Dodaj do ulubionych

książka kucharska e-mam :)

03.02.12, 18:57
Drogie e-mamy! Podawajcie jakie są ulubione przysmaki waszych dzieci. Podzielcie sie przepisami, bo ostatnio sporo czasu spędzam na wyszukiwaniu jakiś faajnych i przede wszystkim zdrowych dań dla mojej 4 letniej córki. Wertuję gazety i ksiazki ale szczerze powiedziawszy chciałabym jakies wypróbowane przepisy. Dzięki z góry!
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: książka kucharska e-mam :) 03.02.12, 20:58
      Na pewno je znajdziesz na f. Jedzenie:
      forum.gazeta.pl/forum/f,579,Jedzenie.html
      To forum edzieckowe, więc bardzo dużo tam przepisów dla maluchów.
    • klubgogo Re: książka kucharska e-mam :) 03.02.12, 21:21
      Kotlet (z piersi kurczaka/mielony/schabowy/panierka z ryby za kotleta) i ziemniaczki? Czy oczekujesz przepisów a la szpinak zapiekany pod beszamelem w chrupiących płatkach migdałów? Bo moja 3-latka woli to pierwsze.
    • semi-dolce Re: książka kucharska e-mam :) 03.02.12, 23:19
      Ulubione mojego dziecka? Zupa pomidorowa. Kotlet mielony. Ryba smażona. Surówka z marchewki. Pierogi z mięsem od bliklego. Gruszki. Mandarynki. Gotowane brokuły. Serek zrobiony z jogurtu naturalnego zmiksowany z truskawkami. Mleko z kuleczkami nesquik. Parówki z szynki z sokołowa.

Jakieś takie mało wyrafinowane to menu wink
      • papilon.0 Re: książka kucharska e-mam :) 04.02.12, 07:13
        Mika_p dzięki za podsunięcie linka z forum- będe tam zaglądać. To był s trzał w dziesiątkę, jakoś sama na to nie wpadłam że takie forum jest.
        Kotlet mielony i smażony to żadne zdrowe jedzenie- to do pozostałych mam. Chodziło mi o przepisy z wykorzystaniem płatków, kasz, amarantusa orkiszu i tego typu zywności. Pozdrawiam
        • anetchen2306 Re: książka kucharska e-mam :) 04.02.12, 10:41
          " Kotlet mielony i smażony to żadne zdrowe jedzenie- to do pozostałych mam."
          Wyobraz sobie, ze istnieja dzieci, ktore to od czasu do czasu jedza, sa zdrowe. I nie wcisniejsz im pod zadna postacia szpinaku, surowizny i kasz (sama mam taki egzemplarz: od niemowlecia proponowalam "zdrowe", kolorowe, urozmaicone, bo sami tak jadamy, mylisz sie myslac, ze nasz egzemplarz wzial sobie nasza "zdrowa" kuchnie do serca i do zoladka).
          Niezdrowe powiadasz? A kuchnia 5-przemian, ktora tak jestes zainteresowana wybitnie ten sposob przygotowania posilkow zaleca (maja byc "wykokoenergetyczne", dostarczaja "pozytywnej energii", zwlaszcza zima) ... tak samo jak odrzuca mrozonki (wspaniale zrodlo witamin w zimie) i wszelakie "surowizny".
          I dziewczyny maja racje: wiekszosc dzieci preferuje dania najprostsze typu "makaron bez niczego" lub pojedyncze gatunki wyrzyw/owocow.
          Amarantus i orkisz dla mojego dziecka wcale "zdrowe" nie sa: ma po nich potezne kolki/gazy. Tak wiec pojecie "zdrowe" jest wzgledne.
          • papilon.0 Re: książka kucharska e-mam :) 04.02.12, 11:35
            anetchen2306 napisała:

> " Kotlet mielony i smażony to żadne zdrowe jedzenie- to do pozostałych mam."
            > Wyobraz sobie, ze istnieja dzieci, ktore to od czasu do czasu jedza, sa zdrowe.
            nie muszę sobie wyobrazac, bo moja córka tez takie dania jada a raczej jadała
            > I nie wcisniejsz im pod zadna postacia szpinaku, surowizny i kasz (sama mam ta
            > ki egzemplarz: od niemowlecia proponowalam "zdrowe", kolorowe, urozmaicone, bo
            > sami tak jadamy, mylisz sie myslac, ze nasz egzemplarz wzial sobie nasza "zdrow
            > a" kuchnie do serca i do zoladka).
            > Niezdrowe powiadasz? A kuchnia 5-przemian, ktora tak jestes zainteresowana wybi
            > tnie ten sposob przygotowania posilkow zaleca (maja byc "wykokoenergetyczne", d
            > ostarczaja "pozytywnej energii", zwlaszcza zima) ... tak samo jak odrzuca mrozo
            > nki (wspaniale zrodlo witamin w zimie) i wszelakie "surowizny".
            > I dziewczyny maja racje: wiekszosc dzieci preferuje dania najprostsze typu "mak
            > aron bez niczego" lub pojedyncze gatunki wyrzyw/owocow.
            jada róznież sam makaron ale własnie jej podsunełam orkiszowy
            > Amarantus i orkisz dla mojego dziecka wcale "zdrowe" nie sa: ma po nich potezne
            > kolki/gazy. Tak wiec pojecie "zdrowe" jest wzgledne.
            Ostatnimi czasu zaczełam po prostu czytać na etykietach co daję jeść dziecku.
            • zona_mi papilon.0 04.02.12, 23:32
              Nie cytuj, proszę, całej odpowiedzi, tylko fragment, do którego się odnosisz. Jeśli do całości - to wcale nie cytuj.
              Zapraszam do Netykiety.
        • semi-dolce Re: książka kucharska e-mam :) 04.02.12, 11:05
          Do pomidorówki możesz sobie spokojnie ugotować orkiszowy makaron. Do mielonego dowolną kaszę, tudzież zamiast mielonego zrobić klopsy w sosie - bardziej pasują do kaszy. Amarantus u nas w domu się nie przyjął, próbowałam, płatków moje dziecko obecnie odmawia.
          • semi-dolce Re: książka kucharska e-mam :) 04.02.12, 11:08
            A i jeszcze jedną ulubiona potrawą mojego trzylatka jest sucha bułka. Może być orkiszowa wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka