Dodaj do ulubionych

kaszel od kataru..

19.12.11, 13:50
czy to mozliwe zeby dziecko miało męczący i suchy kaszel w ciagu dnia od splywającego kataru???Osłuchowo jak bylismy 2 dni temu wszytsko ok a od dzis strasznie kaszle na sucho i ciągle nos zawalony...podaje Sinupret to jakby lepiej ale tak i tak kaszlucha wedlug mnie strasznie...
Obserwuj wątek
    • mamka30 Re: sprostowanie .:).Sinecod 19.12.11, 14:16
      Sinecod a nie Sinupret
      • bluemka78 Re: sprostowanie .:).Sinecod 19.12.11, 14:19
        Kaszel suchy od kataru jest ok, ale nie straszny, ot taki od czasu do czasu.
        Aktualnie tez zakatarzeni wszyscy u nas wink
        Jak będzie nadal tak mocno kaszlec to lepiej idź raz jeszcze na badanie.
    • yarpen111 Re: kaszel od kataru.. 19.12.11, 14:19
      U nas bylo podobnie, z tym, ze kaszel byl tylko w nocy. Malec nie spal pol nocy tylko kasłał i kasłał, meczyl sie okropnie.

Bylismy u lekarza. Osluchowo wszystko ok. Lekarka zakazala podawania rozrzedzajacych preparatow , typu : sinupret, pectodrill, mucofluid, etc. Zabronila tez smarowania mascia kamforowa na noc. Kazala podawac syrop prawoslazowy , dwa razy dziennie, Auerius raz dziennie i do nosa zwykly Nasivin. Po jednym dniu kaszel sie skonczyl. Dziecko przespalo juz spokojnie druga noc. Katar jeszcze ma, niestety, ale mam nadzieje,ze tez sie go pozbedziemy niedlugosmile Zdrowka zycze!
      • leluchow1 Re: kaszel od kataru.. 19.12.11, 14:22
        U nas każdy katar po 2 dniach przechodzi w suchy kaszel i obturację , po dniu inhalacji zluźnia się i kończy wraz z katarem.
      • bluemka78 Re: kaszel od kataru.. 19.12.11, 14:30
        Ja dzieciom nic nie podaje. Czasami jak sie uda to napuszcze soli morskiej. No i oczywiście wyciereamy nos, bo o fridzie nie ma mowy. Jedna nawet już trochę zalapuje jak sie wydmuchuje nos. Na noc daje im poduszkę pod głowę, jak jest uniesiona to szybciej katar schodzi i lepiej sie oddycha. Już po dwóch godz. nie słychać tego katarowego chrapania.
        A sorry daje im po 3 krople cebionu multi i zwykłego. Moim zdaniem wystarczy. Jak by pozwoliły to zakrapialabym jeszcze nos euphorbium, ale ze nie chcą to na sile nic nei robię, bo wiecej szkody przy płaczu niż pożytku.
    • q_fla Re: kaszel od kataru.. 19.12.11, 14:29
      Możliwe.
      Podając Sinecod hamujesz naturalny odruch - kaszel, a tym samym wydalanie z oskrzeli flegmy wraz z wirusem.
      • sloniaa Re: kaszel od kataru.. 20.12.11, 13:09
        q_fla napisała:

> Możliwe.
        > Podając Sinecod hamujesz naturalny odruch - kaszel, a tym samym wydalanie z osk
        > rzeli flegmy wraz z wirusem.

Ale suchy kaszel nie powoduje odkrzutaszania wydzieliny. Taki kaszel tylko męczy, więc trzeba go hamować. Natomiast leki wykrztuśne (mukolityczne) podaje się przy kaszlu mokrym i tylko wtedy mogą zadziałać
        • mamka30 Re: kaszel od kataru.. 20.12.11, 15:20
          dokładnie to samo powiedziala nam lekarka....bo w takim przypadku gdzie dziecko ma męczący suchy, bezproduktywny kaszel jakbym podłam mukolityk to by sie od kaszlu chyba udusił..Mukolityk tylko w przypadku mokrego juz kaszlu...
    • morgany Re: kaszel od kataru.. 19.12.11, 20:06
      możliwe, bo ja sama czasami tak mam, aż drapie w gardle i czuję, że ewidentnie mi spływa coś po gardle, szczególnie w nocy jak leżę. strasznie to drażniące, ale przechodzi razem z katarem, więc to musi być towink
    • shige Re: kaszel od kataru.. 19.12.11, 21:21
      Tak możliwe bo może dochodzić do stymulacji receptorów kaszlu wydzieliną spływającą z nosa do dolnych dróg oddechowych.Trzeba dziecko obserwować.Jeśli nie będzie poprawy za jakieś 2 -3 tygodnie to polecałbym konsultację u laryngologa.
      A póki co to polecałbym spacery, nawadnianie, nebulizacje solą fizjologiczną.Powinno szybko pomócsmile
    • w_miare_normalna Re: kaszel od kataru.. 20.12.11, 12:19
      Tak, moze trak być.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka