Dodaj do ulubionych

boi się kąpać

31.05.04, 21:28
Mój synek ma 2,5 roki i zawsze uwielbiał się kąpać w wannie - mógł siedzieć w
niej godzinami. Niestety kilka dni temu wystraszył się, bo się poślizgnął i
wanienka się ruszyła. Teraz na samo powiedzenie o tym by się wykąpać reaguje
histerią. Macie jakieś rady?? ADA
Obserwuj wątek
    • zwira Re: boi się kąpać 01.06.04, 00:02
      Mój sunek gdy miał rok i trochę z bliżej nie znanych mi powodów odmówił
      kąpieli. Gdy chciałam go kąpać darł się i uciekał z wanny, więc daliśmy mu
      spokój na ok miesiąc. Przez ten czas myłam mu pupę, nogi chusteczkami
      nawilżanymi a głowę ze dwa razy myłam mu w zlewie. Brudem strasznie nie zarósł
      i świerzbu nie dostał. Po tym czasie powoli wróciliśmy do kąpieli w wannie.

Mama Michałka i Uli
    • zunka8 Re: boi się kąpać 02.06.04, 01:31
      Jesli kapiesz go w wanience dla dzieci to radzę zmienić miejsce na "dorosłą"
      wannę. Wytłumacz ze jest juz taki duzy - no i ta sie nie ruszy. Mozesz go tez
      zachecic wspólna kapielą i przyrzeczeniem ze bedziesz przy nim cały czas i
      przypilnujesz zeby sie nie poslizgnał.
      Pozdrawiam
    • sgosia5 Re: boi się kąpać 03.06.04, 00:11
      Chyba musisz przeczekać. Hanka też się poślizgnęła i uderzyła (chyba po
      tygodniu kąpania w dużej wannie), więc wróciliśmy do małej wanienki, ale trzeba
      ją było bardzo namawiać na kąpiele, bo po prostu nie dawała się do niej
      wsadzić. Trwało baaardzo długo aż jej ten strach przeminął. Dokładnie nie
      pamiętam, ale chyba kupiliśmy jej jakąś fajną zabawkę do wody (konewka czy coś
      takiego) i zaczęliśmy oswajać pokazując do czego służy - w misce, a potem w
      wannie, gdy Hania stała obok. Na dodatek każdą kąpiel Hanka zaczyna (jeszcze do
      tej pory) od wrzucania chyba wszystkich zabawek, które się do tego nadają do
      wanny a potem ona - plum! do wody. Polecam książeczkę Doroty Gellner z
      wierzszykiem "Kąpiel".
    • jola_ep Re: boi się kąpać 03.06.04, 07:10
      Może spóbuj kąpać w dużej misce? Nawet nie musisz nazwyć tego kąpaniem wink Może
      to być np. wodna zabawa smile
      Ja stawiałam miskę na podłodze łazienki, wsadzałam dziecko razem z mnóstwem
      zabawek i szła zabawa wink Na koniec tylko szybciutko umymłam. Moje dzieciaki też
      miewały przejściową awersję do wanny.

Pozdrawiam
      Jola
    • renpul Re: boi się kąpać 03.06.04, 07:53
      Tak jak Jola_ep ci radzi nazwij to zabawą i "bawcie się razem w dużej misce". Z
      czasem wanienkę można zamienić na dużą wannę, dobrze mieć coś antypoślizgowego
      na dnie (najlepiej gumowego - bardziej higieniczne od gąbki). Możesz spróbować
      z "grubej rury" - zabrać dziecko na basen i tam się pobawić (ale to ty znasz
      swoje dziecko - wiesz czy lubi nowości i wyzwania). Wanna wyda mu się wtedy
      mała i może strach minie. Jest też wyjściem skorzystać z prysznica i pobawić
      się w "deszczyk", Można nawet wziąć płaszcz foliowy lub parasol wink. Pozdrawiam
    • baania Re: boi się kąpać 06.06.04, 21:25
      Moje dziecko w wieku okolo 18 miesiecy przeszlo rowniez przez okres leku przed
      kapiela. Nie zmuszalismy jej, tylko mylismy przez dwa tygodnie gabka, choc
      oczywiscie nie bylo to rownie wygodne i skuteczne. Po kilku dniach
      zaproponowalismy zabawe w suchej wannie, w ubraniu. Wrzucilismy tam kilka
      zabawek i sie udalo. Nastepnego dnia wstawilismy do wanny miske z woda i
      zabawki. Rowniez sie udalo (tym razem zostawilismy dziecko w samej pieluszce,
      zeby sie nie zamoczyla). No i potem stopniowo udalo sie przekonac nasza coreczke
      do napuszczenia paru centymetrow wody do wanny. Moim zdaniem, nic na sile, bo
      skutek bedzie odwrotny.
      Powodzenia,
      Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka