lexie007 10.01.12, 14:43 jakie leki podajecie przy biegunce? probiotyk i smecte ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aloiw1985 Re: biegunka jakie leki 10.01.12, 21:11 rozgazowana cole i marchwianke Odpowiedz Link Zgłoś
lexie007 Re: biegunka jakie leki 10.01.12, 22:46 rozgazowana cola pomaga? w jakich ilosciach podajesz? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: biegunka jakie leki 10.01.12, 21:53 probiotyk i wodę, nic poza tym. Leki powstrzymujące biegunkę powodują dłuższe "przechowywanie" wirusa w organizmie. Im biegunka silniejsza, tym szybciej się skończy choróbsko... Odpowiedz Link Zgłoś
elcia.bory Re: biegunka jakie leki 10.01.12, 22:03 a ja polecam oprócz smecty jako probiotyk podawanie dicofloru, dla malucha jest dostępny dicoflor 30 w kropelkach, bardzo wygodny choć dość drogi. Jest też świetny przy kuracji antybiotykowej. Moja córka jak brała antybiotyki i inne osłonowe zawsze miała biegunkę, a przy połączeniu antybiotyk i dicoflor nie ma biegunki, a poza tym dicoflor można przyjmować razem z antybiotykiem, choć ja robiłam przerwę, ale tak jest napisane w ulotce. Ponoć dobry na biegunkę jest sok HiPP z marchewką dostępny tylko w aptece. Ostatnio w gazetce jakiejś czytałam, nie stosowałam, ale być może to dobre rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
lexie007 Re: biegunka jakie leki 10.01.12, 22:48 a ktos slyszal cos o leku o nazwie "enidex"? podobno lepszy od smecty ,bo wyrzuca z zoladka te zle bakteria ,a zatrzymuje te dobre. Nie wiem co teraz mysliec? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: biegunka jakie leki 10.01.12, 22:53 to nifuroksazyd...daj sobie spokój bo jak to infekcja wirusowa to tylko dodatkowo podrażnisz układ pokarmowy Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: biegunka jakie leki 10.01.12, 22:52 biorąc pod uwagę fakt iż biegunka zazwyczaj jest powodowana wirusami to można go o kant tyłka...a chciałam zoabczyć to cudo ale nie am wyników dla takiego leku u mnie w wyszukiwarce. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: biegunka jakie leki 11.01.12, 11:42 Ja podaję endiex, gdy biegunka jest duża lub przeciąga się ponad 2-3 dni. Zazwyczaj wirusówka powoduje zaburzenie flory bakteryjnej, a endiex ją normalizuje. U nas działa bezbłędnie i dodatkowo działa lekko zapierająco. Przy smekcie infekcje się przeciągały, więc nie daję. Beneflora jako probiotyk. Orsalit przy wymiotach. Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: biegunka jakie leki 10.01.12, 22:52 ORS 200 - faktycznie działa, ale paskudny w smaku Odpowiedz Link Zgłoś
kaamea Re: biegunka jakie leki 11.01.12, 12:12 ors 200 nie az taki paskudny, a dla mojego synka wrecz smaczny, pil bez problemu. natomiast na biegunke dobra jest tez herbatka z suszonych jagód, pediatrzy czesto to zalecaja do picia. Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: biegunka jakie leki 10.01.12, 22:51 a ja się nie zgodzę. tzn. może i dłużej wirus siedzi, ale i dłużej dziecko się męczy. kiedy byłyśmy w szpitalu z rotawirusem, też zakazano podawać smecte. po czwartym dniu męczarni córeczki, poprosiłam męża o przywiezienie smecty i po kryjomu dałam ją dziecku. następnego dnia była jak nowo narodzona. i co? i wtedy lekarka sama stwierdziła, że może jej smecte podać.... i powiedziałam, że już to zrobiłam. starszemu dziecku podałabym węgiel. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: biegunka jakie leki 10.01.12, 22:56 kiedy byłyśmy w szpitalu z rotawirusem, też zakazano podawać smecte. po czwarty > m dniu męczarni córeczki, poprosiłam męża o przywiezienie smecty i po kryjomu d > ałam ją dziecku. ja nie podałam i dziecko też było w pewnym momencie jak nowonarodzone, mimo, że kilka godzin wcześniej pod kroplówką leżało i nie było w stanie usiąść...wydaliła świństwo po prostu i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Re: biegunka jakie leki 10.01.12, 23:03 a podaje ktos inne leki??? Wiem ze sa od 6 lat zazwyczaj, ale przyznam ze podalam niedawno synowi (ponad 4,5) Imodium Instant (rewelacja moim zdaniem). No ale to nei byla biegunka na tle wirusowym (chyba?) Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: biegunka jakie leki 11.01.12, 03:07 nic nie podaje - jak zwykle ja! ostania biegunka - lata temu ale na zdrowy rozum ZNOWU - jezeli biegunka wirusowa, to chyba lepiej aby dziecko wydalilo tego wirusa niz na sile go zatrzymywac w organizmie No mam racje? Biegunka, kaszel, kichanie to reakcje organizmu powodujace pozbycie sie czegos : wirusa, bakterii, pylkow.... Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: biegunka jakie leki 11.01.12, 08:39 Ja też nic nie podaję Tzn podaję dużo niegazowanej wody do picia, jak biegunka bardziej ekspansywna - dodaję do wody pół łyżeczki soli i odrobinę glukozy. Z reguły nie trwa dłużej niż 72h. Tak jak pisze paliwodaj, zatrzymywanie biegunki, to zatrzymywanie wirusa w organiźmie. Odpowiedz Link Zgłoś
schere Re: biegunka jakie leki 11.01.12, 09:27 Żadnych leków nie podaję. Dziecko powinno dużo pić. Lekarz mi kiedyś polecił wodę z odrobiną soli i glukozy - to dla tych, których dzieci za nic smecty nie łykną. Spotkałam się też z opinią, że jak dziecko już zechce jeść to niech zje co lubi (oczywiście w granicach rozsądku). U mojego dziecka marchwianka nie znalazła zrozumienia, ale ugotowany ziemniaczek i sucha bułka już tak. Odpowiedz Link Zgłoś
sagittarius_84 Re: biegunka jakie leki 11.01.12, 13:10 Nie zatrzymuje biegunki, organizm musi pozbyć sie wirusa. Picie - woda mineralna a albo herbata z owoców suszonej jagody (do kupienia w aptece). Jedzenie - zazwyczaj nie ma ochoty na nic innego niż sucha bułka-chleb. Odpowiedz Link Zgłoś
stypkaa Re: biegunka jakie leki 11.01.12, 14:27 Leków nie podaję. Podaję natomiast suszone jagody. Pomagają, a moje dziecko je wręcz uwielbia. Co roku jak jest sezon suszę sobie sporą ilość i potem jak znalazł w takich problemach Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: biegunka jakie leki 11.01.12, 16:33 stypkaa, powiedz jak je suszysz, w sensie gdzie, jak dlugo i w jaki sposob je pozniej przechowujesz? Dzieki z gory! Odpowiedz Link Zgłoś
stypkaa Re: biegunka jakie leki 12.01.12, 10:22 Sezon jagodowy przypada w lecie, więc zwykle suszyłam je po prostu na tarasie, nie na słońcu, ale w przewiewnym miejscu. Natomiast ostatnie lato było koszmarne, wszystko się kisiło, a nie suszyło. W akcie desperacji pożyczyłam od cioci suszarkę do warzyw i owoców. I to było odkrycie Wysuszyły się rewelacyjnie! Teraz mamy z mamą swoją suszarkę i przyszły sezon już tylko w suszarce będę suszyć. A przechowuję potem w słoiku (ja akurat w takim po kawie, ale można w jakimkolwiek), szczelnie zamknięte. Super się przechowują, nic się z nimi nie dzieje. A moje dziecko je tak lubi, że podjada, nawet jak nie ma biegunki W ogóle suszone owoce to świetny pomysł na zdrową przekąskę. Mam zamiar w przyszłym sezonie wysuszyć różne. Odpowiedz Link Zgłoś
aniapal9 Re: biegunka jakie leki 23.01.12, 23:07 Moim zdaniem najlepsze przy biegunce jest połączenie doustnych płynów nawadniających i probiotyków. U nas wielokrotnie to się sprawdziło. Stosuje Orsalit malinowy i Lactoral o smaku nektarynki(najbardziej smakuje moim dzieciom) Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: biegunka jakie leki 24.01.12, 01:24 >a ja się nie zgodzę. tzn. może i dłużej wirus siedzi, ale i dłużej dziecko się męczy. >kiedy byłyśmy w szpitalu z rotawirusem, też zakazano podawać smecte. po czwartym dniu >męczarni córeczki, poprosiłam męża o przywiezienie smecty i po kryjomu dałam ją dziecku. >następnego dnia była jak nowo narodzona. >i co? i wtedy lekarka sama stwierdziła, że może jej smecte podać.... i powiedziałam, że już >to zrobiłam bo zwykle tyle trwaja wirusy zoladka, wiec wlasciwie nic nie pomoglas swoim przemycaniem smecty, a wogole zawsze tak potajmnie wnoscisz leki do szpitala? Odpowiedz Link Zgłoś