497402/Product.aspx - nie ta firma, ale krój ten sam.
    • budzik11 Re: Buty na teraz 10.11.11, 13:25
      W "adidasach" czyli butach sportowych przed kostkę. Mimo, że chodzimy pieszo 2km i rano jest szron - jakoś sobie nóg nie odmrażają wink Na buty zimowe przyjdzie czas jak będzie mróz w dzień albo jak spadnie śnieg. Młody ma trochę juz przykrótkie spodnie i jak biegł dziś do przedszkola, to błyskał gołymi łydkami (oczywiście rajstop pod spodnie też nie noszą).
    • aphoper1 Re: Buty na teraz 10.11.11, 13:25
      Do kostki, ale problem się robi, jak wsiadam do wózka, zawsze kawałek nogi nad skarpetką goły. Niby już niewiele wózka używamy, ale chyba będę wkładała rajtki pod spodnie na takie eskapady, wydaje mi się, że to mniejsze zło niż pakować w kozaki, jakby nie było mniej wygodne.
      • pamplemousse1 Re: Buty na teraz 10.11.11, 14:12
        ja już zapakowałam dzisiaj chłopców w rajstopy-kalesony pod cienkie spodnie dresowe, i nie wydaje mi się, że jestem nienormalna wink

• neftis83 Teraz taka moda... 10.11.11, 14:23
          Na brak rajstop pod spodniami, spanie w bodziaku z krótkim rękawem pod pieluchą i wychodzenie z mokrą głową z basenuwink Ja tam swojej też zakładam cienkie rajstopy pod cienkie spodnie, bo zwyczajnie w innym wypadku miałaby gołe łydy siedząc w wózku. A buty ma do kostki z cienkim ociepleniem, jak przyjda prawdziwe mrozy i sniegi, to bedzie nosiła sniegowce.
          • pamplemousse1 Re: Teraz taka moda... 10.11.11, 14:29
            no to jesteśmy już dwie wink Ja też nie mogę patrzeć na te gołe łydy moich synów, i gołe plecy, więc podkoszulek pod t-shirt i rajtki pod cienkie spodnie, podkoszulek w rajtki i nic mi nie wystajesmile Szkoda, że bodziaki niewygodne do robienia siku, bo to była moja ulubiona część garderoby na chłodniejsze dni smile
            • neftis83 Re: Teraz taka moda... 10.11.11, 14:31
              Ja póki mała sika w pampersa jestem wierna bodziakomsmile
              • olo2108 Re: Teraz taka moda... 10.11.11, 14:37
                Mój też już śmiga w rajstopkach + cienkie spodnie, bo sam krzyczał, że mu zimno w nogi. Mi samej też rano jest chłodno bez rajstop pod spodniami, więc jak dzieciak idzie na 1,5 godz. na spacer (chodzi do żłobka, więc raczej spaceruje niż nie wiadomo jak biega) to się nie dziwię, że może mu być chłodno.
            • agaja5b Re: Teraz taka moda... 11.11.11, 14:46
              Też uważam, że body to dobra rzecz i pomimo tego że moje dzieci w pieluchach juz nie chodzą to dla młodszej (3 l) mam na zimę 1 szt body takie na wyjście na górkę, szaleństwa na śniegu starszej już wiadomo, że nie zakładam, tylko dłuższe koszulki.
          • 18_lipcowa1 dla ciebie to moda 10.11.11, 14:53
            neftis83 napisała:

> Na brak rajstop pod spodniami, spanie w bodziaku z krótkim rękawem pod pieluchą
            > i wychodzenie z mokrą głową z basenu;

dla mnie to normalne wychowanie
            myślenie oraz dostosowywanie dziecka do temp
            • neftis83 Re: dla ciebie to moda 10.11.11, 15:48
              wyobraź sobie, ze ja również myślę i dostosowuje strój dziecka do pogody i dlatego wkladam jej rajstopy pod spodnie
              • 18_lipcowa1 Re: dla ciebie to moda 10.11.11, 16:18
                neftis83 napisała:

> wyobraź sobie, ze ja również myślę i dostosowuje strój dziecka do pogody i dlat
                > ego wkladam jej rajstopy pod spodnie

to nie rozumiem pisania ze modą jest spanie w body, nie zakładanie rajtuz oraz nie suszenie głowy po basenie
              • silje78 Re: dla ciebie to moda 10.11.11, 19:09
                jest takie przysłowie: nie dyskutuj z idiotą bo najpierws sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem. w miejsce idioty wstaw lipcową i wtedy uznasz, że nie ma sensu dyskutować.
                moja też śmiga w rajstopach. do tej pory chodziła w półbutach z goreteksem, dziś założyła winter queen'y z ecco (one są mało winter wink ). rano było -1, a w póbutach narzekała, że jej zimno.
                • 18_lipcowa1 Re: dla ciebie to moda 10.11.11, 20:04
                  dzi
                  > ś założyła winter queen'y z ecco (one są mało winter wink ).

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
                  • silje78 Re: właśnie 10.11.11, 20:10

• pamplemousse1 Re: dla ciebie to moda 10.11.11, 20:10
                  silje78, to że Lipcówa pojawi się w tym wątku było bardziej niż pewne. To jej konik!smile
                  • silje78 Re: dla ciebie to moda 10.11.11, 21:14
                    ja jej kibicuję wink ciekawe czy ma takiego clicka jak z reklamy axe i za każdym razem klika jak widzi dziecko w czapce, rajstopach czy w cieplejszych butach wink
                    • dodo207 Re: dla ciebie to moda 10.11.11, 21:34
                      hehe dobresmile) z tym clickiem. też mnie już czasami szlag trafia jak czytam te teksty lipcowej.
                      Odnośnie wątku, mój syn chodzi w skórzanych trzewikach do kostki, rajtuzy już też poszły w ruch.
                      Nie wiem czy widziałyście w prognozie pogody że w przyszłym tygodniu śnieg się pojawi!! także również kozaki pójdą w ruchsmile
                      • pamplemousse1 Re: dla ciebie to moda 11.11.11, 11:31
                        dodo207, nie u wszystkich, nie u wszystkich, Lipcówa na pewno dziecki na śnieg w listopadzie kozaków nie założy. Wszak napisała, ze u niej do membran i kozaków jeszcze daleeeekooo smile
            • dagmara-k Re: dla ciebie to moda 10.11.11, 22:27
              a ja umiem dostosowac temperature do dziecka;P

rajtki juz nakladam. mloda ma gesia skorke na nogach jak jest bez rajtek to chyba nie z przegrzania?
    • agni71 Re: Buty na teraz 10.11.11, 16:22
      Dziecko wózkowe ubierałabym cieplej, ale 5-latce zakładam na razie zwykłe skórzane półbuty przed kostkę. Wyższych z goreteksem raczej jej juz nie będe kupować, jak temp. spadnie poniżej zera przerzucimy sie na kozaki zimowe.
      U nas dzisiaj było właśnie 3 stopnie, specjalnie pytałam córkę, czy jej nie zimno w stopy, mówi, że nie smile Zreszta mnie tez na razie stopy w pólbutach nieocieplanych nie marzną póki co. Cieplejsze obuwie rozważyłabym dla dziecka w wózku lub gdybym miała w perspektywie np. długie stanie na przystanku, zamiast chodzenia.
    • mabingo Re: Buty na teraz 10.11.11, 17:12
      U mnie jest już tylko 3-5 stopni. Od początku tygodnia zakładam dziecku kozaki. Nie bawię się w zadne do kostki, przejściowe, szkoda mi na to kasy. Dotąd nosił adidasy, teraz przeszłam na kozaki.
    • q_fla Re: Buty na teraz 10.11.11, 17:35
      Do wczoraj chodziła w tenisówkach, dzisiaj trochę zimniej, więc założyła adidasy przed kostkę.
      Kozaki i sniegowce czekają, aż temperatura poniżej zera (ok. -5*C) bedzie sie utrzymywała przez cały dzień.
    • marika012 Re: Buty na teraz 10.11.11, 22:16
      3-latka chodzi zwykle w adidasach takich wyższych jednak 2 razy do sukienki założyłam jej kozaki bo w adidasach jakoś nie bardzo wyglądała.
      9-latek ma od 3 tygodni buty mrugały z membraną,
      allegro.pl/markowe-trzewiki-dzieciece-mrugala-te-por-6370-37-i1910451062.html
      nosił wcześniej skórzane półbuty i stopy miał lodowate a on do zmarzluchów nie należy. Także, choć nie planowałam nowego wydatku i myślałam że półbuty wystarczą do czasu kiedy trzeba będzie wskakiwać w kozaki - to jednak na gwałt musiałam kupować przejściowe buty.

A tak z obserwacji wink
      Dzieciaki z przedszkola córy prawie wszystkie w kozaczkach pomykają od dłuższego już czasu. Jeszcze listopad się nie zaczął a już ciężko było wypatrzeć dziecko w adidasach czy półbutach. Chociaż jedną dziewczynkę widziałam wczoraj w balerinkach. Godzina była wczesna i zimno jak diabli. Przegięcie.

• mabingo Re: Buty na teraz 11.11.11, 12:42
        marika012 napisała:

Chociaż jedną dziewczynkę widziałam wczoraj w bale
        > rinkach. Godzina była wczesna i zimno jak diabli. Przegięcie.

To pewnie była córka lipcowej 18 wink)) Bo przecież ona się nie poniży do założenia dziecku rajstop pod spodnie ani kozaczków jak jest nawet 1 stopień powyżej zera.
    • dagmara-k Re: Buty na teraz 10.11.11, 22:24
      trzewiki zwykle nieocieplane, ale jak jest ponizej tych 34 stopni to zakladam jej frotte skarpetki
      • dagmara-k Re: Buty na teraz 10.11.11, 22:29
        big_grinDD 3-4 stopni mialo byc.
        ja jestem dzisiaj nieskoordynowanawink
        • sokhna Re: Buty na teraz 11.11.11, 10:24
          hehe dobre z tymi 34 stopniami big_grin

U nas jeszcze kilka dni temu byl problem, bo rano jak wychodzilymy byly 2 stopnie, a jak wracalysmy +18 .... mala szla w a'la kozaczkach a wracala w cienkich polbucikach (dawalam zawsze do przebrania).
          Teraz rano 0, popoludniu ok 6 wiec zakladam wlasnie te kozaczki, z tym, ze one sa lekkie, ma w nich cieplo, ale sie w nich nie poci. Jas bedzie ponizej 0 to pewnie wskczymy w sniegowce.
          Rajstopy oczywiscie obowiazkowe. W przedszkolu tylko sciagam portki i mala lata w tunice albo spodniczce.

U nas jest troche inaczej, bo mala w polowie z cieplych krajow pochodzi i po tatusiu zawsze jej zimno smile
          • sokhna Re: P.S. 11.11.11, 10:26
            W przedszkolu jak ida na dwor zaklada kalosze z ociepleniem - super sprawa.
    • leneczkaz Re: Buty na teraz 11.11.11, 11:26
      Jakieś kupiłam takie jesienne nieprzemakalne chyba z goretexem. Ale niewiele się różnią od Ecco tych zimowych co się okazało, że zimowe nie są tongue_out

Tyle, że ja już wielokrotnie pisałam, że każdy powinien pisać z jakiego regionu PL pochodzi, bo u mnie od m-ca 9C w najcieplejszym momencie dnia co daje takie 5C przez większość część dnia. Obecnie już 3C w najcieplejszym momencie czyli 0 przez cały dzień. Ecco można nosić wink
      • mama_amelii No własnie leneczkaz 11.11.11, 14:08
        Ja jak rano wychodze z domu to bywa,że mam -1,-2.A w ciągu dnia 3-4 st(czasami świeci słońce,ale wieje zimny wiatr).Córka zakłada już kozaki(ale żadne misiowe,takie cienkie skórzane.)Na mróz ma dużo cieplejsze.
        W przedszkolu od dawna dzieci chodzą w kozakach.Ostatnio córka uparła się na skórzane trampki,bo pasowały jej do kurtki i po powrocie z przedszkola powiedziała,że bolały jej palce u nóg,bo było jej zimno w nogi.Na wschodzie mamy najzimniej.W przyszłym tyg zapowiadają ,że popruszy śnieg.smile
        • agaja5b Re: No własnie leneczkaz 11.11.11, 14:37
          Zgadzam się, na północnym wschodzie PL jest zawsze chłodniej, powietrze ostrzejsze. Jak jadę do rodziców to zawsze mam przez chwilę taki lekki szok termiczny choć mieszkam obecnie tylko ok 200 km dalej, ale różnica jest odczuwalna.Moje dziatki nosiły do tej pory adidasy a z rana takie nieocieplane kozaczki "do spódnicy", dla siedzącej w wózku rajstopy, dla przedszkolaka pod spodnie dresowe też (sama krzyczy że zimno), pod jeansy zwykłe nie. Sama tez chodzę na zmianę w takich adidasowatych lub nieocieplanych krótkich kozaczkach, rajstop nie zakładam ale mam kurtkę prawie do kolan.
        • leneczkaz Re: No własnie leneczkaz 11.11.11, 16:48
          Idziemy właśnie na rodzinny spacer- godz. 17, ciemna noc. Na termometrze -2. Odczuwalna założę się, że -5. Kurtka zimowa normalnie wyjęta, bo jestem pewna, że w 'normalny zimowy dzień', taki ze śniegiem jest cieplej niż teraz... Buty Ecco nijak nie grzeją, więc nawet nie rozumiem o co hallo, że nazwa- snow... . Sama chodzę od m-ca w uggach i mruczę trak mi w nich cieplutko... smile
      • dagmara-k Re: Buty na teraz 11.11.11, 16:49
        no spokojnie, u mnie rano do -4 dochodzi jak wychodzimy. teraz mam -2. moze snieg spadnie w tym tygodniusmile
        • hugo43 Re: Buty na teraz 11.11.11, 18:16
          synek nosi teraz ecco mimic,ale juz wyjelam z szafy trzewiki z polarkiem i membrana.mysle,ze do -5c,bedzie je nosil,dopiero jak sie bardzo ochlodzi to wskoczy w futrzane kozaki.mam jeszcze typowe sniegowce na sniego-pluche.
      • kamelia04.08.2007 Re: Buty na teraz 13.11.11, 11:27
        leneczkaz napisała:

> Tyle, że ja już wielokrotnie pisałam, że każdy powinien pisać z jakiego regionu
        > PL pochodzi, bo u mnie od m-ca 9C w najcieplejszym momencie dnia co daje takie
        > 5C przez większość część dnia.

i słusznie pisałas. Ja bym jeszcze uzupełniła, bo u mnie w heksagonie jest niby cieplej, ale powietrze jest wilgotniejsze, a już jak mi sie chce spacerowac wzdłuż rzeki, albo przechodzic przez most, to już jest zimniej.
        Jeszcze może byc wiatr i to już zmienia postac rzeczy na bardziej niekorzystną.

U was jak jest -5, swieci słonce i jest snieg, to wam jest fajnie i ciepło. U mnie - 5, przy takiej wilgotnosci jaka mam, do tego bez sniegu i jak troche wiatr powiewa, to jes zimno jak w psiarni i ludzie sie trzesa.

To taka troche dyskusja o niczym, bo kazda odnosi to tego co ma za oknem i tylko ona wie jaka ma pogode.
    • minerwamcg Re: Buty na teraz 11.11.11, 20:28
      Nie da rady smile Kupiłam zimowe buciki ze ślicznym futerkiem - i zdechł wąż, nie ma szans, żeby włożyła na nogi coś innego. Tłumaczę, że na nie jeszcze za ciepło, ale mała tak je uwielbia, że żadne argumenty nie trafiają. Szczęśliwie w ostatnie dni jest porządnie zimno, więc nie ma problemu, że je nosi... Jakby się ociepliło, trudno, będzie się musiała przesiąść w jesienne. Ale mam nadzieję, że do tej pory nowe buciki spowszednieją i odbędzie się to bez wielkich protestów.
      • mama_amelii minerwa 12.11.11, 14:33
        No właśnie.Moja córka tez po kupieniu botków typu Emu musiała je od razu nosić(było 8 st).Nie dały nic tłumaczenia,że za gorąco,że spoci się noga itp.codziennie mówiła,że jest w sam raz i nie było mowy,że założy lżejsze buty.Nie był to dla mnie jakiś problem,chce niech chodzi.Co innego,gdzy chciała jej latem włożyc.Pochodziła tydz.,nacieszyła się i wróciła do trzewikówsmile
        • olo2108 leneczkaz 13.11.11, 07:08
          ja jednak też postanowiłam wskoczyć w te ecco co okazało się, że zimowe nie sąwink tylko co ja kupię na zimę....
          wczoraj oglądałam trzewiki mrugały z membraną i pani w sklepie powiedziała mi, że producent zaleca je do -2 st. więc szkoda kasy....
          • pamplemousse1 Re: leneczkaz 13.11.11, 09:58
            u mnie ecco nie zdały egzaminu w zeszłym roku - zimna stopa. Na zimę mam Bartki z outletu z mega ilością owczej wełny smile
    • kamelia04.08.2007 Re: Buty na teraz 13.11.11, 11:19
      rano jak jest 2-3 stopnie, to do przedszkola kozaki, do tego leginsy albo spodnie z podszewka (bawełnianą) i długa kurtka, a raczej płaszcz).
      Po południu na spacer, jesli sie robi wiecej niż 7-8 stopni, to wkładam zwykłe buty.

Ani te kozaki, ani te buty nie są jakos super ocieplane, ot skórzane buty, kozaki maja nogawke ocieplana gabka czy czyms podobnym.
    • karro80 Re: Buty na teraz 13.11.11, 16:36
      butki dawida do kostki skórzane, ocieplane wełną na zmianę w cieplejsze dni z adidasami- dokładnie w takich samych przechodziła całą jesień i zimę - w tamtym roku młoda nie nosiła butów za kostkę, bo po poprzedniej zimie krzywiła nogi - nie marzła w nich, ani nie było za ciepło jak temperatura była plusowa. Kozaki to chyba takie na śnieg tylko kupię, no może jakieś elegansze do kiecek jeszczebig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka