Dodaj do ulubionych

spacery przy -20 stopniach w dzień

02.02.12, 16:04
Witam serdecznie
jestem mamą dwojga dzieci 3,5roku i 12,5 miesiąca. Starsze jak jest zdrowe to chodzi do przedszkolasmile i w związku z tym mam pytanie czy przy tak dużych mrozach można z nimi wychodzić właśnie rano do przedszkola kiedy jest najzimniej?? jak ubierać?? dodam tylko, że przez ciągłe choroby więcej siedzą w domu niż wychodzą i w związku z tym nie są w ogóle przystosowani do tak niskich temperatur.... przecież nie mogę z nimi siedzieć w domu do wiosny!!!! co robić? boję się, że znów będą chorzysad
Obserwuj wątek
    • brzuszeknatalia Re: spacery przy -20 stopniach w dzień 02.02.12, 16:24
      ja mam 2 córeczki - z listopada 2008 i stycznia 2011 wiec wiek jak u Twoich dzieci, wychodzę bo muszę, odpukac są zdrowe, ale to pewnie kwestia czasu....
    • vjann Re: spacery przy -20 stopniach w dzień 02.02.12, 18:01
      raczej zachorują od wirusów a nie od mega zimna. -20 to może za dużo na spacer dla samego spaceru, ale przecież wychodzić z domu trzeba. a jak trzeba, to ubrać się ciepło, buźkę tłustym kremem zaopatrzyć i nie bać się chorób, bo nie biorą się z mrozu.
      Tak myślę, ale dzis z córką do domu wracałam taksówką, bo niemiłosiernie mróz za poliki mnie samą wyszczypał.
    • morgany Re: spacery przy -20 stopniach w dzień 02.02.12, 18:19
      my wychodzimy normalnie na spacery, syn ma prawie 3 lata. nie wyobrażam sobie siedzenia całe dnie w domu, nie licząc jego pobytu w klubie malucha blok dalej. poza tym, jak nie ma wiatru, a słońce grzeje, to wcale źle nie jest, ja uwielbiam mróz i słońcesmile tylko trochę nudno...śniegu nie ma, piasek zamarznięty, wprawdzie rowerem jeździ, ale zawsze wybierze za cel plac zabaw i huśtawkę, a wolę by biegał niż siedział w niej i się bujał. a ubieram mu bieliznę termiczną z wełny merynosów, polar i kurtkę narciarską, a na dół dżinsy z polarem albo inne cieplejsze spodnie. chorobami się nie martwięsmile
      • schiraz Re: spacery przy -20 stopniach w dzień 02.02.12, 19:16
        Przy -20 (a tyle było dzisiaj u mnie) nie pcham się na dwór, bo mi zwyczajnie zimno. I w nosie mam, że mi siedmiomiesięczniak się nie wywietrzy. Jestem pełna podziwu dla tych spacerujących w taką pogodę bo ja przemykam się tam gdzie muszę i jak najszybciej wracam do domu ale to ja. Nic na siłę, i nic wbrew sobie.
        • batutka Re: spacery przy -20 stopniach w dzień 02.02.12, 21:22
          schiraz napisała:

> Przy -20 (a tyle było dzisiaj u mnie) nie pcham się na dwór, bo mi zwyczajnie z
          > imno. I w nosie mam, że mi siedmiomiesięczniak się nie wywietrzy. Jestem pełna
          > podziwu dla tych spacerujących w taką pogodę bo ja przemykam się tam gdzie musz
          > ę i jak najszybciej wracam do domu ale to ja. Nic na siłę, i nic wbrew sobie.

Mam dokładnie to samo. Żadna siła mnie nie wyciągnie z domu na spacerek przy takim mrozie. Zdecydowanie wolę "nudzić" się w domu. Zresztą w domu tak naprawdę się nie nudzę z moimi córkami. Mamy wiele rzeczy do zrobienia. Gramy w gry planszowe, rysujemy, malujemy, gotujemy, oglądamy bajki, wygłupiamy się, lepimy ciastolinę i mnóstwo innych rzeczy.
          Dodam jeszcze jedno: moje córki nie cierpią zimna, podobnie jak ich mamusia i jak tylko muszą wyjść na dwór w taki ziąb, jest płacz i zgrzytanie zębów wink
          • zjawa1 ja tez nie cierpie zimy! 02.02.12, 21:35
            Lepiej czuje sie przy upalach i maks cieplych klimatach typu 30 stopni i wyzej, ale dla zdrowia i kondycji wychodze na spacery-to jest bardzo zdrowe!
            Paradoksalnie szybciej czlowiek i male dziecko ,,dozna" ewentualnego uszczerbku na zdrowiu przy upalach, gdzie bakteryjki namnazaja sie w mgnieniu oka, plus ewentualne udary, odwodnienia niz na mrozie -20.
            Jedyny problem to wyziebienie, ale nad tym rozsadny rodzic jest w stanie zapanowac.
            Do tego ten power jakiego dostaje organizm po dawce mroznego, zdrowego powietrza.
            • aniaurszula Re: ja tez nie cierpie zimy! 02.02.12, 21:56
              mroz jest napewno zdrowszy od tej pluchy co mielismy ale bez śniegu to ja corki z domu wolami nie wyciagnę, zwykły spacer jej nie odpowiada marudzi ze zimno ale na sankach to by caly dzien siedziala ciężko było mi ja do domu ściagnać, niestety tej zimy śniegu nie mamy dla mnie lepiej przynamniej odsnieżac nie musze
            • jakw A ja lubię zimę. 03.02.12, 20:53
              Zwłaszcza jak mam urlop i pojadę sobie na narty. Ale przy tych temperaturach to okulary mają tendencję do przymarzania mi do nosa ;-/
    • hanusina_mama Re: spacery przy -20 stopniach w dzień 02.02.12, 19:25
      Moja ma roczek. Spacery sobie w takie temperatury darowałyśmy, bo mamie jest zimno smile Ale rytuał chodzenia każdego popołudnia do babci pozostał, a to ok. 15 min drogi pieszo. Zakładam jej kombinezon, wsadzam w śpiwór, smaruję tłustym kremem buziaka a dzidziucha nie wygląda na niezadowoloną ani wyziębioną. Rodziła się też w zimie i już za noworodka oswajała się z mrozem - wychodziłyśmy na spacery do -5st. Jeszcze ani razu nie była chora (tfu tfu odpukać).
      Choruje się od zarazków, a nie od mrozu.
    • jul-kaa Re: spacery przy -20 stopniach w dzień 02.02.12, 19:28
      Mój syn ma 22 miesiące, codziennie jest na dworze 1-2 razy. Drugi raz jest koło 19, kiedy jest już ciemno. Wychodzi bardzo chętnie, jest dobrze ubrany, więc nie wraca zmarznięty.
      Na pewno gdybym to ja wychodziła, to by mi się nie chciało, bo ubieranie na taki mróz to męczarnia, ale wychodzi z nim tata, więc ja mam spokój smile
      A, nie choruje od dawna prawie wcale.
    • marzenka224 Re: spacery przy -20 stopniach w dzień 02.02.12, 20:00
      My wychodziliśmy na dwór do -15 teraz jest za zimno i nam się nie chce nosa za drzwi wystawić. Ale jak ty wyprowadzasz starsze dziecko do przedszkola i nie masz młodszego z kim zostawić to chyba nie masz wyjścia, ciepły kombinezon + gruba warstwa kremu na buźkę i będzie dobrze. Chyba że do przedszkola daleko? Jak bym miała być z takim maluchem na dworze w taką temp (-20) więcej niż 15 minut to bym starszego wolała do przedszkola nie puszczać.
      • zjawa1 To trzeba ,,przystosowac". 02.02.12, 20:52
        Nie rozumiem jak mozna mowic o tym, ze dziecko moze nie byc ,,przystoowane do niskich temp"???
        Moj syn kiedy sie urodzil przez 2 tygodnie byl tzw. wentylowany, wietrzony przy otwartym oknie a po miesiacu wyszlam z nim na duzy mroz.
        Mial sie swietnie przez dlugi okres czasu. Do 2,5 roku zycia nie wiedzialam nawet co to jest katar u dziecka.

Ludzie musza zrozumiec, ze taka pogoda jest idealna na pacery pod warunkiem, ze nie wyziebimy organizmu dziecka-wystarczy odpowiednio ubrac i przy -20 stopniach nie przebywac dluzej na dworze niz wg. mnie 45 min. Wrocic ograc sie i znow mozna robic spacery.
        Taka pogoda jest idealna dlatego, ze wiwkszosc wirusow i bakterii albo jest doslownie zamrozona, albo wybita przez mrozy, wiec calkowicie nie chorobotworcza! Bo nie sa one aktywne!!!!!
        • zjawa1 i bardzo wazne! 02.02.12, 20:56
          Zabezpieczyc na ok 20 min przed wyjsciem gruba warstwa tlustego kremu, buzie dziecka!
          Te 20 minut na to, zeby wchlonal sie i tworzyl termo bariere.
          Taki mroz jest rewelacyjny na krazenie, dotlenienie organizmu. Nie wyobrazam sobie, jak mo9zna kisic dziecko przy tak rewelacyjnych warunkach atmoswerycznych.
          Ludzie placa ciezkie pieniadze za to, zeby posiedziec pare minut w krwiokomorach, a my mamy to darmowesmile
          • jakw Re: i bardzo wazne! 03.02.12, 20:48
            zjawa1 napisała:
            > Ludzie placa ciezkie pieniadze za to, zeby posiedziec pare minut w krwiokomorac
            > h, a my mamy to darmowesmile
            Zjawo, ale do kriokomory to włazi się bez kurtek i kremów na twarzy.
            • zjawa1 Re: hehe:) 03.02.12, 23:08
              Tak, tam sie ,,wlazi bez kurtek" ale nie na 45 miniut tylko na gora 2 minutysmile
              • jakw Re: hehe:) 04.02.12, 12:36
                No i dlatego nie ma co porównywać krioterapii z tym mrozem wink
        • jestem_fajnou_mamou mróz nie zabija bakterii ani wirusów !!! 03.02.12, 12:03
          Jedynie spowalnia ich metabolizm i nie atakują nas tak często i z taką siłą jak przy niższych temperaturach.
        • jakw Przystosowani to są Eskimosi ;-) 03.02.12, 20:46
          Ubierają się w focze skóry, buty z foki, a na przekąskę mają smalec z foki.
          Ta pogoda może nie wyklucza spacerów, ale do idealnej na spacery to jest bardzo, ale to bardzo daleko. Za łatwo sobie coś odmrozić.
          • jakw Re: Przystosowani to są Eskimosi ;-) 03.02.12, 20:50
            jakw napisała:

> Ubierają się w focze skóry, buty z foki, a na przekąskę mają smalec z foki.
            No i nie zmywają z siebie ochronnych warstw brudu wink
      • dotthy.b Re: spacery przy -20 stopniach w dzień 02.02.12, 21:11
        no właśnie mam ten 'moralny' problem.... mała bardzo chce chodzić do przedszkola a dojeżdżamy do niego tramwajem dojście plus sama jazda wychodzi ponad 30 min wychodzimy z domu ok 7.30 ja z małym jestem z powrotem ok 9.30 wszyscy mi odradzają wycieczki do przedszkola a do samych spacerów przekonałyście mnie dziewczyny - dziękismile
        • zjawa1 :) 02.02.12, 21:30
          Dzis rano, jak wyszlam z malym do przedszkola-spacer przeszlo 15 min bylo na dworze -24 stopnie.
          Jak wracalismy, oczywiscie znow posmarowalam dziecko w przedszkolu przed wyjsciem kremem-o tym pamietaj, to bardzo wazne! na dworze bylo -18 i spacer powrotny trwal ok 50 min.
          Maly dotleniony, zadowolonysmile
    • aniaurszula Re: spacery przy -20 stopniach w dzień 02.02.12, 21:51
      ja mam to szczescie ze mam z kim zostawic mlodsza 15 mczna w domu gdy starsza wioze do szkoly, mimo wszystko nie wyszla bym z dzieckiem na taki mroz , zamiast spacerow mala spi przy otwartym oknie więc ma dostęp do powietrza, do wiosny nie musisz czekac mroz odpuści choćby do - 10 i mozesz wyjść na spacer
      • ela4591 Re: spacery przy -20 stopniach w dzień 03.02.12, 00:52
        aniaurszula napisała:

> ja mam to szczescie ze mam z kim zostawic mlodsza 15 mczna w domu gdy starsza w
        > ioze do szkoly, mimo wszystko nie wyszla bym z dzieckiem na taki mroz , zamiast
        > spacerow mala spi przy otwartym oknie więc ma dostęp do powietrza,

śpi przy otwartym oknie, kiedy na dworze w nocy jest ponad 20 stopni mrozu - nie zazdroszczę małej
        • aniaurszula Re: spacery przy -20 stopniach w dzień 03.02.12, 22:14
          chyba nie myslisz ze spimy cala noc przy otwartym oknie,spi w dzien , temperatura w pokoju nie spada nizej niz 18 stopni wiec nic zlego jej sie niedzieje
    • jestem_fajnou_mamou warto 03.02.12, 11:58
      Warto, bo takie spacery hartują, uczą organizm radzić sobie z niskimi temperaturami.
      - Nie za długo do 20-30 min max
      - Buzia nasmarowana kremem na mróz
      - bardzo ciepłe ubranie zakrywające jak największą powierzchnię ciała.
    • locolocoloco Re: spacery przy -20 stopniach w dzień 03.02.12, 18:39
      Ja nie mam wyjścia - mamy psa, z którym po powrocie z pracy muszę wyjść, więc nawet przy takim mrozie spacerujemy w każde popołudnie z Jagodą. Przed spacerem bardziej powstrzymałaby mnie chlapa i błoto niz mróz. A dziś spacery były dwa - ten przed południem podczas pieknego słońca, tylko śniegu brak smile
    • aniasa1 Re: spacery przy -20 stopniach w dzień 03.02.12, 20:11
      MOja granica to -15. Tzn przy -16 ale bez wiatru tez wyjde, ale do -15 spokojnie. Choc dzis bylo wiecej to pojechalismy na wizyte do specjalisty - nie odwolalam wizyty, ale 80 proc jego pacjentow to zrobilo.....
    • sinceramente Re: spacery przy -20 stopniach w dzień 03.02.12, 20:27
      Trzeba pamiętać, że przy takiej pogodzie (niskie temperatury oraz brak opadów i wiatru) w dużych miastach powstaje smog. Ludzie grzeją na potęgę i to bynajmniej nie wszyscy węglem, tylko często jakimiś świństwami typu butelki plastikowe, a zanieczyszczenie powietrza rośnie
      www.twojapogoda.pl/wiadomosci/110310,toniemy-w-bardzo-groznym-smogu
      My akurat mieszkamy na Śląsku i ani ja, ani moja córka nie jesteśmy fankami takiego mrozu jak jest teraz. Na dodatek młoda ma podejrzenie astmy i musi być cały czas na wziewach. Spacery w takich warunkach bynajmniej nie wpłynęłyby dobrze na jej zdrowie.
    • minerwamcg Re: spacery przy -20 stopniach w dzień 03.02.12, 22:28
      Wychodzimy, oczywiście - ale w rajstopach (hi,hi,hi - patrz stosowny wątek) i na krótko.
    • katriel Re: spacery przy -20 stopniach w dzień 03.02.12, 22:58
      > czy przy tak dużych mroza
      > ch można z nimi wychodzić właśnie rano do przedszkola kiedy jest najzimniej??
      Można. Przy czym zakładam, że nie idziecie do tego przedszkola piechotą przez
      godzinę, tylko albo jest blisko, albo jest sensowny dojazd.
      Aha - rozumiem, że zabierasz ze sobą młodszego jak odprowadzasz starszego?
      W wózku zapewne? To lepiej, żeby w nim nie zasypiał.

> jak ubierać??
      Ubierać ciepło. Przy -20 czy mniej to ciężko ubrać za ciepło, więc jedno zmartwienie
      ci odpada.
      • margo_kozak Re: spacery przy -20 stopniach w dzień 04.02.12, 00:41
        > > czy przy tak dużych mroza
        > > ch można z nimi wychodzić właśnie rano do przedszkola kiedy jest najzimni
        > ej??

o matko!
        a jakbys pracowała? niezastanawiała byś się wówczas czy zimno, tylko bys pędziła do przedszkola.

zresztą nie przesadzajmy!
        od -20 sie nie umiera jak sie kilkadziesiąt minut pobędzie na dworze.
        kiedys to były zimy! i jakoś ludzie dawali radę.
        • babeczkazkremem Re: spacery przy -20 stopniach w dzień 07.02.12, 19:09
          mój wychodzi codziennie i zyje,dziecko musi sie przyzwyczaic do kazdej pogody nie mozna dzieci przeciez trzymac pod kloszem bo zimno,bo wieje,bo snieg...
          • skakanulla Re: spacery przy -20 stopniach w dzień 08.02.12, 01:52
            babeczkazkremem napisała:

> mój wychodzi codziennie i zyje,dziecko musi sie przyzwyczaic do kazdej pogody n
            > ie mozna dzieci przeciez trzymac pod kloszem bo zimno,bo wieje,bo snieg...

zgadzam sie w 100% rowniez z tym iz " kiedys to byly zimy i ludzie jakos sobie radzili"
    • mikams75 Re: spacery przy -20 stopniach w dzień 08.02.12, 08:13
      my wychodzimy - do przedszkola mamy min. 20 min. bardzo szybkiego marszu.
      Poza tym na spacery tez chadzamy. W weekend mielismy imprezke i zabawy na swiezym powietrzu. Tylko trzeba sie odpowiednio ubrac. Odpowiednio, nie 10 warstw zeby sie spocic juz przy ubieraniu.
      Moje dziecko mowi, ze cieplo jest big_grin
      W zwiazku z tym z paroma dzieciakami nieubrani zwiali do ogrodu bez butow i trzeba bylo robic lapanke.

Wg mnie przy mrozach sie mniej choruje. Jak jest plucha to wowczas szaleja wirusy.
      • necia27 Re: spacery przy -20 stopniach w dzień 08.02.12, 08:17
        W największe mrozy byłyśmy na mazurach wiec ciepło nie było i choć krótki spacer ale codziennie.Nic nam się nie stało, żyjemy smile
    • karro80 Re: spacery przy -20 stopniach w dzień 08.02.12, 12:48
      Dwa lata temu były takie mrozy - młoda była fakt, trochę starsza, bo dwa latka<ale biorąc pod uwagę że moja skrajny wczesniak to mniemam, ze z roczniakiem też bym wychodziławink>
      Wychodziłyśmy niemal codziennie - na krótko - 30-40 minut, ale czasem i dwa razy bywało i najlepiej po sikaniu -nie mam pojęcia jak zachowuje się zawrtość pieluchy przy -20 na zewnątrz jeśli gile zamrarzają w moment>.
      Młoda słabo chodziła, więc na wózek kaładłam za mały śpiworek z owczą wełną - najbardziej ciągnie od dołu. Ubrana solidnie - nakryta kapą od wózka. Co jakieś 10 minut ją wywalałam żeby trochę się przeszła o własnych siłach.
      Nigdy nie zachorowała po takich spacerach. Ale moja od początku niezbyt ciepło chowana, więc nie wiem jak Twoje zareagują. Ale raz, że dziś tylko -7 dwa, że nie powinno już być w dzień -20 w tym roku, także do dziełasmile
      Ja lubię spacerki po mrozie<może nie z rana do pracy> bardziej niż chlapy jesienno-zimowe. Młoda też lubi. Tylko ubieranie jest upierdliwewink
      • aniaurszula Re: spacery przy -20 stopniach w dzień 08.02.12, 21:10
        u nas tez juz dzisiaj "wiosna"tylko 5 stopni
    • tu_mama Re: spacery przy -20 stopniach w dzień 08.02.12, 13:49
      listopadziątka 2008 wychodzą przy -20 i nie chorują smile (pozdrawiam mamy!)
      a jak ubrane? moja ma spodnie "na wacie" smile podkoszulke, cienką bluzke (w przedszkolu ciepło) i sweterek na droge, kurtka, czapa czołgisty smile obowiązkowo rękawiczki.
      szalik na nos, czapka na oczy - i do przodu! 7:00 wyruszamy co dzień, idziemy 15 minut.
      jak było bardzo źle bo wiał wiatr - misiu przytulony do buzi i śpiew spod szalika dochodził! "mama, eśimos!" <eskimos> smile
      nie ma się co bać zimy! zarazki wymrozi.. lepsza zima niż deszcz, plucha, i wiatr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka