Dodaj do ulubionych

maluch w filharmonii

29.01.12, 19:07
Witam,
Filharmonia Narodowa reklamuje poranne koncerty dla dzieci. Niestety, ani w reklamie ani na swoich stronach internetowych nie podaje żadnych szczegółów: - od jakiego wieku dziecka przyjście ma sens, ile trwa koncert itd.
Może ktoś z Państwa był i wie?
Dziecko, które chciałbym zaprosić na taki koncert, ma 3 lata.
Pozdrawiam,
AK
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: maluch w filharmonii 29.01.12, 19:24
      Ja akurat do Warszawy mam bardzo nie po drodze, ale mysle, ze najlepiej, jesli sama zadzwonisz i dopytasz o szczegoly koncertu. 3-latek jest jeszcze bardzo maly i jesli z muzyka klasyczna nie jest oswojony, do tego w programie znajdzie sie cos niezbyt wciagajacego, to moze i pol godziny nie wysiedziec. U nas bywaja koncerty dla maluchow od 2 lat, utwory sa krotkie, zazwyczaj zywe , czesto polaczone z tancem czy np aktorami z kuklami, zawsze jest narrator wyjasniajacy co muzyka "opowiada". Czasem przed/po koncercie sa rowniez miniwarsztaty, zeby dzieci mogly poznac (dotknac) instrumentu, samemu cos poprobowac. Dopytaj o forme koncertu i szczegolowy program: obsade instrumentalna, dlugosc poszczegolnych utworow. Moj mlody np kocha do szalenstwa balet i muzyke symfoniczna, na koncertach kameralnych nudzi sie jak mopsuncertain
      • adas.kuweta Re: maluch w filharmonii 29.01.12, 20:07
        Dziękuję za odpowiedź.
        Mój siostrzeniec (bo to o niego chodzi) lubi muzykę klasyczną, ale dotąd zna ją tylko z głośników.
        W programie koncertu jest wymieniony prowadzący, utwory też raczej krótkie, więc dla dziecka powinno być ok, pytanie czy już 3 letniego. Masz rację, zadzwonię i może się czegoś dowiem.
    • naomi19 Re: maluch w filharmonii 29.01.12, 20:21
      Witaj, nie wiem, czy pomogę, bo nie jestem z Warszawy, ale w Filharmonia Śląska organizuje coś takiego jak Filharmonia Malucha. Są to koncerty od lat 0 (kobiety w ciąży), są idealne dla maluszków kilkuletnich, są zabawy ruchowe, dzieci uczą się nazw instrumentów i podstawowych pojęć z dziedziny muzyki, dzieci mogą podejść do muzyka, dotknąć instrumentu, po koncercie zrobić sobie zdjęcie z muzykiem. Cudowne wprowadzenie do świata muzyki, poprzez zabawę, poprzez ruch. Utwory radosne, krótkie, obok pokój, w którym można zrobić sobie przerwę, jeśli istnieje taka potrzeba.Z takiego koncertu wychodzi się z uśmiechem od ucha do ucha. Tu strona katowickiej filharmonii malucha:
      www.filharmoniamalucha.pl/pl/program/
    • babyaggie Re: maluch w filharmonii 29.01.12, 20:27
      My bylismy z niespelna dwuletnim dieckiem. Bardzo jej sie podobalo. Zapros jak nie pojdzie to sie nie dowiecie jak reaguje.
      Nasz mala (21 mies) spokojnie wysiedzi tez na spektaklach teatralnych smile
    • mikams75 Re: maluch w filharmonii 29.01.12, 20:46
      zalezy od dziecka - patrzac na moje powiem, ze warto zaprosic.
    • rulsanka Re: maluch w filharmonii 29.01.12, 20:55
      Jak najbardziej warto i można. Zależy też od dziecka, ale jak nie sprawdzisz, to się nie dowiesz. Moje hiperaktywne dziecko na koncercie/spektaklu w teatrze jest w stanie wysiedzieć cicho przez nawet półtorej godziny. Zaczęło się od tego, że gdy miał 20 miesięcy, przypadkowo trafiliśmy na koncert i syn jak zaklęty przez godzinę słuchał kolejnych utworów .
      W filharmonii warszawskiej byliśmy jak miał 2,5 roku i wady są takie: duża sala, dużo ludzi, mały kontakt sceny z publicznością (głównie ze względu na ilość). Mimo to warto, chociażby dla spróbowania.
      Później zaczęliśmy chodzić na inne koncerty, też klasyczne, ale bardziej kameralne. Szczególnie latem jest dużo możliwości, ale zimą też, warto poszukać. My chodzimy głównie do centrum Łowicka.
    • super-mikunia Re: maluch w filharmonii 30.01.12, 08:28
      W Łodzi w filhatmonii są orgniazowane warsztaty w filharmonii dzieci są podzielone na grupy wiekowe także super, jedyny minus to ciężko się na nie dostać uncertain
    • slonko1335 Re: maluch w filharmonii 30.01.12, 08:45
      Mój debiutował na tego typu koncercie jak miał rok(nie pisze o tym konkretnym w Wa-wie bo my z innego miasta), siedział jak zaczarowany cały czas, pierwszy raz w życiu widziałam go tyle czasu w bezruchu....jednak u nas to w kameralnym miejscu, muzycy na scenie byli w ciągłym kontakcie z małą publicznością, dzieciaki siedziały na poduchach przed samą sceną.
    • a.nancy Re: maluch w filharmonii 30.01.12, 09:28
      polecam www.smykofonia.pl, my chodzimy regularnie, młody (2,5 roku) zachwycony i stwierdził, chce zostać pianistą jak dorośnie smile
      • ma_niusia Re: maluch w filharmonii 30.01.12, 09:33
        Ja też polecam Smykofonię. Co prawda nie regularnie, ale byliśmy z Młodym (2,5 roku) oboje zachwyceni jesteśmy smile
        • iwetta-78 Re: maluch w filharmonii 30.01.12, 21:58
          Mam pytanie odnośnie tej Smykofonii. Czy muzyka na tych koncertach jest bardzo głośna? Chciałabym zabrać mojego dwulatka, ale on z tych wrażliwych co nie lubią głośnych dźwięków. . (ostatnio nie chce chodzić do kościoła twierdząc że jest za głośnosmile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka