Dodaj do ulubionych

1,5 roku a puzzle

04.12.11, 22:19
Witam.
Mam pytanie do innych mam.
Moja córeczka ma obecnie 19 mcy skończone i od jakiegoś miesiąca rewelacyjnie układa puzzle piankowe (ptaki, składające się z małych różnych elementów) oraz drewniane puzzle. Dokładnie wie co gdzie przypasować, czasem ma tylko problem żeby wcisnąć puzzla. Całą układankę potrafi sama ułozyć, bez jakiejkolwiek pomocy z mojej strony.
Bardzo się ciesze z jej rozwoju smile
Wydaje mi się ze z umiejętnościa ukladania puzzli wybiega w rozwoju w przód.
Jak jest u Waszych pociech? i w jakim wieku wg norm dziecko zdobywa tą umiejętnosć?
Obserwuj wątek
    • attka Re: 1,5 roku a puzzle 04.12.11, 22:30
      za chwilę dostaniesz dwieście odpowiedzi, że 'to nic takiego, bo moje dziecko w tym wieku już układało puzzle z ... elementów" plus może jedną lub dwie mówiące, że półtoraroczne dzieci raczej tego nie umieją więc gratulacje ;P

Ja nawet nie potrafię Ci powiedzieć jak było u mnie, bo zwyczajnie nie pamiętam, ale polecam abyś kupiła jej takie trzy elementowe puzzle z kartonu. Nie podaję marki, żeby nie było że kryptoreklama, ale były to pierwsze puzzle mojego synka (piankowych nie kupowałam bo uległam masowej panice, że są rakotwórcze itd - jako że nie znalazłam przekonywujących argumentów za i przeciw więc uznałam, że lepiej nie ryzykować). Wracając do tych naszych pierwszych puzzli - to było takie pudełko w którym były puzzle z różnymi zwierzętami i każdy składał się z trzech elementów (w sumie nawet nie mogłabym robić kryptoreklamy, bo zwyczajnie nie pamiętam marki). Zakup ten okazał się rewelacyjny. Najpierw młody dostał jednego zwierzaka do złożenia - jak skumał o co lata, daliśmy mu 6 puzzli (2 zwierzaki) i patrzyliśmy czy łapie że to trzeba rozdzielić na dwa zwierzątka. I wyszlo super. Potem coraz więcej i więcej i w efekcie okazało się, że to jedna z jego ulubionych zabawek. Dostawał na podłodze całe pudełko, wysypywał i zaczynał układać - strasznie się cieszył jak ułożył wszystkie.

Próbuję w głowie umiejscowić czasowo ten okres i coś mi się kołacze, że to było w okolicy Bożego Narodzenia zeszłego roku więc też coś koło 19 miesiąca (Młody jest z czerwca i teraz kończy 2,5), ale ręki sobie nie dam urwać. W każdym razie te puzzle polecam jako super zabawkę na pierwsze kontakty z puzzlami smile
      • camel_3d polecam takie puzzle 04.01.12, 13:30
        stopien trudnosci mozne potem zwiekszac...

www.bebik.pl/wp-content/gallery/drewniane-puzzle-zwierzeta/drewniane-puzzle-zwierzeta-2.jpg
      • maiwlys Re: 1,5 roku a puzzle 19.01.12, 23:00
        attka napisał(a):

to było t
        > akie pudełko w którym były puzzle z różnymi zwierzętami i każdy składał się z t
        > rzech elementów (w sumie nawet nie mogłabym robić kryptoreklamy, bo zwyczajnie
        > nie pamiętam marki). Zakup ten okazał się rewelacyjny. Najpierw młody dostał je
        > dnego zwierzaka do złożenia - jak skumał o co lata, daliśmy mu 6 puzzli (2 zwie
        > rzaki) i patrzyliśmy czy łapie że to trzeba rozdzielić na dwa zwierzątka. I wys
        > zlo super. Potem coraz więcej i więcej i w efekcie okazało się, że to jedna z j
        > ego ulubionych zabawek. Dostawał na podłodze całe pudełko, wysypywał i zaczynał
        > układać - strasznie się cieszył jak ułożył wszystkie.

U nas dokladnie te same puzzle sie sprawdzily i lubi je do dzisiaj. Takie niebieskie ( no, z przewaga niebieskiego) pudelko prawda? Z chlopcem na pudelku, taki blondyn? smile Dokladnie taka sama taktyke zastosowal moj maz w stosunku do tych puzzli, ja ja podlapalam i poszlo super.
    • lucyna_1980 Re: 1,5 roku a puzzle 04.12.11, 22:39
      Pewnie norm nie ma .. to zalezy od dziecka- moja też około 1,7 roku układała takie puzzle gdzie był obrazek z dwoma brakującymi elementami i tak jak piszesz jedynie wciśnięcie na miejsce sprawiało jej trudność i trzeba było jej pomagać, ale elementy przypasowywała sama.
      Teraz ma 22 miesiące i uklada takie 6-elementowe.
      allegro.pl/fisher-price-ukladanka-puzzle-zwierzatka-w3111-i1972570874.html
      ale chyba dla niej za proste bo robi to w parę sekund (ale lubi je bardzo).
      Po za tym widze że na tych co ma to już na pamięć to robi.
      Z kolei 2,5 letni siostrzeniec w ogóle nie umie ułożyć, nie ma w ogóle zainteresowania z jego strony taką zabawką i nawet zachęcany nie próbuje... odchodzi... ma w nosie taką zabawkę ...
      • tolula Re: 1,5 roku a puzzle 04.01.12, 11:21
        mój starszy syn jak miał 1,5 też układał "gdzie mieszkają zwierzątka", "co jedzą zwierzątka" i 2, 3, 4, 5, 6 elementów jak miał 2 lata układał już 60 elementów, jak miał 2,5 roku zapał minął i puzzle poszły w kąt teraz ma 4,5 i o puzzlach nie chce słyszeć. młodszy syn ma 2 lata i puzzlami nie bardzo zainteresowany, a raczej wcale. na gwiazdę dostał 10 el. ułożyliśmy je tylko raz w gościach. w domu leżą na widoku i ani razu do nich nie zajrzał. więc zależy od dziecka.
        Twój maluszek może akurat okaże się geniuszem, ale nawet jeśli nie ciesz się z tego wszystkiego co potrafi zrobić i wspieraj wtedy kiedy coś nie wychodzi, a będziecie szczęśliwi.
    • pamplemousse1 Re: 1,5 roku a puzzle 04.12.11, 22:45
      To chyba dosyć szybko, ale jeżeli chcesz wiedzieć czy jest genialna... to chyba za mało danych wink
      Moi 2,5-latkowie w ogóle puzzlami nie zainteresowania (15-20 elementów ostatecznie ułożą raz i do samochodow), ale córki koleżanek potrafią nawet 48 el. ułożyć jako 2l.
    • mamaolki-fasolki Re: 1,5 roku a puzzle 04.12.11, 22:56
      Twoja córeczka faktycznie dobrze sobie radzi z układaniem puzzli jak na ten wiek. Moja też wcześnie układała puzzle piankowe i drewniane- zwierzątko trzeba było dopasować do odpowiedniego otworku. Myślałam, że to normalna umiejętność ale jak odwiedzały nas dzieci znajomych, często starsze to okazywało się, że nie kumają o co chodzi. Teraz córka układa już takie zwykłe puzzle tekturowe z 24 elementów i radzi sobie lepiej ode mniesmile
      Możesz kupić córeczce takie puzzle kilkuelementowe, np. zwierzątko, które składa się z 3, 4 kawałków a nie cała postać, którą trzeba dopasować.
    • atrapcia Re: 1,5 roku a puzzle 04.12.11, 23:26
      Ja puzzli w tym wieku nie dawałam, ale ma takie drewniane tablice z różnymi kształtami i już je w tym wieku układała... To też zależy od dziecka i od tego jakie zdolności rozwija najpierw. Moja zdecydowanie bardziej rozwijała się ruchowo, bo ogólnie bardzo żywa i ruchliwa jest, a znam dzieci, które nie poruszają się tak dobrze jak ona, ale umysłowo w niektórych sprawach przodują smile
      • atrapcia Re: 1,5 roku a puzzle 04.12.11, 23:27
        A gwoli ścisłości o coś takiego mi chodzi
        allegro.pl/zwierzeta-z-farmy-puzzle-drewniane-ukladanka-wawa-i1974928996.html
        • matka_karmiaca Re: 1,5 roku a puzzle 05.12.11, 12:35
          Moja 18-mies tego typu puzzli, jak atrapcia wkleiła jeszcze nie bardzo ogarnia, ale próbuje. Siostrzenica pamiętam właśnie w wieku 19 mies takie dostała i były przez jakiś czas ukochaną zabawką.
    • beliska Re: 1,5 roku a puzzle 04.12.11, 23:40
      Nie ma na to norm wg. moich obserwacji choc oczywiście w necie znajdziesz,
      jak poszukasz-przeróżnebig_grin Jedno dziecko chętnie i wcześnie będzie bawiło się układankami,
      puzlami, drugie nie. Z czasem te umiejętności się wyrównują. Znam trzylatki nie lubiące
      puzli i 20 nie ułoża, znam też takie układające 70 i więcej, więc roznie to z tym jest.
      Na pewno wczesna umiejetnośc świadczy o spostrzgawczości malucha-tak przynajmniej
      wyglądało to wg. mnie u mojej córki. w kazdym razie to fajna zabawa, na rynku duzy wybór,
      więc warto kupować. Wciąz nowe, bo szybko się nudza i dziecko zna już na pamięćbig_grin

• jotka_k Re: 1,5 roku a puzzle 05.12.11, 07:40
        zależy od dziecka smile moja młoda takie układanki zaczęła układać w wieku 15 miesięcy, przeszła przez puzzle 15 i 30 elementowe po to, żeby teraz w wieku niespełna 2,5 roku puzzle mieć w nosie tongue_out
    • mama_amelii Re: 1,5 roku a puzzle 05.12.11, 07:59
      hehe no właśnie dzieci są różne.Moja starsza jak miała 1,5 roku układała takie drewniane,składała misia w całość.W wieku 2,5 roku układała z 30części,później 60(potrafiła przez godz układać wszystkie które ma po kolei,później rozwalać i znowu),a teraz w wieku 5 lat jak spytam,czy chce poukładać puzzle to patrzy na mnie z pogardąbig_grinNo chyba,że z pomoca taty te kuliste,ale od święta.
      No ale gratulacje,ja bardzo się cieszyłam,że córka lubi puzzle i miała fajne zajęcie na dłuższy czassmile
    • leneczkaz Re: 1,5 roku a puzzle 05.12.11, 08:20
      To raczej puzzle nie są, tylko dopasowywanie kształtu tak jak wiele sorterów..
      Puzzle to dla mnie takie co mają obrazek i trzeba wysilić wyobraźnię.
      Ale tak, mój syn takie dopasowywanki układał. Na 2 lata już 4-25 elementów (te grubsze). Potem przerwa i nic nie umiał. A od tyg. jedzie sam takie do 40 elementów (bez różnicy jaka wielkość i kształt).
    • mikams75 Re: 1,5 roku a puzzle 05.12.11, 12:11
      moja tez bardzo wczesnie zaczela, jako dwulatka ukladala spore prawdziwe puzzle. Myslalam, ze jak tak dalej pojdzie to bede kupowac po 100 elementow zaraz wink
      Ale fascynacja minela i jako trzylatka potrafila juz co najwyzej bardzo proste ukladanki zlozyc.
      Takze to, ze dziecko jakas umiejetnosc wczesnie podlapuje nie ma wiekszego wplywu na dalszy rozwoj.
    • kinga_owca Re: 1,5 roku a puzzle 05.12.11, 17:51
      moja pociecha w wieku Twojej układała dowolne puzzle 36 elementowe z palcem w nosie
      a teraz ma prawie 4 lata i nadal układa puzzle 36 elementowe, bo szybko przestały go puzzle fascynować wink
      oczywiscie obecnie posiada całe mnóstwo nowych umiejętności, ale puzzli lepiej układac nie umie wink
    • klubgogo Re: 1,5 roku a puzzle 05.12.11, 18:10
      Masz normalne dziecko.
    • pasiastapigmejka Z moją córką było identycznie. 05.12.11, 20:36
      Też miała półtora roku, jak zainteresowała się puzzlami. Po kilku tygodniach układania prostych i nielicznych puzzli, kupiłam 54 elementowe (takie małe pudełko, za 3 zł). Najpierw ja układałam "ramkę" a ona dokańczała. Po jakimś czasie, już sama je układała i bardzo to polubiła. Nasza kolekcja puzzli urosła do ogromnych rozmiarów. W wieku niespełna 3 lat, potrafiła ułożyć 100 elementowe (firmy Trefl). Cieszyłam się, bo to dobrze wpływa na rozwój i takie tam. I zostałam zgaszona. Przez psycholog w przedszkolu. Pani stwierdziła, że to NIENORMALNE (zrobiła też eksperyment, bo chyba mi nie uwierzyła, że córka potrafi - kupiła przed wizytą puzzle, których córka nigdy nie układała i dała mojemu dziecku, które poradziło sobie z nimi w kilka minut)! Zaczęła coś przebąkiwać, że dziecko może być autystyczne. Jej argumentem było to, że przecież nie darmo na opakowaniach jest wiek, dla którego jest przeznaczona dana układanka (te 54 szt. jest 5+ i tak samo duże 100 szt.). Po rozmowach z 2 wychowawczyniami dziecka, "olałam" opinię psycholożki. Dziś córka ma ponad 5 lat, świetnie sobie radzi w przedszkolu, ma super wyniki i nadal lubi puzzle, choć już nie tak bardzo jak jeszcze rok temu (nie kupiłam nic większego niż 160 elementów).
      • vjann Re: Z moją córką było identycznie. 05.12.11, 20:47
        taki kawał mi się przypomniał: siedzą blondynki w knajpie i świętują krzycząc: 56, 56, 56!!! barman w końcu zaciekawiony pyta, o co chodzi z tym "56" , jedna z blondyn odpowiada: - bo na pudełku z puzzlami jest napisane: 3 lata + a my to, proszę pana, w 56 dni ułożyłyśmy!

pasiastapigmejka - gratuluje pociechy,panie w przedszkolu pewnie z tych blondi byly smile

• gwen_s Re: 1,5 roku a puzzle 05.12.11, 21:03
      na 1,5 roku polecam coś w tym typie:
      www.maxizabawa.pl/pl/p/Ukladanka-z-magnesami-lowienie.-Owady/1242
      www.maxizabawa.pl/pl/p/Ukladanka-z-magnesami-lowienie.-Rybki/314
      www.maxizabawa.pl/pl/p/Ukladanka-z-magnesami-lowienie.-Wody-oceaniczne/517
      Mój młody od nich właśnie zaraził się układankami smile w wieku ok 2 latek, potem już poszło z biegu, układał ok 40el. Teraz ma niespełna 4 i układa 100 smile
    • plus104 Re: 1,5 roku a puzzle 02.01.12, 18:24
      Witam
      Skoro twoje dziecko tak świetnie radzi sobie z puzzlami ze swojej strony mogę ci polecić ostatnio znalezioną stronę właśnie z puzzlami online. W serwisie znajdziesz dużo kolorowych obrazków a nawet masz możliwość przesłania własnych fotek lub zdjęć dziecka które zostaną zamienione na puzzle online. Jakie będzie zaskoczenie jeżeli zrobisz np zdjęcie ulubionej zabawki twojego i umieścisz na stronie. Świetna zabawa gwarantowana. Dodatkowo można zwiększać liczbę elementów chociaż w tym wieku myślę że 24 elementy wystarczą.
      Sami przetestujcie:
      Puzzle online dla dzieci
      • iwonsik Re: 1,5 roku a puzzle 03.01.12, 13:49
        Mój syn ma równo 19 m-ęcy i układa bez problemu puzzle piankowe firmy Trefl, gdzie przykładowy radiowóz składa się z 5 elementów o nieokreślonym kształcie. Też jestem z niego dumnasmile Opanował je w godzinę (w pudełku jest chyba 5 różnych obrazków). Kupuję właśnie kolejne z serii (zwierzęta, pojazdy, itp). Polecam! Są od 2 roku.
        Takie drewniane pseudopuzzle z uchytami to układał jak miał roczek z kawałkiem. Potem odwracał je tak by nie widzieć obrazków i prosiłam aby znalazł, np. lwa albo puzzel, który pasuje do konkretnego otworu, co szybko przestało być trudnością. Bawimy się też tak, że figurki od kolejki drewnianej z różnymi budowlami odwracamy i zgadujemy, gdzie jest np. piramida, fontanna albo BigBen. Trzeba sobie urozmaicać zabawywink
        • czarna-owieczka Re: 1,5 roku a puzzle 04.01.12, 22:06
          Dziekuję wszystkim za odpowiedzi. smile

Moja córeczka ma puzzle piankowe z ptakami, elementy maja różne kształty.
          Jej pierwsze puzzle to były drewniane, ale nie takie sortery ze zwierzątkami, tylko normalne puzzle takie jak treffl i to własnie nimi tak mnie zachwyciła kilka miesiecy temu. Teraz na swięta dostala puzzle tekturowe treffl z Tomem i Jerrym ale chyba obrazek ją nie interesuje bo nie bierze sie za ich ukladanie, mimo ze te poprzednie drewniane układa dalej...
          • bluemka78 Re: 1,5 roku a puzzle 18.01.12, 10:55
            Ja sie zaastanawiam własnie nad zakupem, ale tylko piankowych, bo drewnianymi to by jedna druga tlukla po głowie wink czyli mówisz ze ptaszki są dla dziecka interesujące, moje tez bardzo na zwierzęta są nastawione. Mamy podłogę na kaflach zabezpieczona puzlami piankowymi kwadratowymi z literami i bardzo ich to intryguje (są zlepione taśma od spodu, właśnie zeby tego nie rokladaly), zeby rozłożyć i złożyć wiec chyba tez już bedą gotowe na takie ptaszki z puzli. Dzięki za pomysł.
    • camel_3d Re: 1,5 roku a puzzle 04.01.12, 13:29

> Wydaje mi się ze z umiejętnościa ukladania puzzli wybiega w rozwoju w przód.

nie chce cie martwic..ale wydaje ci sie tylko....
      mlody tez ukladal puzle kolo 18 miesiaca... dzeici maja wrecz fotograficzna pamiec i dlatego szybko potrafia ulozyc elementy.
    • mniemanologia Re: 1,5 roku a puzzle 05.01.12, 14:00
      Moja ma 21 miesięcy i ma puzzle gdzies smile
      Piankowych nie mamy, tych 2-4 elementowych nie chce jej się układać. Pakuje je do pudełka i zamyka.
      Lubi puszczać kulki w kulodromie smile
    • jerzozwierza Re: 1,5 roku a puzzle 06.01.12, 22:38
      Mój synek też w wieku około półtora roku układał różne puzzle (drewniane) błyskawicznie- natychmiast zapamiętał, co gdzie leży. Dobrze Cię rozumiem- pamiętam, jaka byłam wniebowziętasmile))
    • jakw Re: 1,5 roku a puzzle 07.01.12, 09:38
      czarna-owieczka napisała:

> i w jakim wieku wg norm dziecko zdobywa tą umiejętnosć?
      Jeśli są jakieś normy na układanie puzzli to ja w takim razie nie mieszczę się w normach wink
      • tajmk Re: 1,5 roku a puzzle 07.01.12, 21:12
        Myslę że twoje dziecko bardzo dobrze sie rozwija. Ale nie szalej za bardzo z puzzlami - bo za jakis czas moze mieć je gdzieś. Ale co jakis czas mozesz dokupowac nowe
        • tomaszek21_6 Re: 1,5 roku a puzzle 18.01.12, 10:46
          To taki wiek, że lepiej uważać na elementy, żeby folia nie schodziła z nich!
    • camel_3d Re: 1,5 roku a puzzle 18.01.12, 12:21
      ukladal puzzle okolo 40 sztuk w wieku 2.5 roku..pod warunkiem ze bylo na nich auto...teraz ma 3 l 3 m i ukladsa z 60...byle z autem...
      inne go nie interesowaly i nie ulozyby chyba nawet z 10 smile))

jak lubi to niech robi..to bardzo rozwija pamiec i wyobraznie.
    • maiwlys Re: 1,5 roku a puzzle 19.01.12, 22:57
      MOja ma prawie 2,5 roku i puzzle ewidentnie jej nie kręcą big_grin Układa duze, ale do małych nawet nie podchodzi ( mówię tu o takicj np. 15 elementowychsmile ale za to rewelacyjnie radzi sobie z innymi "zabawami", spiewa, klepie wierszyki, modlitwy itd. wiec nie robie z puzzli afery, sama tez nie przepadam z aich ukladaniem bo szybo sie niecierpliwie jak nie moge dopasowacbig_grin fajnie, ze masz taka zdolniache, to naprawde cieszy smile
      • scarlet_s Re: 1,5 roku a puzzle 20.01.12, 20:02
        Nie wiem czy to norma. U mnie dzieci w tym wieku układały, kuzyni dzieci też.
        Teraz mała ma 2 latka i zainteresowanie puzlami jej przeszło. Teraz nauczyła się literek i uczę ją czytać. Polecam, bo dzieci w tym wieku uczą się błyskawicznie.
    • kasiaizuzia1 Re: 1,5 roku a puzzle 20.01.12, 22:38
      Nie wiem jaką powinno, ale fajnie że układa.
      Moja córka też w tym wieku świetnie radziła sobie z puzzlami (nawet się na forum chwaliłam:=)), bo około 2,5 lat porzucić tę rozrywkę zupełnie.... Za mało cierpliwości...Ale czytałam gdzieś że taki regres się czasem zdarza...
    • gemmi18 Re: 1,5 roku a puzzle 09.02.12, 07:16
      Moja córka ma 21 miesięcy, puzzle układa od miesiąca - drewniane, piankowe i ulubione - zwierzęta (każde zwierze to inna ilość puzzli, od 6 do 15, każde zwierzę na innej tabliczce). Nie zastanawiałam się, czy to umiejętność wybiegająca poza jej ramy wiekowe, ale zakumała szybko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka