Dodaj do ulubionych

Pierwsze ząbki!!!!! Co im towarzyszy?

01.06.04, 11:35
Witam!
Mój maluszek chyba dostaje pierwsze ząbki, ma gorączkę, jest płaczliwy,
obolały, słowem bardzo biedny. Jakie objawy dodatkowe towarzyszły waszym
dzieciaczkom w tym czasie i jak sobie z tym radziłyście. Dziękuję za
informację. Buziaczki z okazji święta dla waszych pociech. Aga i obolały
Jakubek
Obserwuj wątek
    • meredith1 Re: Pierwsze ząbki!!!!! Co im towarzyszy? 01.06.04, 11:41
      Hej,
      Mojemu synkowi wyrosły pierwsze ząbki jak miał 3,4 miesiąca. Bardzo się ślinił,
      dostał uczulenia od śliny na całej twarzy (a nawet na powiekach), był
      rozdrażniony, wszystko starał się gryźć, jeden dzień miał temperaturę ok. 37,8.
      Kupiłam Bobodent(uśmierza ból przy ząbkowaniu)i smarowałam mu dziąsełka 2 x
      dziennie po karmieniu przed snem; dawałam mu gryzaki schłodzone w lodówce
      (takie z płynem w środku)- tym był zachwycony. Czasami masowałam mu dziąsełka
      (przy tym potrafił zasnąć). Pierwsze ząbki wyrosły w kilka dni. Trzymajcie się
      dzielnie.
      • bzeebze do meredith1 03.06.04, 22:51
        opisane prze ciebie objawy dokładnie teraz obserwuję u mojegpo ząbkującego
        dziecka-chodzi mi głównie o to uczulenie, takie czerwone krosteczki w okolicy
        ust na powiekach i nawet pod oczami-tam to juz tak strasznie że zlewa sie w
        czerwone plamki(cała reszta ciałka czyściutka)
        lekarz wyklucza alergię pokarmową, podejrzewałam, że to od słońca, ale nigdy
        tak nie reagował a spacerowany jest codziennie i to długo

teraz po przeczytaniu Twojego postu myslę, że to może być to (ok tydzień temu
        wyszły mu naraz dwie dolne jedynki
        czy mogłabyś napisać mi więcej jak radziłaś sobie z tymi podraznieniami?
        czym smarować, jak zapobiegać, czy to minie i kiedy? jak było u Ciebie?
        pozdrawiam

• meredith1 Re: do meredith1 07.06.04, 11:59
          Na uczulenie od śliny lekarz polecił smarowanie maścią bepanthen, łagodzi
          podrażnienia i poza tym jak bobas sobie zetrze maść do buzi, to jest to
          bezpieczne. Trochę pomogło. Teraz przerwie przerabiam z moim 6-miesięcznym
          Kubusiem "górne jedynki". Jest wesoło, trochę marudzi, ale nic czego by czasami
          i bez ząbkowania nie robił. Zimne gryzaki nadal go cieszą. Na razie nie ma
          uczulenia, ani innych objawów, tylko zębule są coraz bliżej. Oby tak dalej.
          Zapomniałam dodać, że poprzednio w najbardziej kryzysowy dzień raz
          zaaplikowałam Kubusiowi czopek Virburcol (homeopatyczny, polecają na bardzo
          bolesne ząbkowanie), po prostu nie mógł biedulek zasnąć, a był już bardzo
          zmęczony (ok.18 godzin "na nogach"). I zasnął bardzo szybciutko,.
    • mamcia-2003 Re: Pierwsze ząbki!!!!! Co im towarzyszy? 03.06.04, 22:20
      Moja córcia ząbkowała jak miała 6 miesięcy: była marudna, gryzła wszystko co
      popadło w ręce-najlepsze są gumowe gryzaczki z " wypustkami", miała nawet
      wysypkę na pupci!!!tak, tak. poza tym czerwone policzki, "ślinotok"...i
      oczywiście uzyajcie żeli na ząbki, polecam CALGEL (dobry smak, a to podstawa,
      żeby dziecku smakowało!!!, bo nie dość, że marudne to jeszcze jakieś świństwo w
      buzi...katorga). odradzam BOBODENT firmy hasco lek, obrzydlistwo!!!pozdrawiam...
    • mamaszyma Re: Pierwsze ząbki!!!!! Co im towarzyszy? 04.06.04, 09:36
      Witam, mój synek przez ząbkowanie przechodzi zupełnie bezboleśnie i
      bezobjawowo. Ma cztery ząbki - dolne jedynki i górne dwójki i jedynym objawem
      tego, że ida ząbki był potok sliny lejący się z buzi. No i uczulenie na
      rączkach i policzkach. z rączek samo zeszło a na buzi smarowałam kremem
      Lipobase kilka razy dziennie, żeby utworzyc tak a wartewke ochronna. pomogło.
      zycze powodzenia w walce z ząbkami...
    • jezzik Re: Pierwsze ząbki!!!!! Co im towarzyszy? 04.06.04, 11:09
      A my od zawsze uzywamy bobodenta i jest w porzadku.
      Pozdrawiam
    • zuza.zuza Re: Pierwsze ząbki!!!!! Co im towarzyszy? 04.06.04, 11:37
      ja chyba mam ten sam "problem" z moim Jakubkiem - będzie miał niedługo 6 m-cy.
      Slini się od 3 m-cy. A od 2 dni jest niespokojny w nocy, budzi sie płacząc i
      gryzie wszystko. To pewnie ząbki. Co Wy na to?
      pozdrawiam
    • le_lutki Re: Pierwsze ząbki!!!!! Co im towarzyszy? 04.06.04, 12:16
      Witam,

u nas jedynymi objawami zabkowania u dziecka bylo (i jest!) : slinotok, po
      prostu potoki sliny i gryzienie wszystkiego, co sie da (z klamerka od zapiecia
      fotelika i skarpetkami wlacznie).
      Poza tym - odpukac - zadnej wysypki, zadnej goraczki, zadnej biegunki, zadnego
      zapalenia uszu (a przed tym najczesciej ostrzegali nas lekarze w zwiazku z
      zabkowaniem, bo to sa wlasnie czeste objawy).
      Dajemy Grubemu gryzaczek z lodowki i wlasciwie tyle. Masci na dziasla lekarz
      nie zalecal, ani nie odradzal, wg niego to dziala tylko przez to, ze sie masuje
      dziasla nakladajac masc, ale moze to tylko jego poglad. Zaszkodzic na pewno nie
      zaszkodzi. Sa tez leki homeopatyczne (chamomilla vulgaris), ktore stosowaly
      znane mi mamy, no a w ostatecznosci czopek przeciwbolowy i przeciwgoraczkowy (u
      nas doliprane)
      Aha, zaznaczam, ze Grubcio zaczal zabkowac w wieku 4 miesiecy. Od razu wyszly
      mu obie dolne jedynki naraz, a od jakichs 2 tygodni wychodza mu (tez
      rownoczescie) gorne dwojki. Wyglada jak maly Drakula smile Mam nadzieje, ze potem
      wyprodukuje nareszcie gorne jedynki smile)
      Pozdrawiam
    • flurcia Re: Pierwsze ząbki!!!!! Co im towarzyszy? 07.06.04, 12:32
      Oli zęby wyszły na dobre jak miała 8 m-cy, jednak nie miała żadnych objawów.
      Odbyło się wszystko bezboleśnie. Gdyby nie to, że płakała w samochodzie, bo
      była zmęczona to chyba byśmy nie zauważyli. Na razie ma 2 ząbki na dole, wyszły
      równocześnie.
      • k_wozinska Re: Pierwsze ząbki!!!!! Co im towarzyszy? 09.06.04, 23:39
        Moja 9,5 miesieczna coreczka niema jeszcze zabkow ale mam nadzieje ze niedlugo
        sie pojawia bo wklada wszystko do buzki gryzie mnie okropnie a czasami nawet
        wpada w taki placz ze nie moge jej uspokoic smoczek i zel colgel nie
        pomagaja.Pozdrawiam
    • max_ania Re: Pierwsze ząbki!!!!! Co im towarzyszy? 09.06.04, 23:45
      Hej smile
      Mojemu synowi wyszły ząbki na pół roku - od razu diwe dolne jedynki.
      Przeczuwałam, że wyjdą, bo miał nabrzmiałe dziąsełka. I to był jedyny objaw. No
      i może jeszcze ślinienie, które zaczęło się, gdy miał 3 miesiące. Poza tym
      absolutnie żadnych dolegliwości typu marudzenie, gorączka itd. Przeszlismy to
      bezstresowo, my i dziecko smile
      Teraz ma rok, od grudnia 8 zębów i dalsze w natarciu wink

pozdrawiamy
      ania i szymek
    • cheyenna Re: Pierwsze ząbki!!!!! Co im towarzyszy? 11.06.04, 14:53
      niekoniecznie pierwsze muszą być bolesne.
      krzys ma rok , 8 ząbków i teraz ida mu kiełki i dopiero teraz jest,, prawdziwe
      zabkowanie'' ,płacz, goraczka, zmęczenie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka